Tőről ​vágott magyar ember 3 csillagozás

Fedina Lídia: Tőről vágott magyar ember

Ez egy sokadik könyv a költő életéről, de az első olyan, ami a zsenit és környezetét nem piedesztálra emeli, hanem a valóság szövetébe illeszti. A könyv nyomon követi a költő életútját születésétől kezdve egészen rejtélyes eltűnéséig, amely máig izgatja az emberek fantáziáját. Petőfi Sándor lánggal lobogott, mindent és mindenkit megperzselt és elégetett maga körül – önmagát is. Ízig-vérig magyar költő volt, igazi demokrata, valódi tisztánlátó vátesz, aki megreformálta irodalmunkat, és a költői magaslatokat érthetővé tette mindenki számára.

Tények és fantázia. Hiteles korrajz és olvasmányos történelmi események. Szerelem, menekülés a megszokásból, bűn és bűnhődés, mennybemenetel és pokolraszállás Nagykőröstől a Segesvár melletti harcmezőig, hatszáz oldalon át a Zsoldos Péter-díjas, Galaktika közönségdíjas írónő új regényében.

>!
Erdélyi Szalon, Szentendre, 2021
596 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786156016829

Most olvassa 1

Várólistára tette 11

Kívánságlistára tette 5

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

zsanna525>!
Fedina Lídia: Tőről vágott magyar ember

Lassan haladtam vele,nagyon részletes és alapos.Petőfi a kedvenc költőm,ezért biztosan be fogom szerezni -most utazókönyvben olvastam,köszönöm szépen az írónőnek!!!

WerWolf>!
Fedina Lídia: Tőről vágott magyar ember

Mit lehet még elmondani Petőfi Sándor életéről, amit az iskolában nem tanultunk? Költészetét és életét górcső alá véve kielemeztük írásai és élete nagy részét. De az akkor más volt. Tananyag, amit el kellett sajátítani és vissza kellett biflázni (és az évek múlásával már megkopott a tudás). De a kötelező olvasmányokat is szívesebben olvassuk, ha nem kötelező. Nos, mivel ez a regény (még) nem kötelező, ezért valahogy így van ez Fedina Lídia regényével is, mely törekszik a történelmi hűségre, a homályos vagy éppen hiányzó részeket pedig igyekszik kipótolni, a “költői szabadság” eszközével.
Az életrajzi ihletésű regény elég részletesen, mégis olvasmányos formában tárja elénk a költő gyermekkorát, fiatalságát. Követhetjük egyik oktatási intézményből a másikba, vagy éppen a pajtákba, ahová színházi előadásokra lógtak be diáktársaival. A kamasz Petőfi szerelmi fellángolásait olvasva, saját gyerekkorunkat idézi, azzal a különbséggel, hogy nem mindannyian nyúltunk a költészet eszközéhez, hogy szívünk szavát versbe foglaljuk.
A regény lapjain nyomon-követhetjük az első szárnypróbálgatásokat, az első csalódásokat és az első sikereket is. A művészi rivalizálás arra a korra is éppen annyira jellemző volt, mint manapság. Csak akkor nem az interneten üzengettek egymásnak, hanem az újságok hasábjain, néha aláírás nélkül, hogy még jobban felbosszantsák a célba vett személyt. Ezen “véleménycikkekből” is kapunk ízelítőt, sőt a függelékben egy-egy ilyen vita teljes egészében is megtalálható.
A szabadságharc: az írónő részletesen rekonstruálja a március 15-i eseményeket, és úgy érezzük, hogy mi is kinn vagyunk az utcákon és sodródunk a tömeggel. Az idővel elferdített, vagy a köztudatba beépülő tévedéseket is helyre teszi, párbeszédbe foglalva mesélve el ezeket.

Bővebben: http://www.letya.hu/2022/01/fedina-lidia-torol-vagott-m…

basa>!
Fedina Lídia: Tőről vágott magyar ember

Nagyszerű, ideálmentes regény az esetlen,hirtelen,szertelen,csapongó a helyét keresgélő költőről,Petőfi Sándorról,részrehajlás nélkül,nagyszerű nyelvezettel.A szabadságharc eleve bukás volt, hiszen,mindenfelől támadták ezt a kis országot,de néha elgondolkodom, ha ez a haragvó géniusz túléli Fehéregyházát,merre fordult volna vele a történelem kereke.Egy izgalmas,értékes élet,felkavaró története.


Hasonló könyvek címkék alapján

Cselenyák Imre: Áldott az a bölcső
Kertész Erzsébet: Elizabeth
Böszörményi Gyula: Nász és téboly
R. Kelényi Angelika: Doria
Csernovszki-Nagy Alexandra: Antónia eltűnt
Csernovszki-Nagy Alexandra: Mimi regénye
Szép Zsolt: Kárpát Walzer
Géczi Viktória: Illés öröksége
Budai Lotti: Édes lázadás
Bogáti Péter: Édes Pólim!