Elveszett ​éden 1 csillagozás

Fehér József: Elveszett éden

Még jóformán tízéves sem voltam, amikor elhatároztam, hogy író lesz belőlem. Író, aki verseivel, novelláival, regényeivel valami szépet, szívet melengetőt nyújt át az embereknek. Azért, hogy szívük-lelkük, ha egy pillanatra is, megteljék örömmel, hittel, reménnyel.
Földművelő szüleim élete tele volt küszködéssel, ezért arra gondoltam, olyat kell majd írnom, ami derűt, mosolyt fakaszt az arcukra, és erőt ad nekik a holnapokhoz. Hogy fáradtan és elcsigázva is neki kezdjenek embert próbáló feladataikhoz, és reménykedjenek egy szebb, boldogabb jövőben.
De sokszor eszembe jutott (még ma is!) nagyapám bölcs mondása: „Minden ember fáklyának született, hogy fényével beragyogja mások életét. …Hogy tudásával, képességeivel embertársai hasznára legyen egy életen át!”
Nem tudom, honnan vette e szép és nemes gondolatot, én mindenesetre igyekeztem magamévá tenni. S erre törekszem életem minden napján, míg erőtlenül ki nem hull kezemből a tollam.
Fehér József

>!
Kárász József Irodalmi Kör, Hódmezővásárhely, 2016
94 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786158055703 · Illusztrálta: Vörös Édua

Kiemelt értékelések

bokrichard>!
Fehér József: Elveszett éden

Fehér József eddig ismeretlen név volt számomra. A mai reggelen megismerhettem egy kihívás kapcsán a hódmezővásárhelyi irodalmár rövid életrajzi történetét novellák formájában. Írásában is látható, hogy minden ember számára meghatározó a gyermekkora, ez indítja el az életet, ez formálja az embert azzá, ami. És ő egy értékes ember, értékesen leírva a falusi életét, minden szépségével, és tragédiáival együtt. Vállalja büszkén származását, ő tényleg nem csak „hang-magyar”. Az elveszett éden a falu maga: a sok munka, a szenvedős időszakokat a béke kora váltja fel, és ilyenkor nincs csodálatosabb hely a világon, én már csak tudom (falusi révén). Jó volt ezeket a novellákat olvasni, ha szakmailag nem is a legjobb, de otthonomban otthon éreztem magam. Legjobban talán a kezdő kötet tetszett, egyből jött a hangulat, amit az író át akart adni. Megérte egy ismeretlen kötetet elolvasni, oly sok próbálkozás után most már mondhatom.


Hasonló könyvek címkék alapján

Tereza Bouckova: Ha szeretsz egy férfit
Fekete István: Sárgaréz patkók
Móra Ferenc: Daru utcától a Móra Ferenc utcáig
Standovárné Gárdonyi Vera (szerk.): Mikszáthtól Mikszáthról
Hatvani Dániel: Tilalomfák árnyékában
Kis Péter Pál: Édesanyja szemefénye
Moldova György: Aki átlépte az árnyékát / Akit szerettek a nők
Morsányi Bernadett: A sehány éves kisfiú és más (unalmas) történetek
Lénárd Sándor: Római történetek
Janikovszky Éva: De szép ez az élet!