A ​Seuso-mozaik 5 csillagozás

Fedina Lídia: A Seuso-mozaik

LŐRINCZ ​L. LÁSZLÓ: Ragyogó fantáziával megírt, letehetetlenül izgalmas történet.Amikor olvastam, úgy éreztem, hogy magam is ott vagyok a kincsvadászok között. És persze reménykedtem, hogy megúszom élve a kalandot.

Dr. Fedina Lídia kétszeres Zsoldos Péter-díjas írónő legújabb regénye mesterien ötvözi a történelmi tényeket és a dedukciót, a valóságos és a vélt eseményeket. Korokon át követhetjük a Seuso-kincs útját a későrómai kori Pannonia Valeriától, a kiegyezés utáni békeéveken át a Waffen-SS Tavaszi ébredés hadműveletén keresztül egészen a gulyáskommunizmus langymelegéig, de nem marad ki a Magyar Néphadsereg prominens képviselőinek vetélkedése és a szovjet titkosszolgálat ténykedése sem.

A meghökkentő események között betekinthetünk a szerb és libanoni ügyletek mögött meghúzódó külföldi műgyűjtők és múzeumok világába, majd a New York-i per részleteibe is, hogy aztán a kincsek hazakerülésével és a bűnügyi szálak elvarrásával a jelenbe… (tovább)

>!
608 oldal · ISBN: 9786150047072

Most olvassa 3

Várólistára tette 11

Kívánságlistára tette 8

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

WerWolf>!
Fedina Lídia: A Seuso-mozaik

Az elmúlt években igen nagy média-visszhangot keltett, hogy a magyar állam, a kincsek őrzési jogáért (a Seuso-kincs 7 darabjáról van szó) 15 millió eurót fizetett a tulajdonosnak és 30 évre titkosították az ügylet részleteit…majd pár évre rá, újabb 7 darabért 8,7 milliárd forintot fizetett kompenzáció gyanánt.
A regény azonban nem a színfalak mögötti pénzmozgásokról szól, hanem történelmi regény formájában dolgozza fel a Seuso-kincs történetét, egészen 368-tól napjainkig. A fikció és tények keveredéséből létrejött mű tragédiák sorozatát tárja elénk, amit a megtalálók éltek át az elátkozott kincsnek köszönhetően. Az emberi kapzsiság és gonoszság regénye ez, mely kendőzetlenül tárja elénk fajunk gyengeségét.
Fedina Lídia nem csak a kutatómunkában volt alapos, hanem a történetek kidolgozásában is. Átjárja az élet a szereplőit, és annak ellenére, hogy fikcióról van szó, úgy érezzük, hogy ezek mind meg is történtek. Egy kis kutakodást követően, rá is találtam pár szereplőre, akik helyet kaptak a történetben, bár a nevük meg lett változtatva a regényben.
A kötetet a műfajok keveredése jellemzi, hiszen amellett, hogy történelmi regényről van szó, mely a IV. századtól napjainkig tárja elénk a Seuso-kincs sorsát, helyet kap dráma, krimi és politikai is. Gyilkosságból sincs hiány, hiszen a szovjet katonák az átkosban szinte azt tehettek amit csak akartak. Aki pedig azzal volt megbízva, hogy szerezze meg a kincseket és azokat juttassa el a Szovjetunióba, az nem válogatott a módszerekben.
Aki belevág a regény elolvasásába, az igazi izgalmakra számíthat. Izgulhat a szereplőkért és búsulhat velük. Az sem kizárt, hogy néha a sarokba vágja majd a kötetet, amikor felhúzza magát az emberi gonoszság és aljasság határtalan megjelenítésén. Igen, voltak pillanatok, amikor legszívesebben ráordítottam volna az egyes szereplőkre, vagy éppen eltávolítottam volna őket a helyszínről.
Végezetül csak annyit tudok mondani, hogy nem számít, hogy valakit érdekel-e a Seuso-kincs története vagy sem, hiszen ettől függetlenül is élvezettel fogja olvasni a regényt. Arra azért készüljön fel, hogy lesznek benne érzelmi mélypontok, amik megviselhetik az olvasót. Az utolsó mozaik pedig igazán vérnyomás-növelő!


Hasonló könyvek címkék alapján

Berg Judit: A keresők
Buótyik Dorina: III. Amenemhat rejtélye
Spirit Bliss: Árnyékvilág
Marilyn Miller: A királynő
Csernovszki-Nagy Alexandra: Antónia eltűnt
Marilyn Miller – Ella Steel: Üldözöttek
R. Kelényi Angelika: Doria
R. Kelényi Angelika: Bűnös örömök városa
Emy Dust: Veszélyes házasság
Ella Steel: Az indíték