A ​ródoszi lovag 11 csillagozás

Fehér Tibor: A ródoszi lovag

Az ifjú Félix lovag Nápolyba hajózik Ródoszból, a johanniták székhelyéről, hogy orvostudományt tanuljon. Ismeretséget köt Endrével, Johanna királynő férjével, és kapcsolatuk a kölcsönös rokonszenvből csaknem barátsággá nemesedik, amikor Erzsébet anyakirályné látogatásakor Félix döbbenten veszi észre, hogy az úrhölgy bal kezét nyújtja csókra. Még megrendítőbben jut tudomására, milyen merényletnek lett áldozata nemcsak a királyné jobb kezének négy ujja, hanem egy egész nemzetség is, amelyet harmadízigleni pusztulásra ítélt az elhamarkodott, igazságtalan bosszúállás. Megmenekül-e orgyilkosai fegyverétől Endre királyfi, visszanyeri-e hősi nevét Zách Felícián három unokája? Erről szól ez a nagyon izgalmas és tanulságos történelmi regény.

Eredeti megjelenés éve: 1986

>!
Móra, Budapest, 1986
306 oldal · puhatáblás · ISBN: 9631150240

Várólistára tette 4


Kiemelt értékelések

GeoMaileR>!
Fehér Tibor: A ródoszi lovag

Zách Felicián neve sokunknak mond valamit, de talán nem mindig tudjuk pontosan kötni sem egy korhoz, sem elhelyezni pozitív vagy negatív oldalra. Ez a könyv segít megjegyezni: merénylő volt, az Anjou Károly Róbert és családja, főleg a király lengyel feleségének magatartása miatti magyar felháborodás megszemélyesítője. Maga a cselekmény negatív, de az ügy mégis pozitívvá teszi az „idegeneket” szolgáló idősödő magyar nagyurat.
A legjobb az egészben, hogy maga a regény nem róla, hanem az unokáíról szól, leginkább a legnagyobbról, aki a merénylet idején 10-12 éves. 1330 tavaszától 1350 őszéig követjük nyomon a fiúk -egyébként alapjaiban igaz- történetét. Az életben maradásért cserébe az unokák új identitást kapnak, és mellé egy olyan lehetőséget, amivel mindhárman élnek is. Fejlődésregénynek is beillik a könyv: apródok, fegyverhordozók, lovagok Ródosz szigetén, majd a XIV. század negyvenes éveiben Nápolyban, válogatottan jó fej olasz és francia barátokkal. Talán ettől az egytől nevezhetjük a könyvet ifjúsági regénynek. A díszlet maga Dél-Itália, a főbb mellékszereplők a kor prominensei: Nápolyi Johanna, a fiatal Endre/Andreasso herceg, az utazó Károly Róbert, a zarándokló (roncsolt kezű) felesége, és a hódító (Nagy) Lajos lovagkirályunk és sleppjük, körülöttük pedig sok tarka népség.
Az Anjou rokonság éppen békésen egymást öli, miközben (1347-48-ban) beindul a kor világjárványa: a búbo pestis, ami segít eltenni láb alól még azokat is, akik egyébként kimaradtak volna. Történelmi ismeretterjesztő kis olvasmányról van szó.


Népszerű idézetek

GeoMaileR>!

Minden ember előre megszabott úton halad születésétől a haláláig. Csak hisszük, hogy le tudunk térni erről az útról.

126. oldal XIV.fej.


Hasonló könyvek címkék alapján

Robin O'Wrightly: Emlékkönny
Bíró Szabolcs: Non nobis Domine
Tapodi Brigitta: Amit örökül kapsz
Ruby Saw: Lucy
Varga Gy. Brian: Két nap az élet
Békés Pál: Csikágó
Rejtő Jenő (P. Howard): Az elátkozott part / A három testőr Afrikában
Tomcsik Nóra: Tél Berlinben
Bakóczy Sára – Bányai D. Ilona – Cselenyák Imre – Fábián Janka – Gál Vilmos – Gáspár Ferenc – Hacsek Zsófia – Izolde Johannsen – Jezsó Ákos – Kapa Mátyás – Nemere István – Novák Andor – Schmöltz Margit – Soós Tibor – Szélesi Sándor – Trux Béla: Buda & Pest
Bíró Szabolcs: Ötvenezer lándzsa