227 csillagozás

Egy bagoly regénye
Fekete István: Hú Fekete István: Hú Fekete István: Hú Fekete István: Hú Fekete István: Hú Fekete István: Hú Fekete István: Hú Fekete István: Hú

A folyó fölött emelkedő magaspart barlangjaiban emberemlékezet óta baglyok élnek. Az egymást váltó nemzedékek mindig ide hordják zsákmányukat, itt költik ki és nevelik fel fiókáikat, engedelmeskedve a bagolyélet sok évezredes törvényeinek. De sorsuk összefonódott az e tájon élő emberek sorsával is, a tatárjárás, a török hódoltság, a szabadságharc néhány jelenete ott tükröződött nagyra nyitott, figyelő szemükben. Ebben a folyóparti barlangban született Hú is, itt táplálták szülei, de mielőtt kirepülhetett volna, megjelent a barlangban az ember, és magával vitte Hút és két testvérét. Ezzel kezdődik a történet, melynek során Hú sok különös tapasztalatot szerez az emberek világában, míg végül a második világháború kitörésekor visszanyeri szabadságát.

Eredeti megjelenés éve: 1966

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

>!
Móra, Budapest, 2013
314 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789631194296 · Illusztrálta: Bakai Piroska
>!
Móra, Budapest, 2008
278 oldal · ISBN: 9789631193244
>!
Móra, Budapest, 2008
314 oldal · ISBN: 9789631184525 · Illusztrálta: Bakai Piroska

9 további kiadás


Enciklopédia 22

Szereplők népszerűség szerint

Kis-Magyar János


Kedvencelte 27

Most olvassa 7

Várólistára tette 71

Kívánságlistára tette 22

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

Bla I>!
Fekete István: Hú

Fekete István: Hú Egy bagoly regénye

Fekete István a magyar vadász-, természet- és ifjúsági irodalom, illetve az állatregények legjelentősebb művelője volt. Most egy kihívás kapcsán kerestem olyan állatregényt, amit még nem olvastam tőle, s a Hú címűre akadtam a saját polcomon. Ez azért is érdekes, mert személyes kalandom is volt egy uhu-val a Tolna-megyei Sió parton. De visszatérve a könyvre – 110.000 példány, negyedik kiadás –, bár nem szimpatikus a fiókák elrablása, de az író szándéka szerint ez magyarázza Hú emberközelbe kerülését. A regény a II. világháborút megelőző években indul, s az alatt fejeződik be. A korszak, ill. a cselekmény alkalmat ad az írónak a madár sorsának bemutatása mellett a háborúskodás elítélésére is, ami az egyik fő mondanivaló. Hú különös tapasztalatokat szerez az emberek, ill. a kutya, Mackó közelében élve, de a hálás történetvezetés végül visszaviszi őt a saját családjának fészkébe. Megható, tanulságos történet. Tetszett!

3 hozzászólás
Nyctea P>!
Fekete István: Hú

Fekete István: Hú Egy bagoly regénye

Nem is tudom, van-e még egy olyan írónk, aki annyira érti, érzi a természetet, mint Fekete István… Aki úgy mutatja be az állatok lelkivilágát, hogy közben nem ruházza fel őket emberi tulajdonságokkal, de mégis át tudjuk érezni minden rezdülésüket.

Hú sorsa (akit még fióka korában elrabolnak a szüleitől, hogy aztán vadászatra használják), összefonódik az emberekével, és a 2. világháború kitörésével. spoiler
A csodálatos leírásokon keresztül megismerjük az uhuk életmódját, és szinte mi magunk is átéljük a még mozgó zsákmány elfogyasztásának örömét, a kifáradt szárnyak fájdalmát, a sötétség nyugalmát, a minden porcikánkat átjáró szabadságvágyat, a régi otthon vonzását…
Nagyon szép történet, a befejezésébe pedig szinte beleborzongtam… Lassú folyású, nem gyorsan olvasható, de megéri elmerülni benne.

4 hozzászólás
Lunemorte MP>!
Fekete István: Hú

Fekete István: Hú Egy bagoly regénye

Szárnyakat kaptam és újjászülettem pár napra egy bagoly képében. Láttam halálmezőket, fürödtem vérfolyóban, gyengébbeket gyilkoltam és lakmároztam a testükből, hiszen a természetben egy és igaz törvény uralkodik már oly régóta – életben kell tudni maradni. Hallgattam a puskák dördülését, világokon keresztül utaztam és már én sem tudtam sokszor, hol vagyok…Melyik élet az igazi? Az álom a valóság vagy az ébrenlét? Mikor is voltam én ébren és mikor álmodtam? Nem tudni…Azt tudom, hogy megvetem az embereket és szolgáikat és én egy becses dolgot tartok igazán nagyra, melynek neve: szabadság

2 hozzászólás
bonnie9 P>!
Fekete István: Hú

Fekete István: Hú Egy bagoly regénye

Hű. Azaz: Hú. És egy mély sóhaj. Ennyivel tudtam letenni a könyvet.
Én egy szép és egyszerű természetregényre számítottam, mint a Vuk vagy Bambi. Gondoltam megismerem Hút, majd vele és általa az erdőt, az ott lakók életét a baglyok szemén keresztül. Ennél sokkal többet kaptam.
Valóban megismertem Hút. De téren és időn átívelő valóságain keresztül élő részese lehettem a természetnek a vadak és a háziállatok közt. Ott, ahol a vad kegyetlen, mert túl kell élnie és biztosítania a túlélést utódainak. Ott, ahol a háziállat már inkább ember, mint állat, mert a gondjaikból kiiktatták a legfőbb természeti törvények egyikét, a túlélést. Ahol mindenkinek beszél a neve, ahol még a fákat is meghatódva hallgatom, ahonnan én sem akarok felébredni, mert ez a valóság minden kegyetlenségével együtt szebb és magávalragadóbb.
Aztán láttam egy falut, az ott élők mindennapjaival, a gondolataikkal, a természetközeli szemléletüket. Mindenüket. Mindenüket, mit beárnyékolt a háború szele gondokkal, félelmekkel, kétségekkel. Beárnyékolt, majd elveszejtett. És innen szerettem volna felébredni. Mert a háborút nem a természet diktálja, hanem az ember.
És elgondolkodtam szabadságról, rabságról, valóságról, álmokról, jóról és rosszról, igazságról…
Nyomasztó, mély, naturális, de ugyanakkor megtöri a játékosság, a szépség, a pajkos humor. Mint a természetet. Emberit és állatit egyaránt.
Legkedvesebb részek: Hú és Mackó, illetve a növények párbeszéde.

2 hozzászólás
Ibanez MP>!
Fekete István: Hú

Fekete István: Hú Egy bagoly regénye

Gyönyörű történet és iskolapéldája annak, hogyan lehet komolyabb témákat is beleszőni egy teljes más témájú regénybe. Sőt, voltaképpen ebben a regényben négy cselekményszál is fut: egyrészről Hú, a fiókakorában emberi fogságba került bagoly története, az őt fogságba ejtő, illetve fogságban tartó emberek története (aminek egy része vadászat, amiben Hú is részt vesz, mint "csali"), harmadrészt Hú ősi álmai, melyben a régmúlt magyar világba pillanthatunk be és a vége felé bekúszik a második világháború fenyegetettsége és réme is.

A cselekményszálak felosztása pont tökéletes, se egyik-se másik nem válik unalmassá, a vadászati avagy a baglyok vadászati szokásai nem nyúlnak hosszú fejezetekké, így mindig izgalmas és mindig érdekes az, amit olvasunk (olyanokat olvastam, hogy most feltétlen utána fogok olvasni ennek a bagolytípusnak, néha annyira hihetetlen dolgok voltak leírva). Ráadásul az elejétől kezdve körmöt rág az ember, hogy vajon szabad lesz-e valaha is Hú (spoiler :-D).

A vége pedig… a vége szíven szúr… egyrészt örömmel a Hú-vonalon és hatalmas szomorúsággal az emberi vonalon (azt egy kicsit hirtelen-gyorsan lezártnak éreztem, de hát nem róluk szólt a történet, ők mellékszereplők voltak és örülök, hogy az író nem hagyott minket kétségek között, hogy kivel mi történt).

Csillagos ötös történet, nem hiába Fekete István az egyik kedvenc íróm.

1 hozzászólás
AeS P>!
Fekete István: Hú

Fekete István: Hú Egy bagoly regénye

Ez egy nagyon komoly Fekete István-mű, az eddig olvasottakhoz képest sokkal alaposabban megírt (jó, néha túlírt) és sokkal átgondoltabban szerkesztett könyv. Hú, az uhu története lehetne a szokásos állatmese a szokásos mellékkarakterekkel (ha nem szeretném ennyire, biztos idegesítene, hogy minden ötödik oldalon valaki azt mondja: "Okosan!"), de ez itt sokkal bővebb, a szokottnál nagyobb földrajzi utat tesz meg, merít jeleneteket a törökkori Magyarországról is, miközben sokkal mélyebben bejárja a bagolylelket, mint azt valaha is gondoltam volna.

aram76>!
Fekete István: Hú

Fekete István: Hú Egy bagoly regénye

Szeretem Fekete István regényeit, bár korántsem olvastam tőle mindent. Szép, gyönyörű leírásokat tartalmazó könyv, de mégis van bennem űr. Nem az író és nem a történet az oka, hiszen a táj leírása, az állatok mindennapjai, Hú megismerése mind mind csodálatos. Inkább az állatok iránt érzett szeretetem miatt, egyszerűen nem tudom elfogadni, hogy egy állat fogságban van.

chhaya P>!
Fekete István: Hú

Fekete István: Hú Egy bagoly regénye

Hú, ez most nem csúszott olyan könnyen, mint számítottam rá, nem sikerült teljesen ráhangolódnom. Pedig a változó természet és az évszakok leírása, az élet körforgásának bemutatása nagyon szép (a Lutrában nagyon élveztem), most kissé sokalltam, túlírtnak éreztem. Ettől függetlenül kiváló regény. Minden szavából süt a természet és az állatok tisztelete, ezt jó volt olvasni. A középpontban (Hú mellett) a madarak szokásainak és viselkedésének leírása áll, és persze megint tanultam valami újat: az uhuzás (vagyis a bagollyal való vadászat) meglepett, nem hallottam még róla. Az elfogott baglyon keresztül bepillantást nyerhetünk az emberek világába, a mérnök úr és a gazdaság mindennapi életébe, a közelgő háborúba, de rajta keresztül felszínre bukkan az ősök emlékezete is, összekeveredik múlt és jelen, rabság és szabadság, a vadászat izgalma – emberi és állati oldalról egyaránt… Érdekes volt ezeknek a részeknek a váltakozása, egymásba fonódása; megerősített abban az érzésben, hogy ember és természet szorosan összetartozik, minden mindennel összefügg.

Rodwen P>!
Fekete István: Hú

Fekete István: Hú Egy bagoly regénye

Többedik Fekete István olvasásom közben jöttem rá, mit is szeretek a legjobban az író könyveiben. Ez nem más mint az évszakok változásának leírása, és lemerném fogadni, hogy ezer és egyféleképpen szavakba tudná ezt önteni ma is, hasonlóan gyönyörűen.
Hú élete bizony nem egyszerű. Ahogy az ő sorsát követjük nyomon, párhuzamosan megismerkedhetünk az ő ember „ismerőseivel”, és bizony az ő életük sem egyszerű. Egy valódi és bevallom, számomra megható állattörténet mellett, egy komolyabb témába is bepillantást nyerhetünk, Magyarországot eléri a II. világháború. Szereplőink valamiféleképpen mindannyian megtapasztalják ezt, s legyen állat vagy ember, tudja, hogy a szabadságot nem adják ingyen. Mély tartalma és mondanivalója ellenére szívmelengető történet.

Kiss_Csillag_Mackólány P>!
Fekete István: Hú

Fekete István: Hú Egy bagoly regénye

Alapvetően nem szeretem az állatokat.
De ez most valahogy más volt. Bár határozott meggyőződésem, hogy az állatok jelen esetben az emberi lélek szószólói, általuk közli velünk az író a gondolatait a világról.
Csodálatosan jellemzi Fekete István az állatokat, még a végén megszeretem őket.
Még a részletes, inkább aprólékos tájleírásokat is élvezettel olvastam, elvarázsolóan ír FI. (még engem is el tudott varázsolni!)


Népszerű idézetek

lamucat>!

S ha majd az Időben eljön az a korszak, amikor az ember minden barlangot szétrobbantott, amit valami célra fel nem használhatott, bevezetve persze a villanyvilágítást… és minden öreg fát már régenkivágatott, amelynek odvában fészkelhetett volna az uhuk nemzedéke… akkor már késő lesz siránkozni a megbillent természeti egyensúlyon, amelyet helyreállítani sem atombombával, sem mindentudó elektronikus gépekkel nem lehet.

309. oldal

Fekete István: Hú Egy bagoly regénye

Bla I>!

Ekkor egy kis szél suhant át a kert felett és megszólalt az almafa, aki amennyire utálja a szelet, ha megvadul, annyira szereti, ha szelíden érkezik. A szél a fák nyelve.

67. oldal

Fekete István: Hú Egy bagoly regénye

Kapcsolódó szócikkek: szél
1 hozzászólás
Lunemorte MP>!

Nem, Laci bácsi, nincs megnyert vagy elveszített háború, csak „Háború” van! Pusztító, öldöklő, embertelen!

Fekete István: Hú Egy bagoly regénye

bonnie9 P>!

Minden félelmetes között a legfélelmetesebb az ember.

168. oldal

Fekete István: Hú Egy bagoly regénye

Kapcsolódó szócikkek: ember, emberiség
Lunemorte MP>!

Aki apa, az legyen mindenben apa.

Fekete István: Hú Egy bagoly regénye

Kapcsolódó szócikkek: apa
Lunemorte MP>!

A madárnak nincs arca a fájdalom kifejezésére, csak a szeme mutat valami elmélyülést, mielőtt megtörne, ha el kell pusztulnia.

Fekete István: Hú Egy bagoly regénye

Lunemorte MP>!

Olyan gazdátlan a világ…

Fekete István: Hú Egy bagoly regénye

Lunemorte MP>!

– A fene egye meg, valahogy majd csak lesz!

Fekete István: Hú Egy bagoly regénye

2 hozzászólás
Lunemorte MP>!

Éjfél előtt megmozdult a hűvös levegő, és a rétek rálehelték a falura a lekaszált virágok szomorú, tiszta, halott illatát.

Fekete István: Hú Egy bagoly regénye

Lunemorte MP>!

Ez az ő ideje. Nincs ember, nincs senki, csak az áldott sötétség és az emlékek, amelyek a vérében vannak.

Fekete István: Hú Egy bagoly regénye


Ezt a könyvet itt említik


Hasonló könyvek címkék alapján

Gerald Durrell: Istenek kertje
J. K. Rowling: Harry Potter és az azkabani fogoly
Jaan Rannap: Az utolsó fehértollú
Michael Morpurgo: Flamingó fiú
Gerald Durrell: Állatkert a poggyászomban
Gerald Durrell: Noé bárkáján
Mándy Iván: Csutak és a szürke ló
Szabó Magda: Abigél
Fehér Klára: Bezzeg az én időmben
Czifferszky István: A sete bárány és a kuvasz