294 csillagozás

Egy bagoly regénye
Fekete István: Hú Fekete István: Hú Fekete István: Hú Fekete István: Hú Fekete István: Hú Fekete István: Hú Fekete István: Hú Fekete István: Hú Fekete István: Hú

„- Szólt az éjjel a bagoly… a hátam is borsódzott. Azt mondta, hogy huhuhuúú..
– Csak a nevét mondta. Van, aki buhunak mondja, és van, aki uhunak.
– Hát ennek mi les a neve?
A mérnök gondolkodott.
– Tudod, Ferkó, a buhu is jó, az uhu is jó. Hát ennek a neve legyen Hú. Akkor aztán mindenkinek igaza van.”

A folyó fölött emelkedő magaspart barlangjaiban emberemlékezet óta baglyok élnek. Az egymást váltó nemzedékek mindig ide hordják zsákmányukat, itt költik ki és nevelik fel fiókáikat, engedelmeskedve a bagolyélet sok évezredes törvényeinek.
Ebben a folyóparti barlangban született Hú is, itt táplálták szülei, de mielőtt kirepülhetne, megjelent a barlangban az ember, és magával viszi őt két testvérével együtt. Így kezdődik a történet, melynek során Hú sok különös tapasztalatot szerez az emberek világában, míg végül visszanyeri szabadságát. De vajon tud-e, akar-e élni ezzel a szabadsággal?

Eredeti megjelenés éve: 1966

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

>!
Móra, Budapest, 2022
388 oldal · ISBN: 9789636031503 · Illusztrálta: Csergezán Pál
>!
Móra, Budapest, 2022
388 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789636031008 · Illusztrálta: Csergezán Pál
>!
Móra, Budapest, 2013
314 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789631194296 · Illusztrálta: Bakai Piroska

12 további kiadás


Enciklopédia 24

Szereplők népszerűség szerint

Kis-Magyar János


Kedvencelte 35

Most olvassa 17

Várólistára tette 94

Kívánságlistára tette 42

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

Bla IP>!
Fekete István: Hú

Fekete István: Hú Egy bagoly regénye

Fekete István a magyar vadász-, természet- és ifjúsági irodalom, illetve az állatregények legjelentősebb művelője volt. Most egy kihívás kapcsán kerestem olyan állatregényt, amit még nem olvastam tőle, s a Hú címűre akadtam a saját polcomon. Ez azért is érdekes, mert személyes kalandom is volt egy uhu-val a Tolna-megyei Sió parton. De visszatérve a könyvre – 110.000 példány, negyedik kiadás –, bár nem szimpatikus a fiókák elrablása, de az író szándéka szerint ez magyarázza Hú emberközelbe kerülését. A regény a II. világháborút megelőző években indul, s az alatt fejeződik be. A korszak, ill. a cselekmény alkalmat ad az írónak a madár sorsának bemutatása mellett a háborúskodás elítélésére is, ami az egyik fő mondanivaló. Hú különös tapasztalatokat szerez az emberek, ill. a kutya, Mackó közelében élve, de a hálás történetvezetés végül visszaviszi őt a saját családjának fészkébe. Megható, tanulságos történet. Tetszett!

3 hozzászólás
Mariann_ P>!
Fekete István: Hú

Fekete István: Hú Egy bagoly regénye

Kisbaglyok fogságba ejtésével kezdődik ez a regény, aztán végül egy marad meg közülük, aki „bagolyszemmel ” figyeli a körülötte élő emberek és állatok életét.
Több szó van itt az emberekről, mint általában szokott lenni Fekete István állatokról szóló könyveiben, de így is érdekes volt.
Engem az állatvilág gondolatai, az egymással beszélgetések most is lenyűgöztek.
A könyv 1966-ban íródott, ne próbáljuk a mai elvárások szerint mérlegelni, akkor más világ volt !

Nyctea P>!
Fekete István: Hú

Fekete István: Hú Egy bagoly regénye

Nem is tudom, van-e még egy olyan írónk, aki annyira érti, érzi a természetet, mint Fekete István… Aki úgy mutatja be az állatok lelkivilágát, hogy közben nem ruházza fel őket emberi tulajdonságokkal, de mégis át tudjuk érezni minden rezdülésüket.

Hú sorsa (akit még fióka korában elrabolnak a szüleitől, hogy aztán vadászatra használják), összefonódik az emberekével, és a 2. világháború kitörésével. spoiler
A csodálatos leírásokon keresztül megismerjük az uhuk életmódját, és szinte mi magunk is átéljük a még mozgó zsákmány elfogyasztásának örömét, a kifáradt szárnyak fájdalmát, a sötétség nyugalmát, a minden porcikánkat átjáró szabadságvágyat, a régi otthon vonzását…
Nagyon szép történet, a befejezésébe pedig szinte beleborzongtam… Lassú folyású, nem gyorsan olvasható, de megéri elmerülni benne.

4 hozzászólás
Lunemorte P>!
Fekete István: Hú

Fekete István: Hú Egy bagoly regénye

Szárnyakat kaptam és újjászülettem pár napra egy bagoly képében. Láttam halálmezőket, fürödtem vérfolyóban, gyengébbeket gyilkoltam és lakmároztam a testükből, hiszen a természetben egy és igaz törvény uralkodik már oly régóta – életben kell tudni maradni. Hallgattam a puskák dördülését, világokon keresztül utaztam és már én sem tudtam sokszor, hol vagyok…Melyik élet az igazi? Az álom a valóság vagy az ébrenlét? Mikor is voltam én ébren és mikor álmodtam? Nem tudni…Azt tudom, hogy megvetem az embereket és szolgáikat és én egy becses dolgot tartok igazán nagyra, melynek neve: szabadság

2 hozzászólás
bonnie9 P>!
Fekete István: Hú

Fekete István: Hú Egy bagoly regénye

Hű. Azaz: Hú. És egy mély sóhaj. Ennyivel tudtam letenni a könyvet.
Én egy szép és egyszerű természetregényre számítottam, mint a Vuk vagy Bambi. Gondoltam megismerem Hút, majd vele és általa az erdőt, az ott lakók életét a baglyok szemén keresztül. Ennél sokkal többet kaptam.
Valóban megismertem Hút. De téren és időn átívelő valóságain keresztül élő részese lehettem a természetnek a vadak és a háziállatok közt. Ott, ahol a vad kegyetlen, mert túl kell élnie és biztosítania a túlélést utódainak. Ott, ahol a háziállat már inkább ember, mint állat, mert a gondjaikból kiiktatták a legfőbb természeti törvények egyikét, a túlélést. Ahol mindenkinek beszél a neve, ahol még a fákat is meghatódva hallgatom, ahonnan én sem akarok felébredni, mert ez a valóság minden kegyetlenségével együtt szebb és magávalragadóbb.
Aztán láttam egy falut, az ott élők mindennapjaival, a gondolataikkal, a természetközeli szemléletüket. Mindenüket. Mindenüket, mit beárnyékolt a háború szele gondokkal, félelmekkel, kétségekkel. Beárnyékolt, majd elveszejtett. És innen szerettem volna felébredni. Mert a háborút nem a természet diktálja, hanem az ember.
És elgondolkodtam szabadságról, rabságról, valóságról, álmokról, jóról és rosszról, igazságról…
Nyomasztó, mély, naturális, de ugyanakkor megtöri a játékosság, a szépség, a pajkos humor. Mint a természetet. Emberit és állatit egyaránt.
Legkedvesebb részek: Hú és Mackó, illetve a növények párbeszéde.

2 hozzászólás
Ibanez P>!
Fekete István: Hú

Fekete István: Hú Egy bagoly regénye

Gyönyörű történet és iskolapéldája annak, hogyan lehet komolyabb témákat is beleszőni egy teljes más témájú regénybe. Sőt, voltaképpen ebben a regényben négy cselekményszál is fut: egyrészről Hú, a fiókakorában emberi fogságba került bagoly története, az őt fogságba ejtő, illetve fogságban tartó emberek története (aminek egy része vadászat, amiben Hú is részt vesz, mint "csali"), harmadrészt Hú ősi álmai, melyben a régmúlt magyar világba pillanthatunk be és a vége felé bekúszik a második világháború fenyegetettsége és réme is.

A cselekményszálak felosztása pont tökéletes, se egyik-se másik nem válik unalmassá, a vadászati avagy a baglyok vadászati szokásai nem nyúlnak hosszú fejezetekké, így mindig izgalmas és mindig érdekes az, amit olvasunk (olyanokat olvastam, hogy most feltétlen utána fogok olvasni ennek a bagolytípusnak, néha annyira hihetetlen dolgok voltak leírva). Ráadásul az elejétől kezdve körmöt rág az ember, hogy vajon szabad lesz-e valaha is Hú (spoiler :-D).

A vége pedig… a vége szíven szúr… egyrészt örömmel a Hú-vonalon és hatalmas szomorúsággal az emberi vonalon (azt egy kicsit hirtelen-gyorsan lezártnak éreztem, de hát nem róluk szólt a történet, ők mellékszereplők voltak és örülök, hogy az író nem hagyott minket kétségek között, hogy kivel mi történt).

Csillagos ötös történet, nem hiába Fekete István az egyik kedvenc íróm.

1 hozzászólás
AeS P>!
Fekete István: Hú

Fekete István: Hú Egy bagoly regénye

Ez egy nagyon komoly Fekete István-mű, az eddig olvasottakhoz képest sokkal alaposabban megírt (jó, néha túlírt) és sokkal átgondoltabban szerkesztett könyv. Hú, az uhu története lehetne a szokásos állatmese a szokásos mellékkarakterekkel (ha nem szeretném ennyire, biztos idegesítene, hogy minden ötödik oldalon valaki azt mondja: "Okosan!"), de ez itt sokkal bővebb, a szokottnál nagyobb földrajzi utat tesz meg, merít jeleneteket a törökkori Magyarországról is, miközben sokkal mélyebben bejárja a bagolylelket, mint azt valaha is gondoltam volna.

szucsiani P>!
Fekete István: Hú

Fekete István: Hú Egy bagoly regénye

Fekete István minden egyes regényében elvarázsol csodálatos természetábrázolásával. Hihetetlen mennyire sokszínűen, válatozatosan írja le az évszakok változásását, az természet rezdülését.
Ebben a regényében egy szabadságától megfosztott bagoly, Hú történetét ismerjük meg. Szívfájdító volt arról olvasni, hogyan rabolják el fióka korában, csupán azért, hogy később vadászatra használják. Részletesen megismerjük az uhuk életét, életmódját. Az író csodálatosan mutatja az állatok lelkivilágát, érzéseit, tetszett ahogyan egymással „beszélgettek”.
Az érdekes állattörténeten keresztül, a Hút fogvatartó emberek életét is figyelemmel kísérjük. Közeledik a II. világháború, aminek árnya a regény hangulatára is rányomja a bélyegét, picit szomorkás, borús hangulatú.
Gyönyörű, megható volt a befejezés. Az emberi vonal picit gyorsan lett lezárva, de örülök, hogy mindenki jövőjét, sorsát megtudtam.

aram76>!
Fekete István: Hú

Fekete István: Hú Egy bagoly regénye

Szeretem Fekete István regényeit, bár korántsem olvastam tőle mindent. Szép, gyönyörű leírásokat tartalmazó könyv, de mégis van bennem űr. Nem az író és nem a történet az oka, hiszen a táj leírása, az állatok mindennapjai, Hú megismerése mind mind csodálatos. Inkább az állatok iránt érzett szeretetem miatt, egyszerűen nem tudom elfogadni, hogy egy állat fogságban van.

Ėva71>!
Fekete István: Hú

Fekete István: Hú Egy bagoly regénye

Hú fióka korában kerül fogságba még mielőtt kiröppenhetett volna a szabad világba. Fogvatartói arra használják a baglyot, hogy a kártékony madarakra vadásszanak vele. Miközben Hú a szabadságról álmodik, mert álmaiban, ősi ösztöneiben ott él a szabad madár szárnyalása. A történet ember szereplői az erdőmérnök, a lovász, a traktoros pedig csak szabad szeretne maradni, mert ott él emlékeikben az előző háború vesztesége, és itt a közeledő háború fenyegetése. Az írót jellemző gyönyörű leírások mellett, olyan részletes és mély leírásokat kapunk az uhuk életéről, hogy az már ismeretterjesztő szinttel felér, de természetesen szívesen olvasom azt is ha Fekete István írja.


Népszerű idézetek

lamucat>!

S ha majd az Időben eljön az a korszak, amikor az ember minden barlangot szétrobbantott, amit valami célra fel nem használhatott, bevezetve persze a villanyvilágítást… és minden öreg fát már régenkivágatott, amelynek odvában fészkelhetett volna az uhuk nemzedéke… akkor már késő lesz siránkozni a megbillent természeti egyensúlyon, amelyet helyreállítani sem atombombával, sem mindentudó elektronikus gépekkel nem lehet.

309. oldal

Fekete István: Hú Egy bagoly regénye

bonnie9 P>!

Minden félelmetes között a legfélelmetesebb az ember.

168. oldal

Fekete István: Hú Egy bagoly regénye

Kapcsolódó szócikkek: emberek
Bla IP>!

Ekkor egy kis szél suhant át a kert felett és megszólalt az almafa, aki amennyire utálja a szelet, ha megvadul, annyira szereti, ha szelíden érkezik. A szél a fák nyelve.

67. oldal

Fekete István: Hú Egy bagoly regénye

Kapcsolódó szócikkek: szél
1 hozzászólás
Lunemorte P>!

A madárnak nincs arca a fájdalom kifejezésére, csak a szeme mutat valami elmélyülést, mielőtt megtörne, ha el kell pusztulnia.

Fekete István: Hú Egy bagoly regénye

Ibanez P>!

… láttam a háború rémületes gonoszságát, embertelenségét, elképzelhetetlen szenvedéseit és teljes esztelenségét! Kérdezd meg a francia anyákat, akik megnyerték a háborút, és kérdezd meg a német anyákat, akik elvesztették a háborút. Kérdezd meg az orosz rokkantakat, és kérdezd meg a magyar “Törzs"-eket, akik világtalanul, esetleg kéz és láb nélkül jöttek haza kosarakban, kérdezd meg: nyertek vagy veszítettek? Nem, Laci bácsi, nincs megnyert vagy elveszített háború, csak “Háború" van! Pusztító, öldöklő, embertelen! A háborúk nem oldottak meg még semmiféle problémát, de mindig elvetették a magját a következőnek. A háborúkat alig néhány ember robbantja ki, de ők nem harcolnak, és nem is halnak meg. Az egyszerű emberek ölik egymást halomra, ők hullanak idegen föld meszesgödrébe, s az ő otthonaik pusztulnak el. Ők az eszközök, és ők az áldozatok.

Fekete István: Hú Egy bagoly regénye

Lunemorte P>!

Nem, Laci bácsi, nincs megnyert vagy elveszített háború, csak „Háború” van! Pusztító, öldöklő, embertelen!

Fekete István: Hú Egy bagoly regénye

Lunemorte P>!

Aki apa, az legyen mindenben apa.

Fekete István: Hú Egy bagoly regénye

Kapcsolódó szócikkek: apa
Lunemorte P>!

– A fene egye meg, valahogy majd csak lesz!

Fekete István: Hú Egy bagoly regénye

2 hozzászólás
Lunemorte P>!

Olyan gazdátlan a világ…

Fekete István: Hú Egy bagoly regénye

ilmater>!

A kisbaglyok életében az élővilág osztályozása nagyon egyszerű volt: vagy ellenség, vagy élelem. Néha az ellenségből is élelem lett, de itt már vigyázni kellett, és ösztönösen elbírálni: melyik ellenséget lehet legyűrni, hogy élelem legyen. Az ember semmi esetre sem tartozik ezek közé, mert részint túl nagy, részint van benne és mögötte valami félelmetes hatalom, amelynek neve nincs.

32. oldal

Fekete István: Hú Egy bagoly regénye


Ezt a könyvet itt említik


Hasonló könyvek címkék alapján

Jules Verne: A rejtelmes sziget
Gerald Durrell: A susogó táj
Gerald Durrell: Fecsegő fauna
Gerald Durrell: Állatkert a poggyászomban
Gerald Durrell: Noé bárkáján
Jostein Gaarder: Sofie világa
Borbély László: Kincskeresők
Alberto Vojtěch Frič: A hosszú vadász visszatér
Kövesi Péter: Nem leszek nemecsek!!!
Lucy Hawking – Stephen Hawking: George kulcsa a rejtélyes univerzumhoz