Tudni ​illik, hogy mi illik 5 csillagozás

Fejér István: Tudni illik, hogy mi illik

Akarja, hogy embertársai kedveljék ? Akarja, hogy minden társaságban szívesen látott vendég legyen ? Akarja, hogy a fiatalok pajtásuknak, az idősebbek jó barátjuknak érezzék ? Vegye meg és olvassa figyelemmel Fejér István könyvét. Ismeri a tv ilyen című adásait ? Ez a könyv bővebb, részletesebb. Nem ismeri ? Annál inkább olvassa el. Míg jól szórakozik a sziporkázóan szellemes csattanójú anekdotákon, megtanulja a legfontosabb illemszabályokat, és jól érezheti magát mindenhol, mindenkivel.

>!
Minerva, Budapest, 1966
286 oldal · puhatáblás · Illusztrálta: Hegedüs István

Várólistára tette 4

Kívánságlistára tette 4


Kiemelt értékelések

Wolly>!
Fejér István: Tudni illik, hogy mi illik

Először is, az illem azt kívánja, hogy megköszönjem @Bélabá nak, hogy lehetővé tette számomra az olvasást. Szóval, köszönöm! :)
Kiválló könyv, amely napjainkban sem kellene értékét vesztenie, pláne nem mondanivalóját.
Számomra élvezhető stílusban van megírva.
Nem szeretnék róla hosszabban írni, mindenki számára ajánlom, sőt kötelezővé is tenném a sulikban, hogy már fiatalkortól kezdve gyakorolhatóvá váljon, de felnőtteknek is kezébeadnám.


Népszerű idézetek

Wolly>!

Vannak azonban olyan bűncselekmények is, amelyek kívül -mondhatni alá esnek a Btk. hatáskörén. A zsebtolvaj kilopja a villamoson a bevásárlásra menő Kovácsné szatyrából annak erszényét, benne az anapi kosztpénzzel. Kovácsék aznap tegnapról maradt vacsorát esznek. A zsebtolvajt a rendőrség elfogja, az ügyész vádolja, a bíró elítéli és a fogházőr becsukja. Pedig mi történt? Kovácsék aznap gyengén vacsoráztak. Ezzel szemben mi történik azzal az emberrel, aki olyan csúnyán és olyan hangosan eszik, hogy az étkezdében naponta a körülötte ülő harminc ember étvágyát veszi el? Semmi

Etikett vagy illemtan? (5.oldal)

Wolly>!

(Őszintén örültem annak, ha a levelek között itt-ott egy-egy szokásos gyalázkodó névtelen levél is akadt, mert ezekkel kapcsolatban nem háborgott a lelkiismeretem. Névtelen levélben az a szép, hogy nem kell rá válaszolni.)

Ez egy elkésett előszó (12.oldal)

Wolly>!

„Ezek a mai fiatalok már a tiszta művészetet is tönkreteszik”- mondta rosszallással a nagyapám, amikor feltalálták a hangosfilmet. „Ezek a mai fiatalok már nem tisztelnek senkit. Mi lesz a világból?!” – mondták a francia nagyapák, amikor a tiszteletlen fiatalok egy fejjel megrövidítették XIV. Lajost. „Ezek a mai fiatalok” – mondták az ősmagyar öregek- „nem férnek a bőrükben, itt már nem is jó nekik. Valami honfoglalásról fecsegnek”. „Ezek a mai fiatalok felháborító módon viselkednek”- mondta az egyik öreg majom a másiknak-, „képzelje csak el, hogy mit találtak ki megint. Két lábon kezdenek járni!”

Illemtan a házon belül - At otthon legyen otthon (18. oldal)

Wolly>!

ma már nincsen csúnya nő, csak ápolatlan.

200. oldal (Egy fontos, de hiányzó fejezet; Egy jól ápolt nő)

Wolly>!

Az ember társas lény. Nemcsak másokkal él együtt, de lényéhez, emberi mivoltához szorosan hozzátartozik, hogy gondolatait másokkal közölje. A gondolatok közlése azonban eleinte súlyos technikai nehézségbe ütközött, mert nem tudott beszélni. Az ember tehát fogta magát és feltalálta a beszédet.
Ezzel eleinte nem is volt baj, mert a férj legfeljebb egynapos távollét után bekiabált a barlanba:
„Mama, gyerekek, szereztem egy mammutot, gyertek vacsorázni!”
Később azonban már annak is szükségét érezte, hogy azt is közölje az asszonnyal, miképpen ejtette el a mammutot. Ezt elég rosszul tette, mert azóta a feleségek megkövetelik, hogy a férj egésznapos távollét után beszámolót tartson.

227. oldal (Amikor távol vagyunk egymástól)


Hasonló könyvek címkék alapján

Marjabelle Young Stewart – Elizabeth Lawrence: A jó modor etikettje
Kovács Judit – Fedor Ágnes – Osvát Katalin: Vidám illemtan
Fábri Anna: A tökéletes vendég, a tökéletes vendéglátó
Köves J. Julianna: Illik tudni
Burget Lajos – Kovácsvölgyi Sándor: Hogyan viselkedjünk?
Dezséry László: A cinizmusról
Sanda Faur: Az ajándékozás művészete
J. Orlík – E. Križan: Illik – nem illik
Tóth Tihamér: A művelt ifjú / Ne igyál!
Ottlik Károly: Protokoll A-tól Zs-ig