Az ​anatómus 18 csillagozás

Federico Andahazi-Kasnya: Az anatómus

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

E ​regény hőse Mateo Colón – modellje a Colombus Matteus Realdus néven ismert nagy itáliai anatómus (1516-1559) –, aki éppúgy rátalált a maga „Amerikájára”, akárcsak genovai névrokona; csakhogy az ő „édes, megtalált földje” nem egyéb volt, mint „ama szerv, amely a nőkben a szerelmet kormányozza”, nevezetesen a klitorisz. Mateo Colón megszállottan kutató tudós, sokoldalú, ízig-vérig reneszánsz ember, szabad szellem, nem csoda hát, hogy – hasonlóan más neves tudóstársaihoz – kis híján ő is az inkvizíció máglyáján végzi. A padovai egyetemen lefolytatott per leírása a megannyi hasonló kutyakomédia stílusparódiája. A történet középpontjában egy különös háromszög áll. Az anatómus életében két rendkívüli nő játszik meghatározó szerepet: Mona Sofia, Velence legpompásabb szajhája és Inés de torremolinos, a gyönyörű, apáca-életű özvegy. Mona Sofia életét követve betekintést nyerhetünk a korabeli velencei szajhaiskolák oktatási elméletébe és gyakorlatába. A magyar származású, 1963-ban… (tovább)

>!
Magvető, Budapest, 1999
244 oldal · keménytáblás · ISBN: 9631421635 · Fordította: Dobos Éva

Enciklopédia 9

Helyszínek népszerűség szerint

Velence


Kedvencelte 1

Várólistára tette 9

Kívánságlistára tette 4


Kiemelt értékelések

Oriente>!
Federico Andahazi-Kasnya: Az anatómus

A történet egy valós személy, egy 16. századi tudós életét, illetve életművét dolgozza fel; az utóbbit, a De re anatomica c. értekezést (Velence, 1559) egészen konkrétan beledolgozva a regénybe.
Mateo Colón, a Padovai Egyetem kirurgusa, Vesalius tanítványa és utóda a katedra élén, egyfelől az emberi test elkötelezett kutatója, reneszánsz gondolkodó és művész, másfelől a regény lapjain mint reménytelenül szerelmes férfi kel életre. Mateo Colón tehát a női szívekhez vezető kulcsot kereste, miközben orvos-anatómusi kíváncsisága odavezetett, hogy egy kulcsfontosságú női szerv működését sikerült feltérképeznie. Bizton állíthatjuk, hogy nem elsőként a emberiség ismert története során, viszont neki volt először kellő bátorsága, elszántsága és mindenekelőtt tudományos igénye, hogy tapasztalatait, majd az erre épülő – mellesleg igencsak megkérdőjelezhető – elméleteit papírra vesse. (A tárggyal egyébként csak a fent nevezett opusz XVI. fejezete foglalkozik, tudománytörténeti szempontból valószínűleg sokkal jelentősebbnek számítanak az értekezés egyéb részei, például a tüdő vérkeringésére vonatkozó, ténylegesen újkeletű észrevételek.)

Andahazi regényének botrányok övezte megjelenését, illetve itt a molyon is ráaggatott erotikus címkét tehát Mateo Colón érdeklődésének sajátos ténye okozza, de aki könnyed, sikamlós regényre számít, meglehet csalódni fog. Ez a regény a szexualitással foglalkozik, de nem erotikus. Ugyanakkor ténylegesen testközelbe hozza a korszak sajátos keresztény-reneszánsz miliőjét – egyetemi cellák, hullaházak, inkvizíciós perek, bordélyházak fullasztó légkörében követhetjük nyomon vallásfilozófia és élettudományok mai szemmel meghökkentő találkozását. A harmadik nővérhez hasonlóan, ez a könyv is sokrétű, bizarr, kicsit hatásvadász, egyszerre sötét és gunyoros, és bár nem szűkölködik az ún. felnőtt tartalomban és a gyomorforgató motívumokban, szerintem általában és átfogóan szól az emberi vágyak és függőségek természetéről és visszásságairól.

4 hozzászólás
szelesteirita >!
Federico Andahazi-Kasnya: Az anatómus

„Ez a szempár a babonás lelkekben rémületet s baljós előérzeteket keltett, a vallásos lelkületűekben pedig a sátántól való félelmet idézte fel, mert tudnivaló volt, hogy ha egy szép nő eszes, az az ördög befolyásának kétségtelen jele.”

Ehhez a regényhez, amiről szerintem tényleg alig hallott valaki, még a moly.hu-s pályafutásom elején jutottam el, és azóta piszkálta a fantáziámat. Végre, jó sok évvel később, el is olvastam, és örömmel jelentem: ehhez foghatót még nem találtam az olvasmányaim között.

Korhű volt, ironikus, tudományos, merész, nagyon merész, provokatív és szókimondó. Nekem nem is kell több!

Az anatómus, Mateo Colonról szól, aki egy fiktív reneszánsz ember: tudós, művész, állandó kereső. A történet szerint ő fedezi fel a női testen a klitoriszt, és ír erről egy könyvet, amivel persze az inkvizícó figyelmét is magára vonja.

A téma és a kor is magával hozza, hogy ez bizony felnőtt regény. És ezt vegyétek elég komolyan, nem csak az erotikus volta miatt, de itt bizony részletes testi folyamatok, gyermekprostitúció, a kor divatos nézetei, gyilkosságok is helyet kapnak. Komolyan helyet.

Én viszont végig valami furcsa kíváncsisággal olvastam, annyira különleges a regény témaválasztása hogy döbbenet. Nagyon érdekes volt! Tele volt idézetekkel, filozófiai eszmefuttatásokkal testről és lélekről, kinetikus anyagokról és szubsztanciákról. Azt hiszem jó szívvel csak kalandoroknak ajánlom. ;)

A mű egészét én inkább egy ironikus emlékműnek éreztem, ami megmutatja, hogy az egyház mennyire kétszínű a testi folyamatokkal kapcsolatban, ami kicsit a férfiak nagyképűségét is helyrerakta. Ironikus volt az is, hogy a nagy férfi felfedezés, miszerint van „Vénusz gyönyörének” nevezett női testrész, azért valószínűleg a nők előtt nem volt titok, de erről őket sosem kérdezték.

Remek kordokumentum, meghökkentő jelenetekkel, filozófikus tárgyalással és a kor bűnös testiségével tele. Ha érdekel a szexualitás története, szívesen kalandoznátok a reneszánsz Itáliában, akkor olvassátok!

Carmilla >!
Federico Andahazi-Kasnya: Az anatómus

Úgy éreztem, hogy a regény végén valahogy megtörik a történet íve, és egy kicsit összecsapottnak tűnt, ahogy a hölgyekkel elbánt a szerző. Szegény Inés és a pompázatos Mona Sofía is többet érdemelt volna ennél! (Kidolgozottságban, leírásban, időráfordításban.) Ennek ellenére most is azt mondom, hogy ez a fickó nagyon tud írni, brutál jók a témaválasztásai, és kitűnően ábrázolja az adott korszakot (itt: itáliai reneszánsz, A harmadik nővérben: a XIX. századi romantika). Van benne valami… ördögi.

Tipti>!
Federico Andahazi-Kasnya: Az anatómus

Az orvosi szakma iránt érzett, még most sem múló vonzódásom miatt vettem le ezt a könyvet a polcról, teljesen látatlanban, fogalmam sem volt, hogy miről is fog szólni. Végül most, hogy a végére értem, ambivalens érzéseim vannak a regénnyel kapcsolatban. Egyrészt nagyon tetszett az író stílusa, elképzelésem szerint is valami ilyesmi lehetett a reneszánsz Itália. Ugyanakkor azért voltak tényleg gyomorforgató részletek (gyermekprostitúció, hogy csak egyet említsek), ezek valószínűleg az én tűrőképességem határain kívül estek, nem a szerző hibája inkább a koré, ha már….
A legérdekesebb számomra nem is a cselekmény volt, hanem a kor felfogása, hogy milyen kognitív disszonanciát teremtett az emberekben a tudomány és az egyház ellentmondásainak összeegyeztetése, hogy hogy tekintettek a nőkre.
Nagyon bátornak tartom az akkor élő tudósokat, felfedezőket, polihisztorokat. A tiltás ellenére is hajtotta őket a kíváncsiság, ki tudtak állni a sok szűklátókörű ember elé és végül, ha arra került a sor, képesek voltak meghalni tanaikért. Nélkülük vajon hol lennénk ma?


Népszerű idézetek

Oriente>!

Hányavetiség, lelkiismeretlenség, otromba anekdoták, tréfák, s mindenféle fajta trágárságok – ez az, amit ma irodalomnak neveznek. Legyünk résen! Az ördög jár közöttünk!

154-155. oldal, A vád, Alessandro di Legnano vádbeszéde Mateo Colón ellen az egyház doktorainak bizottsága előtt

Kapcsolódó szócikkek: irodalom
1 hozzászólás
Carmilla >!

Velence három emberfajtában bővelkedett: nemesekben, papokban és pederasztákban, beleértve e három minden lehetséges kombinációját.

61. oldal (Magvető, 1999)

Kapcsolódó szócikkek: Velence
Carmilla >!

    Minden nagyon jól ment, amíg Filippa piszkálódni nem kezdett. Mona ugyanis kerek perec tagadta, hogy bármi része is lett volna Miurunk Jézus Krisztus megfeszítésében, s kikérte magának, hogy azt vetik a szemére: őérette halt meg. Végtére is, kicsoda ő, s hogyan is befolyásolhatta volna az ő jelentéktelen lénye magának a Megváltónak a sorsát?
    Hasonlóképpen elhárított magától mindenfajta bűntudatot és bűnrészességet Éva bűneivel kapcsolatban, akit, mint mellesleg megjegyezte, soha életében nem látott.

76. oldal (Magvető, 1999)

Kapcsolódó szócikkek: Éva
Carmilla >!

Meg kell hát különböztetnünk a szerelmet, a lélek tiszta attribútumát, a nemi vágytól. A szerelem szenvedély, mert kezdete és vége magában a lélekben lakozik, míg a nemi vágy a testben keletkezik, s ott is ér véget.

175. oldal (Magvető, 1999)

Kapcsolódó szócikkek: szerelem
Carmilla >!

Ez a szempár a babonás lelkekben rémületet s baljós előérzeteket keltett, a vallásos lelkületűekben pedig a sátántól való félelmet idézte fel, mert tudnivaló volt, hogy ha egy szép nő eszes, az az ördög befolyásának kétségtelen jele.

58. oldal (Magvető, 1999)

Kapcsolódó szócikkek: nők · ördög
Carmilla >!

    Talán Leonardo da Vinci ama kijelentése következtében, hogy nem érti, miért szégyellik a férfiak férfiasságukat, s „rejtik el hímvesszejüket, amikor éppenséggel olyan tisztelettel kéne övezniök azt, akár egy minisztert”, nos talán ez okból, abban az évben elterjedt a férfiak között a divat, hogy közszemlére tegyék, s pompával övezzék nemi szervüket.

81. oldal (Magvető, 1999)

Kapcsolódó szócikkek: Leonardo da Vinci · pénisz
Carmilla >!

Egy másik anatómus, a nagy Leonardo da Vinci azt mondotta, hogy a hímvessző önálló életet él; lélekkel s a férfiétól független intelligenciával felruházott állatnak nevezte, amelynek saját akarata van.

191. oldal (Magvető, 1999)

Kapcsolódó szócikkek: Leonardo da Vinci · pénisz
Oriente>!

Ebből a nemes anyagból vétetett Mateo Colón szelleme is: ugyanebből az ornamentális finomságból, a szivélyes gentilezzából. Leonardo lehelete lelkesített át mindent; a kézműves művész volt, a művész tudós, a tudós harcos, a harcos pedig megint csak kézműves. Tudni egyebek közt annyit tett: alkotni tudni a két kezünkkel.

31. oldal, A háromszög csúcsa

Oriente>!

A Scuola di Puttane növendékei egészen kiskoruktól kezdve vallásos nevelésben részesültek, ókori mitológiát tanítottak nekik, s természetesen megtanultak írni és olvasni, méghozzá nemcsak anyanyelvükön, hanem görögül és latinul is. A Scuola valódi reneszánsz intézmény volt, s éppoly tekintélyes, mint a félsziget számos festőiskolájának bármelyike. Mellesleg a Scuola a városháza anyagi támogatását élvezte, s a növendékek mindegyike közhivatalnoki rangot kapott.

75. oldal, A szajhacsináló

1 hozzászólás
Oriente>!

Talán Leonardo da Vinci ama kijelentése következtében, hogy nem érti, miért szégyellik a férfiak férfiasságukat, s „rejtik el hímvesszejüket, amikor éppenséggel olyan tisztelettel kéne övezniök azt, akár egy minisztert”, nos talán ez okból, abban az évben elterjedt a férfiak között a divat, hogy közszemlére tegyék, s pompával övezzék nemi szervüket. A meghívottaknak csaknem mindegyike, kivéve a legkorosabbakat, világos színű nadrágban feszített, mely a derekat és a lágyékhajlatokat oly módon fogta össze szalagokkal, hogy férfiasságuk kidomborodjék. Azok, akiknek volt rá okuk, hogy hálát adjanak a Teremtőnek, lelkesen üdvözölték ezt a divatot. Akiknek nem volt, azok különféle praktikák segítségével alkalmazkodtak az új időkhöz, hogy ne kelljen szégyent vallaniok. A Bottega del Moróban kaphatók voltak olyan nadrág alá helyezhető pótlékok, amelyek kellemtelivé teszik a kellemetlen hiányosságokkal küszködőket. A számos ékítmény között – ezek a „minisztert” kiemelő kövecskéktől az igen látványos gyöngyös díszekig terjedtek – divatban volt egy olyan szalag is, amelyre négy-öt csengettyűt kötöztek, hogy azok jelezzék, milyen kedvében van „őurasága”. A hölgyek ily módon, a csilingelésről tudhatták, milyen fogadtatásra találtak az urak között.

81-82. oldal, Arról, hogyan ismerte meg Mateo Colón Mona Sofíát

Kapcsolódó szócikkek: Leonardo da Vinci

Hasonló könyvek címkék alapján

Deborah Harkness: Az éjszaka árnyai
Leda D'Rasi: Új nemzedék
Philippa Gregory: A másik Boleyn lány
R. Kelényi Angelika: Szulejmán és a magyar udvarhölgy
Tanja Kinkel: A bábjátékosok
Ross King: Michelangelo és a Sixtus-kápolna
Gál Dorina: Bíborszív
M. G. Brown: Lángoló Rózsaszirmok
Ken Follett: A tűzoszlop
Mathias Énard: Mesélj nekik csatákról, királyokról és elefántokról