Zöldvendéglő 22 csillagozás

Fehér Béla: Zöldvendéglő Fehér Béla: Zöldvendéglő

Pézsma ​gazda ki tudja mi okból éppen egy tevetetemet ás el a hadházi határban, amikor is átlovagol a színen egy félelmetes, páncélos, sisakos lovag. Hogy maga az Ördög látogatja-e meg Hadháza lakóit, és ha igen, kiből fog előbújni, hát azt még a falu doktora, Feri nagyapa sem tudja biztosan, pedig pepita füzetéből sok titokra fény derül. Mialatt a péklapáton repülő narrátor elmeséli nekünk a bütyköslábú Óvarga tata, Kalácska nagytiszteletű, Sümeg Gyula, a sűrűn szellentő férficukrász, a torztestű Kostökő, Tubarózsi, és a titokzatos idegen, Földi, (alias Zrini), vagyis hát a hadházi falucska lakóinak minden agyafúrtsággal megbolondított történetét, addig garabonciások, lidércek, fekete paripákon csörtető lovagok, beszélő tárgyak és vajákosok népesítik be Görbekert környékét. A Zöldvendéglő-t olvasva néhol Tamási Áron vagy Lázár Ervin mágikus és lenyűgöző mesevilága jut eszünkbe, máskor pedig mintha García Márquez fantasztikummal átszőtt történetei kelnének életre Hajdúhadházán.… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 1990

>!
Ulpius-ház, Budapest, 2006
234 oldal · puhatáblás · ISBN: 9639602639
>!
Maecenas, Budapest, 1990
256 oldal · puhatáblás · ISBN: 9637425241

Kedvencelte 3

Várólistára tette 11

Kívánságlistára tette 3

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

ervinke73>!
Fehér Béla: Zöldvendéglő

Sokféle indíttatásból olvashatunk, példának okáért azért, mert ha valami okból nem tehetnénk, abba elhaláloznánk! Simán. De olvashatunk szimplán a szórakozásért is. Nos, ez a könyv eme célt szolgálja, túl azon, hogy a röhögéskor kicsurranó könny tisztítja a szemet. Ennyi pazar káromkodást sose nem hallottam, a mese pedig szen-zá-ci-ós! Néha mentse meg magát a világ, én csak röhögni akarok egy jót! Kösz, Béla!

Fajt_Anita>!
Fehér Béla: Zöldvendéglő

Nekem tetszett, mert: nagyon kreatívan lubickol a magyar hiedelemvilágban és a hétköznapi/paraszti élet (káromkodásaiban) nyelvezetében, hitelesen teremti meg a regény fiktív, örök, modern világ előtti poros Magyarországát. Sutaságoktól nem mentes, de áthatja valami rajongó lelkesedés, ami miatt én mindent megbocsájtok neki. Kíváncsiak fogok neki egy új Fehér Bélának.

Csabi P>!
Fehér Béla: Zöldvendéglő

Nos, belekezdtem, 6 fejezetet bírtam ebből az üres locsogásból. Nevezzük fiatalkori zsengének. Ha ez az első élményed FB-tól, akkor ne rettentsen el, a későbbi művei sokkal jobbak.

nyolcadikutas>!
Fehér Béla: Zöldvendéglő

Támadás az emberiség ellen!
Hogy az író mondatfűzésével éljek: a büdös leheletű Belzebub taszajtsa az erjedt káposzta szagú láp bugyrába azt, aki ezt kiadta! (Az Ulpius úgy is szereti a selejtet.)
A háromszor, négyszer felcsendülő nevetés nem mentség!
Gyalázat!

1 hozzászólás
emotive>!
Fehér Béla: Zöldvendéglő

Harmadszor estem neki ennek a könyvnek. Az a bajom vele, hogy nekem nem vicces. Kivéve a vécés jelenetet. Az vicces. Meg is mentette az egész könyvet attól, hogy egy jól irányzott dobással a kuka felé küldjem. Nekem se Tamási, se Lázár Ervin nem köszön vissza sehol. De még csak egy képeslapot se küld.


Népszerű idézetek

BookShe>!

– Rossz színben van, Sümeg úr, jó lesz vigyázni!
– Vigyázni…! Ilyen marha melegben mire vigyázzak? A seggem vágásában is úgy folyik a víz, mintha ott lenne a Tisza. Erre adjon kanalas orvosságot!
Sümeg Gyula kifulladt és a fejét ingatta. Kiborotvált tokája méltatlankodva hintázott, mint valami bánatos tarisznya.
– Nem kellene sört innia, barátom. Legalább ilyenkor…
– Nekem aztán ne prédikáljon! Egy ekkora test, mint én vagyok, úgy szívja magába a folyadékot, mint a homok. Ilyen melegben nagy a párolgás, az ember egy kicsit nem figyel oda, máris kész a kiszáradás. Én kérem, nem kockáztatok…

26. oldal - Maecenas, 1990

BookShe>!

– Atyamentumos meleg van, a kutya is csak árnyékba megyen pisálni – mondta Óvarga tata, hogy kipuhatolja, mégis miért ül itt a doktor.
– Ki találja, mit innék, Óvarga tata?
– Van hadházi borom…
– Azt nyelje le maga!
– Mindenki azt issza templom után!
– Szatmári szilvája van-e?
– Szép kívánság – bólintott Óvarga tata, és elégedetten elcsoszogott.

22. oldal - Maecenas, 1990

szibolya>!

Már Mikszáth Kálmán is kijelentette, hogy ügyes dolog úgy gruppírozni a semmittevést, hogy lázas munkának lássék.

137. oldal (2006-os kiadás)

szibolya>!

Sokszor a bolhányi igazságok nyakoncsípésére kell a legtöbb idő […].

149. oldal (2006-os kiadás)

gyzsofia>!

Nem zavarom álmodat, hadd kapirgáljon benne kedvére a fekete kakas. Lásd csak én is itt fekszem vánkosomba süppedve, nyitott szemmel, kihült lábbal. Oldalt fordulva ki tudnám tapogatni a kisvillany kapcsolóját, ám a jeges fény kioltaná a vékonyan síró zeneszót, amely úgy , de úgy kering a sötétben, mint a reményvesztett könyörgés. Hallod?

cassiesdream>!

Tündik Ernő jól megjárta, mert a budin ült, amikor a gerince alsó végét rettenetes erővel harapta össze a lumbágó.

janeeyre>!

Képzelj simogató hajnalt a Bömbös fölé, aztán figyeld, mi történik!

(első mondat)


Hasonló könyvek címkék alapján

Csokonai Lili: Tizenhét hattyúk
Leiner Laura: A Szent Johanna gimi 5. – Remény
Vavyan Fable: Ki feküdt az ágyamban?
Lilian H. AgiVega: A Bermudák királynője
Darvasi László: A könnymutatványosok legendája
Vavyan Fable: Sárkánykönny
Vavyan Fable: Jégtánc
Vavyan Fable: Vis Major
Leiner Laura: Hullócsillag
On Sai: Calderon, avagy hullajelölt kerestetik