Bizánci krónikások feljegyzései szerint Alboin longobárd király arra kényszerítette feleségét, Rosamundát, hogy az édesapja koponyájából készült serlegből igyék. A králynő később kegyetlen bosszút áll férjén, apja gyilkosán, akinek kezéből nemsokára ki is hull az uralkodói vasjogar… A regény a magyar föld történetének alig ismert, de annál izgalmasabb „sötét” koszakába viszi vissza az olvasóit: a VI. századba. Róma egykori hatalmát egy-két tengődő városkán kívül ekkor már csak pusztuló utak, hidak és erődök romjai jelzik. A Duna-Tisza vidékének új, barbár urai a longobárdok és gepidák, akik a bizánci császár pórázán rángatva egymást irtják, miközben mögöttük már ott készülődik utódjuk, az avarság, akik elől Itáliába kell menekülniük.
Vasjogar 9 csillagozás

Dunaújvárosiként igazán kellemes meglepetéssel olvastam Intercisa régi történetéről.Már a VI.szézadban barbárnak mondott népek pl:Longobárdok építettek itt kőből várost és már akkor is kedvelt gázló volt itt a Dunán.Ha valaki szereti a Gepidákról,Longobárdokról,Avarokról..stb népekről szoló krónikákat olvasni,megfűszerezve nem csak harcokkal,hanem szerelmekkel,féltékenységgel,de kémtörténetnek is beillik ez a könyv!Ha valakinek nincs meg könyv formájában,elolvashatja:(Magyar Elektronikus Könyvtár)Az első20-30oldalig egy kicsit bonyolult a sok nép,és fejedelm+királyok szövevénye,de utána kezd izgalmas lenni.Mindenkinek csak ajánlani tudom,izgalmas és olvasmányos!

A regény cselekménye a Kárpát-medence történetének egy kevéssé ismert korszakában,a VI.században játszódik.A történet tulajdonképpeni főhőse a longobárd Alboin,az ő életét,és felemelkedését kísérhetjük figyelemmel,miközben bepillanthatunk más népek életébe is.A történet mindvégig izgalmas,fordulatos,sok leírással vegyítve.A drámai fordulatokban gazdag regény bemutatja a nagyhatalmi intrikákat éppúgy,mint az emberi gyengeség szörnyű következményeit is.A kötet végén gazdag jegyzetapparátus,és irodalomjegyzék segíti a további tájékozódást.A baj az,hogy ez a könyv is már régen jelent meg,és szerintem Fehér Tibor volt annyira jó író,hogy megérdemelne egy életműkiadást a köteteiből !

a vallás is politika! Hogy melyik az igazi vallás, úgy tetszik, azt a papok sem tudják. Miért tudjuk akkor
mi, királyok, akik semmiképpen sem vagyunk tudós papok? Szép volt a régi vallás is. A nép még sokáig azt vallja majd a magáénak, de mi már nem hihetjük, amit atyáink, őseink hittek.

megbűvölte a tenger. Nem hallotta meg, hogy hívják már, mert a városba kell menniük, csak állt, és nézett elmerengve a roppant víztükörre, amelyet sohasem látott, és alig tudott elképzelni is.
A vízen kék és rózsaszínű bárkák ringtak, és a kikötőből éppen kifutottak a dromonok, a nagy hadihajók, aranyozott orruk szikrázott a víz felett, vitorláik a szivárvány színeiben ragyogtak.
Szilaj vágyat érzett, szenvedélyes forróságot, hogy egyszer ő is egy nagy hajón legyen, és ringjon a kék habok végtelen útján, messze-messze indulva. Érezte a délvidéki nap csontot melegítő perzselését, és látta, hogy ebben az
erős fényben, ezen az idegen tájon minden tárgynak, fának és sziklának szurokfekete az árnyéka.

nyúlánk teste úgy magasodott előtte, mint egy hajdani isten szobra a palotakertben. De ez az isten élt, és a tekintete tüzes, vad haragot lövellt. Arca égett a dühös
szenvedélytől, és ajkáról végtelen megvetés áradt.

– A hatalom megtartása is vérrel jár, Victorinus atya, nemcsak a megszerzése. Mennél nagyobb egy ország, mennél népesebb, annál több vér szokott folyni, ha többen akarnak egy trónra ülni.