29. legjobb klasszikus könyv a molyok értékelése alapján
47. legjobb ifjúsági könyv a molyok értékelése alapján
70. legjobb romantikus könyv a molyok értékelése alapján

Bezzeg ​az én időmben 1308 csillagozás

Fehér Klára: Bezzeg az én időmben Fehér Klára: Bezzeg az én időmben Fehér Klára: Bezzeg az én időmben Fehér Klára: Bezzeg az én időmben Fehér Klára: Bezzeg az én időmben Fehér Klára: Bezzeg az én időmben Fehér Klára: Bezzeg az én időmben Fehér Klára: Bezzeg az én időmben

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

„Bezzeg az én időmben…” – hallani a felnőttektől. De Kati, a tizenöt éves gimnazista lány, akinek annyi felé kell megfelelnie, mégis mindig kilóg a sorból, most akar élni és boldognak lenni. A tornaórán kitalált udvarló aztán valóra válik, és az osztálytársaknak hazudott Laci képében Kati életébe betoppan az első szerelem.
Fehér Klára klasszikus ifjúsági regénye minden korban népszerű, hiszen a szerelem egyetemes és mindig a jelenben él. Kati és Laci története mégis különleges, mert ebben a történetben 1941-et ír a naptár, és a történelem sötét árja ellen még a szerelem sem véd…

Eredeti megjelenés éve: 1966

Tagok ajánlása: 13 éves kortól

Tartalomjegyzék

A következő kiadói sorozatokban jelent meg: Pöttyös könyvek Móra · Klasszikusok fiataloknak Ciceró · Jonatán Könyvmolyképző Könyvmolyképző

>!
Ciceró, Budapest, 2022
248 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634321705
>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2020
236 oldal · ISBN: 9789634578635
>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2020
236 oldal · ISBN: 9789634578758

13 további kiadás


Enciklopédia 34

Szereplők népszerűség szerint

Horváth Kati · Korsós Laci · Boda Mária · Horváth Mari · Horváth Zsóka · Ali Baba

Helyszínek népszerűség szerint

Duna


Kedvencelte 329

Most olvassa 19

Várólistára tette 358

Kívánságlistára tette 266

Kölcsönkérné 7


Kiemelt értékelések

Nono_ P>!
Fehér Klára: Bezzeg az én időmben

Ez a könyv annyira berántott, hogy egy nap alatti elolvasása után alig találtam következő olvasnivalót, ami ennyire olvasmányos és lendületes lett volna.

Fehér Klára ugyanis fantasztikusan meséli el Kati, a 15 éves kamaszlányon keresztül az 1940-41-es magyarországi körülményeket. Sok szívfájdító igazságtalanságot kellett elszenvednie családjával együtt főhősünknek és környezetének. Ugyanakkor minden testvéri csipkelődés, szülői és tanári szigor ellenére volt része nevetésben és örömben, majd az első bájos, de törékeny szerelemben is.
Miközben haladtam előre a picit melankolikus, de humoros történetben, úgy a vészjósló felhők a regényben csak gyülekeztek egészen addig, míg ki nem rajzolódott előttem, hogy nem lehet könnyek nélkül becsukni majd a könyvet. És valóban.

Mégis azt kell, hogy mondjam, ez az a mű, amit 13 éven felül bármelyik hölgynek a kezébe tudnám adni nyugodt szívvel. Hiszen annyira sokat taníthat az életről, szerelemről és a béke felbecsülhetetlen értékéről, hogy kár lenne kihagyni! ♥

Ui. Szabó Magda: Abigél című könyv kedvelőinek kötelező olvasmány.

13 hozzászólás
Pati28 P>!
Fehér Klára: Bezzeg az én időmben

“Ha ilyen a szerelem, akkor nagyon zavaros dolog.”

Bezzeg az én időmben… még ma is halljuk ezeket a szavakat nagyszüleinktől, dédszüleinktől, és mennyire más világnak tűnik mindaz, amit a háborúról vagy az azt követő időszakról mesélnek/ meséltek nekünk.

Az 1940/41-ben játszódó történet során megismerkedünk Horváth Katival, aki tizenöt éves, két húga van, osztályelső, mintagyerek. Vele nevetünk, izgulunk, amikor a tanár felelteti, és dühösen csapkodunk, amikor mások kicsúfolják őt. Egy napon belebotlik Korsós Laciba, aki elrabolja a szívét, így forgatva fel a teljes életét.

Még így felnőtt fejjel is annyi mindent tanulhatunk ebből a könyvből. Annyi mindent tud adni nekünk, olvasóknak. Legfőkébb alázatra tanít, a családi összetartásra éhínséges időkben, és általa újra átélhetjük az első szerelem csodálatos pillanait, amikor semmi másra nem tudunk figyelni, csak a pillangókra a hasunkban, és hogy vajon mit csinálhat az a fiú, aki minden gondolatunkban ott van. Megtanít arra, hogy merjünk álmodni, mert ha eleget teszünk érte, az álmaink egyszer valóra válhatnak.

A történet annyira magával ragadott, hogy egy nap alatt el is olvastam. A vége felé haladva pedig rá kellett döbbennem, hogy könnyek nélkül sajnos nem úszom meg. Kati nagyon közel került a szívemhez, így biztos hogy párszor újraolvasom még a könyvet. ♥

2 hozzászólás
Bla IP>!
Fehér Klára: Bezzeg az én időmben

Azt hiszem félműveltségem bizonyítéka, hogy Fehér Klárától eddig, csak a Földrengések szigetét olvastam, azt is ifjúkoromban – mostanra meg arról is kiderült, hogy egy kommunista utópia. Ez a történet meg egy kedves lányregénynek tűnik első pillanatban – de aki olvasta, rájön, hogy bizony ez lenyomata a Horthy-korszak háború előtti utolsó pillanatainak, s csattanója maga a háború – azaz a történelmi-társadalmi háttér nagyon igaz, és nagyon ott van. Egy hatalmas emberismerettel bíró írónő önéletrajzi ihletésű műve, amely tanulságos – s nemcsak lányoknak…Tetszésemet a csillagok száma is jelzi!

meseanyu P>!
Fehér Klára: Bezzeg az én időmben

Nagy kedvencem volt kamaszkoromban, és most újraolvasva is még mindig megérint. Édes-bús történet, nagyon szerethető, szeleburdi főszereplővel, szerelemmel, családi, iskolai problémákkal. Mindez a háború árnyékában, torokszorító jelenetekkel, de azért sok-sok nevetéssel is és romantikával.

7 hozzászólás
Porcsinrózsa>!
Fehér Klára: Bezzeg az én időmben

Sokáig abban a hiszemben voltam, hogy én ezt a könyvet már olvastam. Csak a közepe felé gondolkodtatott el, hogy témájában, mondanivalójában mennyi a hasonlóság Szabó Magda Abigél – jével, s ekkor vert fejbe a felismerés, hogy csak a hasonlóság tévesztett meg.
Új olvasásként régi, „örökzöld” erkölcsi kérdéseket fejteget Fehér Klára hazafiságról, árulásról, a történelem eseményeinek ismétlődő körforgásáról.
A gyerekek szemüvegén át, valósághűen ábrázolja a készülő háború okozta feszültségeket, a holokauszt előre vetülő borzalmait.
Mai korunkból visszanézve, amikor nyugalomban, és viszonylagos jólétben élünk, érzékeljük, hogy nem feltétlenül a gazdagság, a birtoklás jelenti a boldogságot.
S ezen a háttéren, remek társadalomrajzon keresztül tanúi lehetünk egy család életének, egy szeleburdi kislány jellemfejlődésének, bepillanthatunk a korabeli iskolai életbe, a felnőttek elvárásaiba. Humorral ábrázolt, aranyos figurái, mókás helyzetei élvezetes, szórakoztató olvasmánnyá teszik ezt a könyvet.
Gyanítom, hogy a felnőttek sokkal többet értenek meg belőle, mint a mai kor gyermekei, ifjúsága, akiket talán már nem is foglalkoztatnak egy, számukra letűnt, távoli világ eseményei.

5 hozzászólás
FairyDust P>!
Fehér Klára: Bezzeg az én időmben

El sem hiszem, hogy ezt mondom, de kellemes csalódás ért! Mindig félek, mikor egy régi könyv kerül a kezembe, hogy majd kifog rajtam a nyelvezete. Nos ez nem így lett. Nagyon könnyed, remek humorral rendelkező olvasmány, amelyet élvezettel olvastam minden pillanatban. A karakterek felettébb aranyosak, megkedveltem a Horváth családot. A „so cute” érzésen túl, szembejöttek az akkori idők lélekszaggató mivoltai. Például a kevés étel, a még kevésebb pénz, katonaság. Jót mosolyogtam a „bezzeg” részeken, hisz mindenkinek eljön az életében az a pont, mikor elkezdi használni ezt a szót. :)

TiaRengia I>!
Fehér Klára: Bezzeg az én időmben

Olvassatok Fehér Klárát. Ne tévesszen meg benneteket az, hogy ez egy kamasz lány története, ne gondoljatok a szerző politikai múltjára.

Olvassatok Fehér Klárát, ha tudni akarjátok, mit érez egy tinédzser, ha rároskad a jövő megannyi kérdése, ha azt érzi, hogy ő a legszerencsétlenebb a világon, ha először szerelmes lesz, vagy szembetalálja magát a világháborúval. És persze arra a fordulópontra is emlékezhetünk, amikor életünkben először nem mondunk el odahaza mindent, ami velünk történt. Elképesztő az a tűpontos lélekábrázolás, amit ez a hölgy papírra tudott vetni minden. egyes. alkalommal, akárhányszor megírt egy regényt. Közben pedig az egész könyv hihetetlen könnyednek tűnik, egyszersmint időtállónak – én úgy 50 évvel később voltam annyi idős, mint a főhős Horváth Kati, mégis félelmetes, mennyire magamra ismertem a figurájában!

Olvassatok Fehér Klárát, ha tudni akarjátok, milyen volt az 1940-es években lánynak lenni, iskolába járni. Utóbbival kapcsolatban azért fel-feltörtek bennem az érzések, hogy a történetben megjelenő poroszos iskolai nevelés vajon mennyiben szolgálta a diákok lelki jólétét úgy egyáltalán. Szerencsére én már egy másik korszakban szocializálódtam, ha akkoriban lettem volna diáklány, minden bizonnyal kicsaptak volna az összes intézményből.

Olvassatok Fehér Klárát, mert azon kevés szerzők közé tartozik, akik egy romantikus lányregényt képesek úgy megírni, hogy az nem cuppog a szirupban, és felnőtt fejjel is abszolút kihagyhatatlan olvasmányt alkotnak. Olvassátok!

19 hozzászólás
Madama_Butterfly>!
Fehér Klára: Bezzeg az én időmben

Sírva nevetős, újraolvasós, szívszorító de mégis szívmelengető történet ez… Mindig felfedezek benne új mondanivalót és új értékeket – nem számít hányszor is veszem a kezembe, tudok benne találni valamit, amit addig nem sikerült még.
Kati és Laci bájos története az 1940-es évek Magyarországán nem csupán egy tiniszerelem története és egy „minden jó, ha a vége jó” lányregény, hanem egy korrajz annak minden negatív és pozitív oldalával együtt.
Könyv, amin mindig sírok….de mindig újra és újra elolvasom. Mert jó.

Tünde1>!
Fehér Klára: Bezzeg az én időmben

Megrázó, döbbenetes, de mindeközben valós, számomra sokszor pityergős olvasmány.

1 hozzászólás
gabiica P>!
Fehér Klára: Bezzeg az én időmben

Most először olvastam Fehér Klárától, de már ez az első olvasás is mély benyomást tett rám. Már az elejétől fogva az az érzés kerített hatalmába, amit eddig csak akkor éreztem, ha Szabó Magdától olvastam.

Ez a könyv egyszerre mély, humoros, romantikus, számomra tökéletesen valószerű volt. Első blikkre nem tűnik másnak, mint egy történetnek az első szerelemről. Azonban annyi minden más felbukkan itt… merthogy ez a szerelem egy olyan korban született, ahol minden apró boldogságszirom óriási értékkel bírt, hiszen sosem lehetett tudni, lesz-e holnap, holnapután, vagy lesz-e olyan, hogy jövőre. Kati és Laci története nem csak a szerelemről szól. Szól ez háborúról, elnyomásról, szegénységről, reménytelenségről.

Szeretném most magam mellett látni Horváth Katit, szorosan megölelni, és végighallgatni a történetét. Végighallgatni a folytatást, és remélni, hogy Lacival várt rájuk egy jövő.
Szeretném Antal Magdát is magamhoz szorítani, és azt mondani neki, van még remény, nem minden az elnyomás. Szeretném, ha több Boda lenne, mert rá fel tudtam nézni. És szeretném, hogy Kati végül megkapja azt a bált…


Népszerű idézetek

Brigi007>!

Májusban tizenhat éves leszek. Jövőre tizenhét. Azután tizennyolc. Istenem, maholnap vénlány…

26. oldal

2 hozzászólás
BZsofi P>!

Hálóingben nem lehet iskolába menni.

(első mondat)

Kapcsolódó szócikkek: hálóing · Horváth Kati
26 hozzászólás
fülcimpa>!

Nem azon múlik a barátság, hogy az ember minden héten lát-e valakit vagy sem.

203. oldal (Könyvmolyképző, 2005)

BookShe>!

– Jól tetted, hogy apuhoz mentél feleségül. Lehet, hogy ha máshoz mentél volna, egészen más gyerekeid lettek volna. Nagy kár lenne értem.

11. fejezet - Pacni, a szerencsekutya

sassenach>!

Ha az ember nem sokat beszél, attól még lehet, hogy volna miről.

krlany I>!

Megeredt a hó. Csupa víz a kezemben a rozskenyér, és a könnytől csupa maszat az arcom. Így jegyzik el az embert? Ilyen egyszerűen és ilyen hihetetlenül izgalmasan? És így lesz az ember menyasszony? Egy tizenhat filléres rozscipóval a kezében? És se gyűrű, se virágcsokor, se vasárnap déli lánykérés… és mégis igaz, sokkal igazabb, mintha vérszerződést kötnénk, és kihirdetnénk a templomban…

128. oldal

Kapcsolódó szócikkek: eljegyzés
1 hozzászólás
selene>!

– Jézusmáriaszentjózsef? Kati, hát megőrült? Akkora elégtelen van itt a neve mellett, hogy a fele átlóg a Hirlingerhez, pedig neki nincs rá szüksége… Hát mit csinált, édes gyerekem? Berúgott?

147. oldal

negyvenketto P>!

– Hogy mertetek a naplómhoz nyúlni?!
– Azt hittük, hogy szemét. Kisöpörtük a fásláda alól. Ez is jellemző rád. Fásláda alatt tartani naplót meg könyveket.
– Mikor találtátok meg?
– Nem régen. Egy éve. Azóta rendszeresen szórakozunk rajta.
Hát hallottatok már ilyet? A fásláda alatt söpörnek!!! Erre igazán nem gondolhat az ember. Azt már megtettem, hogy a szoba közepéről a szemetet ahelyett, hogy lapátra szedtem volna, két rugással bekotortam a kályha alá vagy az ágy alá. De a fásláda alól kisöpörni a szemetet? Ilyen egyetlen tisztességes családban sincs.

97. oldal

4 hozzászólás
fülcimpa>!

Mindennap tanulnom kell Dórikával, és minden óráért kapok ötven fillért. Ha Dóri átmegy a vizsgán, akkor júniusban kapok külön harminc pengőt.
Dóri át fog menni a vizsgán. Ha beleőrülök, akkor is. Kell a harminc pengő. Harminc pengőért huszonöt kiló kockacukrot lehet kapni. Vagy harminc kiló szalonnát. Vagy egy zsák lisztet. Agyonverem, ha nem tanul.

19. oldal Könyvmolyképző Kiadó, Szeged, 2005

krlany I>!

Ha én nagy leszek, megtanulok mindenfélét szerelni, vízvezetéket meg rádiót meg órát, és magam csinálok mindent, még a cipőm talpát is, mert mindenütt csak ígérnek mindent, hogy ekkorra lesz készen meg akkorra, és mindent vissza kell vinni, mert rosszul csinálják meg, és minden drágul. Nem értem, miért nem teljesítheti mindenki rendesen a kötelességét…

125. oldal

2 hozzászólás

Népszerű triviák

csakegyluca>!

Balázs Andrea színésznő (aki a cba reklám Kasszás Erzsijét alakította) ez a kedvenc könyve

Kapcsolódó könyvek: Fehér Klára: Bezzeg az én időmben

Fehér Klára: Bezzeg az én időmben

Említett könyvek


Ezt a könyvet itt említik


Hasonló könyvek címkék alapján

Leiner Laura: Illúzió
Rácz-Stefán Tibor: Éld át a pillanatot!
Leiner Laura: Mindig karácsony
Jean Webster: Nyakigláb Apó / Kedves Ellenségem!
Marni Bates: Rocksztárt kaptam karácsonyra
Ecsédi Orsolya: Juli vagyok, könyvmoly
Leiner Laura: Akkor szakítsunk
Leiner Laura: Ég veled
Leiner Laura: Higgy nekem
Szirmay Ágnes: Szerelemre castingolva