A ​Seuso-mozaik 9 csillagozás

Fedina Lídia: A Seuso-mozaik

LŐRINCZ ​L. LÁSZLÓ: Ragyogó fantáziával megírt, letehetetlenül izgalmas történet.Amikor olvastam, úgy éreztem, hogy magam is ott vagyok a kincsvadászok között. És persze reménykedtem, hogy megúszom élve a kalandot.

Dr. Fedina Lídia kétszeres Zsoldos Péter-díjas írónő legújabb regénye mesterien ötvözi a történelmi tényeket és a dedukciót, a valóságos és a vélt eseményeket. Korokon át követhetjük a Seuso-kincs útját a későrómai kori Pannonia Valeriától, a kiegyezés utáni békeéveken át a Waffen-SS Tavaszi ébredés hadműveletén keresztül egészen a gulyáskommunizmus langymelegéig, de nem marad ki a Magyar Néphadsereg prominens képviselőinek vetélkedése és a szovjet titkosszolgálat ténykedése sem.

A meghökkentő események között betekinthetünk a szerb és libanoni ügyletek mögött meghúzódó külföldi műgyűjtők és múzeumok világába, majd a New York-i per részleteibe is, hogy aztán a kincsek hazakerülésével és a bűnügyi szálak elvarrásával a jelenbe… (tovább)

>!
Erdélyi Szalon / I.A.T., Szentendre, 2019
608 oldal · ISBN: 9786150047072

Kedvencelte 1

Most olvassa 4

Várólistára tette 9

Kívánságlistára tette 12

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

Bla IP>!
Fedina Lídia: A Seuso-mozaik

A közel 50 éves történések nyomán elég pontos képet kaphattunk, hogy mi lehetett a sorsa Seuso kincseinek. Ez a kép mindenképp elszomorító, helyenként egyenesen visszataszító, de bizton reálisnak nevezhető. Az írónő az ismert tények alapján írta meg művét, s ha azt a regényes részletektől lecsupaszítjuk, megkeseredik a szánk íze a magyar és a nemzetközi valóság tényeitől. Igaz, ezek többségében még a „rendszerváltás” előtt történtek, de a jelenlegi rendszerben megvalósultakkal sem dicsekedhetünk.
Egy biztos, egy hazánk területéhez kötődő késő ókori műremekegyüttes sorsa, s ezzel együtt az egykori Pannónia élete egyes részletei kerültek napvilágra, s tisztázódtak itt, s egyúttal azt is megtanulhattuk, hogy nem úgy van az, ahogy van, mert minden és mindenki manipulálható a pénz és a hatalom érdekében…

WerWolf>!
Fedina Lídia: A Seuso-mozaik

Az elmúlt években igen nagy média-visszhangot keltett, hogy a magyar állam, a kincsek őrzési jogáért (a Seuso-kincs 7 darabjáról van szó) 15 millió eurót fizetett a tulajdonosnak és 30 évre titkosították az ügylet részleteit…majd pár évre rá, újabb 7 darabért 8,7 milliárd forintot fizetett kompenzáció gyanánt.
A regény azonban nem a színfalak mögötti pénzmozgásokról szól, hanem történelmi regény formájában dolgozza fel a Seuso-kincs történetét, egészen 368-tól napjainkig. A fikció és tények keveredéséből létrejött mű tragédiák sorozatát tárja elénk, amit a megtalálók éltek át az elátkozott kincsnek köszönhetően. Az emberi kapzsiság és gonoszság regénye ez, mely kendőzetlenül tárja elénk fajunk gyengeségét.
Fedina Lídia nem csak a kutatómunkában volt alapos, hanem a történetek kidolgozásában is. Átjárja az élet a szereplőit, és annak ellenére, hogy fikcióról van szó, úgy érezzük, hogy ezek mind meg is történtek. Egy kis kutakodást követően, rá is találtam pár szereplőre, akik helyet kaptak a történetben, bár a nevük meg lett változtatva a regényben.
A kötetet a műfajok keveredése jellemzi, hiszen amellett, hogy történelmi regényről van szó, mely a IV. századtól napjainkig tárja elénk a Seuso-kincs sorsát, helyet kap dráma, krimi és politikai is. Gyilkosságból sincs hiány, hiszen a szovjet katonák az átkosban szinte azt tehettek amit csak akartak. Aki pedig azzal volt megbízva, hogy szerezze meg a kincseket és azokat juttassa el a Szovjetunióba, az nem válogatott a módszerekben.
Aki belevág a regény elolvasásába, az igazi izgalmakra számíthat. Izgulhat a szereplőkért és búsulhat velük. Az sem kizárt, hogy néha a sarokba vágja majd a kötetet, amikor felhúzza magát az emberi gonoszság és aljasság határtalan megjelenítésén. Igen, voltak pillanatok, amikor legszívesebben ráordítottam volna az egyes szereplőkre, vagy éppen eltávolítottam volna őket a helyszínről.
Végezetül csak annyit tudok mondani, hogy nem számít, hogy valakit érdekel-e a Seuso-kincs története vagy sem, hiszen ettől függetlenül is élvezettel fogja olvasni a regényt. Arra azért készüljön fel, hogy lesznek benne érzelmi mélypontok, amik megviselhetik az olvasót. Az utolsó mozaik pedig igazán vérnyomás-növelő!

Lauran>!
Fedina Lídia: A Seuso-mozaik

Fedina Lídia előtt megemelem a kalapom. Szerintem nagyszerű regényt írt. A könyv központi témája az a kincs, melyet mi Seuso-kincsként ismerünk, és már egy részét láthatjuk is. A könyv egy része fiktív történeteken keresztül próbálja bemutatni a kincs útját, illetve az általa okozott emberi torzulásokat. Az egyetlen valós alapokon nyugvó történet pedig kifejezetten hátborzongató. Mindig meglepődöm az emberek határtalan kapzsiságán, és az ebből eredő rosszindulaton, vagy éppen hatalomvágyon. Lehet, hogy én vagyok rosszul összerakva, de most azt mondom, az eddigi életemre visszatekintve, hogy egy ilyen jellegű kincsért nem áldoznám fel sem a saját, sem mások életét. Egyébként belegondoltam már néhányszor abba, ha az én markomat ütné nagyobb összeg, vagy lelnék határtalan értékű kincset, vajon hogyan viselkednék. Tényleg ennyire el tudna-e torzulni a személyiségem?
Visszatérve a könyvre, mely visszarepít minket egészen az ókori Pannóniába, ahol kezdetét veszi a kincs útja. Majd a középkori Magyarországra, aztán a 19. századba, és végül a 20. század eseményeibe. Mindegyik történet, mely csak fikció, de lehetne valós is, az emberi gyarlóságról szól. Bár nem tudjuk biztosan, hogy a Seuso lelet valóban csak a 20. században látott-e napvilágot, de akár még a régi korokban is okozhatott sok embernek fájdalmat, csalódást. Lehet, hogy valóban sok vér tapad ehhez a páratlan lelethez, de hogy tapad az sajnos biztos. Ez a könyv merészen tárja elénk a jelenkor eseményeit is, és feledhetetlen élményt nyújt. Jól megírt, olvasmányos, izgalmas és megdöbbentő.


Hasonló könyvek címkék alapján

Sienna Cole: Lefelé a folyón
Berg Judit: A keresők
Buótyik Dorina: III. Amenemhat rejtélye
Spirit Bliss: Árnyékvilág
R. Kelényi Angelika: Doria
Marilyn Miller: A királynő
Marilyn Miller – Ella Steel: Üldözöttek
Csernovszki-Nagy Alexandra: Antónia eltűnt
Emy Dust: Veszélyes házasság
R. Kelényi Angelika: Bűnös örömök városa