19. legjobb klasszikus könyv a molyok értékelése alapján
52. legjobb ifjúsági könyv a molyok értékelése alapján
66. legjobb romantikus könyv a molyok értékelése alapján

Bezzeg ​az én időmben 1022 csillagozás

Fehér Klára: Bezzeg az én időmben Fehér Klára: Bezzeg az én időmben Fehér Klára: Bezzeg az én időmben Fehér Klára: Bezzeg az én időmben Fehér Klára: Bezzeg az én időmben Fehér Klára: Bezzeg az én időmben Fehér Klára: Bezzeg az én időmben

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

„Bezzeg az én időmben nem csavarogtak fiúkkal a lányok.” "Bezzeg…" – mondják mindenre a felnőttek. Katit azonban nem érdeklik a régi történetek, ő most tizenöt éves, most szerelmes, most akar boldog lenni. Csak az első bál éjszakáján ébred rá: 1941-et ír a naptár, amikor a történelem, a felnőttvilág bármikor elszakíthatja őt szerelmétől, akár örökre is.

Fehér Klára könyve az egyik legnépszerűbb ifjúsági regény. Mi lehet a titka? Talán az, hogy egy ilyen szomorú korszakról is képes bölcs derűvel mesélni. A szeretni való szereplők, a humoros helyzetek a mai olvasó számára is közelivé, átélhetővé teszik Kati és Laci történetét.

Eredeti megjelenés éve: 1966

Tagok ajánlása: 13 éves kortól

Tartalomjegyzék

A következő kiadói sorozatokban jelent meg: Pöttyös könyvek Móra · Klasszikusok fiataloknak Ciceró · Jonatán Könyvmolyképző Könyvmolyképző

>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2020
236 oldal · ISBN: 9789634578635
>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2020
236 oldal · ISBN: 9789634578758
>!
Ciceró, Budapest, 2016
226 oldal · ISBN: 9789635399888

11 további kiadás


Enciklopédia 35

Szereplők népszerűség szerint

Horváth Kati · Korsós Laci · Horváth Mari · Horváth Zsóka · Ali Baba · Boda Mária

Helyszínek népszerűség szerint

Duna · Sashalom


Kedvencelte 284

Most olvassa 18

Várólistára tette 251

Kívánságlistára tette 154

Kölcsönkérné 8


Kiemelt értékelések

Bla IP>!
Fehér Klára: Bezzeg az én időmben

Azt hiszem félműveltségem bizonyítéka, hogy Fehér Klárától eddig, csak a Földrengések szigetét olvastam, azt is ifjúkoromban – mostanra meg arról is kiderült, hogy egy kommunista utópia. Ez a történet meg egy kedves lányregénynek tűnik első pillanatban – de aki olvasta, rájön, hogy bizony ez lenyomata a Horthy-korszak háború előtti utolsó pillanatainak, s csattanója maga a háború – azaz a történelmi-társadalmi háttér nagyon igaz, és nagyon ott van. Egy hatalmas emberismerettel bíró írónő önéletrajzi ihletésű műve, amely tanulságos – s nemcsak lányoknak…Tetszésemet a csillagok száma is jelzi!

FairyDust>!
Fehér Klára: Bezzeg az én időmben

El sem hiszem, hogy ezt mondom, de kellemes csalódás ért! Mindig félek, mikor egy régi könyv kerül a kezembe, hogy majd kifog rajtam a nyelvezete. Nos ez nem így lett. Nagyon könnyed, remek humorral rendelkező olvasmány, amelyet élvezettel olvastam minden pillanatban. A karakterek felettébb aranyosak, megkedveltem a Horváth családot. A „so cute” érzésen túl, szembejöttek az akkori idők lélekszaggató mivoltai. Például a kevés étel, a még kevésebb pénz, katonaság. Jót mosolyogtam a „bezzeg” részeken, hisz mindenkinek eljön az életében az a pont, mikor elkezdi használni ezt a szót. :)

meseanyu P>!
Fehér Klára: Bezzeg az én időmben

Nagy kedvencem volt kamaszkoromban, és most újraolvasva is még mindig megérint. Édes-bús történet, nagyon szerethető, szeleburdi főszereplővel, szerelemmel, családi, iskolai problémákkal. Mindez a háború árnyékában, torokszorító jelenetekkel, de azért sok-sok nevetéssel is és romantikával.

7 hozzászólás
TiaRengia I>!
Fehér Klára: Bezzeg az én időmben

Olvassatok Fehér Klárát. Ne tévesszen meg benneteket az, hogy ez egy kamasz lány története, ne gondoljatok a szerző politikai múltjára.

Olvassatok Fehér Klárát, ha tudni akarjátok, mit érez egy tinédzser, ha rároskad a jövő megannyi kérdése, ha azt érzi, hogy ő a legszerencsétlenebb a világon, ha először szerelmes lesz, vagy szembetalálja magát a világháborúval. És persze arra a fordulópontra is emlékezhetünk, amikor életünkben először nem mondunk el odahaza mindent, ami velünk történt. Elképesztő az a tűpontos lélekábrázolás, amit ez a hölgy papírra tudott vetni minden. egyes. alkalommal, akárhányszor megírt egy regényt. Közben pedig az egész könyv hihetetlen könnyednek tűnik, egyszersmint időtállónak – én úgy 50 évvel később voltam annyi idős, mint a főhős Horváth Kati, mégis félelmetes, mennyire magamra ismertem a figurájában!

Olvassatok Fehér Klárát, ha tudni akarjátok, milyen volt az 1940-es években lánynak lenni, iskolába járni. Utóbbival kapcsolatban azért fel-feltörtek bennem az érzések, hogy a történetben megjelenő poroszos iskolai nevelés vajon mennyiben szolgálta a diákok lelki jólétét úgy egyáltalán. Szerencsére én már egy másik korszakban szocializálódtam, ha akkoriban lettem volna diáklány, minden bizonnyal kicsaptak volna az összes intézményből.

Olvassatok Fehér Klárát, mert azon kevés szerzők közé tartozik, akik egy romantikus lányregényt képesek úgy megírni, hogy az nem cuppog a szirupban, és felnőtt fejjel is abszolút kihagyhatatlan olvasmányt alkotnak. Olvassátok!

19 hozzászólás
Madama_Butterfly>!
Fehér Klára: Bezzeg az én időmben

Sírva nevetős, újraolvasós, szívszorító de mégis szívmelengető történet ez… Mindig felfedezek benne új mondanivalót és új értékeket – nem számít hányszor is veszem a kezembe, tudok benne találni valamit, amit addig nem sikerült még.
Kati és Laci bájos története az 1940-es évek Magyarországán nem csupán egy tiniszerelem története és egy „minden jó, ha a vége jó” lányregény, hanem egy korrajz annak minden negatív és pozitív oldalával együtt.
Könyv, amin mindig sírok….de mindig újra és újra elolvasom. Mert jó.

gabiica P>!
Fehér Klára: Bezzeg az én időmben

Most először olvastam Fehér Klárától, de már ez az első olvasás is mély benyomást tett rám. Már az elejétől fogva az az érzés kerített hatalmába, amit eddig csak akkor éreztem, ha Szabó Magdától olvastam.

Ez a könyv egyszerre mély, humoros, romantikus, számomra tökéletesen valószerű volt. Első blikkre nem tűnik másnak, mint egy történetnek az első szerelemről. Azonban annyi minden más felbukkan itt… merthogy ez a szerelem egy olyan korban született, ahol minden apró boldogságszirom óriási értékkel bírt, hiszen sosem lehetett tudni, lesz-e holnap, holnapután, vagy lesz-e olyan, hogy jövőre. Kati és Laci története nem csak a szerelemről szól. Szól ez háborúról, elnyomásról, szegénységről, reménytelenségről.

Szeretném most magam mellett látni Horváth Katit, szorosan megölelni, és végighallgatni a történetét. Végighallgatni a folytatást, és remélni, hogy Lacival várt rájuk egy jövő.
Szeretném Antal Magdát is magamhoz szorítani, és azt mondani neki, van még remény, nem minden az elnyomás. Szeretném, ha több Boda lenne, mert rá fel tudtam nézni. És szeretném, hogy Kati végül megkapja azt a bált…

Porcsinrózsa>!
Fehér Klára: Bezzeg az én időmben

Sokáig abban a hiszemben voltam, hogy én ezt a könyvet már olvastam. Csak a közepe felé gondolkodtatott el, hogy témájában, mondanivalójában mennyi a hasonlóság Szabó Magda Abigél – jével, s ekkor vert fejbe a felismerés, hogy csak a hasonlóság tévesztett meg.
Új olvasásként régi, „örökzöld” erkölcsi kérdéseket fejteget Fehér Klára hazafiságról, árulásról, a történelem eseményeinek ismétlődő körforgásáról.
A gyerekek szemüvegén át, valósághűen ábrázolja a készülő háború okozta feszültségeket, a holokauszt előre vetülő borzalmait.
Mai korunkból visszanézve, amikor nyugalomban, és viszonylagos jólétben élünk, érzékeljük, hogy nem feltétlenül a gazdagság, a birtoklás jelenti a boldogságot.
S ezen a háttéren, remek társadalomrajzon keresztül tanúi lehetünk egy család életének, egy szeleburdi kislány jellemfejlődésének, bepillanthatunk a korabeli iskolai életbe, a felnőttek elvárásaiba. Humorral ábrázolt, aranyos figurái, mókás helyzetei élvezetes, szórakoztató olvasmánnyá teszik ezt a könyvet.
Gyanítom, hogy a felnőttek sokkal többet értenek meg belőle, mint a mai kor gyermekei, ifjúsága, akiket talán már nem is foglalkoztatnak egy, számukra letűnt, távoli világ eseményei.

3 hozzászólás
Algernon P>!
Fehér Klára: Bezzeg az én időmben

Belopta magát a szívembe, teljes mértékben :)
Nekem még mindig ezt jelenti a „Pöttyös könyv”, édesanyám polcáról elcsenve, és nem csak kamaszoknak. Méltatlanul kimaradt történet, de sosem késő elkezdeni.

6 hozzászólás
Kiss_Julianna>!
Fehér Klára: Bezzeg az én időmben

Visszaemlékezve, talán ez volt az első pöttyös könyvem, amit olvastam. Nagyon tetszett, jókat nevettem Katin. Nevettem, a kétbalkezességén, ügyefogyottságán, izgatottan olvastam, amikor rátalált a szerelem. Sírtam amikor Magyarország belépett a háborúba, és Lacit behívták katonának.
Az érzéseim semmit nem változtak a könyv iránt, az évek folyamán…..de sokmindent másként értelmezek. Annó nem láttam a cselekmény mögé, a történelmi időszakra. Most igen. Másként látom a mindennapokat az iskolában, a tandíjmentesség szükségességét. A szegénységgel való küzdelmet. De jókat mosolyogtam Kati tettein, most is. És igen, most is sírtam a végén.

K_Kata99 P>!
Fehér Klára: Bezzeg az én időmben

…és ne értse meg… ne értse meg… ne értse meg.”

Örülök, hogy most fogtam kezembe először ezt a könyvet, mert kellő érettséggel és tudással, minden sorát át tudtam érezni. Minden sora elgondolkodtatott.
Egy 16 éves lány szemén keresztül bepillantást nyerünk a nehéz mindennapokba, szembekerülünk igazságtalansággal, szerelmesek leszünk, csalódunk és szembenézünk a történelem egyik legnehezebb időszakának előszelével.
Számomra Boda tanárnő a könyv kulcsfigurája.
Legyünk hálásak, hogy nekünk már nem kell átélnünk azt, amit Katinak.
Nagyon ajánlom!

9 hozzászólás

Népszerű idézetek

Brigi007>!

Májusban tizenhat éves leszek. Jövőre tizenhét. Azután tizennyolc. Istenem, maholnap vénlány…

26. oldal

2 hozzászólás
BZsofi P>!

Hálóingben nem lehet iskolába menni.

(első mondat)

Kapcsolódó szócikkek: hálóing · Horváth Kati
24 hozzászólás
krlany IP>!

Megeredt a hó. Csupa víz a kezemben a rozskenyér, és a könnytől csupa maszat az arcom. Így jegyzik el az embert? Ilyen egyszerűen és ilyen hihetetlenül izgalmasan? És így lesz az ember menyasszony? Egy tizenhat filléres rozscipóval a kezében? És se gyűrű, se virágcsokor, se vasárnap déli lánykérés… és mégis igaz, sokkal igazabb, mintha vérszerződést kötnénk, és kihirdetnénk a templomban…

128. oldal

Kapcsolódó szócikkek: eljegyzés
1 hozzászólás
fülcimpa>!

Nem azon múlik a barátság, hogy az ember minden héten lát-e valakit vagy sem.

203. oldal (Könyvmolyképző, 2005)

BookShe >!

– Jól tetted, hogy apuhoz mentél feleségül. Lehet, hogy ha máshoz mentél volna, egészen más gyerekeid lettek volna. Nagy kár lenne értem.

11. fejezet - Pacni, a szerencsekutya

sassenach>!

Ha az ember nem sokat beszél, attól még lehet, hogy volna miről.

negyvenketto P>!

– Hogy mertetek a naplómhoz nyúlni?!
– Azt hittük, hogy szemét. Kisöpörtük a fásláda alól. Ez is jellemző rád. Fásláda alatt tartani naplót meg könyveket.
– Mikor találtátok meg?
– Nem régen. Egy éve. Azóta rendszeresen szórakozunk rajta.
Hát hallottatok már ilyet? A fásláda alatt söpörnek!!! Erre igazán nem gondolhat az ember. Azt már megtettem, hogy a szoba közepéről a szemetet ahelyett, hogy lapátra szedtem volna, két rugással bekotortam a kályha alá vagy az ágy alá. De a fásláda alól kisöpörni a szemetet? Ilyen egyetlen tisztességes családban sincs.

97. oldal

4 hozzászólás
fülcimpa>!

Mindennap tanulnom kell Dórikával, és minden óráért kapok ötven fillért. Ha Dóri átmegy a vizsgán, akkor júniusban kapok külön harminc pengőt.
Dóri át fog menni a vizsgán. Ha beleőrülök, akkor is. Kell a harminc pengő. Harminc pengőért huszonöt kiló kockacukrot lehet kapni. Vagy harminc kiló szalonnát. Vagy egy zsák lisztet. Agyonverem, ha nem tanul.

19. oldal Könyvmolyképző Kiadó, Szeged, 2005

selene>!

– Jézusmáriaszentjózsef? Kati, hát megőrült? Akkora elégtelen van itt a neve mellett, hogy a fele átlóg a Hirlingerhez, pedig neki nincs rá szüksége… Hát mit csinált, édes gyerekem? Berúgott?

147. oldal

krlany IP>!

Ha én nagy leszek, megtanulok mindenfélét szerelni, vízvezetéket meg rádiót meg órát, és magam csinálok mindent, még a cipőm talpát is, mert mindenütt csak ígérnek mindent, hogy ekkorra lesz készen meg akkorra, és mindent vissza kell vinni, mert rosszul csinálják meg, és minden drágul. Nem értem, miért nem teljesítheti mindenki rendesen a kötelességét…

125. oldal

2 hozzászólás

Népszerű triviák

csakegyluca P>!

Balázs Andrea színésznő (aki a cba reklám Kasszás Erzsijét alakította) ez a kedvenc könyve

Kapcsolódó könyvek: Fehér Klára: Bezzeg az én időmben

Fehér Klára: Bezzeg az én időmben

Említett könyvek


Ezt a könyvet itt említik


Hasonló könyvek címkék alapján

Leiner Laura: Illúzió
Leiner Laura: Akkor szakítsunk
Leiner Laura: Mindig karácsony
Rácz-Stefán Tibor: Éld át a pillanatot!
Jean Webster: Kedves Ellenségem!
Leiner Laura: A Szent Johanna gimi 5. – Remény
Leiner Laura: Higgy nekem
Leiner Laura: Ég veled
Szirmay Ágnes: Szerelemre castingolva
Leiner Laura: Bábel