Egy ​szem kukorica 16 csillagozás

Fekete István: Egy szem kukorica Fekete István: Egy szem kukorica Fekete István: Egy szem kukorica

Az Egy ​szem kukorica című elbeszélésgyűjtemény először 1944 húsvétján került a könyvesboltok kirakatába. A megjelentetést vállaló Új Idők Irodalmi Intézet azzal a leplezetlen szándékkal adta ki egyik legnépszerűbb szerzőjének újabb válogatását, hogy feledhetővé tegye a Fekete István számára kényelmetlennek érzett vadászirodalom-skatulyát. A harmincnégy elbeszélés közül csak néhánynak témája a vadászat, de ezekben sem dörren a fegyver. Ebből következően nem a Nimród közleményeiből szemezgetett a szerző, hanem mindannak javát sorolta egymás mellé, ami 1936 és 1943 között az Új Időkben, az Esti Újság tárcarovatában, valamint néhány más folyóirat és napilap hasábjain napvilágot látott.
Az elbeszélésmódok változatossága, a szerteágazó figyelem és az erőteljes nyelvezet gazdagsága érett, sokoldalú írónak mutatja Fekete Istvánt. A nyilvánvaló szerzői-kiadói szándékból következően vitathatatlan az Egy szem kukorica eklektikussága, amit… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 1944

Tartalomjegyzék

>!
Lazi, Szeged, 2009
186 oldal · ISBN: 9789632670553
>!
Szent Gellért, Budapest, 2004
190 oldal · ISBN: 9636962707
>!
Új Idők Irodalmi Intézet, Budapest, 1944
216 oldal

Enciklopédia 2


Kedvencelte 1

Várólistára tette 8

Kívánságlistára tette 6


Kiemelt értékelések

>!
olvasóbarát P
Fekete István: Egy szem kukorica

Már szinte el is felejtettem milyen jó Fekete Istvánt olvasni. Szokásos módon az egyik ajándéknak beszerzett kötetet olvastam el. Állatok és emberek története váltakoznak benne. A címadó mű egy szem kukorica élete egy éven át. A madarakat óvó, (gyermekét is erre nevelő) a földet művelő ember gondossága, beosztása, tevékenységének bemutatása is tetten érhető. Az ember és az állat együttműködése egy életen át és a gyászban (Szimat gyászol), a madarak etetése (Télutó), felhasználása a gyógyításban (A bagoly), a férfibarátság példája (Ágnes), a meseelemek megelevenedése (A griffmadár). Mindennapok örömei, bánatai, nagy elhatározásai (Napló), a könyvek szeretete, emléket állít Matulának is (A könyv). A telet, a karácsonyt idézi az Éjféli látogatók és a Karácsony éjjel című elbeszélés.

>!
Habók P
Fekete István: Egy szem kukorica

Fekete Istvánt olvasni mindig jó. Olyan, mintha a világon minden rendben menne.

>!
Sakura
Fekete István: Egy szem kukorica

Aki szereti F.I.-t, az nem fog csalódni ebben a novelláskötetben sem. Csodás minden darabja, olvasásra erősen ajánlott.

>!
RKAti P
Fekete István: Egy szem kukorica

Vannak szavak, amik csak bizonyos pillanatban vagy környezetben nyernek igazán értelmet. Nekem van egy ilyen szavam, amit akkor „értek” igazán, ha Fekete Istvánt olvasok: szóvirág.

>!
Ditke22
Fekete István: Egy szem kukorica

Ahogy egyre többet olvasok Fekete Istvántól, úgy szeretem meg egyre jobban. Ez a novelláskötet is olyan, hogy mindenki találhat benne kedvére valót! Van benne vidám történet, és van szomorú is (akár meg is könnyeztető), van kedves, van állatos, van elgondolkodtató. Egyszóval minden. És minden történetben benne van a természet, az örök törvények, a becsület, a tisztesség, az, hogy a gyermekkor nem attól lesz szép, ha mindent megkapsz…. Megunhatatlan, életszerű – na jó, a beszélő állatok nem azok, de akár mondhatnák is a maguk nyelvén, amit az író a szájukba ad – novellák, amelyek amellett, hogy szórakoztatnak, el is gondolkodtatnak kicsit. Az önéletrajzi ihletésűek pedig kifejezetten megkapóak. Olvasása közben valahogy megáll kicsit az idő és elhiszem, hogy az élet szép, mert így kell lennie.

>!
Zsuzsanna_Sinka
Fekete István: Egy szem kukorica

Mit is mondhatnék róla? Hogy annyira megnyugtató és annyira szeretem olvasni. :)

>!
padamak
Fekete István: Egy szem kukorica

Szépek, szépek… Még akkor is, ha főként nem az írótól megszokott ill. „elvárt” témákat bont ki, hanem emberi sorsokról, kapcsolatokról beszél el. De éppen emiatt kedves és elmélkedésre serkentő történetek gyűjteménye. Nem habzsolásra, csak 3-4-et egyszerre.
És ha manapság írna Fekete ilyeneket valami újság tárcarovatába? Vajon lenne rá olvasótábor? …


Népszerű idézetek

>!
olvasóbarát P

A padláson penészes időszaga volt a csendnek és a pókhálók portól súlyosan csüngtek le a lécekről.

(első mondat)

>!
olvasóbarát P

A könyv
Szeretem a könyvet! Valamikor régen mélyen a szívemre szívtam az iskolakönyvek nyomdaszagát. Titokzatos, igaz mélységek nyíltak ki előttem. A történelem: regény volt, a földrajz: útleírás, a természetrajz: vadászat, az olvasókönyv pedig: Muzsika.

114. oldal

Kapcsolódó szócikkek: könyv
>!
olvasóbarát P

Télutó

Ablakomban madáretető van. Idejárnak tollas kis barátaim – éhező zsellérei a télnek –, hogy a faggyúmaradékokon tornászva eltengessék parányi életüket holnapig.

31. oldal

>!
padamak

A róka rohanásának zaja csak annyi a csendben, mint amikor vízfodor szalad végig a tó hátán. Utána újra úr a csend. De most már darazsak zümmögnek, nagy legyek dongnak, méhek keresik a maradék virágokat, és ez a zsongás úgy hangzik, mintha valahol nagyon messze orgona szólna és vasárnap lenne. Talán vasárnap is van, de ezt az erdőben nem tartják számon, mert az erdőben – úgy érzi a vadász – mindig egyformán közel van az Isten.

76. oldal - Augusztus (Lazi Könyvkiadó, Szeged, 2009)

>!
Habók P

Ekkor megpendült egy húr a kemence mellett a sarokban. Az öreg Tallér mindjárt rátette a kezét a cimbalomra, mert véletlenül ütötte meg a húrt, de a lágy zendülés már szétszállt a szobában, megsímogatta a falakat, lengett egy kicsit a levegőben, aztán visszahullt a cimbalomra, mint a fészekre a fáradt madár.

A mókus

>!
Sakura

– Bocsánatot kérek. Nem hallottam – és a gyomromban mintha polipok tapogattak volna.

46. oldal - Zsaroltam

>!
Sakura

A patakkal nem bírt sem az est, sem az éjszaka, mert a hajnalokat kötötte össze és a fénnyel tartott rokonságot.

39. oldal - A bagoly

>!
Habók P

Estefelé kocsi állt meg a ház előtt, s a kocsiból három katona szállt ki. Az egyenruha a hadnagy ötlete volt, aki szerint rendes ember az összes baklövéseit – úgymint: házasság, temetés stb. – egyenruhában követi el.

Ágnes

>!
RKAti P

Csizmám keményen kopogott a fagyon, a házak békés vacsoraszagot leheltek a levegőbe, és a templom nagy fekete árnyékán érezni lehetett, hogy nemsokára meleg vörösre nyílnak az ablakok, és az éjféli mise orgonaszava úgy zsong az éjszakába, mint egy kétezeréves búboskemence melege, melyet láthatatlan kezek a jóság fájával tüzelnek időtlen idők óta.

69. oldal

>!
RKAti P

Mondom: nyolcéves voltam. Nagyvérű gyerek. A nagyvérűséget ebben a korban a legmagasabb fákról leszedett fészkek, bedobott ablakok és üvöltő kortársaik jelzik. Egyetlen verekedési alkalmat el nem mulasztottam, az órákat a házban elrontottam, a macskát a toronyablakból ledobtam, hogy vajon talpra esik-e? Nem talpra esett, hanem Berta Rozi néni kosarába, aki a fején vitte a kosarat és benne ebédet az urának.
Ma sem tudom, hogy talpra esik-e a macska, de azt tudom, hogy hogy aznap állva ettem a vacsorát, mert a szék is sajgott, ahová leültem az erőszakos szülői beavatkozás következtében.

59. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Czifferszky István: A gemenci bak és más vadászelbeszélések
Czifferszky István: Ördöggyűrű
Kittenberger Kálmán: Afrikai vadászkönyv
Maderspach Viktor: Páreng-Retyezát
Bársony István: Árnyak az éjszakában
Csathó Kálmán: Tavasztól tavaszig
Bársony István: Róka a körben
Székely Tibor: Kumevava, az őserdő fia
Pálfalvi Nándor: Hajnali ösvényeken
Bleier Norbert – Márkus Márta: Nyomhatározó zsebkönyv