Ördögi ​kör 25 csillagozás

Fayer Sándor: Ördögi kör

Az ​Ördögi kör katonai miliőfestése és szakmai fordulatai meggyőzhetnek minket arról, hogy Fayer Sándor története nem pusztán fikció. Ezt a regényt olyasvalaki írta, aki a közeget úgy ismeri, mint a tenyerét: benne mozog, évtizedeken keresztül erről szóltak a mindennapjai.
Főhőse, Tamás, ez a folyton bunyókba keveredő karrierkatona mindent megtesz azért, hogy a világ ne változtathassa meg. Csakhogy Afganisztán megcsavarja az embert… egy borzalmas élmény hatására Tamás rájön, ő amerikaivá akar lenni, célja a legendás Delta Force. De persze a mondás itt is áll: „Vigyázz, mit kívánsz!” Tamást újra és újra Afganisztánba vezénylik, s immár a tengerészgyalogság színeiben, és számot kell vetnie azzal, hogy immár egyetlen tizedmásodpercre sincs biztonságban az élete.
„Lecsupaszított, de rendkívül hatékony, olvasmányos a forma, pont amilyennek lennie kell, mert ebben a könyvben egy hasonló lendülettel megélt életről van szó. Többek közt ettől lesz az Ördögi körből az egyik… (tovább)

>!
Athenaeum, Budapest, 2020
232 oldal · ISBN: 9789635430093
>!
Athenaeum, Budapest, 2020
232 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632939940

Enciklopédia 1


Kedvencelte 4

Várólistára tette 20

Kívánságlistára tette 22


Kiemelt értékelések

Papírra_vetett_gondolataim>!
Fayer Sándor: Ördögi kör

Az a helyzet, hogy én úgy indultam neki ennek a kötetnek, hogy szeretném szeretni, és hát nem kellett csalódnom, így is lett. Először is hatalmas köszönet az írónak, hogy minden katonai kifejezést elmagyaráz, így női olvasóként sem éreztem azt, hogy tudatlan vagyok, és nem értem, hogy pontosan miről is van szó. Az első meglepetést számomra a szöveg stílusa okozta, egyáltalán nem számítottam rá, hogy ilyen könnyed, néhol még humoros is lesz ez a kötet. A harcjelenetek igazán élethűre sikerültek, sokszor még olvasás közben is mozgattam a fejem, hogy ne találjon el a repesz, ami elől Tamás próbált kitérni. Ezeknél a részeknél jót mosolyogtam magamon, de igen így éreztem, a regény ennyire tudott hatni rám, és szerintem ez csodálatos.

Összegezve azt kell, hogy mondjam, hogy egy jól kitalált és felépített regényről van szó, amit az író igazán ügyesen ad át az olvasónak. Minden eseménynek fontos szerepe van, még akkor is, ha akkor még nem is értjük az okát. A kötet rengeteg meglepetést tartogat az olvasó számára, és az izgalmas harcjelentek mellett még Luciferrel is találkozhatunk a történet során. De erről tényleg nem beszélek bővebben, ez már titok!

http://papirravetettgondolataim.blogspot.com/2020/06/fa…

DreamR IP>!
Fayer Sándor: Ördögi kör

Bevallom, eléggé beparázva kezdtem bele ebbe a regénybe, mert ugye kortárs szerzőtől kaptam, akinek – ha nem tévedek – ez az első regénye. Halmozottan kényes helyzet. https://renatawmullerszubjektiv.blog.hu/2020/08/04/ez_is_hazai

Kovács_Ági_3 P>!
Fayer Sándor: Ördögi kör

Mit is mondhatnék.. Egy gyöngyszemet kaptam kézhez.
Hátborzongató volt elolvasni ezt a történetet. Ez a történet, egy katona életéről szól, akinek feltett szándéka Delta Force csapatba bejutni. De előtte meg kellett mutatnia a rátermettségét, hogy valóban oda való-e. Olvashatunk a gondolatairól, érzéseiről és a tetteiről. Mit, hogyan tett háborúban és azon kívül.

Bővebben itt olvasható:
https://www.hungarybooks.hu/2020/05/fayer-sandor-ordogi…

BBetti86>!
Fayer Sándor: Ördögi kör

Még fogom a fejem, mi legyen a végső reakcióm. A végén ugyanis van egy már szinte fantasy csavar, amivel nem nagyon tudok mit kezdeni. Addig egy szimpla katonás memoár, kis akció, kis érzelmi fejlődés, semmi plusz. De az a vég… Nem vagyok biztos benne, hogy nekem ez így tetszik. spoiler

A történet hőse Tamás, egy Hevesből származó árva, aki Egerben vonult be katonának. Nincsenek gyökerei, nagy nőcsábász, szereti a sereget. Egy balhé után egy amerikai misszióhoz kell csatlakoznia, és majdnem meghal a tálibok fogságában. Onnantól kezdve az álma, hogy Delta Force legyen belőle. Kiköltözik, és miközben a magánéletében is alakulnak a dolgai, hol jobban, hol rosszabbul, kiküldetésekre jár a sereggel.

Bár messze van Rejtő légiós történeteitől, valahogy annak a dinamikáját véltem ebben is felfedezni. Ahogy a katonai akciók követik egymást monoton sorban, ahogy végigszáguldunk a cselekményen és a bevetéseken. Semmibe nem volt idő elmélyülni, semmi morális tanulság nem volt, csak akciók és háborús jelenetek előre. Nem tudom, férfi szemmel ez mennyire más, engem nem nagyon tudott lekötni.
Sajnos, a magánéleti szálak ugyanígy vannak kezelve. Végigrohanunk Tamás életén, a kapcsolatain, és alig érzékelhető a fejlődés. Kimondják, nyugtázzuk, ok. Tamás nem akar apa lenni. Születik egy be nem tervezett lánya, és mégiscsak kötődni kezd. Megváltozik és pont. De hogyan, milyen érzelmi háttérrel? Itt nem lényeg.

Aztán, ott van a regény nyelvezete is. Azt tudom díjazni, hogy ahogy Tamás karaktere felnő és felelősségteljesebb lesz, az tükröződik abban is, ahogy a szövege hangzik. De amíg addig eljutunk, oldalanként többször akadtam ki. Mocskosan beszélnek, narrálnak és egyszerűen rossz volt olvasnom. Amikor a szar jelző használata miatt van egy mondatban többszörös szóismétlés, aztán jönnek a még durvább kifejezések, erősen elgondolkodom, miért is olvasom azt a regényt.

Simán ráfognám, hogy pasis könyv, cselekményben gyors és pörgő, érzelmekben szűkszavú. Nekem nem tetszett, de el tudom képzelni, hogy a másik nem képviselői jobban megtalálják benne magukat.

Buótyik_Dorina I>!
Fayer Sándor: Ördögi kör

Először is köszönöm a lehetőséget, hogy elolvashattam elsőkönyves írótól egy könyvet. Személyesen nem is (csak egyszer találkoztunk, mikor a kezembe adta), de Nádasi Krisszen keresztül ismertem meg a nevét és a könyvet. Illetve más csoportokban is erősen ajánlották.
Már az első oldalon meglepett az író, hogy E/1 személyében írta. Kissé vonakodva kezdtem neki, mert nem szoktam hozzá. Azonban kellemes meglepetést okozott vele, lehengerlő a stílusa, magával ragadott, ahogyan ír.
Tetszett, ahogy leírta a közel-kelet hadszínterét, a katonákat és a haditechnikákat – nemhiába, hiszen ő is katona volt. Legalább egy katona szemszögéből is olvashattam.
Azért adtam rá csak 4 csillagot, mert – könyvtől függetlenül – nem szeretem a csúnya beszédet, jaj minden mondatban benne volt – bár, megértem! A katonák kemények. És az a sok-sok erotika, én pedig nem bírok ilyet olvasni, romantikát és erotika műfajt.
Ezektől függetlenül azt kell, hogy mondjam igen jól ír az író és jó kis történetet olvashattam! Várom a további írásait!

Vyktoria P>!
Fayer Sándor: Ördögi kör

Biztos vagyok benne hogy egy könyv nem tudja teljes egészében visszaadni azokat a borzalmakat és érzéseket melyeket egy katona átél a háborúban. Ezt talán nem is lehet szavakba önteni. De Fayer Sándor közelebb hozza az olvasónak ezeket. Egy kicsit megérthetjük, egy kicsit átélhetjük, és egy kicsit elgondolkodhatunk.

A bővebb értékelés itt olvasható :
https://hazairok.blogspot.com/2021/04/recenzio-fayer-sa…

Thomas_Gledhill>!
Fayer Sándor: Ördögi kör

Ritka véletlenek márpedig nincsenek, de talán most mégis!

Az egyik olvasói facebook csoportban akadtam össze az íróval, mi több, már ismerős is ajánlotta a könyvet, de tegnap jutottam el addig, hogy megvásároljam és mi mást mondhatnék, mint hogy ZSENIÁLIS!

Végre egy igazi, szabadszájú főhős, aki nem kertel, ha „b@zdmegolni” kell, márpedig „b@zdmegolni” szokás, főleg, ha épp lövik a fedezékedet vagy menekíted ki a bajtársaidat a háborús övezetből.

Az elmúlt időszakban nagyon megválogattam, hogy mit és kitől olvasok. Nem szoktam magyar kortárs könyveket olvasni, de örülök, hogy most kivételt tettem. Az író rengeteg tapasztalatot, tudást adott át a könyvén keresztül (laikusoknak is egyből érthető módon), nem beszélve az érzelmekről.
Sokan úgy hiszik, olvasva a kommenteket lentebb, hogy felszínes a könyv, pedig ott vannak azok az érzelmek, csak mögé kellene látni, akárcsak a valós embereknél. Egy dolog a külcsín, és egy dolog az, ami a felszín alatt rejtőzik… (Ez fokozottan igaz a férfiakra, főleg, ha ilyen munkájuk van.)

Ezt példázza Lucifer is, akár lehet valós, de lehet csak álomkép, mégis nagy hatással volt a főhősünkre a vele való találkozás, amit az író bemutatott a könyv folyamán.
Folyamatosan, apró léptékben Tamás is változik, ami nem annyira szembetűnő egy laikusnak, de a háború borzalma, a harc, a közvetlen életveszély és a megmenekülés mély nyomot hagy minden emberben és ez a főszereplővel sem volt másként, bármennyire is próbálta még önmagának is tagadni.
Tetszett, hogy nem a mostanában szokásos sablonos, picsogunk az életünkön kisfiút kaptuk, hanem az először ámbár nagyképű és nagyszájú, szoknyapecér csávó ment ki a hadszíntérre, később pedig már a sokat látott veterán tér haza a családjához, akinek a gyermeke a világot jelenti.

Nyugodt szívvel ajánlom mindazoknak, akik kedvelik a katonai típusú regényeket, főleg, ha érdekli őket a mostani világ háborús borzalma, reális képet akarnak kapni erről, nem mellesleg ezt egy veterán szemén keresztül.

Várom feltétlenül a folytatást, az viszont biztos, hogy engem megvett ezzel a könyvvel az író, sok hasonlót és még jobbakat akarok tőle olvasni.

Demencze_Ilona_blogger P>!
Fayer Sándor: Ördögi kör

Az Athenaeum Kiadó egy újabb magyar írót karolt fel. Fayer Sándor első regénye az Ördögi kör 2020 elején jelent meg. Bár jelenleg szinte mindenhol a koronavírus tartja rettegésben az embereket, ne feledkezzünk meg róla, hogy vannak a világon olyan helyek, ahol szinte mindig veszélyhelyzet van. Ahol naponta halnak meg tucatjával az emberek. Az ellenség egyszerre látható és láthatatlan, akár csak a vírus. Már csak akkor veszed észre, hogy ott van a közvetlen közeledben, amikor már késő.
Az Ördögi kört ajánlom azoknak, akik szeretik az akcióban bővelkedő történeteket, a háborús sztorikat, és azoknak akiket érdekel az afganisztáni katonai helyzet.
Bővebben az Olvass hazait! blogon olvashattok róla:
https://olvasshazait.blog.hu/2020/04/05/afganisztanban_…

Bill_Coleman>!
Fayer Sándor: Ördögi kör

Rendkívül hiteles olvasmány. Szórakoztató, jól összeszedett. Abszolút betekintést enged ebbe a világba, szinte a bőrén érzi az ember a nyomást amit egy katona érez, egy bevetésen. Jó szívvel ajánlom mindenkinek, akit érdekel a hadviselés és minden velejárója….

Selena_B_Lowell>!
Fayer Sándor: Ördögi kör

Ehhez hasonló könyvet, még nem olvastam. Be kell vallanom, hogy nagyon tetszett. Maga a történet is, és a vége. Nem lövöm le a poént, annak aki még nem olvasta. De szeretem az ilyen befejezésű könyveket. Ez a könyv, megszeretette ezt a műfajt velem, és biztos vagyok benne, hogy ennek hatására fogok még ilyen könyveket olvasni. Természetesen Fayer Sándortól is. :)


Népszerű idézetek

Vyktoria P>!

Fogalmam sem volt, hogy kerültem ide, és hogy egyáltalán hol a rákban vagyok. De ahhoz kétség sem fért, hogy nagy szarban.

Demencze_Ilona_blogger P>!

Rendes srácok voltak ezek. Csak azután bilincseltek meg, hogy már rendesen összevertek.

22. oldal

Demencze_Ilona_blogger P>!

Amikor odaért a terepjáróhoz, Rafa mosolyogva nyújtotta át a csokit. A kisfiúidegesen elvette, és már fordult is vissza az apja felé. Ekkor hirtelen irányt váltott, és a másik kezével egy kézigránátot dobott a kocsinkba, majd visszafutott az apjához.

Demencze_Ilona_blogger P>!

Jogos volt a félelem a helyi haderőtől, hiába voltunk szövetségesek, és hiába harcoltunk elméletileg egy oldalon.

137. oldal

Demencze_Ilona_blogger P>!

Az elmúlt néhány év jelentős változásokat indított el bennem, még életemben nem kötődtem úgy senkihez, mint a kislányomhoz.

134. oldal

Demencze_Ilona_blogger P>!

Eddigi küldetéseim során jól kijöttem a spanyolokkal, remélem, ez most sem lesz másképp.

100. oldal

Demencze_Ilona_blogger P>!

– CHARLIE KILENC BRAVO, itt DONGÓ ÖT! Vettem! Öngyilkos merénylet! Leszállóhely nincs biztosítva! Érkezés egy percen belül! Tartsanak ki! Vétel! – hangzott a számomra alig hallható válasz, pedig a rádiót szinte már belenyomtam az agyamba.

96. oldal

Demencze_Ilona_blogger P>!

– Nincsenek kellemes emlékeim az utolsó ottani kirándulásomról – tettem hozzá egy kicsit feszengve.
– Megdurrantottak titeket? – kérdezte őszinte érdeklődéssel.

84. oldal

Demencze_Ilona_blogger P>!

– Főtörzs, maga mindig meg tud lepni valami baromsággal – nyitotta meg az utolsó beszélgetésünket az ezredes.

55. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Garaczi László: Arc és hátraarc
Szvetlana Alekszijevics: Nők a tűzvonalban
Amy Harmon: Arctalan szerelem
Orson Scott Card: A Holtak Szószólója
Brian McClellan: A birodalom bűnei
Marie Lu: Champion – Bajnok
Rebecca Yarros: Full Measures – Tiéd vagyok
Terry Pratchett: Rémes regiment
Mary Alice Monroe: Déli karácsony