Ördögi ​kör 19 csillagozás

Fayer Sándor: Ördögi kör

Az ​Ördögi kör katonai miliőfestése és szakmai fordulatai meggyőzhetnek minket arról, hogy Fayer Sándor története nem pusztán fikció. Ezt a regényt olyasvalaki írta, aki a közeget úgy ismeri, mint a tenyerét: benne mozog, évtizedeken keresztül erről szóltak a mindennapjai.
Főhőse, Tamás, ez a folyton bunyókba keveredő karrierkatona mindent megtesz azért, hogy a világ ne változtathassa meg. Csakhogy Afganisztán megcsavarja az embert… egy borzalmas élmény hatására Tamás rájön, ő amerikaivá akar lenni, célja a legendás Delta Force. De persze a mondás itt is áll: „Vigyázz, mit kívánsz!” Tamást újra és újra Afganisztánba vezénylik, s immár a tengerészgyalogság színeiben, és számot kell vetnie azzal, hogy immár egyetlen tizedmásodpercre sincs biztonságban az élete.
„Lecsupaszított, de rendkívül hatékony, olvasmányos a forma, pont amilyennek lennie kell, mert ebben a könyvben egy hasonló lendülettel megélt életről van szó. Többek közt ettől lesz az Ördögi körből az egyik… (tovább)

>!
Athenaeum, Budapest, 2020
232 oldal · ISBN: 9789635430093
>!
Athenaeum, Budapest, 2020
232 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632939940

Kedvencelte 3

Várólistára tette 15

Kívánságlistára tette 18


Kiemelt értékelések

Papírra_vetett_gondolataim>!
Fayer Sándor: Ördögi kör

Az a helyzet, hogy én úgy indultam neki ennek a kötetnek, hogy szeretném szeretni, és hát nem kellett csalódnom, így is lett. Először is hatalmas köszönet az írónak, hogy minden katonai kifejezést elmagyaráz, így női olvasóként sem éreztem azt, hogy tudatlan vagyok, és nem értem, hogy pontosan miről is van szó. Az első meglepetést számomra a szöveg stílusa okozta, egyáltalán nem számítottam rá, hogy ilyen könnyed, néhol még humoros is lesz ez a kötet. A harcjelenetek igazán élethűre sikerültek, sokszor még olvasás közben is mozgattam a fejem, hogy ne találjon el a repesz, ami elől Tamás próbált kitérni. Ezeknél a részeknél jót mosolyogtam magamon, de igen így éreztem, a regény ennyire tudott hatni rám, és szerintem ez csodálatos.

Összegezve azt kell, hogy mondjam, hogy egy jól kitalált és felépített regényről van szó, amit az író igazán ügyesen ad át az olvasónak. Minden eseménynek fontos szerepe van, még akkor is, ha akkor még nem is értjük az okát. A kötet rengeteg meglepetést tartogat az olvasó számára, és az izgalmas harcjelentek mellett még Luciferrel is találkozhatunk a történet során. De erről tényleg nem beszélek bővebben, ez már titok!

http://papirravetettgondolataim.blogspot.com/2020/06/fa…

DreamR IP>!
Fayer Sándor: Ördögi kör

Bevallom, eléggé beparázva kezdtem bele ebbe a regénybe, mert ugye kortárs szerzőtől kaptam, akinek – ha nem tévedek – ez az első regénye. Halmozottan kényes helyzet. https://renatawmullerszubjektiv.blog.hu/2020/08/04/ez_is_hazai

Traveller P>!
Fayer Sándor: Ördögi kör

Hazai irodalmunkban nagyon ritka a kortárs háborús regény, sőt, talán még a fűszernövénytermesztők titokzatos életéről is több mű született, mint a 2. VH utáni magyar katonákról. Akik most is benne vannak a sűrűjében, sajnos politikai okokból és a Honvédség csökött PR-jának köszönhetően hallgatásra kényszerülnek. Pedig lenne miről mesélniük, hiszen annyi nagyszerű háborús könyv van a kalandregénytől a szépirodalomig.

Épp ezért nagy érdeklődéssel fogtam bele az Ördögi körbe. A könyv azonban úgy viselkedett, mint az egyszeri afgán terrorista: messziről barátságosan integetett, közelről meg az arcomba robbantotta a kortárs amatőr irodalom minden hibáját.
Az elbeszélőnek már úgy a tizedik oldal környékén a Duke Nukem hívójelet adtam, mert kb annyi lelki élete és intelligenciája van mint egy 90es évekbeli videójáték szereplőjének. Nem érdekli más, csak a sör és a punci, a világ történéseire pedig képtelen egy elsercintett káromkodásnál többet reagálni. Ami nem feltétlenül baj, de ha olyan háborús szerzőknek mint Mailer, Wouk, Remarque, Solohov, Gaidar bejöttek az olyanok mint személyiségfejlődés, konfliktus, motiváció, drámai ív, akkor Fayer is használhatta volna ezt a fegyvertárat. Tudatosan felépített regény helyett inkább katonasztorik füzérét kapjuk, ami aztán egyszer csak véget ér. Ezek a sztorik pedig hiába izgalmasak önmagukban, nem áll össze belőlük a beígért történet.
Sajnos az is meglátszik a könyvön hogy szerzője olyan írástechnikai suliba járt, aminek vezetője a saját könyveiben sem tud másképp írni, mint ahogy élőben a barátnőjével cseverészik egy kapucsínó fölött. Itt sörözés közben folyik a szó, már a negyedik korsó után, amikor az írásjelek helyére trágárságok kerülnek. Ami nem baj, főleg egy katona szájából, de az oldalakon még akkor is pattog a sok „szar” meg „szájbabaszott” (ez mintha a szerző kedvenc jelzője lenne) amikor semmi szükség nincs rá.
Van a könyvben romantika meg erotika is, abból a fajtából amiben a nő teste mindig kéjesen megfeszül a gyönyörtől. Hagyjuk.
Szóval adott egy igazából sehova sem tartó sztori egy nem túl szerethető, sőt néha irritálóan felszínes főhőssel, de ezen a ponton menthette volna meg a könyvet a hitelesség.
A hitelesség viszont olyan hogy még most is zavartan vakarom a fejemet. Egyrészt Fayer kétségkívül tudja, miről beszél: az afgán részletek, a szaknyelv, az egyes események teljesen megállják a reality check-et. Ez a könyv nagy erénye. Nincs rambós hősködés, dicsőítés, felvágás, Hollywood. (Itt-ott volt csak bennem némi halvány kétely, pld a helikopteres keringőzés.) Másrészt a sztori alapját nehezen gondolnám reálisnak. Hősünk érdemeire tekintettel a honvédségtől a USMC-hez kerül, ráadásul rögtön altisztnek, aztán (ha jól követtem a történetet) vagy 10 évig ott is marad, mert a Delta Force-hoz akar kerülni. Nos, semmi sem lehetetlen, de tudtommal ez nem így működik. Idegen állampolgár csak állandó ottani lakhellyel és zöld kártyával jelentkezhet az amerikai fegyveres erők állományába. A USMC a haditengerészet része, aminek legmagasabb különleges műveleti egysége a SEAL, a Delta viszont a szárazföldi hadseregé. De nem is ez a legnagyobb baj az USMC-s vonallal, hanem hogy az égvilágon semmit sem tudunk meg sem az alakulatról, sem a működésükről, sem a szubkultúrájáról, azon kívül hogy civilben is összetartanak. Ez kicsit olyan mintha a lajosmizsei sufnituningoló a Teslához kerülne és annyi mondanivalója lenne csak, hogy péntekenként homár és steak van a gyári kantinban.
Ja igen, szerepel a könyvben még maga az ördög is, de itt nem a démonok hanem a be nem váltott írói ígéretek fejedelme. Csehovi gépkarabély ennyire még nem mondott csütörtököt. A szerző helyében most félnék, mert nem ér megtenni Lucifert egy történet alapelemének, aztán alig foglalkoztatni.

Egyszóval: melegen ajánlható mindenkinek, aki az afganisztáni háborúról keres egy hollivúdi hülyeségektől mentes, apró részleteiben realista és hiteles, magyar szerző által magyarul írt könyvet. Az Ördögi kör értékei számomra kimerülnek ennyiben. Lehetett volna egy itthon műfajteremtő és hiánypótló, izgalmas, fordulatos háborús regény is, de nem lett. És erről elsősorban nem a szerző tehet, akiben a megnyilatkozásai alapján bőven van spiritusz és a fejlődéshez szükséges alázat, hanem azok az íróiskolás oktatók és szerkesztők, akik szerint ez így elég jó volt.

(Disclaimer: Szimpatikus szerző első könyvét első értékelőként lehúzni emberiesség elleni bűntény. Ennek fényében a pontszám.)

Kovács_Ági_3 P>!
Fayer Sándor: Ördögi kör

Mit is mondhatnék.. Egy gyöngyszemet kaptam kézhez.
Hátborzongató volt elolvasni ezt a történetet. Ez a történet, egy katona életéről szól, akinek feltett szándéka Delta Force csapatba bejutni. De előtte meg kellett mutatnia a rátermettségét, hogy valóban oda való-e. Olvashatunk a gondolatairól, érzéseiről és a tetteiről. Mit, hogyan tett háborúban és azon kívül.

Bővebben itt olvasható:
https://www.hungarybooks.hu/2020/05/fayer-sandor-ordogi…

Buótyik_Dorina I>!
Fayer Sándor: Ördögi kör

Először is köszönöm a lehetőséget, hogy elolvashattam elsőkönyves írótól egy könyvet. Személyesen nem is (csak egyszer találkoztunk, mikor a kezembe adta), de Nádasi Krisszen keresztül ismertem meg a nevét és a könyvet. Illetve más csoportokban is erősen ajánlották.
Már az első oldalon meglepett az író, hogy E/1 személyében írta. Kissé vonakodva kezdtem neki, mert nem szoktam hozzá. Azonban kellemes meglepetést okozott vele, lehengerlő a stílusa, magával ragadott, ahogyan ír.
Tetszett, ahogy leírta a közel-kelet hadszínterét, a katonákat és a haditechnikákat – nemhiába, hiszen ő is katona volt. Legalább egy katona szemszögéből is olvashattam.
Azért adtam rá csak 4 csillagot, mert – könyvtől függetlenül – nem szeretem a csúnya beszédet, jaj minden mondatban benne volt – bár, megértem! A katonák kemények. És az a sok-sok erotika, én pedig nem bírok ilyet olvasni, romantikát és erotika műfajt.
Ezektől függetlenül azt kell, hogy mondjam igen jól ír az író és jó kis történetet olvashattam! Várom a további írásait!

Demencze_Ilona_blogger P>!
Fayer Sándor: Ördögi kör

Az Athenaeum Kiadó egy újabb magyar írót karolt fel. Fayer Sándor első regénye az Ördögi kör 2020 elején jelent meg. Bár jelenleg szinte mindenhol a koronavírus tartja rettegésben az embereket, ne feledkezzünk meg róla, hogy vannak a világon olyan helyek, ahol szinte mindig veszélyhelyzet van. Ahol naponta halnak meg tucatjával az emberek. Az ellenség egyszerre látható és láthatatlan, akár csak a vírus. Már csak akkor veszed észre, hogy ott van a közvetlen közeledben, amikor már késő.
Az Ördögi kört ajánlom azoknak, akik szeretik az akcióban bővelkedő történeteket, a háborús sztorikat, és azoknak akiket érdekel az afganisztáni katonai helyzet.
Bővebben az Olvass hazait! blogon olvashattok róla:
https://olvasshazait.blog.hu/2020/04/05/afganisztanban_…

Selena_B_Lowell >!
Fayer Sándor: Ördögi kör

Ehhez hasonló könyvet, még nem olvastam. Be kell vallanom, hogy nagyon tetszett. Maga a történet is, és a vége. Nem lövöm le a poént, annak aki még nem olvasta. De szeretem az ilyen befejezésű könyveket. Ez a könyv, megszeretette ezt a műfajt velem, és biztos vagyok benne, hogy ennek hatására fogok még ilyen könyveket olvasni. Természetesen Fayer Sándortól is. :)

Thomas_Gledhill>!
Fayer Sándor: Ördögi kör

Ritka véletlenek márpedig nincsenek, de talán most mégis!

Az egyik olvasói facebook csoportban akadtam össze az íróval, mi több, már ismerős is ajánlotta a könyvet, de tegnap jutottam el addig, hogy megvásároljam és mi mást mondhatnék, mint hogy ZSENIÁLIS!

Végre egy igazi, szabadszájú főhős, aki nem kertel, ha „b@zdmegolni” kell, márpedig „b@zdmegolni” szokás, főleg, ha épp lövik a fedezékedet vagy menekíted ki a bajtársaidat a háborús övezetből.

Az elmúlt időszakban nagyon megválogattam, hogy mit és kitől olvasok. Nem szoktam magyar kortárs könyveket olvasni, de örülök, hogy most kivételt tettem. Az író rengeteg tapasztalatot, tudást adott át a könyvén keresztül (laikusoknak is egyből érthető módon), nem beszélve az érzelmekről.
Sokan úgy hiszik, olvasva a kommenteket lentebb, hogy felszínes a könyv, pedig ott vannak azok az érzelmek, csak mögé kellene látni, akárcsak a valós embereknél. Egy dolog a külcsín, és egy dolog az, ami a felszín alatt rejtőzik… (Ez fokozottan igaz a férfiakra, főleg, ha ilyen munkájuk van.)

Ezt példázza Lucifer is, akár lehet valós, de lehet csak álomkép, mégis nagy hatással volt a főhősünkre a vele való találkozás, amit az író bemutatott a könyv folyamán.
Folyamatosan, apró léptékben Tamás is változik, ami nem annyira szembetűnő egy laikusnak, de a háború borzalma, a harc, a közvetlen életveszély és a megmenekülés mély nyomot hagy minden emberben és ez a főszereplővel sem volt másként, bármennyire is próbálta még önmagának is tagadni.
Tetszett, hogy nem a mostanában szokásos sablonos, picsogunk az életünkön kisfiút kaptuk, hanem az először ámbár nagyképű és nagyszájú, szoknyapecér csávó ment ki a hadszíntérre, később pedig már a sokat látott veterán tér haza a családjához, akinek a gyermeke a világot jelenti.

Nyugodt szívvel ajánlom mindazoknak, akik kedvelik a katonai típusú regényeket, főleg, ha érdekli őket a mostani világ háborús borzalma, reális képet akarnak kapni erről, nem mellesleg ezt egy veterán szemén keresztül.

Várom feltétlenül a folytatást, az viszont biztos, hogy engem megvett ezzel a könyvvel az író, sok hasonlót és még jobbakat akarok tőle olvasni.

Bill_Coleman>!
Fayer Sándor: Ördögi kör

Rendkívül hiteles olvasmány. Szórakoztató, jól összeszedett. Abszolút betekintést enged ebbe a világba, szinte a bőrén érzi az ember a nyomást amit egy katona érez, egy bevetésen. Jó szívvel ajánlom mindenkinek, akit érdekel a hadviselés és minden velejárója….

Peter_Bihary>!
Fayer Sándor: Ördögi kör

Ma nagy megtiszteltetés ért! Megérkezett Fayer Sándor Ördögi kör című dedikált könyve, egyenesen a szerzőtől. Háromnegyed tizenegykor kaptam meg. Háromnegyed három van most. A könyvet az utolsó betűig megettem. Abban a stílusban íródott amiben éltem és élek. Néha úgy éreztem nekem írta. Ott voltam fejben Kabul utcáin. Még most is ráz a hideg. Szóval köszönöm! Ajánlom ezt a könyvet mindenkinek, aki el szeretne szakadni a mindennapok taposómalmától. Ha kíváncsi mit élnek át a harcosok odaát! Akkor is élvezhető a könyv ha nem vagy militarista beállítottságú. Köszönöm az élményt! Örökre bajtársak!


Népszerű idézetek

Demencze_Ilona_blogger P>!

Még teával sem kínált, ami elég nagy udvariatlanság náluk.

212. oldal

Demencze_Ilona_blogger P>!

Nem sokon múlt, hogy minket találjanak el, vagy minket is, és akkor nincs tovább. Nem is számoltam már, hányszor jártam a halál torkában, hányszor éltem túl csodával határos módon, hányszor születtem újjá. De a legdurvább az volt, hogy sosem tudhattam, másnap vajon túlélem-e. Nem rajtam múlt sosem.

207. oldal

Demencze_Ilona_blogger P>!

A porvihartól iszonyat szarok voltak a látási viszonyok. Így fordulhatott elő, hogy az egyik épület sarka mögül kivágódott, és belém futott egy támadó.

182. oldal

DreamR IP>!

Mindig azt mondtam, inkább egy gránát öljön meg, mint az unalom, az legalább gyors, úgyhogy reméltem a mielőbbi továbblépést.

Demencze_Ilona_blogger P>!

Csak annyit láttam, hogy mindenhol afgán és amerikai holttestek hevernek.

30. oldal

Demencze_Ilona_blogger P>!

Rendes srácok voltak ezek. Csak azután bilincseltek meg, hogy már rendesen összevertek.

22. oldal

Demencze_Ilona_blogger P>!

Az első szabály, amit megtanultam, hogy egy ilyen utazás során mindig legyen nálam füldugó. Egy katonai gép tervezésekor ugyanis nem a kényelmi szempontok dominálnak.

17. oldal

Demencze_Ilona_blogger P>!

Hiába, a katonai kiképzésnek vannak a civil életben is hasznosítható oldalai.

10. oldal

Demencze_Ilona_blogger P>!

Szádzsi, az ifjú tálib harcos, remegve emelte vállához az orosz kézi páncéltörőt, és a közeledő helikoptereket kereste vele az égen.

(első mondat)


Hasonló könyvek címkék alapján

Garaczi László: Arc és hátraarc
Szvetlana Alekszijevics: Nők a tűzvonalban
Amy Harmon: Arctalan szerelem
Orson Scott Card: A Holtak Szószólója
Brian McClellan: A birodalom bűnei
Marie Lu: Champion – Bajnok
Rebecca Yarros: Full Measures – Tiéd vagyok
Terry Pratchett: Rémes regiment
Mary Alice Monroe: Déli karácsony