Rituális ​fürdő (Decker & Lazarus 1.) 6 csillagozás

Faye Kellerman: Rituális fürdő

Valaki védtelen nőkre vadászik egy kaliforniai Jeshivában. A brutális támadások a mikra közlében történnek, ahol az asszonyok rituális tisztálkodásukat végzik. A zárt közösségből csak a fiatalon megözvegyült Rina hajlandó együttműködni a rendőrséggel… Peter Decker nyomozó és Rina Lazarus a két állandó főszereplője Faye Kellerman bűnügyi regénysorozatának, mely ezzel a kötettel indul útjára a kiadó gondozásában.

Eredeti cím: The Ritual Bath

Eredeti megjelenés éve: 1986

>!
GABO, Budapest, 2002
448 oldal · puhatáblás · ISBN: 9639421316 · Fordította: Rácz Péter

Várólistára tette 9

Kívánságlistára tette 2


Kiemelt értékelések

BBetti86>!
Faye Kellerman: Rituális fürdő

Nem csak krimiben, de abban is érdekesek az olyan közösségek, melyek viszonylag zártan és az általános normáktól eltérően működnek. Ez adja el Castillo amish krimijeit, és azt hittem, ennek a zsidó verzióját találom meg ebben a sorozatban.
Az érdekes is volt benne, hogy egy hagyományos zsidó közösségben hogyan és milyen szokások szerint élnek. A gondolkodásomtól távol áll az a világ, de pont ezért találtam másnak, olvasásra érdemesnek a kötetet.
Azért viszont kár, hogy kriminek gyenge a regény. Egy neki erőszak üggyel indul, amiből gyilkossági nyomozás lesz. Van egy a nyomokat követő detektív is, de nagyon hamar nem az ügy lesz benne a lényeg. A főszereplők lelki világa, az egymás iránti vonzalmuk, az életük – ezek egyre erőteljesebben töltik ki az oldalakat, összességében több szerepük is volt, mint a bűnügynek.
A megoldás se tetszett, amikor a regény legvégén kiderült, ki és miért tette, amit.
Nem kedveltem meg a szereplőket sem. Pedig Kellerman a két hősét gondosan rajzolja, építi a karakterük és se nem hibátlan hősök, se nem unalmasak. Mégis, érzelmileg nem tudtak megfogni. Mindkettőben volt valami, ami irritált. Bár lehet, hogy csak a vallás az, ami lök a könyvtől és a szereplőktől.
Vagyis, akit a zsidó közösségek és a szereplők lelki élete érdekel, nekik jó lesz ez a kötet. Nekem több krimi kellett volna bele, ha már a főszereplő detektív, és az egész kötetben elvileg nyomoz is.

Mileva>!
Faye Kellerman: Rituális fürdő

Közepes krimi, némi judaikai ismeretterjesztéssel. Akit érdekel a zsidó lelkiség, szokásrend, hagyományok, az erősen hígítva kaphat belőle. Akit nem érdekel, az is :) Tisztességesen felépített történet, megfelelő csavarok és atmoszféra, csak túl sok a sablon.


Népszerű idézetek

Mileva>!

– Nariskeitnek, haszontalan időpocsékolásnak tekintjük a filmnézést.

191. oldal

Mileva>!

Rina tovább matatott a zacskóban, és kisvártatva elővarázsolt néhány világosbarna, négyszögletű kockácskát. – Burgonyás kugli.
(…)
– Tudja, mi jut eszembe róla? – kérdezte Decker. – A latkesz, a serpenyőben sütött, ropogós burgonyafánk. Tisztára olyan az íze.

89. oldal

Mileva>!

Cindy felvihogott. – Mondd, apa, ez valamiféle különleges, ritka zsidó szokás? Baseballmérkőzés után hódolattal adózni a szent narancsfának?
– Ez egy gonosz és durva megjegyzés volt, Cynthia – rótta meg a lányát Peter.

215. oldal

Mileva>!

Utána még négyszer alámerült – Rina mindannyiszor előírásszerűnek minősítette –, majd kimászott a medencéből. Rina széttárt karokkal tartotta a lepedőt úgy, hogy Sarah ne is láthassa őt. A rituális fürdő után minden nő abban a megtiszteltetésben részesül, hogy egyedül lehet, száműzve a külvilágot.

63. oldal

BBetti86>!

Jót tesz a léleknek, ha valaki elfogadja az alázatot – húzta alá Schulman. – Arra késztet, hogy számot vessünk önmagukkal.

311. oldal (314-ből)


A sorozat következő kötete

Decker & Lazarus sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Linda Castillo: A halál szava
Stephen King: Aki kapja, marja
Isaac Asimov: Acélbarlangok
Lawrence Block: Tánc a mészárszéken
Donna Leon: Nemesi kisugárzás
Erle Stanley Gardner: A házmester macskájának esete
Lawrence Block: A betörő, akit temetni veszélyes
Jeffery Deaver: Ablak a halálra
Karin Slaughter: Sebek
Darynda Jones: Második sírhant