Négyen ​meg a Béka 87 csillagozás

Fehér Klára: Négyen meg a Béka Fehér Klára: Négyen meg a Béka

A három Bartal gyerek – Jutka, Karcsi, Öcsi – alig várja már a nyarat. Fiatal nagybátyjuk, Palkó, táborozni viszi őket egy Balaton-parti üres telekre. A vakáció csodálatosnak ígérkezik, hiszen ők négyen olyan jól megférnek egymással. Csak az ötödik, csak arra ne kellene gondolniok! Jutkának ugyanis meg kellett hívnia egyik osztálytársnőjét, méghozzá éppen a Békát, akit a legkevésbé szeret. Szerencsére mindössze egy hétről van szó, majd csak kibírják valahogy. De még el sem telt az egy hét, a Bartal gyerekek éjszakai tanácskozást tartanak a Béka ügyében… Fehér Klára kedves, fordulatos regénye nyomon követi a vakáció boldog hétköznapjainak apró-cseprő eseményeit, s beszámol arról a bontakozó barátságról, amely az idegen kislány és a táborozó testvérek között szövődik.

Eredeti megjelenés éve: 1961

Tagok ajánlása: 9 éves kortól

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Klasszikusok fiataloknak Ciceró

>!
Ciceró, Budapest, 2019
210 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634321071 · Illusztrálta: Görög Júlia
>!
Móra, Budapest, 1961
194 oldal · keménytáblás · Illusztrálta: Görög Júlia

Enciklopédia 4

Helyszínek népszerűség szerint

Balaton


Kedvencelte 7

Várólistára tette 36

Kívánságlistára tette 22


Kiemelt értékelések

Jagika P>!
Fehér Klára: Négyen meg a Béka

Nagyon retro, nagyon vagány nyaralás története ez az ifjúsági regény. Ma már szinte el sem tudnám képzelni, hogy ilyen körülmények között nyaralnának a gyerekek. Pedig ez a kaland a felelősségvállalásra, az elfogadásra és a nehézségek leküzdésére tanít. A szereplők is sokat fejlődnek, ami Öcsi és Jutka esetében kifejezetten előnyös. off

Porcsinrózsa>!
Fehér Klára: Négyen meg a Béka

A nyári vakációhoz nagyon jó indító, hangulatteremtő ifjúsági regény. Egy kissé didaktikus, az akkori korszellemnek megfelelő, nevelő célzatú tartalommal. A vakációzó gyerekek eleven alakjai, csínytevései, izgalmas kalandjai, maga a Balaton remekül adják vissza a gondtalan nyár édes ízét, a nyaralás örömét.
Egyetlen hatalmas tárgyi baklövése bizony még a remekül író Fehér Klárának is akad. A szeder ugyanis bokron terem, nem kell érte magas fára mászni. A nagy szemű, szederjes fekete színű, pirosas levével átkozottul színező eper viszont valóban az árnyas lombú fa termése. Kár ezért a tévedésért,de a könyv irodalmi értéke ettől még változatlan marad.

8 hozzászólás
KBCsilla P>!
Fehér Klára: Négyen meg a Béka

1. Megláttam a kihívást, rákerestem a könyvre, és nagyon sajnáltam, hogy könyvtáros-barátnőm nyaral, mert nem tudom beszerezni a könyvet.
2. A lépcsőházban, ahol lakom, egy fiatal pár felújítja a lakását, helyhiány miatt megszabaulni kívánnak néhány könyvtől, felajánlották, hogy nézzük át a dobozokat.
3. Megláttam a könyvet, magamhoz öleltem, hogy ez nekem kell.
4. Hazavittem, megmostam, kiszellőztettem, és nekiálltam olvasni.
5. A Fantasztikus nagynéni óta talán az első nyaralós gyerekkönyv, amit nem tudtam letenni.
6. Bizony, kötelezővé tenném a leendő ötödikeseknek, annyi emberségbeli, emberismereti, önismereti tanulnivaló van benne.
7. Öcsit ugyan néha megkalapáltam volna, de tiszteletreméltó, amilyen szeretre, munkára, odafigyelésre nevelték a szülők a három gyereket, bízom benne, hogy van ilyen a valóságban is. spoiler
8. Egyébként egy kellemes nyelvezetű, gyorsan olvasható történet, ahogyan ez Fehér Klárához illik.

3 hozzászólás
Habók P>!
Fehér Klára: Négyen meg a Béka

Nagyon régen olvastam először, akkoriban magam is úttörő voltam, és szerettem volna táborba járni, sátorozni, a Balatonon, elérhetetlen álom volt a motorcsónak és szerettem volna testvéreket. Aztán szép lassan mindez megvalósult – a könyvet pedig el is felejtettem. Most megörültem a kihívásnak, és újra örültem a könyvnek is. És arra gondoltam, egy mai gyereknek – már ha egyáltalán kezébe veszi – rengeteg lábjegyzetet kellene írni hozzá. Detektoros rádió, úttörők, próbázás „pajtás” megszólítás… (És – csak nagyon halk megjegyzés – van benne némi Fecskék és Fruskák utánérzés – de ez sem válik hátrányára.)

7 hozzászólás
Lovas_Lajosné_Maráz_Margit P>!
Fehér Klára: Négyen meg a Béka

Ez nagyon aranyos könyv volt, nagyon tetszett.
Jó kis nosztalgiázás volt, visszaemlékeztem gyermekkorom balatoni nyaralásaira. Minden évben ott nyaraltam különböző gyermeküdülőkben, meg időnként családosan is. Szuper élmények voltak, a lubickolások a Balatonban és a kirándulások a környéken.
Fehér Klára nagyszerűen ábrázolta a fiatalok karaktereit, vicces szituációk voltak a könyvben, élvezettel olvastam.

4 hozzászólás
Ibanez P>!
Fehér Klára: Négyen meg a Béka

Nagyon jó kis történet, ügyesen belerejtve a tanítást a sorokba. Olyan ez a vakáció és ez a gyerekkor, amilyen nekem volt, amikor még reggel „kirajzottunk” (mi főként a „hegyre”, ami a Szőlőhegy nevű részt jelenti az utcánk felett), aztán egész nap fent játszottunk, gyíkot fogtunk mandulát szedtünk és hasonlók, ebédre hazarohantunk, aztán estig megint nem láttak a szülők minket. Se telefon, se aggódás, más világ volt tényleg. A nagyobbak vigyáztak a kisebbekre, mint ahogy Palkó is vigyáz a többiekre és persze nálunk is akadtak buta tettek és sértődések és veszekedések, aminek persze semmi értelme nem volt :-D Nagyon szépen alakul ki Jutka és Béka kapcsolata is, ahogy Jutka lassan ráébred, hogy nincs is miért bántani ezt a kislányt. Öcsi eltűnése (és a kapott nyakleves) az egyik kedvencem volt, no meg a viharba kerülés is izgalmassá vált a gumimatracos „hólyag” által :-D Jó kis könyv, vidám, izgalmas (és megcsurrant a nyálam a szalonnára meg a paprikás krumplira :-D) :-D

2 hozzászólás
Ėva71>!
Fehér Klára: Négyen meg a Béka

Én sem vagyok már fiatal, de ez még nekem is nagyon retro volt. A három gyerek a főiskolára készülő fiatal nagybátyjukkal tölti a nyarat és a Balatonon partján sátoroznak. A nyaralásukba csak az rondít bele, hogy vendégül kell látniuk egy nem szeretett osztálytársnőjüket. Annyira érződik rajta a szocialista világ. Egyébként egy aranyos szerethető, a munkára, az elfogadásra tanító történet. Egy igazi kaland, felejthetetlen élmény a gyereknek felfedezni így a Balatont.

kaporszakall>!
Fehér Klára: Négyen meg a Béka

„- Kücsük csodzsuk kaikcsi, kücsük csodzsuk kaikcsi – üvöltött Öcsi. – Tudok törökül!”

Ezt a könyvet több mint fél évszázada olvastam, de ez a három török szó: kücsük, csodzsuk, kaikcsi megmaradt belőle. Meg a körülbelüli alapszituáció: spoiler.

Most, más Fehér Klára-kötetekkel együtt felfedezve a MEK-ben* azt mondtam: 'egy rövid nosztalgia-olvasás? Miért ne…'

Nos, amikor először olvastam, magam is kisdobos lévén nem zavart, hogy az úttörők folyton 'dalolnak és menetelnek rendületlenül'. És a sorokból csöpögő direkt nevelői célzat sem.

Ahol az írónő megfeledkezik a didaktikáról (sajnos ritkán), ott eleven gyermeki légkört tud teremteni. Ám egészében véve csalódottan fejeztem be a regényt – hiába, Fehér Klára mégsem mérhető Bálint Ágneshez, Janikovszky Évához, vagy Szabó Magdához.

A fél csillag plusz is csak a nosztalgia-faktornak tudható be.

*https://mek.oszk.hu/02400/02491/

Szamღca>!
Fehér Klára: Négyen meg a Béka

Kicsit sajnálom, hogy Fehér Klára teljesen kimaradt nekem gyerekkoromban – felnőttként ovlastam tőle először.
Ez is egy nagyon aranyos, kedves, bájos ifjúsági regény. Ami igy felnőtt fejjel is élvezetes volt, és nagyon hangulatos. Visszaadta a balatoni nyaralások hangulatát, a nyári szünet önfeledt vidámságát.
A történetben 3 testvér tölti vidám nyári szabadságát egy üres balatoni telken, sátorban – fiatal nagybátyjuk felügyelete alatt. Kisebb – nagyobb izgalmakon mennek át, szinte minden nap tartogat valami újdonságot, vidámságot (vagy legalábbis minden nap találnak valami érdekeset). Egész addig míg beárnyékolja a nyaralásukat, hogy vendégül kell látniuk Jutka egyik osztálytársát, Terit Békát akinek most halt meg az édesanyja – Békának nincs nagy népszerűsége az iskolában, Jutka kifejezetten utálja …. Azonban ahogy a kislány megérkezik és telnek a napok rádöbbennek, hogy milyen kellemes, okos és segítőkész ez a kislány….

Nekem kellemes kikapcsolódás volt, de nem vagyok benne biztos, hogy a mai gyerekeknek is érdekes olvasmány, mert tele van olyan témákkal, megjegyzésekkel amik a mai gyerekeknek már kínaiul hatnak pl. úttörő, kisdobos, KISZ tábor, TSZ gazdaság….

zia P>!
Fehér Klára: Négyen meg a Béka

Ez nagyon jó volt. Olyan a hangulata, olyan cselekményes, annyira él, hogy végig úgy éreztem én is ott vagyok a Balaton partján és résztvevője vagyok az összes kalandnak, amelyben a Bölcs Nyaralók részt vesznek.


Népszerű idézetek

janetonic>!

Szélcsend volt, kellemes, langyos este, csak a szúnyogok zavarták a nyugalmat.

126. oldal

20 hozzászólás
Uzsonna>!

A balatoni állomások mind egyformák: szépek. Vidám, zöld kerítések, piros padok, az állomásépület ablakában muskátli, a ház körül virágágyak, a virágágyak között szép, sárga kavicsos utak. És mennyi ember! Jönnek, mennek, átszállnak az üdülők, hajóról, autóbuszról. Úttörők fehér ingben, piros nyakkendővel, énekelnek, zajonganak, jókedvükben nem férnek a bőrükbe. Az ember akár egy napig is elüldögélne itt, annyi a látnivaló.

110. oldal, Tizenötödik fejezet. Váratlan találkozás (Ciceró, 2019.)

Kapcsolódó szócikkek: úttörő
Miketten>!

Egy darabig állt még, nézte a sátrat, ahol olyan jó volt egyedül lakni, aztán bánatosan elővett egy tábla csokoládét. Már éppen bontani akarta az ezüstpapírt, amikor gondolt egyet. Odatette a csokoládét a Béka párnájára. „Mégiscsak a vendégem” – gondolta, és eloltotta a villanyt.

Kapcsolódó szócikkek: csokoládé
janetonic>!

Van egy tál, abban van az előhívó folyadék, egy másik, abban tiszta víz, és egy harmadik, abban van a fixáló. És akkor a negatív filmet be kell tenni a nagyító lencse alá, vagy egész sötétben, vagy egy kis piros fényű lámpánál – de olyan film is van, amihez zöldfényű lámpát szabad csak használni –, és akkor a nagyító alá fényérzékeny papírt kell tenni, és úgy kell beigazítani a nagyítót, hogy pontosan akkora legyen a kép, mint alatta a papír, és jó éles legyen. Azután meg kell nézni, hogy milyen a negatív, és aszerint, hogy sötétebb vagy világosabb, több vagy kevesebb másodpercre meg kell gyújtani a nagyító feletti lámpát. Utána megint csak a piros fény világíthat, és akkor egy-két percig egy csipesszel mozgatni kell a papírt az előhívóban, amíg meg nem jelenik rajta a kép, akkor le kell mosni a tiszta vízben, aztán húsz percre be kell dobni a fixálóba, azután egy órát tiszta vízben áztatni kell, és meg kell szárítani, és kész.

9 hozzászólás
janetonic>!

A balatoni állomások mind egyformák: szépek.

74. oldal

janetonic>!

– Segíthetek neked?
– Megengedem – mondta Öcsi kegyesen –, de én vagyok a főszakács, te csak kukta lehetsz.
– Igenis.
– Mert az igazi nagy szakácsok, azok férfiak. A nagy vendéglőkben is.

101. oldal

janetonic>!

A krumplilevesről egyhangúan kijelentették, hogy ha nem kellett volna a sót utólag beletenni – mert a két szakács közül ez egyiknek sem jutott eszébe –, akkor a világ legfinomabb krumplilevese volna.

105. oldal

2 hozzászólás
Miketten>!

– Azt hiszem, nem kell elölről kezdeni, ti már úgyis kihallgattátok – kezdte Palkó.
– Néha nagyon halkan beszéltetek – szólt közbe Öcsi.
– Hát nem bánom, akkor röviden elmondjuk újra.

Nik_name>!

– Ki a te legjobb barátnõd? – kérdezte Jutka.
– Fatime.
– Kicsoda? – álmélkodott Öcsi. – Ilyen nevet csak az Ezeregyéjszakában olvastam.
– Fatime török – mondta erre a Béka. – A nagymamája még fátylat hord, de a mamája már nem, mert a mamája tanítónõ Balcsikban.
– Te jártál Balcsikban? – csodálkozott Palkó.
– Hol van az? – kérdezte Kari.
– Bulgáriában – felelte a Béka helyett Palkó. – A Fekete-tenger partján, közel Várnához.
– Ott – bólintott rá a Béka.
– De akkor ott bolgárok laknak, nem törökök! – mondta Öcsi.
– Törökök is. Még külön mecsetjük is van, és külön iskolájuk. Fatime is a török iskolába jár.
– És õ hord fátylat? – kérdezte Jutka.
– Nem, dehogy. Fatime úttörõ.
– És hogyan beszéltetek?
– Hát – kézzel-lábbal. De én egy kicsit megtanultam bolgárul is meg törökül is.
– Mondjál valamit – kérlelte Öcsi.
– Hát bolgárul kérem, az “molja”, köszönöm, az “blagodarja”, jó napot, az “dobar den”, tenger, az “more”.
– Majdnem olyan, mint oroszul – mondta Jutka.
– A bolgár is szláv nyelv – magyarázta Palkó.
– Mondjál törökül is valamit! – kérte Kari.
– Bir, iki, ücs, dört…
– Bir, iki, ücs, dört – visszhangozta Öcsi. – És mi az?
– Találd ki.
– Hát az, hogy “jó napot kívánok”.
– Nem.
– “Szép idõ van”?
– Az sem.
– Akkor nem tudom.
– Azt jelenti, hogy egy, kettõ, három, négy. És “kücsük csodzsuk” azt jelenti, hogy kisgyerek, és “kaikcsi” azt jelenti, hogy csónakos…
– Kücsük csodzsuk kaikcsi, kücsük csodzsuk kaikcsi – üvöltött Öcsi. – Tudok törökül!

nodael>!

Nagyon sok minden van, amit szabad csinálnia. Például nádsípot faragni, íjat készíteni, a Balatonban lubickolni, barackot szedni a fáról…

HARMADIK FEJEZET ami igazság szerint az első. Izgalmas készülődés


Hasonló könyvek címkék alapján

Fekete István: Tüskevár
Erich Kästner: A két Lotti
C. S. Lewis: Narnia krónikái
Király Anikó: A balatoni sellő
Dániel Anikó: Flóra
L. M. Montgomery: Anne gyermekei a háborúban
Lázár Ervin: A Négyszögletű Kerek Erdő
L. M. Montgomery: A Mesélő Lány
Nemere István: A fantasztikus nagynéni
Móricz Zsigmond: Pipacsok a tengeren