Aranyváros ​hercege 23 csillagozás

Fehér Tibor: Aranyváros hercege

Fehér Tibor új regényének hőse az Árpádok egyik legtehetségesebb uralkodója, III. Béla, aki ifjú hercegként kora legfényesebb és legműveltebb császári udvarába, Bizáncba került, ahol Mánuel császár deszpotává avatta, s a leányát is eljegyezte vele. A bizánci uralkodásból később ugyan semmi sem lett, az azonban kétségtelen, hogy Béla ebből az élményből is életre szóló tapasztalatokat merített. A szerző biztos kézzel rajzolja meg a korszak izgalmas eseményeit, a nagy magyar király életének fordulóit, igazolván azt a nézetet, hogy a történelem sokszor jóformán kész regényt szolgáltat az író számára. A cselekmény érdekfeszítő bonyolítása, a sok színes leírás a regényt emlékezetes olvasmánnyá teszi.

Eredeti megjelenés éve: 1978

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Delfin könyvek Móra

>!
Móra, Budapest, 1978
236 oldal · ISBN: 9631112586

Kedvencelte 3

Most olvassa 1

Várólistára tette 9

Kívánságlistára tette 6


Kiemelt értékelések

nagy_anikó>!
Fehér Tibor: Aranyváros hercege

Ez a könyv is a bizonyítéka, hogy a régi könyvek között valóságos csodákra bukkanhat az olvasó.
III. Béla életével ismerkedhetünk. Ifjú hercegi éveitől, Magyarország királyává koronázásáig.
Érdekesen, olvasmányosan megírt könyv. Szépségről, ármányról, testvéri rivalizálásról, szülői „érdemekről”, nemességről, egyszerű emberekről, magyarokról, görögökről.
Így jó történelmet tanulni vagyis nekem feleleveníteni a valamikor tanultakat.
Régen olvastam ilyen élvezetesen megírt könyvet. Bizonyos, hogy Fehér Tibor könyvei közül lesz még pár olvasásom.

eeszter>!
Fehér Tibor: Aranyváros hercege

Valóban gyöngyszemeket lehet találni a Delfin könyvek között. Szerintem épp az ilyen regényekkel lehet a gyerekekkel megszerettetni a történelmet, annyira érdekesen írja le az eseményeket.

Biró_Krisztina>!
Fehér Tibor: Aranyváros hercege

Ez már a sokadik könyv ebből a sorozatból,de megunhatatlan!Csak ne lenne benne az a rengeteg helyesírási hiba,még az elektronikus formában is amit néhol alig lehet értelmezni,még nekem is,pedig nekem az anyanyelvem a magyar!Arra is gondoltam,hogy valaki ezeket a könyveket újra kiadhatná,és a mai szövegszerkesztő rendszerrel nyomtatott könyvek sokkal élvezhetőbbé tennék a műveket.A 5csillagot maga a könyv megérdemli mint irodalmi alkotás!

BBarb>!
Fehér Tibor: Aranyváros hercege

Kellemes csalódás volt ez a könyv. Jó kis ifjúsági regény, a magyar történelmet próbálja megszerettetni a fiatalokkal. Béla szimpatikus főszereplő és tetszett, hogy a végén egy erős kezű királyt kapunk.

Gáborr_Nagy>!
Fehér Tibor: Aranyváros hercege

Nagyon érdekes és izgalmas könyv, tele feszültséggel. Csak az igazi kaland hiányzott belőle. A krónikákból idézett részek uncsik voltak.
A szöveg csak III. Béla fiatalkorával és trónrakerülésének zűrzavaros éveivel foglalkozik. A Wiki alapján még uralkodása alatt megírják a Halotti beszédet és a Gesta Hungarorumot, szentté avatják Lászlót, létrehozza a kancelláriát, és valószínűleg uralkodása alatt egyesítik a koronát, és kerül bele címerünkbe a kettős kereszt. Több elvesztett területet is visszafoglal.

Sünike>!
Fehér Tibor: Aranyváros hercege

Örülök, hogy ráakadtam erre az íróra. Mivel szeretem a történelmi témájú regényeket, meg is rendeltem tőle pár antikvárként még kapható könyvet.
Persze tudom, hogy egy történelmi regény nem tartalmazhatja a hajszálpontos tényeket , de mégiscsak megközelítő képet ad arról a korszakról, melyben játszódik, hiszen az író bizonyára beleásta magát a kor történelmébe, hogy megközelítőleg pontos képet tudjon adni a történtekről. III. Béla kapcsán is rá kellett döbbennem, hogy mennyi minden nem ismert előttem az ő koráról.
Nagyon élveztem a történelmi kirándulást.


Népszerű idézetek

Jesper_Olsen P>!

Jobb félútról visszatérni, mint rossz helyre megérkezni.

104. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Makkai Sándor: Táltoskirály
Karczag György: Zúgó nyilak
Urbánszki László: A dalmát háború
Kodolányi János: Boldog Margit
Szentmihályi Szabó Péter: Édua és Kun László
Szentmihályi Szabó Péter: Gellért
Szántó György: Aranyágacska
Kállai R. Gábor: A kalózkirály jelzőtornya
Kertész Erzsébet: Vilma doktorasszony
Barabás Tibor: Rákóczi hadnagya