Az ​indián kertje (Kovács Zsoli 3.) 15 csillagozás

Fehér Klára: Az indián kertje

Hatalmas dörrenés hallatszott. Többen határozottan látták, hogy villám sistergett a tó felett. Hatakamatapatratacsinbumm, az indián szellem Zsoli védelmére kelt, és haragjával sújtotta az Ötösfogat tagjait, akik nem szégyellték bántani a kisebbet. Kovács Zsolit már sok kis olvasó ismeri az Én sose kapok levelet és a Lesz nekem egy szigetem című gyerekregényekből, melyeknek ő a főhőse. Zsoli igazán vidám és talpraesett gyerek, de ez a rosszul kezdődő üdülés, ahol a nagyobb fiúk mindig őt – a legkisebbet – ugratják, piszkálják, bizony alaposan kedvét szegi. S ha nem találna olyan hatalmas – és valljuk be, félelmetes – védelmezőre, mint az indián szellem, talán meg is futamodna a nyaralóból.
A kalandos történet végén a rejtélyes indián szellem kilétére is fény derül, és egy valódi vidám indián lakomával búcsúzunk. Ezt a mulatságos, szórakoztató gyerekregényt is csak úgy, mint az előzőeket, Demjén Zsuzsa illusztrálta.

Eredeti megjelenés éve: 1973

Tagok ajánlása: 7 éves kortól

>!
Móra, Budapest, 1973
70 oldal · Illusztrálta: Demjén Zsuzsa

Kedvencelte 1

Várólistára tette 1

Kívánságlistára tette 1


Kiemelt értékelések

robinson P>!
Fehér Klára: Az indián kertje

Csatlakozom @Tiger205 véleményéhez,annyi személyes kiegészítéssel,hogy örök emlék az a -sikeres- mandula műtét ,amire vittek,anno..és előtte kaptam ezt a könyvet,amolyan fájdalomdíjnak.Olvasni ,már akkor is imádtam,és a kórházi ágyon szinte tökéletes volt „kalandozni”.Akkori kedvencem lett , többször elolvastam.Szerintem még ma is kellemes olvasmány .

Lunemorte P>!
Fehér Klára: Az indián kertje

Nem tudom nekem régen nagyon tetszett ez a könyv. Izgalmas, letehetetlen és a végén egy akkora csattanó van, amire mai napig emlékszek!! :)

5 hozzászólás
Gáborr_Nagy>!
Fehér Klára: Az indián kertje

Nagyon jó kis történet, és elég kemény alaphelyzetből hozza ki szerencsésen a szereplőit a szerző. Sajnos csak külső beavatkozással oldódnak meg a dolgok, ez egy kicsit ront az optimizmusán.
Demjén Zsuzsa rajzait össze lehet keverni Reich Károlyéval. (férj és feleség voltak)

jancsibohi P>!
Fehér Klára: Az indián kertje

táborozni jó. legkisebbként, ismeretlenül, zsarnokoskodó nagyfiúk között már nem annyira jó. de egy jó szellem segítségével a nagyfiúk is rávezethetők arra, hogy Sokkal mulatságosabb játszani, mint folyton verekedni!

az nem derült ki, hogy Bálint bácsi mit tanított Epres tanár úrnak a gimnáziumban, de szerintem tuti matektanár volt: Hat a kamata…

Gelso>!
Fehér Klára: Az indián kertje

2013. újraolvasás felnőtt fejjel
Kb. kisiskolás koromban olvastam, és csak halvány emlékeim voltak a történetről, és csak reménykedtem, hogy a Zsoli könyvek közül végre ez fog tetszeni a nagyobb – 10 éves – fiamnak. Végre! Ez a reményem megvalósult, és nem tévedtem annak idején, mert arról is volt emlékem, hogy ez a Zsoli-történet tetszett – de vajon miért is?
Mindenek előtt a táborozás végett. Ki ne fordult meg az úttörő mozgalom idején táborokban? Én igen, és nagyon jól éreztem magam általában mindben. De az elsőre, aminek idestova éppen 30 éve, mindegyiknél szívesebben és mélyebben emlékszem annyira meghatározó volt az életemben. Az indián kertje valahogy felidézte ezt az első, meghatározó tábort, az összes megmaradt emlékével együtt, sőt, az is nagyon jó – bár véletlen volt –, hogy a múlt hetekben, a történet olvasása közben még a tábor mai helyszínén* is megfordultam a gyerekekkel – ez még inkább segített a visszaemlékezésben.
A regény nagyon tetszett, örülök, hogy Zsolika ilyen nagy fejlődésen ment keresztül – szinte felnőtt. Nem volt már nyávogós, sírós, nem csinált véletlenül és végtelen szerencsétlenül időzített balul elsülő kalandokat…
Kezdett önállósodni, önálló döntéseket hozni, és kiállni saját magáért és a társaiért. Az is nagy dolog tőle, aki az iskolában inkább visszahúzódó és nem túlzottan tanár-pártfogolt gyerek, egyszeriben „érti a felnőttek nyelvét”, és közreműködő lesz egy igazi kalandban, részese lesz egy igazi titoknak.
Biztos nem lehetett könnyű ilyen kicsiként lakattal a száján végigcsinálni ezt a rejtéllyel teli tábort, Hatakamatapatratacsinbumm-mal, a szellemmel, a háttérben Indián tanár úrral. Örülök, hogy végre ebben a regényében nem találtam sok kifogásolni valót, és nem csalódtam, azaz nem szépítette meg az idő a régi olvasásom emlékét, hanem hasonlóképpen érdekelt, és élveztem, mint gyerekkoromban.

@Valcsa kihívásához, az Olvassunk Fehér Klárát!-hoz ajánlom ezt az ifjúsági regényt, és ezzel teljesítettem is a kért 3 ifjúsági regény és a 2 egyéb mű elolvasását.

* – A tábor mit sem változott kívülről – megmutattam, hol laktam első alkalommal, majd rá 4 évre, amikor újra ott voltam, megmutattam az étkezőt, a közösségi helyet, a helyet, ahol a reggeli tornák és az esti szabad téri discok zajlottak, és a hintát, meg a pingpong asztalt a házunk előtt, amik már minden bizonnyal nem ugyanazok, de megvannak…
Egy dolog változott – nincs már meg az őrbódé, ahol az éjszakai-nappali őrséget adtuk… ezt szomorúan láttam, hisz, „jóbuli” volt az éjszakai őrség, nappal pedig a táborért felelősséget vállalni arra az egy vagy fél órára; most pedig senki sem állt ott a bejáratnál, hogy felmerülő kérdéseimre válaszolhatott volna, vagy egyéb ügyekben útba igazíthatott volna… ;-) :-(

Jeffi P>!
Fehér Klára: Az indián kertje

Nagyon jó, és olvasmányos könyv. Az elején teljesen megértettem szegény Zsolit, hogy milyen lehet a nagyok közé, az ismerősök közé belépni, kicsinek, gyengének, egyedül. Gondoltam rá, hogy ki lehet Hatakamatapatratacsinbumm, és tévedtem :D Úgyhogy meglepetés volt a vége, én teljesen másra gondoltam, meg más megoldásra, de tény nagyon jó volt :)

Tiger205>!
Fehér Klára: Az indián kertje

Kovács Zsoli (lesz nekem egy szigetem) kalandjai folytatódnak, egy nyári táborban.
Tetszett, mikor olvastam, mert :
– ki nem lett volna nyári táborban akkor
– kit nem szekáltak a többiek a nyári táborban
– ki ne szeretett volna ezért (kicsit) bosszút állni
– ki nem szerette Fehér Klára érdekes, olvasmányos történetszövését.

Én szerettem tízévesen, az biztos!


A sorozat következő kötete

Kovács Zsoli sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Kiss Dénes: Kányadombi indiánok
Bálint Ágnes: Frakk, a macskák réme
Szepes Mária: Pöttyös Panni naplója
G. Szabó Judit: Megérjük a pénzünket!
Varga Katalin: Barátom, Bonca
Lakner Artúr: Édes mostoha
László Endre: Szíriusz kapitány és Csillaglány
Fekete István: Tüskevár
Palotai Boris: Julika és az ötödik osztály
Rónaszegi Miklós: A gézengúzok a Hortobágyon