Villantó (Villantó 1.) 55 csillagozás

Fazekas László: Villantó Fazekas László: Villantó

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

– Te Csaba, ugye te szerelmes vagy a Varga Boriba? – kérdezte a Bolyos hirtelen.
Mit feleljen neki? Csaba rádöbbent, hogy ő még sohasem tette fel így magának ezt a kérdést. Hülyeség! Mi az, hogy szerelmes? Természetesnek vette, hogy jóban van Borival, hiszen ez így volt, amióta csak az eszét tudja. Jó volt együtt, meg néha rossz is volt, de hogy ő szerelmes volna belé!
Egy intő és egy Balatonon töltött tavaszi szünet kapcsán villant fel először Csabában és Boriban, hogy egymás iránti rokonszenvük talán több is, mint pajtásság. De amíg eljutnak idáig, többször szembe kell fordulniuk egymással és önmagukkal. Az élet bizony tizenéves korban sem mindig egyszerű!

Eredeti megjelenés éve: 1975

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

Tartalomjegyzék

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Pöttyös könyvek Móra

>!
Móra, Budapest, 1975
152 oldal · keménytáblás · ISBN: 9631104389 · Illusztrálta: Zsoldos Vera

Kedvencelte 2

Most olvassa 2

Várólistára tette 19

Kívánságlistára tette 7

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

konyvolvaso>!
Fazekas László: Villantó

Egy vidám kis történet nyárról, ifjúságról és ami ebbe belefér. A nyári szünet mindig tartogat meglepetéseket mégsem emiatt értékes ez a könyv. Természetesen a Balaton nem maradhat el de még ami kisül belőle. Hiába tűnt egyenes út a nyaraláshoz a természetnek is van egy szavazata. Sok diák, mindenki eltérő háttérrel és ki könnyebb, ki nehezebb körülményeket él át, ebből kellene számukra olyan élményt biztosítani amit nem felejtenek el, de visszafogja őket a csinytevéstől. Gyerekek mindenesetre emberségből jelesre vizsgáztak. Még amikor ez a történet játszodott akkor még figyeltek egymásra az emberek és segítették egymást ahogy tudták. z így volt a nagyobb gyáraknál is hogy a gyerekeseknek nem kellett éjszakázni, sőt a szocialista brigád célokat túzött maga elé, hogy segítse a rászorulókat, időseket, fiatalokat.
Nekem tettszett , hogy még ennyire közvetlenek voltak az emberek, a gyerekekben is kialakult már egyfajta empátia és a nagyszülőket is támogatták.

Boritek70 P>!
Fazekas László: Villantó

Annak idején kamaszkoromban ennek a regénynek a folytatása az egyik kedvencem volt, de nem tudtam, hogy van előzménye. Szerencsére most itt van nekünk a Moly, ahol címkék alapján sikerült rábukkanni az egykori kedvencre, és egy antikváriumban szembejött az első rész is. Kicsit Szabó Magda Születésnap-jának Borijára emlékeztetett főhősnőnk, bár ez a Bori már a kezdetekkor is komoly és felelősségteljes, mégis éppen úgy zuhannak rá a felnőtté válás terhei, mint druszájára. Nem is lényeges a háttér, az igazgató elvtársak, az őrsben a pajtások, a kis vállakat nyomó problémák (szívügyek, iskolai és családi gondok) ma is ugyanolyanok. Kedves könyv, örülök, hogy egymásra találtunk.

XX73>!
Fazekas László: Villantó

Ez egy olyan könyv volt gyerekkoromban, amelynek sokszor nekifutottam, de az első oldalak után mindig letettem. Hogy ez milyen apróságokon múlik egyébként! off a könyvet indító villámcsapásos történet mindig elvette a kedvemet a további olvasástól.

Biztos vagyok benne, hogy a mű központi konfliktusát már gyerekként is hatalmas igazságtalanságként éltem volna meg. Aránylag kevés szó esik róla, de az egyik főszereplőt igen keményen neveli spoiler az apja (aki amúgy haj de jó fej, még villantózni is lehet vele!), emiatt a srác életprogramjává teszi a rettegést. Gyáva vagy sem? gondolkozik el ezen Bori, akire viszont a kedves osztályfőnök pedagógus bíz rá egy megrovást tartalmazó levelet, hogy ő!, a gyerek!! kézbesítse azt a barátja!!! szüleinek. Értitek, ugye?! Se családlátogatás, se postai ajánlott küldemény, hanem a barát spoiler Remek fekete pedagógia!

Mi történt még? Eltöltöttünk egy tavaszi szünetet a Balaton-felvidéken, a főszereplők bénáztak kicsit. Később viszont sikerült eligazítani két elhanyagolt szereplő sorsát, egy ifjúét és egy vénemberét.

Ha a régmúlt idők ridegtartására gondolok, pont a hasonló ifjúsági regények jutnak eszembe illusztrációként.

Sokkoló történet, de sajnos bőven van igazságmagva.

Ingryd >!
Fazekas László: Villantó

Nagyon aranyos kis történet. Ezt minden „kisiskolásnak” ajánlanám elolvasásra. Nagyon megszerettem. Igaz, hogy nem túl hosszú könyv, de nem baj. Tökéletesen megfelel utazáshoz, mert könnyen olvasható. Nagyon tetszett a „balatoni” és a „horgászos” téma. Tipikus ifjúsági regény.

jezsek P>!
Fazekas László: Villantó

Igazi pöttyös lányregény, a kiskamaszkor problémáiról, a barátságról és a szerelem kezdeteiről, kedvesen, az érzékeny Bori szemszögéből megírt formában.

CarmenV>!
Fazekas László: Villantó

A rajzolt borító aranyos, de nem értem miért kellett két vörös folt a fejére…mennyivel szebb lett volna ha nem kap ilyen bohócsminket.. :) a belső borító sokkal jobb amikor nincs neki :)
A történet nekem gyenge volt és bár imádtam a leíró részeket és a szünidei bemutatást de a lényegi részek nem tetszettek..
Aranyos ahogy ráébrednek a szerelemre, és mindenkivel előfordul hogy ha szeret valakit hiányol belőle valamit amit másban megtalál és akkor jajj mi lesz most, és nagy érzelmi viharok stb de Gyuszi kis mellékszerepben, nem tudjuk meg mi lesz vele a biciklizés után meg egyáltalán, Csaba egy kicsit ..gyengécske karakter, mert tudja hogy megveri a nagy Rengli, de azért nekimegy és aztán védi meg ő se tudja mi a helyzet
Aztán a biciklilopás is fura… sokan vannak akinek nincs apjuk vagy állandó apafigura, mégsem lesz mindenki bűnöző..és az hogy kifizetik helyette az szép és jó, de nem hinném hogy az ő dolguk lett volna… és megértem hogy fogjunk össze és segítsünk másokon, de a problémás gyereket régen kezelni kellett volna, már akkor amikor kezdődik, hogy szétver másokat és elveszi ami neki kell…
Nekem a vége se igazán tetszett, valahogy vártam, hogy kitalálják, hogy beköltöztetik a nagypapához a gyereket és akkor hasznos is a ház és a másiknak is jó, de valahogy semmi nem volt olyan mint gondoltam…. olyan gyengécske .. de lehet nem szabad ilyen gyorsan olvasni egymás után ilyen könyveket és akkor jobbnak érzem…
A belső képek mondjuk tetszenek :) Kicsit Mézga Krisztás a stílus :D

Böbbenet P>!
Fazekas László: Villantó

Kis retro olvasmány, egy időgép, ami a 70-es évekbe repít :)
Igazán aranyos történet, kár, hogy nem 10 évvel ezelőtt került a kezembe.

Gyalogkakukk>!
Fazekas László: Villantó

Kedves kis regényke, könnyed kikapcsolódásnak jó, de hasonló témában (kiskamaszok bimbózó, plátói kapcsolata) a 'Minden másképpen van' sokkal, de sokkal emlékezetesebb.

Zsuzsanna_Hernádi>!
Fazekas László: Villantó

Egyszerű volt, mint egy faék. Végigolvastam, de különösebb hatást nem tett rám. Egy teljesen egyszerű, hétköznapi kis történet, amit akár még jobban is meg lehetett volna írni. Nem sikerült.

KatieV I>!
Fazekas László: Villantó

Elég nehezen indult el ez a könyv, az első felét még untam, de a vége egész aranyos volt.


Népszerű idézetek

Alessana>!

– Vállald, amit tettél, és légy őszinte önmagadhoz, elsősorban önmagadhoz, mert neked kell tudnod igazán, miért tetted.

90. oldal, 10. Most mit csináljak?

Alessana>!

– Senkin sem lehet segíteni, ha ő maga nem akar segíteni magán.

25. oldal - 3. Ez nem füzet!

Györe_Katalin>!

„Vállald, amit tettél, és légy õszinte önmagadhoz, elsõsorban önmagádhoz, mert neked kell tudnod igazán, miért tetted….
– Tudom, hogy ez nem ilyen egyszerû, de tudod, aki megszegi a szabályokat, csak akkor teheti jó lelkiismerettel, ha tudja, hogy a szabályok ellenére is neki van igaza. Ez az igazság, amit belül, önmagában érez, ez a mentsége, s ha ez valóban igazság, elõbb-utóbb mások is elismerik.”

90. oldal

konyvolvaso>!

Olvastam valahol, hogy az öreg fát már nem lehet átültetni. Nem tud alkalmazkodni a megváltozott körülményekhez…

140. oldal

CarmenV>!

Tudta, ha balra fordítja a fejét, az ablakon át megpillanthatja lent a mélyben a város esti fényeit, még a fénylő vörös csillagot is láthatja a Parlament kupoláján.

87. oldal

konyvolvaso>!

Végy két tele marék lisztet, és gyúrd össze két tojás sárgájával.

89. oldal

konyvolvaso>!

Persze a kerítést is meg kellene csináltatni, a kutyák ki-be járnak a drót alatt, az oszlopok egy része is kidőlt, elrozsdásodott.

128. oldal

CarmenV>!

Aztán indult a kerten át a rózsák között.

8. oldal

Samuella I>!

Te is építettél otthont a családodnak, miért nem látod be, hogy apuék ugyanezt csinálták? És énnekem is lesz egy másik otthonom, egyszer mindenkinek el kell mennie hazulról, de ha anyuék öregek lesznek, és nekem kell segítenem rajtuk, ott lesznek velem, és én vigyázni fogok rájuk.

131. oldal, 14. fejezet - Hát mégis sikerült! (Móra, 1975)


A sorozat következő kötete

Villantó sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

L. M. Montgomery: Az arany út
Pálfalvi Dorottya: A titokzatos ház
Bónyi Adorján: Holdsugár
L. M. Montgomery: A tűzpróba
Laczkó Márta: Nádasdy Orsika
Altay Margit: A kis hercegnő
Altay Margit: Az amerikai leány
Tutsek Anna: Cilike férjhez megy
Altay Margit: Erzsébet férjhez megy
Thury Zsuzsa: Zalai nyár