Vasjogar 9 csillagozás

Fehér Tibor: Vasjogar

Bizánci krónikások feljegyzései szerint Alboin longobárd király arra kényszerítette feleségét, Rosamundát, hogy az édesapja koponyájából készült serlegből igyék. A králynő később kegyetlen bosszút áll férjén, apja gyilkosán, akinek kezéből nemsokára ki is hull az uralkodói vasjogar… A regény a magyar föld történetének alig ismert, de annál izgalmasabb „sötét” koszakába viszi vissza az olvasóit: a VI. századba. Róma egykori hatalmát egy-két tengődő városkán kívül ekkor már csak pusztuló utak, hidak és erődök romjai jelzik. A Duna-Tisza vidékének új, barbár urai a longobárdok és gepidák, akik a bizánci császár pórázán rángatva egymást irtják, miközben mögöttük már ott készülődik utódjuk, az avarság, akik elől Itáliába kell menekülniük.

>!
Móra, Budapest, 1974
464 oldal · ISBN: 9631100626

Kedvencelte 3

Várólistára tette 6

Kívánságlistára tette 3


Kiemelt értékelések

Biró_Krisztina>!
Fehér Tibor: Vasjogar

Dunaújvárosiként igazán kellemes meglepetéssel olvastam Intercisa régi történetéről.Már a VI.szézadban barbárnak mondott népek pl:Longobárdok építettek itt kőből várost és már akkor is kedvelt gázló volt itt a Dunán.Ha valaki szereti a Gepidákról,Longobárdokról,Avarokról..stb népekről szoló krónikákat olvasni,megfűszerezve nem csak harcokkal,hanem szerelmekkel,féltékenységgel,de kémtörténetnek is beillik ez a könyv!Ha valakinek nincs meg könyv formájában,elolvashatja:(Magyar Elektronikus Könyvtár)Az első20-30oldalig egy kicsit bonyolult a sok nép,és fejedelm+királyok szövevénye,de utána kezd izgalmas lenni.Mindenkinek csak ajánlani tudom,izgalmas és olvasmányos!

betufuggo>!
Fehér Tibor: Vasjogar

A regény cselekménye a Kárpát-medence történetének egy kevéssé ismert korszakában,a VI.században játszódik.A történet tulajdonképpeni főhőse a longobárd Alboin,az ő életét,és felemelkedését kísérhetjük figyelemmel,miközben bepillanthatunk más népek életébe is.A történet mindvégig izgalmas,fordulatos,sok leírással vegyítve.A drámai fordulatokban gazdag regény bemutatja a nagyhatalmi intrikákat éppúgy,mint az emberi gyengeség szörnyű következményeit is.A kötet végén gazdag jegyzetapparátus,és irodalomjegyzék segíti a további tájékozódást.A baj az,hogy ez a könyv is már régen jelent meg,és szerintem Fehér Tibor volt annyira jó író,hogy megérdemelne egy életműkiadást a köteteiből !

borzface>!
Fehér Tibor: Vasjogar

Történelmi regény abból a korból, mikor még nem volt kötelező pentalògiàt írni, mégis hiányérzet nélkül tesszük le a kötetet. :-)
Csodálatosan jelenik meg a könyv lapjain az 500- as évek közepének folyamatosan változó világa, a longobàrdok és gepidàk intrikákkal teli története.


Népszerű idézetek

Araragat_Kasztór_Polüdeukész>!

a vallás is politika! Hogy melyik az igazi vallás, úgy tetszik, azt a papok sem tudják. Miért tudjuk akkor
mi, királyok, akik semmiképpen sem vagyunk tudós papok? Szép volt a régi vallás is. A nép még sokáig azt vallja majd a magáénak, de mi már nem hihetjük, amit atyáink, őseink hittek.

Araragat_Kasztór_Polüdeukész>!

megbűvölte a tenger. Nem hallotta meg, hogy hívják már, mert a városba kell menniük, csak állt, és nézett elmerengve a roppant víztükörre, amelyet sohasem látott, és alig tudott elképzelni is.

A vízen kék és rózsaszínű bárkák ringtak, és a kikötőből éppen kifutottak a dromonok, a nagy hadihajók, aranyozott orruk szikrázott a víz felett, vitorláik a szivárvány színeiben ragyogtak.

Szilaj vágyat érzett, szenvedélyes forróságot, hogy egyszer ő is egy nagy hajón legyen, és ringjon a kék habok végtelen útján, messze-messze indulva. Érezte a délvidéki nap csontot melegítő perzselését, és látta, hogy ebben az
erős fényben, ezen az idegen tájon minden tárgynak, fának és sziklának szurokfekete az árnyéka.

Araragat_Kasztór_Polüdeukész>!

nyúlánk teste úgy magasodott előtte, mint egy hajdani isten szobra a palotakertben. De ez az isten élt, és a tekintete tüzes, vad haragot lövellt. Arca égett a dühös
szenvedélytől, és ajkáról végtelen megvetés áradt.

Araragat_Kasztór_Polüdeukész>!

– A hatalom megtartása is vérrel jár, Victorinus atya, nemcsak a megszerzése. Mennél nagyobb egy ország, mennél népesebb, annál több vér szokott folyni, ha többen akarnak egy trónra ülni.


Hasonló könyvek címkék alapján

Bán Mór: A Holló háborúja
Trux Béla: Az inkvizítor
Bíró Szabolcs: Liliom és vér
Bökös Borbála: A sárkánygyík ébredése
Trux Béla: Akkon ostroma
Bánki Éva: Elsodort idő
Benkő László: A végső tenger I-III.
Raoul Renier: A kívülálló
Herczeg Ferenc: Pogányok