53. legjobb romantikus könyv a molyok értékelése alapján

Bezzeg ​az én időmben 770 csillagozás

Fehér Klára: Bezzeg az én időmben Fehér Klára: Bezzeg az én időmben Fehér Klára: Bezzeg az én időmben Fehér Klára: Bezzeg az én időmben Fehér Klára: Bezzeg az én időmben Fehér Klára: Bezzeg az én időmben Fehér Klára: Bezzeg az én időmben

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

„Bezzeg az én időmben nem csavarogtak fiúkkal a lányok.” "Bezzeg…" – mondják mindenre a felnőttek. Katit azonban nem érdeklik a régi történetek, ő most tizenöt éves, most szerelmes, most akar boldog lenni. Csak az első bál éjszakáján ébred rá: 1941-et ír a naptár, amikor a történelem, a felnőttvilág bármikor elszakíthatja őt szerelmétől, akár örökre is.

Fehér Klára könyve az egyik legnépszerűbb ifjúsági regény. Mi lehet a titka? Talán az, hogy egy ilyen szomorú korszakról is képes bölcs derűvel mesélni. A szeretni való szereplők, a humoros helyzetek a mai olvasó számára is közelivé, átélhetővé teszik Kati és Laci történetét.

Eredeti megjelenés éve: 1966

Tagok ajánlása: 12 éves kortól

Tartalomjegyzék

A következő kiadói sorozatokban jelent meg: Pöttyös könyvek, Klasszikusok fiataloknak, Jonatán Könyvmolyképző

>!
Ciceró, Budapest, 2016
226 oldal · ISBN: 9789635399888
>!
Móra, Budapest, 2013
226 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789631193886 · Illusztrálta: Réber László
>!
Móra, Budapest, 2010
232 oldal · ISBN: 9789631187113 · Illusztrálta: Réber László

9 további kiadás


Enciklopédia 21

Szereplők népszerűség szerint

Horváth Kati · Korsós Laci · Horváth Mari · Horváth Zsóka · Ali Baba

Helyszínek népszerűség szerint

Duna


Kedvencelte 227

Most olvassa 16

Várólistára tette 192

Kívánságlistára tette 75

Kölcsönkérné 7


Kiemelt értékelések

>!
Bla IP
Fehér Klára: Bezzeg az én időmben

Azt hiszem félműveltségem bizonyítéka, hogy Fehér Klárától eddig, csak a Földrengések szigetét olvastam, azt is ifjúkoromban – mostanra meg arról is kiderült, hogy egy kommunista utópia. Ez a történet meg egy kedves lányregénynek tűnik első pillanatban – de aki olvasta, rájön, hogy bizony ez lenyomata a Horthy-korszak háború előtti utolsó pillanatainak, s csattanója maga a háború – azaz a történelmi-társadalmi háttér nagyon igaz, és nagyon ott van. Egy hatalmas emberismerettel bíró írónő önéletrajzi ihletésű műve, amely tanulságos – s nemcsak lányoknak…Tetszésemet a csillagok száma is jelzi!

>!
FairyDust P
Fehér Klára: Bezzeg az én időmben

El sem hiszem, hogy ezt mondom, de kellemes csalódás ért! Mindig félek, mikor egy régi könyv kerül a kezembe, hogy majd kifog rajtam a nyelvezete. Nos ez nem így lett. Nagyon könnyed, remek humorral rendelkező olvasmány, amelyet élvezettel olvastam minden pillanatban. A karakterek felettébb aranyosak, megkedveltem a Horváth családot. A „so cute” érzésen túl, szembejöttek az akkori idők lélekszaggató mivoltai. Például a kevés étel, a még kevésebb pénz, katonaság. Jót mosolyogtam a „bezzeg” részeken, hisz mindenkinek eljön az életében az a pont, mikor elkezdi használni ezt a szót. :)

>!
Madama_Butterfly
Fehér Klára: Bezzeg az én időmben

Sírva nevetős, újraolvasós, szívszorító de mégis szívmelengető történet ez… Mindig felfedezek benne új mondanivalót és új értékeket – nem számít hányszor is veszem a kezembe, tudok benne találni valamit, amit addig nem sikerült még.
Kati és Laci bájos története az 1940-es évek Magyarországán nem csupán egy tiniszerelem története és egy „minden jó, ha a vége jó” lányregény, hanem egy korrajz annak minden negatív és pozitív oldalával együtt.
Könyv, amin mindig sírok….de mindig újra és újra elolvasom. Mert jó.

>!
TiaRengia IMP
Fehér Klára: Bezzeg az én időmben

Olvassatok Fehér Klárát. Ne tévesszen meg benneteket az, hogy ez egy kamasz lány története, ne gondoljatok a szerző politikai múltjára.

Olvassatok Fehér Klárát, ha tudni akarjátok, mit érez egy tinédzser, ha rároskad a jövő megannyi kérdése, ha azt érzi, hogy ő a legszerencsétlenebb a világon, ha először szerelmes lesz, vagy szembetalálja magát a világháborúval. És persze arra a fordulópontra is emlékezhetünk, amikor életünkben először nem mondunk el odahaza mindent, ami velünk történt. Elképesztő az a tűpontos lélekábrázolás, amit ez a hölgy papírra tudott vetni minden. egyes. alkalommal, akárhányszor megírt egy regényt. Közben pedig az egész könyv hihetetlen könnyednek tűnik, egyszersmint időtállónak – én úgy 50 évvel később voltam annyi idős, mint a főhős Horváth Kati, mégis félelmetes, mennyire magamra ismertem a figurájában!

Olvassatok Fehér Klárát, ha tudni akarjátok, milyen volt az 1940-es években lánynak lenni, iskolába járni. Utóbbival kapcsolatban azért fel-feltörtek bennem az érzések, hogy a történetben megjelenő poroszos iskolai nevelés vajon mennyiben szolgálta a diákok lelki jólétét úgy egyáltalán. Szerencsére én már egy másik korszakban szocializálódtam, ha akkoriban lettem volna diáklány, minden bizonnyal kicsaptak volna az összes intézményből.

Olvassatok Fehér Klárát, mert azon kevés szerzők közé tartozik, akik egy romantikus lányregényt képesek úgy megírni, hogy az nem cuppog a szirupban, és felnőtt fejjel is abszolút kihagyhatatlan olvasmányt alkotnak. Olvassátok!

18 hozzászólás
>!
gabiica P
Fehér Klára: Bezzeg az én időmben

Most először olvastam Fehér Klárától, de már ez az első olvasás is mély benyomást tett rám. Már az elejétől fogva az az érzés kerített hatalmába, amit eddig csak akkor éreztem, ha Szabó Magdától olvastam.

Ez a könyv egyszerre mély, humoros, romantikus, számomra tökéletesen valószerű volt. Első blikkre nem tűnik másnak, mint egy történetnek az első szerelemről. Azonban annyi minden más felbukkan itt… merthogy ez a szerelem egy olyan korban született, ahol minden apró boldogságszirom óriási értékkel bírt, hiszen sosem lehetett tudni, lesz-e holnap, holnapután, vagy lesz-e olyan, hogy jövőre. Kati és Laci története nem csak a szerelemről szól. Szól ez háborúról, elnyomásról, szegénységről, reménytelenségről.

Szeretném most magam mellett látni Horváth Katit, szorosan megölelni, és végighallgatni a történetét. Végighallgatni a folytatást, és remélni, hogy Lacival várt rájuk egy jövő.
Szeretném Antal Magdát is magamhoz szorítani, és azt mondani neki, van még remény, nem minden az elnyomás. Szeretném, ha több Boda lenne, mert rá fel tudtam nézni. És szeretném, hogy Kati végül megkapja azt a bált…

>!
Algernon +SP
Fehér Klára: Bezzeg az én időmben

Belopta magát a szívembe, teljes mértékben :)
Nekem még mindig ezt jelenti a „Pöttyös könyv”, édesanyám polcáról elcsenve, és nem csak kamaszoknak. Méltatlanul kimaradt történet, de sosem késő elkezdeni.

6 hozzászólás
>!
krlany I+SMP
Fehér Klára: Bezzeg az én időmben

Nagyon sok minden jutott róla eszembe. Például, hogy egy tizenhat éves leánynak, ne vigyék háborúba a vőlegényét, hogy csodaszép lehessen az első szerelem, hogy lehessenek közös álmaik és együtt jövőjük. Vagy hogy hadd jusson már el az első (és valószínűleg egyetlen) báljába. Hogy legyen egyáltalán ideje felnőni.
http://www.youtube.com/watch…
És még az is, hogy én már azt sem tudom, mi az a boszorkánykrém…:(
Fájóan kedves, bájos történet.

23 hozzászólás
>!
Lénaanyukája P
Fehér Klára: Bezzeg az én időmben

Annyira megunhatatlan és kortalan és vicces és szomorú és szerelmes és romantikus… Már boldogult lánykoromban se volt friss könyv, mégis olyan közel éreztem magamhoz akkor is, a tinilányok problemái ugyanazok. Ráadásul mi is hárman vagyunk lányok, tehát még annál is jobban enyémnek éreztem, mint mások. Remélem, a kislányom is elolvassa a messzi jövőben, „csodálkozva halgassa ezt a történetet, és ne értse meg… ne értse meg… ne értse meg.”

6 hozzászólás
>!
sztinus P
Fehér Klára: Bezzeg az én időmben

Ó, nem szàmítottam arra, hogy ez ilyen kellemes lesz. Jópofa, humoros, könnyed, valós. A végén viszont libabőrös lettem, az utolsó oldalakon majdnem sírtam.
Ez a könyv is bizonyítja, hogy a jó könyvek nem korhoz kötöttek.

>!
Trudiz
Fehér Klára: Bezzeg az én időmben

Szívesen adnék ezer pengőt Horváth Katinak, hogy tudjon venni 3 középiskolai atlasz, 3 pár fehér tornacipőt… és még amit szeretne venni, mert KELL-ene.
És bevonzotta az ő Laciját. Ezt így kell. Amit nagyon szeretnénk, rákoncentrálunk, akarjuk és a miénk lesz.
Milyen furcsa élethelyzeteket láthattunk, és ilyenkor elcsodálkozunk, hogy a mai, modern világunkban minek tudunk örülni? Valahogy az érzelmek átértékelődtek. Kis dolgoknak is tudunk örülni? Akkor van még remény…


Népszerű idézetek

>!
Brigi007

Májusban tizenhat éves leszek. Jövőre tizenhét. Azután tizennyolc. Istenem, maholnap vénlány…

26. oldal

2 hozzászólás
>!
BZsofi +SP

Hálóingben nem lehet iskolába menni.

(első mondat)

Kapcsolódó szócikkek: hálóing · Horváth Kati
20 hozzászólás
>!
krlany I+SMP

Megeredt a hó. Csupa víz a kezemben a rozskenyér, és a könnytől csupa maszat az arcom. Így jegyzik el az embert? Ilyen egyszerűen és ilyen hihetetlenül izgalmasan? És így lesz az ember menyasszony? Egy tizenhat filléres rozscipóval a kezében? És se gyűrű, se virágcsokor, se vasárnap déli lánykérés… és mégis igaz, sokkal igazabb, mintha vérszerződést kötnénk, és kihirdetnénk a templomban…

128. oldal

Kapcsolódó szócikkek: eljegyzés
1 hozzászólás
>!
BookShe

– Jól tetted, hogy apuhoz mentél feleségül. Lehet, hogy ha máshoz mentél volna, egészen más gyerekeid lettek volna. Nagy kár lenne értem.

11. fejezet - Pacni, a szerencsekutya

>!
fülcimpa

Nem azon múlik a barátság, hogy az ember minden héten lát-e valakit vagy sem.

203. oldal (Könyvmolyképző, 2005)

>!
sassenach

Ha az ember nem sokat beszél, attól még lehet, hogy volna miről.

>!
negyvenketto

– Hogy mertetek a naplómhoz nyúlni?!
– Azt hittük, hogy szemét. Kisöpörtük a fásláda alól. Ez is jellemző rád. Fásláda alatt tartani naplót meg könyveket.
– Mikor találtátok meg?
– Nem régen. Egy éve. Azóta rendszeresen szórakozunk rajta.
Hát hallottatok már ilyet? A fásláda alatt söpörnek!!! Erre igazán nem gondolhat az ember. Azt már megtettem, hogy a szoba közepéről a szemetet ahelyett, hogy lapátra szedtem volna, két rugással bekotortam a kályha alá vagy az ágy alá. De a fásláda alól kisöpörni a szemetet? Ilyen egyetlen tisztességes családban sincs.

97. oldal

4 hozzászólás
>!
fülcimpa

Mindennap tanulnom kell Dórikával, és minden óráért kapok ötven fillért. Ha Dóri átmegy a vizsgán, akkor júniusban kapok külön harminc pengőt.
Dóri át fog menni a vizsgán. Ha beleőrülök, akkor is. Kell a harminc pengő. Harminc pengőért huszonöt kiló kockacukrot lehet kapni. Vagy harminc kiló szalonnát. Vagy egy zsák lisztet. Agyonverem, ha nem tanul.

19. oldal Könyvmolyképző Kiadó, Szeged, 2005

>!
selene

– Jézusmáriaszentjózsef? Kati, hát megőrült? Akkora elégtelen van itt a neve mellett, hogy a fele átlóg a Hirlingerhez, pedig neki nincs rá szüksége… Hát mit csinált, édes gyerekem? Berúgott?

147. oldal

>!
krlany I+SMP

Ha én nagy leszek, megtanulok mindenfélét szerelni, vízvezetéket meg rádiót meg órát, és magam csinálok mindent, még a cipőm talpát is, mert mindenütt csak ígérnek mindent, hogy ekkorra lesz készen meg akkorra, és mindent vissza kell vinni, mert rosszul csinálják meg, és minden drágul. Nem értem, miért nem teljesítheti mindenki rendesen a kötelességét…

125. oldal

2 hozzászólás

Említett könyvek


Ezt a könyvet itt említik


Hasonló könyvek címkék alapján

Jean Webster: Gólyaláb apó
L. M. Montgomery: Anne az élet iskolájában
Szegedy Ila: Jutkából Judit lesz
Bónyi Adorján: Holdsugár
Cathy Cassidy: Cseresznyés ábránd
Eleanor H. Porter: Miss Billy
Patricia Schröder: Csajok és szívzörejek
Astrid Lindgren: Britta kiönti szívét
Carol Drinkwater: Molly
Mischa de Vreede: 13 éves lány vagyok