Viharsarok 3 csillagozás

Az Alsó Tiszavidék földje és népe
Féja Géza: Viharsarok Féja Géza: Viharsarok Féja Géza: Viharsarok

Az Athenaeum felkérésére tíz kitünő fiatal író és szociográfus vállalta a feladatot, hogy bejárja az országot és tíz kötetben a magyarság életének s e súlyos élet nagy problémáinak hű képét tárja a művelt olvasók elé. E kötetekben meglepve döbbenünk rá, hogy országunkat és népünket, a magyar tájat és embert, a magyar múltat és elsősorban a leplezetlen magyar mát kevésbé ismerjük, mint Afrika sivatagait, Ázsia hegyóriásait vagy Dél-Amerika őserdőit. A munka, amit tíz író vállalt, kalandos és hősi expedíció és a munka eredménye egy közvetlen közelünkben levő ismeretlen világ: Magyarország felfedezése.

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Magyarország felfedezése (I.)

>!
Mundus, Budapest, 2004
398 oldal · ISBN: 963950128x
>!
Mundus Novus, 2004
398 oldal · ISBN: 9786155575174
>!
Szépirodalmi, Budapest, 1980
368 oldal · keménytáblás · ISBN: 9631516407

2 további kiadás


Most olvassa 2

Várólistára tette 14

Kívánságlistára tette 8


Kiemelt értékelések

M_Titi>!
Féja Géza: Viharsarok

Féja Géza: Viharsarok Az Alsó Tiszavidék földje és népe

Ez a Féja nem volt egy karosszékben tespedő szociográfus :D Rengeteg mindenről írt és a saját gondolatait se félt leírni. Szerintem kifejezetten olvasmányos. Persze nehéz úgy olvasni, hogy tudományos és nem regényes ,de így is kiváló könyv.
Persze én elfogult vagyok, hiszen nekem még kötelező olvasmány is :D


Népszerű idézetek

Ninácska P>!

Tizennégy évet betöltött már s még mindig az Ótestámentum volt a legnagyobb élménye. Folyton azt bújta. Május volt már, kigyulladtak s égtek erősen a pipacsok, a birkák nyugodtan legeltek, Sinka pedig a mező szélén feküdt s olvasott. Elmerültségéből vándorló ember ébresztette fel, ki csodálkozott, hogy a végtelen néma mezőn a betűk érdekelnek valakit. Olyan se rendes, se csavargó ember volt, vándorló mesterlegény. Elvett egy könyvet s felolvasott Sinkának egy csomó verset. A fiú rimánkodni kezdett, hogy adja neki a könyvet, hiszen a városba megy s vehet helyette másikat. A vándorlegény meg erősködött, hogy neki meg pénze nincs és csak egy bárányért adja oda a könyvet. Sinkának volt a nyájban három-négy saját báránya, egyedüli vagyona, hát nagyon gazdálkodott velük. Volt közöttük egy gyenge bárány, »vízhordónak« hítták az ilyet, odaadta Petőfiért. Összekötötték a lábát s fenékkel betették a tarisznyába.

Féja Géza: Viharsarok Az Alsó Tiszavidék földje és népe

Ninácska P>!

Az orvosi vizsgálatok megmutatták, hogy a falusi szegénység a szükséges kalóriamennyiségnek csak egy hányadát veszi magához s tápláléka általában vitaminszegény. A parasztság táplálkozása azonban nem volt mindig ilyen elriasztó. A nép élelmezésének lezüllése egészen párhuzamosan halad a 67-es feudál-kapitalista Magyarország »kivirágzásával«. A múlt század derekán, midőn a városi élet még fejletlen volt, a tejnek s a tejtermékeknek csak egy részét vette fel a piac, nagyobbik felét a termelőnek kellett elfogyasztania. Némely uradalomban a cselédeknek komenciós tej is járt, a cselédek tehéntartása szintén gyakori volt. Ma azonban a falusi szegénység, a törpebirtokosok, a napszámosok és a béresek életében a tej egészen ismeretlen fogalom. A derekegyházi új telepek gyermekei havonta egyszer látnak tejet, akkor is sovány fölözött tejet, melyet anyjuk hoz vásárfiaként az »eszmei község« központjában székelő szövetkezetből. Vajat eddig csupán egy evett a gyermekek közül, kit örökbe fogadott egy módos szentesi gazda. Utóbb azonban a gazda felesége nagy igyekezet után megtermékenyült s így az örökbe fogadott gyermeket visszaküldték a derekegyházi határba. Azóta a gyermekvilág mesemondója. Főleg fantasztikusnak tetsző étkezési gyönyörűségekről mesél.

Féja Géza: Viharsarok Az Alsó Tiszavidék földje és népe

Ninácska P>!

Gyulának, mint csaknem valamennyi alföldi városnak, új színt adott a neobarokk. Gyula is kivette részét a hodálykultuszból s épített akkora polgári iskolát, hogy főiskolának is beillik. Kiderült azonban, hogy bölcs előrelátás következménye ez a túlméretezés. Az emeletek ugyan eleinte kongtak az ürességtől, ma azonban már benépesedtek, nem azért, mintha a város szaporasága, vagy pedig tudományszomja rohamosan emelkedett volna, hanem a földszinti termek padlóját rendre kikezdte a könnyező gomba. Sír a föld a neobarokk mián s egyelőre könnyező gombák segítségével fejezi ki elkeseredettségét. A neobarokk természetesen nem
merült ki az anyag világában, nem volt ennyire szerény és igénytelen. Cikornyás és erőszakolt vonalai teljesen összetörték azt a büszke s szabad magyarságot, amely szebb idők méla emlékeként még éldegélt. A címek és rangok barokk túlsága elöntötte Gyula kasztokba merevedő rétegeinek lelkét. Egyik közhivatali úr például így torkolta le vitatkozó társát:

– Vitának helye nincs. Te csak a VIII-ik fizetési osztályban vagy, én azonban a VII-ikben.

Féja Géza: Viharsarok Az Alsó Tiszavidék földje és népe


Hasonló könyvek címkék alapján

Pakuts Károly: 25 esztendő munkája a szocialista mezőgazdaságért a Zselicben
Csák Gyula: A szikföld sóhaja
Szabó Magda: Régimódi történet
Galgóczi Erzsébet: Törvényen kívül és belül
Kiss Lajos: A szegény emberek élete
Borbély Szilárd: Nincstelenek
Lakatos Menyhért: Füstös képek
Moldova György: Tisztelet Komlónak