47. legjobb romantikus könyv a molyok értékelése alapján

Bezzeg ​az én időmben 708 csillagozás

Fehér Klára: Bezzeg az én időmben Fehér Klára: Bezzeg az én időmben Fehér Klára: Bezzeg az én időmben Fehér Klára: Bezzeg az én időmben Fehér Klára: Bezzeg az én időmben Fehér Klára: Bezzeg az én időmben Fehér Klára: Bezzeg az én időmben

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

„Bezzeg az én időmben nem csavarogtak fiúkkal a lányok.” "Bezzeg…" – mondják mindenre a felnőttek. Katit azonban nem érdeklik a régi történetek, ő most tizenöt éves, most szerelmes, most akar boldog lenni. Csak az első bál éjszakáján ébred rá: 1941-et ír a naptár, amikor a történelem, a felnőttvilág bármikor elszakíthatja őt szerelmétől, akár örökre is.

Fehér Klára könyve az egyik legnépszerűbb ifjúsági regény. Mi lehet a titka? Talán az, hogy egy ilyen szomorú korszakról is képes bölcs derűvel mesélni. A szeretni való szereplők, a humoros helyzetek a mai olvasó számára is közelivé, átélhetővé teszik Kati és Laci történetét.

Eredeti megjelenés éve: 1966

Tartalomjegyzék

>!
Ciceró, Budapest, 2016
226 oldal · ISBN: 9789635399888
>!
Móra, Budapest, 2013
226 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789631193886 · Illusztrálta: Réber László
>!
Móra, Budapest, 2010
232 oldal · ISBN: 9789631187113 · Illusztrálta: Réber László

9 további kiadás


Enciklopédia 23

Szereplők népszerűség szerint

Horváth Kati · Korsós Laci · Horváth Mari · Horváth Zsóka · Ali Baba

Helyszínek népszerűség szerint

Duna


Kedvencelte 213

Most olvassa 17

Várólistára tette 167

Kívánságlistára tette 77

Kölcsönkérné 7


Kiemelt értékelések

>!
Bla IP
Fehér Klára: Bezzeg az én időmben

Azt hiszem félműveltségem bizonyítéka, hogy Fehér Klárától eddig, csak a Földrengések szigetét olvastam, azt is ifjúkoromban – mostanra meg arról is kiderült, hogy egy kommunista utópia. Ez a történet meg egy kedves lányregénynek tűnik első pillanatban – de aki olvasta, rájön, hogy bizony ez lenyomata a Horthy-korszak háború előtti utolsó pillanatainak, s csattanója maga a háború – azaz a történelmi-társadalmi háttér nagyon igaz, és nagyon ott van. Egy hatalmas emberismerettel bíró írónő önéletrajzi ihletésű műve, amely tanulságos – s nemcsak lányoknak…Tetszésemet a csillagok száma is jelzi!

>!
Madama_Butterfly P
Fehér Klára: Bezzeg az én időmben

Sírva nevetős, újraolvasós, szívszorító de mégis szívmelengető történet ez… Mindig felfedezek benne új mondanivalót és új értékeket – nem számít hányszor is veszem a kezembe, tudok benne találni valamit, amit addig nem sikerült még.
Kati és Laci bájos története az 1940-es évek Magyarországán nem csupán egy tiniszerelem története és egy „minden jó, ha a vége jó” lányregény, hanem egy korrajz annak minden negatív és pozitív oldalával együtt.
Könyv, amin mindig sírok….de mindig újra és újra elolvasom. Mert jó.

>!
Algernon +SP
Fehér Klára: Bezzeg az én időmben

Belopta magát a szívembe, teljes mértékben :)
Nekem még mindig ezt jelenti a „Pöttyös könyv”, édesanyám polcáról elcsenve, és nem csak kamaszoknak. Méltatlanul kimaradt történet, de sosem késő elkezdeni.

6 hozzászólás
>!
krlany I+SMP
Fehér Klára: Bezzeg az én időmben

Nagyon sok minden jutott róla eszembe. Például, hogy egy tizenhat éves leánynak, ne vigyék háborúba a vőlegényét, hogy csodaszép lehessen az első szerelem, hogy lehessenek közös álmaik és együtt jövőjük. Vagy hogy hadd jusson már el az első (és valószínűleg egyetlen) báljába. Hogy legyen egyáltalán ideje felnőni.
http://www.youtube.com/watch…
És még az is, hogy én már azt sem tudom, mi az a boszorkánykrém…:(
Fájóan kedves, bájos történet.

23 hozzászólás
>!
Trudiz P
Fehér Klára: Bezzeg az én időmben

Szívesen adnék ezer pengőt Horváth Katinak, hogy tudjon venni 3 középiskolai atlasz, 3 pár fehér tornacipőt… és még amit szeretne venni, mert KELL-ene.
És bevonzotta az ő Laciját. Ezt így kell. Amit nagyon szeretnénk, rákoncentrálunk, akarjuk és a miénk lesz.
Milyen furcsa élethelyzeteket láthattunk, és ilyenkor elcsodálkozunk, hogy a mai, modern világunkban minek tudunk örülni? Valahogy az érzelmek átértékelődtek. Kis dolgoknak is tudunk örülni? Akkor van még remény…

>!
fülcimpa
Fehér Klára: Bezzeg az én időmben

Ó, Te Édes Kamaszkor, mennyi örömöt és bánatot tudtál a lelkünkbe pakolni! Emlékszem, mi is mindig pénzhiánnyal küszködtünk, remegtem, amikor bejelentettem anyukámnak, mennyibe kerül a brácsa vonó, amire nagy szükségem volt. No és az a nyamvadt rotring, amit ma annyira utálok! Mindenkinek volt az osztályunkban, csak nekem nem. Mennyire fájt… Aztán egy egri osztálykirándulás alkalmával anyukám annyi zsebpénzt dugott a zsebembe, hogy meglephettem magam vele!
Kimaradt olvasat. Pótolva. Elragadtatva. Nosztalgiázva. Megköszönve.

>!
Szilvi1111 P
Fehér Klára: Bezzeg az én időmben

Többedszerre olvastam most újra Fehér Klára kisregényét, de nem emlékeztem tökéletesen a történetre, mert több, mint 20 év is eltelt a legutóbbi olvasás óta. Tinikoromban sokszor kivettem a könyvtárból, aztán lett saját példányom belőle, nagyon kedveltem ezt a kis történetet. Attól tartok, akkoriban csak a romantikus szál fogott meg benne…. holott ebben a regényben sokkal-sokkal több van. Jókat vigyorogtam Kati botladozásain, sokszor eszembe jutottam közben :D S bevallom megkönnyeztem egyes jeleneteket…. Nagyon jó volt ezt a könyvet most olvasni, kedvencem továbbra is. Olvassátok!!

2 hozzászólás
>!
dwistvan P
Fehér Klára: Bezzeg az én időmben

Amennyiben csak lányregény lenne, nem lelkesednék annyira. De itt a történelem is nagyon ott van. Olyan ifjúsági regény ez szívhez szóló izgalmaival, kedves naivitásával, ahol a felidézett kor fájdalmait és nehézségeit is lépten-nyomon átélhetjük a szereplőkért izgulva. Bezzeg azért, hogy megértsük, és értékeljük, hogy ma már nem azokat az időket éljük. Muszáj Szabó Magdára és kedves ifjúsági regényeire gondolnom. Ez a történet is abba a sorba illik. Mert könnyed is és komoly is egyszerre.

>!
KingucK P
Fehér Klára: Bezzeg az én időmben

Miért nem olvastam ezt tini koromban?!
Vanószínüleg azért, mert akkoriban sokkot kaptam a kötelezőktől és még azokat is immel-ámmal sikerült elolvasnom néhány kivételel. Persze ezeket is most próbálom bepótolni.
Még így felnőtt fejjel is nagy élmény volt.

Nagyon aranyosan van megírva, valóban mintha egy naív az élet nagy dolgairól csak halvány képpel rendelkező 15 éves leányzó írta volna.
Furcsa így olvasni, hogy a megírás pillanatától kezdve is eltelt 50 év, és ami számunkra természetes arról a könyvben még csak álmodoznak, vagy nem is jutna eszükbe.
A mai világban már nehezen elképzelhető hogy egy iskoláslány rejtegessen egy könyvet, amiből tanulni szeretne.
Sajnos ma már a tanárainkra sem nézünk olyan tisztelettel és megbecsüléssel, mint akkoriban.

Mindenkinek ajánlom kortól függetlenül!
Bár inkább a nőneműek fogják értékelni :D

>!
bagie P
Fehér Klára: Bezzeg az én időmben

Keserédes. Talán ez a legjobb szó a történetre. Meg a cuki…de ez, már olyan mostani kifejezés :)
Közel negyvenévesen olvasni először ezt a pöttyös könyvet, és közben megpróbálni kislánnyá változni, átélni az első szerelmet, a randevúk izgalmát…és az otthoni légkörbe elmerülni: a két hug, a „Bezzeg az én időmben”ek… Nem sikerült teljes mértékben, de azért jó volt Katival kalandozni, vele érezni, gondolkodni, egy kicsit naiv 15 évessé válni.
Kíváncsi lennék a folytatásra…

1 hozzászólás

Népszerű idézetek

>!
Brigi007

Májusban tizenhat éves leszek. Jövőre tizenhét. Azután tizennyolc. Istenem, maholnap vénlány…

26. oldal

2 hozzászólás
>!
BookShe

– Jól tetted, hogy apuhoz mentél feleségül. Lehet, hogy ha máshoz mentél volna, egészen más gyerekeid lettek volna. Nagy kár lenne értem.

11. fejezet - Pacni, a szerencsekutya

>!
krlany I+SMP

Megeredt a hó. Csupa víz a kezemben a rozskenyér, és a könnytől csupa maszat az arcom. Így jegyzik el az embert? Ilyen egyszerűen és ilyen hihetetlenül izgalmasan? És így lesz az ember menyasszony? Egy tizenhat filléres rozscipóval a kezében? És se gyűrű, se virágcsokor, se vasárnap déli lánykérés… és mégis igaz, sokkal igazabb, mintha vérszerződést kötnénk, és kihirdetnénk a templomban…

128. oldal

Kapcsolódó szócikkek: eljegyzés
>!
fülcimpa

Nem azon múlik a barátság, hogy az ember minden héten lát-e valakit vagy sem.

203. oldal (Könyvmolyképző, 2005)

>!
sassenach

Ha az ember nem sokat beszél, attól még lehet, hogy volna miről.

>!
negyvenketto P

– Hogy mertetek a naplómhoz nyúlni?!
– Azt hittük, hogy szemét. Kisöpörtük a fásláda alól. Ez is jellemző rád. Fásláda alatt tartani naplót meg könyveket.
– Mikor találtátok meg?
– Nem régen. Egy éve. Azóta rendszeresen szórakozunk rajta.
Hát hallottatok már ilyet? A fásláda alatt söpörnek!!! Erre igazán nem gondolhat az ember. Azt már megtettem, hogy a szoba közepéről a szemetet ahelyett, hogy lapátra szedtem volna, két rugással bekotortam a kályha alá vagy az ágy alá. De a fásláda alól kisöpörni a szemetet? Ilyen egyetlen tisztességes családban sincs.

97. oldal

4 hozzászólás
>!
fülcimpa

Mindennap tanulnom kell Dórikával, és minden óráért kapok ötven fillért. Ha Dóri átmegy a vizsgán, akkor júniusban kapok külön harminc pengőt.
Dóri át fog menni a vizsgán. Ha beleőrülök, akkor is. Kell a harminc pengő. Harminc pengőért huszonöt kiló kockacukrot lehet kapni. Vagy harminc kiló szalonnát. Vagy egy zsák lisztet. Agyonverem, ha nem tanul.

19. oldal Könyvmolyképző Kiadó, Szeged, 2005

>!
selene

– Jézusmáriaszentjózsef? Kati, hát megőrült? Akkora elégtelen van itt a neve mellett, hogy a fele átlóg a Hirlingerhez, pedig neki nincs rá szüksége… Hát mit csinált, édes gyerekem? Berúgott?

147. oldal

>!
krlany I+SMP

Ha én nagy leszek, megtanulok mindenfélét szerelni, vízvezetéket meg rádiót meg órát, és magam csinálok mindent, még a cipőm talpát is, mert mindenütt csak ígérnek mindent, hogy ekkorra lesz készen meg akkorra, és mindent vissza kell vinni, mert rosszul csinálják meg, és minden drágul. Nem értem, miért nem teljesítheti mindenki rendesen a kötelességét…

125. oldal

2 hozzászólás

Hasonló könyvek címkék alapján

Gárdonyi Géza: A láthatatlan ember
Tamási Áron: Ábel a rengetegben
Böszörményi Gyula: Gergő és az álomfogók
L. M. Montgomery: Anne az élet iskolájában
G. Szabó Judit: A macskát visszafelé simogatják
J. K. Rowling: Harry Potter és az azkabani fogoly
Michael Ende: A Végtelen Történet
Mark Twain: Tom Sawyer kalandjai
Jack London: A vadon szava
Jean Webster: Nyakigláb Apó