Szerelem ​a láthatáron (Klaudia 2.) 1 csillagozás

Fedina Lídia: Klaudia – Szerelem a láthatáron

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Klaudia nem is sejti, hogy az őszi táborban mennyi kaland vár rá. Korábbi, Galagonyás osztályával táboroznak együtt, és Marietta ismét kemény és alattomos ellenfélnek bizonyul. Klaudia egyik barátnőjéről, aki a munkapárja lesz, kiderül, hogy született lusta, ráadásul sokan csalással akarnak előnyhöz jutni az almaszedő versenyben. Feszültség az ellenféllel, de feszültség a saját táboron belül is. No, és a fiúk! Egyre több fiú legyeskedik Klaudia körül. Klaudia SMS-ekben tartja a kapcsolatot régi barátnőivel, akik segítik is tanácsaikkal – már ha éppen nem az ő gondjaikkal kell foglalkozni. Mi lesz ennek a vége? Győzedelmeskedik-e a becsület? Szerelmes lesz-e Klaudia? Dini, Albert, Géb, Laci, melyik fiú lesz az igazi?
Egy történet a becsületről, az ébredő szerelemről, és arról, hogy mit bír ki egy barátság.

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

>!
Dialóg Campus, Budapest, 2013
136 oldal · ISBN: 9786155376191

Várólistára tette 1

Kívánságlistára tette 3


Kiemelt értékelések

Molymacska P>!
Fedina Lídia: Klaudia – Szerelem a láthatáron

Ez egy egészen hangulatos kis könyv lehetett volna, ha jó időben jó kiadóhoz kerül.
Az egyik negatívum a könyvvel kapcsolatban, hogy a kiadó valószínűleg nem sokáig elemezte a könyv szövegét, mert külsőre nem igen sikerült semmi hasonlót csinálniuk. Nem csak azért, mert a borítón egy szőke szélfútta hajú lány van, a könyvben pedig dauerolt hajú lány szerepel (a borítón látványosan egyenesek azok a tincsek) de az is problémás benne, hogy szerelmes regénynek akarja eladni a könyvet, miközben nem az. Mert messze nem a szerelem áll a középpontban főleg azért mert spoiler. Na most egy ilyen történettel egy összeboruló pár a borítón nem feltétlen a legjobb párosítás. Szerintem. spoiler
Ha ezt nem is nézzük, csak a törzsszöveget, akkor azt kell mondjam, az írónő elkésett néhány évet vele. Mert a könyv annyira SZOCREÁL. Sajnálom, erre tényleg nem tudok jobb szót. Mezőgazdasági táborról van szó (amire rákerestem, és ilyen formában nem működik nyilvános tábor) ami már megalapozza az érzést spoiler, de persze ott van a srácok stílusa is, amiből kiderül, hogy ilyet egy mostani 12 éves nem csinál spoiler és a szavak is, amiken látszik, hogy az írónő nem fiatal. A dizsi, az én gyerekkoromban volt maximum menő, a discozás szót pedig én kitiltanám mindenhonnan. (Világosítson valaki fel, de mostanság bulizni mennek a „fiatalok” nem?) De ha a szavakon lovagolunk, akkor a divatbohóc szót se nagyon hallottam úgy életem során. spoiler
Jó, túlléptünk a szocreál érán, és azt veszi észre az ember, hogy olyan cuki kis könyv. Olyan, amit mindenki olvasott már, mindenkinek volt hasonló nagy kedvence. Nem egy nagy szám, de megvan a hangulata, ami viszont jó. És még talán tényleg átélhettem volna régi kedvenc táboraimat, ha nincs az írónő mindent megmagyarázok stílusa. Mert mindent meg kell magyarázni, minden mozdulatot értetni kell az olvasóval. Szerintem a gyerek nem hülye, ennyire meg főleg nem, hogy minden mozdulatot tényleg a szájába kell rágni, és oldalakat elemezni azon, hogy a srác idegesíti őt, ezért meglökte, és akkor most mit érez. Tudjuk mit érez, tudjuk, hogy mit gondol, és tudjuk, mi lesz a sorozat vége is: nem kell előre leírni nekünk.
Emellett nekem az is kicsit sok volt, hogy MINDEN srác rábukott a főszereplő lányra, és a főszereplő lány MINDIG tökéletes, és MINDIG divatos, és MINDIG szexi. Ez nekem kicsit azt az érzést keltette, mintha az írónő megírta volna a gyerekkorát olyannak, mint amilyet elképzelt a sajátja helyett. Ez a túlidealizált világ nekem kicsit tényleg sok volt a végére, talán azért, mert vártam a valós problémákat (amiket spoiler, nem kapok meg :D )
A történet vége is kiverte nálam a biztosítékot. Száz oldalnál járok, mikor észreveszem, hogy még csak két nap telt el a táborból, és a többire nem lesz idő a maradék harminc oldalon. Mert a tábornak nincs is több része, hiszen a célt elérték spoiler innentől pedig a szocreál séma folytatódik spoiler. Szóval néhány napot (a történet jó részét) átugorjuk, mert az már nem lényeges. Hát ööö… szerintem de.
A sorozat címe (a borító szerint) SMS könyvek, és az ember azt hinné, akkor most nagyon sok SMS lesz benne, és mindenki a takaró alatt SMSezik, és juj meg jaj. Aki erre számít, annak elmondom, tényleg vannak benne SMSek, de minimális mennyiségben, és akkor se fontos szerepben. (vagyis egyszer van fontos szerepe) Amúgy akár teljesen ki is hagyható lett volna…
Bár az értékelésemből az látszódik, hogy mennyire rossz volt a könyv, nem volt rossz. Ha ez a nyolcvanas években jelenik meg, valószínűleg egy sikerkönyv lett volna, amit máig mindenki ismerne. Ellenben öt évvel ezelőtt már (a témája miatt is) nem tudott olyan nagyot ütni, mint azt várná az ember lánya. Ellenben itt azt éreztem (sci-fi novellával ellentétben) hogy mégis csak jó volt olvasni, mert hozott egy hangulatot.
Ha valakinek van szabad két órája, akkor olvassa el bátran. De készüljön fel a mezőgazdasági tábor élményre :D


A sorozat következő kötete

Klaudia sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Leiner Laura: A Szent Johanna gimi 5. – Remény
Papp Dóra: Tükörlelkek 2.
Anita Gayn: Hazudd, hogy szeretsz!
Tavi Kata: Szívkeringő
Hajdú-Antal Zsuzsanna: Léggömbök
Maros Edit: Hűvösvölgyi suli 3.
Szűcs Vanda: Egy ikerpár titkos naplója – Szívzűrök
Szilágyi Heléna: Ahol a part szakad
Szilágyi Heléna: Utazás a múltba
Kőszegi Imre: A pesti lány