Irokézek ​és felhőkarcolók 3 csillagozás

Fehér Klára – Nemes László: Irokézek és felhőkarcolók

Amikor japáni útikönyvünket, a „Gésák, pagodák, titkok”-at befejeztük, megálltunk az íróasztalunkat ékesítő hatalmas földgömb előtt és vágyódva nézegettük a kék óceánokat és a zöldes-barna kontinenseket. Vajon utazhatunk-e még valaha? És hová, Mi vona igazán izgalmas? Ha hiszik, ha nem, ebben a pillanatban csengetett a postás, és levelet hozott Gizi nénitől, Kanadából. A levélben meghívást.

Eredeti megjelenés éve: 1968

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Útikalandok

>!
Táncsics, Budapest, 1968
206 oldal · keménytáblás

Most olvassa 1

Várólistára tette 2

Kívánságlistára tette 2


Kiemelt értékelések

>!
borga
Fehér Klára – Nemes László: Irokézek és felhőkarcolók

A szerző házaspár középkorú, érdeklődő, szimpatikus. A könyvben tettenérhető a korra jellemző összehasonlítgatás (pl. tv kontra olvasás és beszélgetés), melyik világrendszerben mi a jobb, mi a gyengeség. És aranyosan csodálkoznak rá olyan dolgokra, ami nekünk már nem meglepetés az eltelt bő 40 év és a média okán.
A világkiállításról méreteihez és a rendelkezésükre álló időhöz képest elég sokat sikerült megtudniuk (éljen az újságíró belépő), közben a család és barátok több helyre is elvitték őket, így eljutottak például a Niagarához, felhajtottak nekik egy indián falut.
Szegények egész végig a helyi sajátosságokra áhítozva várták az étkezéseket, de hát mindenki vigyázott rájuk, kedveskedett nekik egy kis … hazaival. :)
Sok háttérinfóval megtámogatott beszámoló ez, szintén az időszak jellemzőjeként helyenként a statisztikák bűvöletében, de szerencsére nem zavaró mértékben.
Azért nagy élmény lehetett egy ilyen, eleve fél évig tartott, hogy legyen időd végigjárni a kétszáz fölötti pavilont, sok vetítéssel, kipróbálható dolgokkal, a pavilont a közepén a levegőben átszelő kisvasúttal, elképesztő embermasszával, negyed-félnapos sorbanállásokkal (itt biztos erős előnyt élveztek a keleti blokkosok, már szokva voltak ehhez).
Tudtátok pl. hogy épp akkor az angolok és franciák olyannyira nem voltak jóban, hogy az Ottawa folyóra tették a kiállítást, amely kettészeli a város két népcsoport lakta részeit, és két önálló szigetet hoztak létre, hogy az odalátogató brit királynő és De Gaulle ne kelljen a másik nációjú területre lépjen? :)
Ha volna egy bőkezű mecénásom, egy ilyen univerzális expo megnézésére bármikor beneveznék arra a 1,5-6 hónap időtartamra. Mondjuk a 2020-asra, ha már nem lesz hamarabb ilyen. :D


Népszerű idézetek

>!
borga

A szobánk, amelyet vendégszobaként kaptunk – egyébként a nyolcéves Leslie fiú hálószobája volt. Nem csalódtunk benne. A falat díszítő mogyorószínű és ezüstmintás tapéta vadnyugati jeleneteket ábrázolt: ágaskodó musztángokat, rajtuk nagykalapos cowboyt. És persze látható volt lasszó és colt, és indián törzsfőnök toldísszel a fején, és indiánsátor. […]
… és teljes sheriff felszerelés, sheriff jelvénnyel, sőt bilincsekkel. „Szép kis játékok” – mondtuk, amikor felleltünk egy műanyagból készült géppisztolyt is. […] Lövészárok, drótakadály, tank, rádió katona, ejtőernyős. Kezdjük minél korábban a katonás nevelést ugyebár. És volt hagyományos fegyverzet is, céllövő felszerelés: íj, nyílvesszővel. […]
Elhelyezkedtünk az indián-cowboy-kalóz tanyán. Elhatároztuk, hogy ha westernt írunk egyszer a pesti tévének, így fog kezdődni:
"Elhagyott kocsma a prérin. Joe a bárpultnál ül és whiskyt iszik.
Lódobogás. Egy ágaskodó musztáng. A vadló hátán berobog Bill.
Megtekeri a lasszóját, a ló máris oda van kötve a fához. Bill leugrik, belép az idóba. Köszönés helyett előkapja a coltját, és három lövéssel kilő hat villanykörtét.
Joe felnéz a pohárból, biccent, és barátságosan mondja:
– Ülj le mellém, fiú. Látom, volt gyerekszobád…"

18-19. oldal

4 hozzászólás

Hasonló könyvek címkék alapján

Barát József: Amerika álom maradt
Faragó Richard – Gallai László: NFL
Robert Capa: Kissé elmosódva
Barabási Albert-László: Behálózva
Fekete-fehér képregényantológia 6. – Betonfejek és cemendék
Országh László – Virágos Zsolt: Az amerikai irodalom története
Diana Dorth: A hűtlen
Borbás Mária (szerk.): Nem félünk a farkastól I-II.
Robert Gurbo: André Kertész – A korai évek
Vámos Miklós: A New York–Budapest metró