Sárgaláz 54 csillagozás

Fehér Klára: Sárgaláz

Az ​írónő – könyvéről:
„Mocsári ciprusok sorakoznak a lomha folyó partján, krokodilusok úsznak a vízen – vagy korhadt fatörzsek? A dzsungel mélyéből éjszaka vadállatok üvöltése hallatszik, és különös dobok pergése. Harcra hívnak? Varázsolnak? Mit kezd élete későn jött kalandjával egy hatvanadik éve felé járó ember? Aki nem rámenős, mint Freddy, nem tud harácsolni, mint Korponay, aki csak azért vállalt mindent, a moszkitók rohamát, a tejesköcsögből elősziszegő kígyót, a sárgaláz elleni oltást, hogy meglegyen a lakás, meglegyen mind a három lányának… És sikerülhet-e mindez, meszesedő erekkel, akadozó szívvel, lehet-e, szabad-e, érdemes-e? És a másik kisregény, az Erkölcsi bizonyítvány hősnője, aki csak azt szeretné, ha végre, nyolcvannégy éves korában fedél lenne a feje fölött, békessége lenne, bebizonyíthatná, hogy nem tehet arról, ami hetven évvel ezelőtt történt, és ami még mindig kísért, felbukkan, mert a gonoszság és butaság legyőzhetetlen. De igazán legyőzhetetlen? A két… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 1981

Tartalomjegyzék

>!
Szépirodalmi, Budapest, 1981
222 oldal · keménytáblás · ISBN: 9631519147

Enciklopédia 4


Kedvencelte 7

Várólistára tette 21

Kívánságlistára tette 3


Kiemelt értékelések

>!
hencsa06
Fehér Klára: Sárgaláz

Szeretem azokat a könyveket amik úgy igazából mellbe vágnak. Ez két rövid regény olyan.
Sárgaláz:
Híven tükrözi, hogy, milyen hálatlanok tudnak , lenni a gyerekek a szülők felé.
Erkölcsi bizonyítvány:
A rosszindulat, pletyka , előítélet , hogyan tud tönkretenni egy életet.
Egyszerűen letehetetlen volt ez a könyv.
Fehér Klárát csak ajánlani tudom mindenkinek.

>!
encus625 P
Fehér Klára: Sárgaláz

Sárgaláz:
Akár ma is játszódhatna. A szülők halálra dolgozzák magukat, csak hogy mindent megadjanak a gyereknek, míg ők ezt egy cseppet sem értékelik. Egy idő után persze ezen már nem lehet segíteni, egyre több mindent követelnek és nem veszik észre, hogy a szülők ebbe tényleg belebetegednek. Azt gondolom, hogy itt a szülők hibáztak leginkább. A gyerekek is felérhették volna ésszel a határokat, főleg felnőttként, de a szülőknek valahol meg kellett volna húzni egy vonalat. Ami nem lehet könnyű…

Erkölcsi bizonyítvány:
Gizi néni élete elég mozgalmas volt, bár ez nagyrészt nem rajta múlt. Nem volt könnyű élete és szinte senki sem segített neki, hogy ez megváltozzon. A pletyka egy szörnyű dolog, ami rá tudja nyomni a bélyeget bárkire.

>!
Szépirodalmi, Budapest, 1981
222 oldal · keménytáblás · ISBN: 9631519147
>!
Miestas
Fehér Klára: Sárgaláz

Ez kell a magyarnak nem a Twilight !
Szóval köszönöm PuPilla, mert nélküled sosem olvastam volna el, pedig nagyon tetszett!

SÁRGALÁZ
Nagyon életszerűen írja le a szocializmusban kiváltságos szerepként megélt külföldi munkalehetőséget, holott ez nem is annyira happy műfaj. A családért, a könnyebb életért az emberek akkor is most is megpróbálnak mindent megtenni, gyakran erőn felül is. Itt sem történik semmi más, csupán egy jobb élet reményében tönkre megy a családfő egészsége, amit a hálátlan gyerekei semmire sem becsülnek.

Az olvasás közben , túl egy építkezés nehezén – mert minő véletlen mi is egy szebb jövőt remélünk, ha már magunknak nem is de a gyerekeinkenk mindenképp- azon gondolkodtam, nem vagyunk-e mi szülők is felelősek ezért a hálátlan viselkedésért. Ítélkezhetek-e a gyerekeim felett ha már én a szülő eddig is megadtam minden tőlem telhetőt, de nem követeltem semmi plussz felelősséget tőlük. Nem nem , erre a vonatra én vettem a jegyet, de nem bánom. Szóval én teljesen tudtam azonosulni a műben szereplő házaspárral Horváth Gézával és Ilonkával, megértettem tettüket , tiszteltem elkötelezettségüket, lemondásukat.

ERKÖLCSI BIZONYÍTVÁNY
Egy 84 éves kétségbeesett idős asszony utolsó segélykiáltása, az akkor már neves írónőhöz.
A néni leírja egy füzetbe élete történetét, szenvedéseit, kezdve az anyja kegyetlen bánásmódjától a férje, majd a falu rosszindulatától kísért életét.
Az idős asszony semmi mást nem kér az írónőtől csak azt, hogy szerezzen neki egy bejegyzésektől mentes erkölcsi bizonyítványt.
Elolvasva Korláth Álmosné született Szenthy Gizella élettörténetét egy egész nemzedék jelenik meg a szümünk előtt. Egy kor melyben a megélhetés legalább,ha nem nehezebb volt mint a mai időkben , de a tisztesség, a becsület fogalma még érték volt.

5 hozzászólás
>!
ppeva P
Fehér Klára: Sárgaláz

Biztos voltam benne, hogy már olvastam, csak olyan régen, hogy teljesen újnak tűnt. :)
A Sárgaláz visszahozott sok érzést bennem a hatvanas-hetvenes évekből. A szülők mindennapos küzdését, filléreskedő életét, kemény gyereknevelését (igen, bennem ez a rész nagyon megragadt…), aztán a gyerekek hálátlanságát, tiszteletlenségét, azt, hogy a szülői házat valami kényszerű, de kényelmes panziónak gondolják. Meg hogy a szülőket legszívesebben valahol nagyon távol, messze kívánják: ne szóljanak, ne akarjanak, ne kérjenek, ne mondjanak semmit, csak adják oda, ami nekik, gyerekeknek kell – jár! –, aztán maradjanak maguknak…
És az irigyelt kiküldetés mindennapjait. Az ügyeskedőket, meg a „buta” becsületeseket. A fenn-az-ernyő-nincsen-kas amerikai rokont. A protekciót, az unalmas mindennapokat.
A Sárgalázat én is másként fejeztem volna be – simán szétcsaptam volna a három élősködő lány között: eddig volt a jó élet, most menjetek szépen Isten hírével, keressetek magatoknak lakhatást, saját életet – felnőttetek. De ahogy a könyv befejeződik, még akármerre fordulhat a történet. Mindenki befejezheti saját érzése szerint.
Az Erkölcsi bizonyítvány nagyon súlyos. Az, hogy az embernek egész életében kell cipelnie egy rákényszerített sorsot, és közben még a többiek pletykájától, mocskos szájától és félnie kelljen. Ma ez már csak történelem, pár évtizede – pláne vidéken – még véres valóság volt.
Ez a könyv egy sűrű, sűrített kivonat. Sokszor csak érzékeltet, de továbbgondolásra késztet.
A kerettörténet része nem tetszett különösebben. Az olyan nagyon fehérklárás volt…

>!
szucsiani
Fehér Klára: Sárgaláz

Fehér Klárától eddig csak gyerekkönyvet olvastam, nem ismertem a felnőtteknek szóló írásait.
Mindkét kisregény elég nyomasztó, mégis teljesen magával ragadott.
Elgondolkodtató és ma is aktuális az, hogyan tud így félresiklani a gyereknevelés, hogy ennyire önző, szülőket semmibe néző felnőttek legyenek, mint amiről a Sárgalázban olvashatunk.
Az Erkölcsi bizonyítvány Gizi nénijének sorsa pedig döbbenetes és szánalomra méltó. A kiszolgáltatottság végigkíséri egész életét.
Zseniális mindkét írás.

>!
Vacskamati78
Fehér Klára: Sárgaláz

Megrázó, felkavaró, fájdalmas, mert igaz. Szégyent és együttérzést éreztem, menekülni akartam, de nem sikerült. Zseniális!
Most kicsit jobban szeretném érzeni magam, talán a Miből csinálják az elefántot? kötettel sikerülni fog.
Mindenkinek ajánlom Fehér Klárát.

>!
mdmselle IP
Fehér Klára: Sárgaláz

Fehér Klára egy zseni volt, én mindig mondom.

>!
fülcimpa
Fehér Klára: Sárgaláz

Sárgaláz – Tiszteljük szüleinket, mert a lehetőségeikhez mérten mindent megtesznek/tettek értünk! A történetben 3 lányért van a küzdés, a pénzkeresés, hálátlan dögök! Kb. be tudnék húzni nekik, ha megelevenednének előttem!
Erkölcsi bizonyítvány – Azonnal arra gondoltam, hogy aki úgy érzi, hú de kemény vagyok, még annak is összeszorul a lelke Gizike élettörténetének olvasásakor.

Mindkét írás megindító, szíven ütő, s igen, nekem is szólt, hiszen hatalmas az igazságérzetem!

>!
Isabel_Rose IP
Fehér Klára: Sárgaláz

Fehér Klára nagyon tehetséges. Ez volt a 2 könyvem tőle és nem bántam meg, hogy kölcsönkértem. A Sárgaláz nagyon tetszett, elgondolkodtatott. Az Erkölcsi bizonyítvány pedig szíven ütött. Szomorú, hogy a felelőtlenség mennyire hatással tud lenni bárki életére.


Népszerű idézetek

>!
PuPilla

Minden csecsemő ökölbe szorított kézzel születik: mindent akarok. Mindent magamnak akarok. És mindenki nyitott tenyérrel hal meg: nem vittem magammal semmit.

>!
fülcimpa

A szülő és a gyerek sose értheti meg egymást – kezdtem –, én hiába magyaráznám nektek, hogy mi az kenyérre éhesnek lenni, egy tányér levesre éhesnek lenni, mint ahogy én se értettem meg az apámat, az apám még csak ötvenéves volt, és mindig csak levesbe aprított kenyeret evett, mert nem volt foga, mert nem telt neki fogorvosra, és én nem tudtam, hogy az apám milyen fiatal, hogy neki is joga volna ahhoz, hogy beleharapjon az almába, hogy húst egyen, de csak kását eszik, és áztatott kenyeret….

53. oldal Szépirodalmi Könyvkiadó, Bp. 1981

1 hozzászólás
>!
Miestas

Az én apám óriás, ollója alatt ruhák lépnek ki az asztalra dobott szövetből, az én apám a királynak is tudna palástot varrni, ha a király eljönne hozzá, de nemigen jön, a szomszéd boltos is csak ígéri, ezért az én apám alázatos, sovány és görnyedt, de mindig kitalál valamit, mindig remél valamit, mindennap csatába indul.

11. oldal

>!
Carmilla 

Az égen úszó felhőket néztem. Honnan jönnek? Hová mennek? És én?

146. oldal (Szépirodalmi, 1981)

Kapcsolódó szócikkek: felhő
>!
Carmilla 

    Hozzá kell még tennem ehhez, hogy kevés olyan csodálatos lény van a világon, mint a könyvtáros.

208. oldal

Kapcsolódó szócikkek: könyvtáros
>!
Etike MP

Korponay a gyerekszobát mutatja meg, Editke udvariasan üdvözöl minket, nyolc tucat alvó, beszélő, síró, táncoló baba, a Treasury of Children hatvankötetes színes sorozata, indiánsátor, kilőhető mini űrhajó, építőszekrény, ember nagyságú felfújható elefánt és medve, babaház, autógarázs, vetítőgép, magnó és még nyolc játékboltra való kincs közepén ül, és egy spárgadarabbal játszik.

>!
kucrek P

Én nem viccelek. Élet-halál kérdés, de hiszen megírtam önnek. Korláthné vagyok, Gizi, az isten nevére, szerezze meg nekem az erkölcsi bizonyítványt, különben meghalok… Nyugati pályaudvar, békéscsabai vonat… de hiszen én írtam magának, írtam magának…

Az erkölcsi bizonyítvány

>!
kucrek P

Csend. Bámultak rám, és én egyre kétségbeejtőbben zavarba jöttem. Miket mondok? Jövendőbeli… meg megvédhetünk. Kit, mitől, hogyan?

További három perc hallgatás után Kati lányom kerekre nyitott szemmel (sötétkék, okos, tiszta szempár, és ártatlan mosoly) azt kérdezte: Vége az értekezletnek? Mert nézni akarom a krimit.

>!
kucrek P

„Majd vacsorázunk együtt – felelte Fred –, szobát rendeltem a Hiltonban.” Megzavarodva hallgattam, mert úgy gondoltam, hogy a Holiday Inn-ben töltjük az éjszakát, nem is tudom elképzelni, mibe kerülhet a Hilton. De talán ezt az éjszakát… A lendrover is kinn várt a repülőtér előtt, de Fred számára már előállt egy Buick, még New Yorkban rendelte meg a bérautót, minek ez, mondtam, a telepre úgyse lehet mással közlekedni, mint komppal és terepjáróval. Annyi baj legyen, vont vállat Fred, két fillér az egész, azt a fehér bőröndöt mindjárt tedd csak magad mellé, Géza, abban vannak az ajándékok.

>!
kucrek P

A könyvtárosnő mosolyog, a nézők várnak, az agyamat elönti az indulat. Renyeiné alattomos pletykája, a jegyző a díványon, a férj, aki rúg és tapos, a detektív, aki részegen elmeséli, Csaba királyfi, mindenki, aki törtet, legázol, ítél mások fölött, minden bűn bocsánatos, a lopás, a csalás, ártatlanok börtönbe vetése, harácsolás, maradiság, csak ott, az ágyban vagyunk rettenetesen erkölcsösek, barátaim, én most semmi másról nem tudok beszélni önöknek, csak egy öregasszony életéről.

Amikor befejeztem, sokáig csend volt.

– Hát tessék véleményt mondani, hozzászólni – igyekezett a kis könyvtárosnő.

Hallgatás.

A tekinteteket kerestem, az indulatok fényét vagy zavart homályt, ítéletet, állásfoglalást.

Csend. Végül ketten felemelték a kezüket. Egy szőke, fiatal lány és egy fekete kendős középkorú asszony.

– Azt mindenképpen meg lehet érteni, hogy mentik a lakást, mert fiataloknak ahhoz joguk van – kiáltotta indulatosan, hadarva a fiatal lány.

A fekete kendős nő lassan, töprengve mondta:

– Talán most már meg lehetne bocsátani annak az édesanyának.

Az erkölcsi bizonyítvány - utolsó sorok


Hasonló könyvek címkék alapján

Szabó Magda: Abigél
Szabó Magda: Für Elise
Szabó Magda: Az ajtó
Szabó Magda: Disznótor
Szabó Magda: A Danaida
Szabó Magda: Mondják meg Zsófikának
Galgóczi Erzsébet: Vidravas
Baráth Viktória: Első tánc
Szabó Magda: Régimódi történet
Szabó Magda: Az őz