Cönde 25 csillagozás

Fekete István: Cönde

Cönde: Nagy, tágas mező, az író gyermekkorának színhelye madárvilágával, a Kácsalja szelíd patakjával élményvilágának is kiapadhatatlan forrása.

Csend: A régi öreg padlás titokzatos világa, ahol ezúttal a tárgyak szólalnak meg, s beszélik el a család igaz történetét, olyan félelmetes dolgokat, amelyekről a család tagjai még maguk között sem beszélnek.

Az író két kisregényét, amelyek régen nem jelentek meg, együtt veheti kézbe az olvasó.

Tartalomjegyzék

>!
Nesztor, Budapest, 1996
192 oldal · puhatáblás · ISBN: 9637523375
>!
Nesztor, Budapest, 1994
224 oldal · ISBN: 9637523375

Kedvencelte 3

Várólistára tette 16

Kívánságlistára tette 14


Kiemelt értékelések

>!
marschlako P
Fekete István: Cönde

Megforgatták az Est nyomában áramló levegőt, és a kazlak összetört, meleg nyárszaga nyomában hűvös kaporszag jött a kert felől.

Nem szólt senki, mert ez hozzátartozott az esthez, a régi estékhez.

Igazából a Csendet szerettem volna elolvasni, de a könyvtárban csak ebben a párosításban találtam, így ezt hoztam haza, amit egyáltalán nem bántam meg. A két történet ugyanis (a jóval rövidebb Cönde és a kötet nagyját kitöltő Csend) remekül kiegészíti egymás, jó volt együtt olvasni őket. Mindkettő Fekete István gyermekkorának helyszínein játszódik, sőt, a Csendben magának a gyermek Fekete Istvánnal az életébe pillanthatunk bele. Az Őszi vásár elolvasása után a Gölléből már jól ismert események, személyek is feltűnnek, csak míg ott egy szélesebb időintervallumból kaptunk mozzanatokat az író gyermekkorából, itt pár hónap eseményeibe pillanthatunk bele. A hatása azonban mindkettőnek ugyanolyan lenyűgöző, egy letűnt, távoli kor békéje és derűje cseng vissza belőle, egy másik, emberközelibb világ természetközeli hétköznapjainak lehetünk szemtanúi.

Egy olyan világé, ahol a Csendnek még jelentősége van (https://moly.hu/idezetek/800009), s ahol így meg lehet hallani a régmúlt padláson feledett emlékeinek hangját, melyek Fekete István őseinek életéről mesélnek. De nem csupán a tárgyak, hanem az állatok és a nagymama ládájában megbújó levelek is távoli napok emlékeit hozzák vissza. De minként a Gölle esetében, a Csendnél is érezni lehet a sorok mögött a nosztalgiát: ez a világ már elmúlt, már akkor is, amikor Fekete István e sorokat papírra vetette, hát még ma, amikor mi olvassuk.

A Cönde öreg nyárfájának története is ugyanerről a világról – sőt, még sokkal régebbi világokról is – mesél, miközben visszaemlékszik mindarra, ami nemzedékek folyamán a közelében található kút környékén megesett. Cönde rétje a Csendben is fel-feltűnik, akárcsak Kácsalja, ahova a gyerekek fürdeni jártak, vagy a malom. Mindenkinek csak ajánlani tudom, aki egy kis csöndre, s egy kis időutazásra vágyik.

5 hozzászólás
>!
Trudiz P
Fekete István: Cönde

Mi is ez a Cönde? Egy állat neve? -gondoltam volna; egy személy neve? Nem. Egy olyan helyet jelöl, ahol él, gondolkodik a fa, a gémeskút vödre, és minden állat a jól ismert Fekete István- módon. Több megfogadható illemszabály merül fel. Kedves, s kevésbé kedvelhető személyekkel karöltve, ízes tájszólással jelölve.

>!
TheEArt P
Fekete István: Cönde

Fekete István megnyugtat. Mert úgy írni , ahogy ő ír, senki sem tud….egy mezőről mi gyerekkorának kedvelt színhelye volt, egy gémeskútról, a szélről,vagy akár egy kéményről. Mindnek van története : egy fának, aminek gyökereiben ott áll az ősi tudás, az öreg juhásznak, kinek szemében ott él a múlt minden tanulsága, egy- egy bútorban- mi a poros padláson éli végnapjait- pedig ezer emléket perceg a szú.
Az író pedig úgy tud mesélni, hogy te is meglátod mindezt és érzed amit ő, mert olvasás közben kitárul a képzelet, benépesül a világod az ő világával, érzed a szelet, a nyarat , mert benne fekszel te is a magas fűben, igen te is a Cöndén egy szamárkóró mellett és boldognak érzed magad… addig biztos amíg tart a könyv, mert megmutatja mi az, ami igazán lényeges.

2 hozzászólás
>!
Felixa P
Fekete István: Cönde

Ha csupán egyszerűen és röviden kellene értékelnem, akkor így fejezném ki: ☺
Ebben a kis smiley-ban minden benne van, amit a könyv elolvasása után érzek:
– hangulatot teremtő: ✓
– lenyűgöző: ✓
– időutazás egy régi kor világába: ✓
– az ismételten megjelenő szemet gyönyörködtető tájleírások: ✓
– a természet önzetlen szeretete: ✓
– szókincsfejlesztő (tájszólás): ✓
Fekete István írásaiban nem lehet csalódni.

>!
ervinke73
Fekete István: Cönde

Gyakran elhangzó mondat: Gyermekkorom kedves olvasmányai voltak Fekete István írásai. Pedig felnőttként is sokat ad. Sőt! Nekem meg főleg, én még értem, miről beszélget a szél a fákkal. Nem mindig, de van olyan ihletett pillanat.
Igen, sorra előkerülnek Fekete István írásai. Egyszerűen, mert szépek!

>!
ÁrnyékVirág
Fekete István: Cönde

Fekete Istvántól ez csak ujjgyakorlat a nagyregényeihez képest, de megtalálható ebben a két kisregényben szinte minden, ami miatt az írásai kedvesek nekem: a nyugodt, szépséges tájleírások, amikor szinte érzen a szél fújásást és a nyári mező illatát az olvasás közben, az emberi élet apró pillanataiban felvillanó szépség és örök igazságok, a természet és az ember mélységes szeretete és tisztelete.
A második kisregény, a Csend egy picit furcsa volt nekem a padláson beszélgető, emlékeket hordozó tárgyakkal, de végül megszerettem őket, az öreg, titkokat őrző ládát, a csikorgó egérfogót, a régi karosszéket meg a nosztalgiázó selyem alsószoknyákat, és persze a kisfiút, akit a szerző gyerekkori önmagáról mintázott.
Ezeket az önéletrajzi vonatkozású kisregényeket elolvasva talán egy kicsit még közelebb kerültem Fekete István műveihez, hiszen most már tudom, hogy honnan indult, és hogyan vált azzá, aki volt: természetet ismerő, szerető és tisztelő emberré.

>!
padamak 
Fekete István: Cönde

Nem értem, hogy miért nem mindkét kisregény címe a kötet címe. Igazából a Cönde miatt olvastam el (azt korábban 2018.10.16. 00:50-20:37), pedig már azzal is találkoztam egy másik kötetben, a „21 nap” címűben, 4,5 éve (https://moly.hu/ertekelesek/1454681). Újra tetszett!
Aztán ha már nálam volt a könyv kikölcsönözve, mégiscsak nekikezdtem a Csend-nek is, bár nem lelkesedtem Pistuka gyerekkori élményeiért. (Főleg, hogy derengett a már korábbi általam olvasottsága, íme: https://moly.hu/ertekelesek/1435195) Aztán olyan jól esett az (újra)olvasás (2018.11.07. 21:55 – 11.12. 23:20), hogy hamarjában megint végigéltem – a saját gyerekkoromat, szülőfalumat, csínytevéseimet és neveltetésemet… is. Köszönöm, István bácsi, ezt a lélekemelő és -nevelő emlékmegosztást!
Szinte hallom: Szívesen! Máskor is…

>!
Meerkat
Fekete István: Cönde

Nagyon jó hangulata volt, és tetszett a történetek összekapcsolódása is.

>!
Ditke22
Fekete István: Cönde

Több száz év 50 oldalban és egy mezőn… Sorsok, életek, halálok, örömök, bánatok. Az öreg nyár és Szent Mihály éjjelének története, hangulatok sokasága. Érzelmek, hangulatok eszenciája. Egy ilyen rövid, de velős mű tömör értékelése.

>!
gizad
Fekete István: Cönde

Fekete István gyerekkorának helyszínére repít minket a történet. A Ballagó időben már olvastam erről a somogyi kis faluról, Gölléről. Azért is kedves nekem, mert én is somogyi vagyok, Göllét is ismerem, jártam már ott. Jártam a templománál, a temetőben, de a Cönde, a Kácsalja, a Potyondi malom előttem is ismeretlen volt. Az író tájleírásainak köszönhetően viszont láttam, éreztem a karomon a szél simogatását, hallottam a Nyár susogását. Több száz évet mesél el a Cöndén, és a végén szépen összekapcsolódnak a szálak. Tetszett ez a kis történet, szeretem.


Népszerű idézetek

>!
marschlako P

    A kert mintha csak erre várt volna, s a szérű mintha csak erre várt volna. Megforgatták az Est nyomában áramló levegőt, és a kazlak összetört, meleg nyárszaga nyomában hűvös kaporszag jött a kert felől. Az istállóban odahallatszott a lovak dobbanása, s a mogyorófák sötétjében kétszer megszólalt egy kis kuvik.
    Nem szólt senki, mert ez hozzátartozott az esthez, a régi estékhez. Nem szólt senki, mert még hiányzott valami, csak amikor a Göncöl négy kereke is kivirágzott, szólalt meg nagymama, és apámra nézett, az ő gyermekségének emlékeibe.
    – Hallod fiam?
    Ekkor már mi is hallottuk, mert valahol a kertben vagy talán mögöttünk, a szőlőlevelek között, a földön vagy a levegőben egyszerre, a szívünkben, mint valami jóra fordult kedves bánat, megszólalt az őszi bogár.
    – Krii-krii.
    – Hallod, kisfiam? – és nagymama a sötétbe mutatott száraz, fehér kezével, ahol lágy panasszal zengett egy kis féreg, de nyomában, valahol a szentpéteri erdőben, a Cöndében, a nádban, a Kács alatt és a Palánkosban a csillagfényes estében vállára dobta tarisznyáját, s talán csak a holdat várta, hogy elinduljon a mindig fiatal szívű, öreg vándor, az Ősz.

200-201. oldal, Csend

>!
TheEArt P

Az emlékezet azonban nem égett el a régi tüzekben, s az öregek úgy tudták, hogy valamikor ott volt a régi Göllei templom körül, ami aztán török templom lett… Tornyán azonban már nem köröszt volt, hanem félhold, és a toronybul valami papféle kiáltozott , amikor rágyütt…

6. oldal

>!
TheEArt P

Kati néni öreganyja szerint a rombadőlt minaret körüli templom- temetőben egy márványkecske állt, még jóval a törökök kitakarodása után is, ami minden Szent Mihály hava első péntekének éjszakáján éjfélkor mekegett

8. oldal

>!
TheEArt P

Már régen összedőlt a templom, a kerítés, és elsimította a sírokat az idő, de a kecskéhez nem nyúlt senki, tehát nyugodtan tovább mekeghetett. Mekegett is! Kati néni öreganyja saját két fülével hallotta, pedig-amúgy- nagyot hallott.Ebből is látható, hogy a kecske hangja kizárólag másvilági eredetű lehetett…

8. oldal

>!
Trudiz P

– A jó szándékot nem szabad visszautasítani…

160. oldal

>!
ÁrnyékVirág

Igen, én szerettem a könyvet, kívül is, belül is, és régi szokásomhoz híven először is megszagoltam őket, megállapítva, hogy az olvasókönyvnek erőteljesebb szaga van, mint a hittankönyvnek, de amikor kiderült, hogy az olvasókönyvben számtani feladatok is vannak, érdeklődésem határozottan megcsappant, míg a biblia eseményei valóságos kalandos történetnek hatottak.

209.

>!
padamak 

Mindig tudtam aludni, és csak ma tudom, hogy milyen áldott adomány ez.

216. oldal - Csend (Nesztor, Budapest, 1994)

>!
Habók P

A sólyom nagyon fiatal volt s a Nyár nagyon öreg. De a fiatalok nem hallgatnak az öregekre, nem is hallgattak soha, és nem is hallgathatnak soha, hiszen az idő tördelt messzeségén nem hallatszik át a féltő kiáltás, s alig ér át a tapasztalat fájdalmas bölcsessége.

14. oldal, Cönde (Nesztor, 1994)

>!
ÁrnyékVirág

Az asszony apja sírjához megy, egy kicsit összeteszi a kezét, aztán rendezkeni kezd a kis dombon, ami hasonlít ahhoz az ősrégi mozdulathoz, amivel az otthoni ágyat simogatják meg az asszonyok.

56.

>!
Trudiz P

(…) s a sötétség mély tükre úgy meghintáztatta a holdat, hogy az majd leesett a mélység tükrének egéről…

25. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Zelk Zoltán: Mese a legokosabb nyúlról
Fazekas Anna: Öreg néne őzikéje
Varga Katalin: Barátom, Bonca
Janikovszky Éva: Bertalan és Barnabás
Csukás István: Mirr-Murr, a kandúr
Marék Veronika: Boribon házikója
Havasi Attila: 1001 magányos rinocérosz
Kosztolányi Dezső: Zsivajgó természet
Kaszás György – Elek Lívia: Amit a pandákról feltétlenül tudni kell
Csukás István: A téli tücsök meséi