Nem ​nagy ügy 125 csillagozás

Fehér Boldizsár: Nem nagy ügy

Hogyan lehet megúszni, hogy az utcán beszélgetni kelljen valakivel, akit alig ismerünk? Hogyan kell viselkedni, ha nem örülünk egy ajándéknak? Miért vág az összes fodrász rövidebbre, mint kérjük? Milyen szabályai vannak, ha valakit vissza kell hívnunk telefonon? Hogyan lehet egyáltalán íratlan szabályokat követni?
Talán Szókratésznak volt igaza, és nem érdemes olyan életet élni, amelyet nem vetünk alá vizsgálatnak. De amíg Szókratész az élet nagy kérdéseit kutatta, Fehér Boldizsárt inkább az élet kis kérdései foglalkoztatják.

Tartalomjegyzék

>!
Magvető, Budapest, 2022
134 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789631441765
>!
Magvető, Budapest, 2022
224 oldal · ISBN: 9789631433173

Enciklopédia 5


Kedvencelte 11

Most olvassa 2

Várólistára tette 91

Kívánságlistára tette 80


Kiemelt értékelések

gesztenye63>!
Fehér Boldizsár: Nem nagy ügy

Rövid hangulatfestők mindennapi konformitási torzulásainkra. Lássuk csak, hogyan hat a vélt, vagy valós, a látens, vagy ordító csoportnyomás a bennünk élő traumákra, fóbiákra, szorongásainkra, frusztrációinkra, azonossági kényszerereinkre…
Mit kezdjünk a hétköznapi banalitások gerjesztette konfliktushelyzeteinkkel…?
Tényleg úgy van-e, hogy egy-egy ilyen konformitási csapdából csak az abszurd irányában van szabadulás…?
Ilyen és ehhez hasonló kérdések motoszkálnak a rövid szövegek mögött.
Hajlok arra, hogy egyetértsek @Kuszma-val link, miszerint a megközelítés technikája, a személyre szabott „Woody Allen-elbeszélések” kivitelezése közelít a tökéleteshez, írástechnikailag igazából nem is hagy maga után kívánnivalót a kötet.

Ámde, mit tehet az az olvasó, akit az ilyen írások taszítanak, súlyosbítva azzal a tudattal, hogy már a vonnegutiánus csipcsiripeket off sem igen tudta hová tenni…
Vajon ez is egy konformitási csapda…?

Chöpp >!
Fehér Boldizsár: Nem nagy ügy

Ezek bizony tényleg nem nagy ügyekről szóló novellák. De sajnos kicsinységük zavaróan nagy problémákat okoz. Ugyanis nem másról van szó bennük, mint kiismerhetetlen szociális életünkről, hamis interperszonális kapcsolatainkról, rémes kötelezettségeinkről és még rémesebb elköteleződéseinkről. Mert mit szól a sógor, az anyós, a szomszéd, az évek óta nem látott egyébként is unszimpatikus osztálytárs. A rossz ajándékok, az elviselhetetlen apróságok, az a rengeteg haszontalan és nélkülözhetetlen vacak. Értelmezhetetlen és alapvetően megmagyarázhatatlan viszonyulásaink csapdájában vergődve nehezen látjuk be, hogy mindez egyáltalán és sohasem és semmilyen körülmények között nem nagy ügy. Nem? Nagy? Ügy? Hiszi a piszi, aki elhiszi.

2 hozzászólás
dagikám>!
Fehér Boldizsár: Nem nagy ügy

Sok humoros novellát tartalmazott ez a kötet,amelyeknek sikerült megnevettetniük. Kellemes kikapcsolódást nyújtottak. Külön tetszett,hogy sok történetben (pl az éttermesben) magamra ismertem. Biztosan újra fogom olvasni.

AeS P>!
Fehér Boldizsár: Nem nagy ügy

Volt benne egy-két bonmot, sőt, egy-két hosszabb lélegzetvételű részlet, ahol nagyon jól szórakoztam, és azt éreztem, hogy rátapintott valami fontosra – de ezek a fontos dolgok végig csak amolyan „Facebook-igazságok” maradtak nekem. Olyasmik, amiket jobb (vagy rosszabb) napjaidon szívesen megosztasz te is, de a polcon azért már nem kell, hogy foglalják a helyet.

IrodalMacska P>!
Fehér Boldizsár: Nem nagy ügy

Komikus, olykor kifejezetten groteszk, sok esetben elgondolkodtató kis novellák, de ha a műfajban kellene valakit ajánlanom, akkor inkább Rényi Ádámra esne a választásom. Nem rossz, de nem nagy ügy.

csucsorka IP>!
Fehér Boldizsár: Nem nagy ügy

A Nem nagy ügy a legjobb címet kapta, hiszen az egész valóban… nem egy nagy ügy. Az egyperceseknél alig hosszabb novellák hétköznapi helyzeteket sorakoztatnak fel, a leplezetlen őszinteség kínálja a komikumot, megadja a történetek fonákságát és az egészen nagyon jól is szórakoztam, de a szépirodalomtól ez azért alaposan elmarad.

off

t_ildiko P>!
Fehér Boldizsár: Nem nagy ügy

Nagyon tetszett ez a kötet, nem erre számítottam, komolyan meglepett. Rövid, abszurd/groteszk novellákat tartalmaz, amelyeknek a középpontjában a mindennapi élet áll. Nem egy hosszú könyv, rám mégis mély benyomást tett. Imádtam, ahogy kicsavarta a hétköznapi szituációkat, vagy éppen bemutatta azok logikátlanságait. Külön élveztem, hogy mennyire jól átadta, sokszor mennyire máshogy látják az emberek egymást és a valóságot, és időnként milyen hihetetlenül torz énképpel rendelkeznek. Erre nagyon jó példa volt a Sztella a csillagfényben, ami alatt végig csak azt mantráztam magamban, hogy nem igaz, hogy ez a nő nem veszi észre magát! És akkor eszembe jutott, hogy hány ilyen embert ismerek, akik teljesen el vannak tájolva… Abszurditás szempontjából kiemelkedő darab Az állásinterjú, amiben egyébként kacagtató mivolta mellett nem kevés igazság van. IMÁDTAM, IMÁDTAM a Nátán, Súnemből novellát, ha egy favoritot kellene választanom, ezt nevezném meg, de nincs egy gyenge írás sem a novellák között, mindegyik igazán üdítő. Tetszik a szerző gondolkodásmódja, hogy képes máshogy nézni bizonyos élethelyzetekre, a szokásostól eltérő nézőpontból megvizsgálni a problémát és a karakterek lelkivilágát. Csak ajánlani tudom mindenkinek ezt a nyúlfarknyi, de annál ütősebb kötetet.

Dmitrij>!
Fehér Boldizsár: Nem nagy ügy

Baromi jól szórakoztam ezen a köteten. Habkönnyű szösszenetek humoros köntösben. Bejön a szerző humora, amire már az első regényében is felfigyeltem, de azt kell mondanom, hogy ezekben a rövid novellákban sokkal jobban működött a humor, az irónia és az abszurd, mint a regényben.

sirszalhasogato P>!
Fehér Boldizsár: Nem nagy ügy

A kiadó igazgatója tartott egy rövid ismertetőt a könyvről még májusban, a megjelenés előtt, és úgy éreztem, ez lesz az ajándék, amit egy közelgő születésnapra keresek – de meg kellett bizonyosodni róla, szóval kénytelen voltam én is elolvasni.
Már a felénél jártam, amikor bosszantani kezdett, hogy naponta kétszer akarom felemlegetni az „ez tök hasonló ahhoz, amit éppen olvasok” bevezetéssel, csakhogy a megszólított többnyire a megajándékozandó lett volna.

Mindenesetre ebben bitangerős a mű: olyan hétköznapi szituációkat sorakoztat fel, melyek többnyire velünk is meg-megtörténnek, és off már fel se tűnik, mennyire idegesítőek, logikátlanok, fölöslegesek. De velünk vannak, és Fehér Boldizsár végre kimondja ezt; és kimondja, hogy mind hülyeség; ráadásul remek humorral, éleslátással és objektívjének kellő távolságtartással.
Jó szívvel ajánlom olvasásra bárkinek, aki itt él velünk a 21. század elején, azoknak pedig különösen, akik nem hiszik el, hogy a kortárs magyar irodalom több azon műveknél, amikre kötelezően rá kell tenni kettőt a „nyomasztó”, „múltba révedő” és az „elvont” címkék közül.

zalunia>!
Fehér Boldizsár: Nem nagy ügy

A világ megváltása, az emberiség jövője, a nemi szerepek változása, a környezetvédelem lehetőségei, a félresikerült mintás ajándékpulcsikra való helyes reakció… Hoppá, az utóbbi kilóg a sorból. Utóbbi valóban nem nagy ügy, de mégis fontos a hétköznapi ember számára. FB új kötete olyan témákat, mindennapos „problémákat” ágyaz rövid történetekbe, amelyeket gyakran a szőnyeg alá söprünk. Mégis vannak olyan mozzanatok az életünkben, az enyémben biztos, amikor igenis létfontosságúak ezek az… „ügyek”.

A kötetben szereplő novellák zsenialitása az egyszerűségükben, a konkrétságukban, illetve a szerző humorában rejlik. További erőssége a kötetnek, hogy más-más stílusokban olvashatjuk ezeket a történeteket: egy analitikus naplójaként, drámaként, értekezésként vagy már-már riportként. Sok történet az örkényi abszurdra hajaz, ígéretes kötet, az biztos.

Annak ajánlom ezeket az ügyeket
– akik stresszelnek hajvágás előtt (hisz mindig pont annyival lesz rövidebb a haja, mint ahogy kéne),
– akik (elvileg) rosszul reagálnak a félresikerült ajándékoknak,
– akik nem tudnak dönteni az éttermi rendeléskor,
– akik nem szeretnek csevegni (aka small talk),
– akik vittek már vissza úgy garanciás terméket, hogy az eladó problémázott…


Népszerű idézetek

montika P>!

Olyan nagy kérés egy romantikus, intelligens, erős férfi, aki fejből idéz Shakespeare-t, és a redőnyt is képes megszerelni?

Sztella a csillagfényben

9 hozzászólás
montika P>!

Ha belegondolunk, hogy az emberiség fennmaradása attól függ, képes-e két idegen megkedvelni egymást annyira, hogy felfoghatatlan mennyiségű kötelezettséget vállaljon önként a nyakába, érthető, miért hallani annyit a születés csodájáról. Vajon tényleg Schopenhauernek volt igaza, és a szerelem nem más, mint a természet kitervelt árverése annak érdekében, hogy irracionális cselekedetekre sarkalljon bennünket? És ha nem, vajon miért vágyunk rá annyira?

13. oldal, Sztella a csillagfényben

Kapcsolódó szócikkek: Arthur Schopenhauer
Nikolett_Kapocsi P>!

– Én csak nem értem, miért lesz valaki automatikusan hálátlan, ha nem boldog egy véletlenszerűen kiválasztott tárgytól, amit kérés nélkül a kezébe adott valaki.
– Ezt jó modornak hívják.

39. oldal

Nikolett_Kapocsi P>!

Az étkezés végén kihozzák a számlát, és mindenki úgy tesz, mintha ki szeretné fizetni, akkor is, ha ez nem igaz. Aki végül nem fizet, megígéri, hogy legközelebb ő fog, és ez soha nem történik meg.

27. oldal

Nikolett_Kapocsi P>!

Oszkár, a huszonnégy éves levélhordó az ágya szélén ülve telefonált a nagynénjével. A nagynénjének születésnapja volt, Oszkár felköszöntötte. Most pár másodperc csönd állt be a beszélgetésben, mivel egyiküknek sem volt mondanivalója, majd a nagynénje azt kérdezte: – Na és hogy vagytok? – Oszkár gondolkodik. Mi lenne kínosabb? Belemenni ebbe a beszélgetésbe, vagy csak egyszerűen lerakni a telefont?

134. oldal

Chöpp >!

Tedd azt, amiben hiszel, és higgy abban, amit teszel!

106. oldal A tartozás

Chöpp >!

Miért vagyunk annyira meggyőződve, hogy mindenkire vár valaki a világon, aki majd kiegészíti?

59. oldal A zokni

Keissye>!

A számla kiegyenlítésének legnagyobb nehézségét az jelenti, hogy annyit adni, amennyit kérnek, udvariatlannak számít. Ennek oka, hogy az étterem szeretne többet kapni annál, mint amennyit a számlán feltüntet, de azt nem mondja meg, mennyivel. Ezt a pluszba elvárt összeget „borravalónak” hívják, és a vendégek a pincérnek fizetik, miután elvégezte azt a munkát, amiért egyébként a fizetését kapja.

A fizetés

Chöpp >!

Nézze, értem, hogy úgy érzi, valahogy ki kell vennie a részét az estéből, de ha nincs mondanivalója, nem muszáj beszélnie.

123. oldal A Hétköznapi Hős

Keissye>!

Gretchen szereti a romantikus programokat, mint például megnézni a meteoresőt. Én annyira nem rajongok érte, hogy hajnali háromkor a vizes fűben feküdjünk, miközben rám másznak a bogarak. Amikor hullócsillagot láttunk, Gretchen azt kívánta, hogy örökké szeressük egymást. Én azt kívántam, hogy hadd menjek haza.

41-42. oldal


Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

Mester Györgyi: Állati
Bächer Iván: Kocsmazaj
Anne L. Green: Titkok előszele
Anne L. Green: Elfojtott indulatok (novella)
Békés Pál: Csikágó
Ruby Saw: Vacsora kilenc főre
Ruby Saw: Gázt neki, Család!
Ruby Saw: Csak két lépés a kertváros
Rényi Ádám: A bezzeggyerek és más felnőttmesék
Gaby Roney: Egyetlen érintés