Különös ​növények 16 csillagozás

Fehér László: Különös növények

Sok ​érdekes növény akad a változatosan gazdag növényvilágban, amely különös alkalmazkodóképességével bámulatba ejti az embert. Sokszor hallottuk már: a természetben a jobb életkörülményekért, a létért folyó harcban a vesztesek vagy kipusztulnak, vagy pedig kiszorulnak a jobb termőhelyekről. A mostoha körülmények – emitt például a sivatag éles fényei, szárazsága, amott meg éppen a trópusi őserdők sötétje, dús páratartalma – igen nagyfokú alkalmazkodásra kényszeríti őket. A földtörténeti korok nagymértékű éghajlatváltozásai is okozhatták, hogy ugyanazon a földrajzi helyen élő növények időközben szervezetük teljes átalakítására kényszerültek, hogy továbbra is megmaradhassanak őshazájukban.
A szélsőséges termőhelyeken általában a szélsőségesen furcsa növények tudták csak lábukat megvetni: szinte minden szervük, egész fölépítésük a túlélést, az egyedfönnmaradást szolgálja. Némelyikük annyira eltér a köztudatban élő „fű-fa-virág” képtől, hogy első pillantásra még afelől sem biztos… (tovább)

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Búvár Zsebkönyvek Móra

>!
Móra, Budapest, 1981
64 oldal · keménytáblás · ISBN: 9631123499 · Illusztrálta: F. Gyurkó Gizella

Kedvencelte 2

Várólistára tette 3

Kívánságlistára tette 8


Kiemelt értékelések

Oláh_Zita P>!
Fehér László: Különös növények

Abszolút kedvencem volt a sok érdekesség között a gombákról szóló rész. A képen látható a piros kosárgomba, ami szerintem nagyon szép és érdekes. Ugyanúgy a hozzá hasonló korallfejű gomba, ami egy magyar tudósról, Kalchbrenner Károly gombakutatóról kapta a nevét. A tiszavirág életű szoknyavirág gomba is szép, amit mintha pókháló venne körül. És végül, de nem utolsósorban a lámpás kígyógomba, ami Japánban fordul elő, és bár pici és jelentéktelennek tűnik, este olyannyira világít zöldeskék fényével, hogy 6 db mellett már írni is lehet.

2 hozzászólás
Ács_Milán>!
Fehér László: Különös növények

Gyermekkorom kedvenc ismeretterjesztő kis könyvei közé tartozik a Búvár Zsebkönyv sorozat.
A Különös növények kötetben több, számomra érdekes és kedvelt növényt is találtam.
Az egyik ilyen kedvenc a kavicsvirág, amire nagyon régóta fáj is a fogam, hogy legyen belőle egy saját példányom.
Nagy örömömre szolgált, hogy olyan növényekkel is találkoztam a könyvben, amikhez volt szerencsém élőben is – nem a virágüzletben –, mint pl. a szemérmes mimóza, a titánbuzogány és a szakállbromélia. A titánbuzogány élőben egyébként csodálatos!
Igaz, hogy elég minimális információkat tartalmaz a könyvecske a növényekről, de a mai napig szívesen forgatom és olvasgatom a sorozat kiadott köteteit.

Doma2>!
Fehér László: Különös növények

Nagyon szépek az illusztrációk, és ismeretterjesztő jelleggel én a szöveget is elegendőnek tartom. Aki ennél többet szeretni tudni bizonyos fajokról, az gondolom inkább a szakkönyveket választja. Itt mindenképpen a válogatáson és a képeken van a hangsúly.
Ebben a kötetben a kedvencem a márványos kancsóka. A legkülönlegesebb pedig talán a szoknyásgomba (még soha nem hallottam róla, hogy ilyen létezik).

serengeti P>!
Fehér László: Különös növények

Flow élmény ("nembíromletenni" érzés): 5
Stílus (írói): 5
Ötlet (eredetiség): 5
Tartalom (mondanivaló): 5

Szakmailag és műfaját tekintve kifogástalan könyv.


Népszerű idézetek

serengeti P>!

Jerikóirózsa (Anastatica hierochuntica). A keresztesvirágúak családjába tartozik; Észak-Afrikától Dél-Irán sivatagos vidékeiig honos. Egynyári, tövénél dúsan elágazó, lágyszárú növény. A tenyészidőszak elteltével levelei lehullanak, hajtásai összeszáradnak, a növény gömb alakúra zsugorodik. Ezt a gömb formájú kórót a szél könnyen letöri az elszáradt tőről, és óriási távolságra görgeti, mialatt a magvak szétszóródnak. Ha az összetöpörödött
növényt víz éri, a hajtások teleszívják magukat, és újból kiterülnek, ezért sokáig azt hitték, hogy ilyenkor új életre kel. Ma már bebizonyosodott, hogy ez nem biológiai, hanem csak fizikai jelenség, amelyet a felszívódó víz feszítőereje okoz. Időjósnak, esőjósolónak is tartották, mert nyirkos időben „kinyílik" a jerikóirózsa. Nevét a középkori keresztes lovagok és zarándokok adták, akik ezzel a növénnyel bizonyították, hogy megfordultak a Szentföldön (Jerikóban is).

6. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Karel St'astny: Élet az erdőben
Forró és hideg égövi állatok
Simon Tibor – Csapody Vera: Kis növényhatározó
Kalmár Zoltán: A gombák világa
Erdős Attila: Felvágós könyv
Ádám György: A rejtőzködő elme
Hámori József: Mi a neurobiológia?
Berend Mihály: Genetikai ábécé
Stefano Mancuso – Alessandra Viola: A fák titkos nyelve
David Attenborough: A növények magánélete