Az ​ezüstkardú vitéz 21 csillagozás

Fehér Tibor: Az ezüstkardú vitéz Fehér Tibor: Az ezüstkardú vitéz

A tatárjárás korának Magyarországba vezeti olvasóit Fehér Tibor fordulatos regénye. Hőse, az „ezüstkardú vitéz” bátorsága no meg kissé a szerencséje folytán is IV. Béla király közvetlen közelébe jut, hű embere, bajban tanácsadója, veszélyben derekas segítője lesz. Ereje, merészsége és démonian csodás ezüstkardja már-már mesehőssé tenné a szemünkben, hogyha az író nem alkotna körülötte nagyon is valóságos képet a korabeli Magyarországról, a közelgő tatárokról, a magyar urak széthúzásáról, arról a hajdani furcsa, kavargó középkori világról.

Eredeti megjelenés éve: 1976

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Delfin könyvek

>!
264 oldal · ISBN: 9789637051227
>!
Móra, Budapest, 1976
288 oldal · puhatáblás · ISBN: 9631104974 · Illusztrálta: Miklosovits László

Enciklopédia 1


Kedvencelte 3

Most olvassa 1

Várólistára tette 4

Kívánságlistára tette 2


Kiemelt értékelések

>!
pwz ISP
Fehér Tibor: Az ezüstkardú vitéz

Már kisgyerkőc koromban is szerettem Fehér Tibor történelmi témájú könyveit. Többségüket a Delfin könyvek sorozatban olvastam. Róla azt érdemes tudni, hogy nagyon jó történelmi regényeket írt és hiába tette mindezt ifjúsági irodalom formájában, mindig rendesen utána nézett a leírt eseményeknek. Ez a műve nem is annyira az 1241-42-es tatárjárásról, mint inkább az odáig vezető körülményekről szól néhány magyar és kun család szemszögéből, miközben eredeti, Rogerius váradi püspök által írt szövegrészek, vagy éppen Batu Kán IV. Bélának írt levélrészlete is felbukkan a regényben. Ügyesen össze lett eresztve a tények és fikciók halmaza, amiből lett ez a történelmi regény.

>!
Móra, Budapest, 1976
288 oldal · puhatáblás · ISBN: 9631104974 · Illusztrálta: Miklosovits László
2 hozzászólás
>!
Biró_Krisztina
Fehér Tibor: Az ezüstkardú vitéz

Dacára az elektronikus olvasásnak rengeteg helyesírási hiba volt a műben ami néhol levont az élvezet értékéből,mivel alig lehetett kisilabizálni némely szavakat.De maga a történet nagyszerű betekintést enged főleg a tatárjárás borzalmaira. IV:Béla király Esztergomi udvarára,és az osztrák és tatár kémek ármányos cselszövéseire,uszításukra!Nagyon szép volt az emberek ábrázolása a szavak által,és a beleszőtt szerelmek,és egyéni sorsok leírása.Tanulságos olvasmány volt!!!

>!
Gáborr_Nagy
Fehér Tibor: Az ezüstkardú vitéz

Lehet, hogy alapos, de sajnos egyáltalán nem izgalmas regény. Pedig a korszak nagyon érdekes. De az állandó politizálás meg a főurak egymás közötti vitája nem igazi jó regénytéma. A főszereplő is ezüstkardját talán csak a könyv elején használja. És a korszakról szóló regényben mindössze két oldal a muhi csata leírása? Kicsit vékonyka.
Sajnos nagy hiba van a könyvben: Pannonhalmát Kazinczy nevezte el így, a tatárjárás korában még Győrszentmárton illetve Szentmártonhegy volt a neve!
A Delfin-könyv borítója pedig olyan, mintha a művész nem fejezte volna be, rémesen néz ki, az egyik legrondább a delfinek között.

>!
lillavirag
Fehér Tibor: Az ezüstkardú vitéz

A Merítésben akadtam rá erre a könyvre, pedig én történelmi ifjúsági regény rajongó vagyok, és nem ismertem Fehér Tibor műveit. Szégyen.
A könyv nagyon bájos, ifjúsági regénynek megfelelően naív, de elvarázsolt. A történelmi hűség megragadott, és azok a leírások. A három jópasi karaktere! Nagyon tetszett. Nem ez lesz az egyetlen könyv, amit a szerzőtől olvasok.
Köszönöm Moly-csapat, hogy felhívtátok rá a figyelmemet.

>!
Sünike
Fehér Tibor: Az ezüstkardú vitéz

Érdekes, izgalmas könyv volt, mely egy nagyon szomorú korszakot ölelt fel.
A tatárjárás nem volt sétagalopp a magyar nép számára. Nagyon szomorú volt látni, hogy a magyar mindig ilyen széthúzó, „dögöljön meg a szomszéd tehene is” elveket valló nép volt. Ha akkor nem mindenki a maga pecsenyéjét sütögette volna és csak a maga hasznával törődik (ahogy végig a történelem során – a 21. századot is beleértve) akkor egész másként alakulhatott volna minden.
Benkő László: A végső tenger című könyve kiegészítéseként, mely ugyancsak a tatárjárást járja körül, remek bemutatót kaptam a 13.századról.

>!
Swoosh
Fehér Tibor: Az ezüstkardú vitéz

Tetszett.
Nem tudtam mire számítsak mikor nekifogtam, kiderült, hogy Batu-kán magyarországi látogatásáról szól :)
Muhi csata, IV Béla, stb.
Ajánlom mindenkinek akit érdekel a téma!


Népszerű idézetek

>!
pwz ISP

– Gyertek, urak! Gyertek! – hangzott a pohárnokmester hívogatója. – Jó bor ez! Az egri fráterek küldték az ősszel. Érezni benne a nap hevét. Igyatok!

196. oldal, Éljen Batu kán!

Kapcsolódó szócikkek: Eger

Hasonló könyvek címkék alapján

Hunyady József: Aranyhorda
Makkai Sándor: Táltoskirály
B. Szabó János: A tatárjárás
Benkő László: A végső tenger I-III.
Hegedüs Géza: Korona és kard
Szabó Tibor Benjámin: Az első küldetés
Kristó Gyula (szerk.): Kun László emlékezete
Deme Ágnes – Barna Gábor (szerk.): A Szent Domonkos rend és a kunok
Meszlényi Antal: Magyarországi Szent Margit
Urbánszki László: Az Arany Horda árnyékában