Nőstény ​ördög 39 csillagozás

Fay Weldon: Nőstény ördög

Mit tehet egy feleség, két komisz gyerek anyja, torkos kutya és gonosz tengerimalac gondozója, ha a férje egyszerűen nőstény ördögnek minősíti és elhagyja őt, hogy nyíltan összeköltözzön csinos és szőke és sikeres szeretőjével? Ha ráadásul az elhagyott asszony magas,mint egy kosárlabdázó, kapafogú, bőre pattanásos, orra ferde. Ruth elvállaja a nőstény ördög szerepét. Monte Chirsto módjára bosszút áll. Apránként, szívós munkával és szárnyaló fantáziával tör tulajdon férje teljes erkölcsi és anyagi tönkretételére. Fay Weldon minden megcsalt és megalázott, eldobott és kihasznált nő vágyálmát, a hűtlen férfival szembeni sikeres bosszú diadalát meséli el – kacagtatóan, kegyetlenül.

Eredeti megjelenés éve: 1983

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Vénusz könyvek Maecenas

Mars, Budapest, 1990
264 oldal · puhatáblás · ISBN: 9637914005 · Fordította: Szuhay-Havas Ervin

Outwar>!
Fay Weldon: Nőstény ördög

Ki nem állhatom a ponyvákat.Bár néhanapján becsúszik egy-kettő,de csak azért,hogy alátámassza a leírt véleményt.És erre a kezembe kerül a Nőstény ördög,tipikus ponyva borítóval,tartalommal,ajánlással a hátlapján.És remek.Nyoma sincs a ponyvákra jellemző sekélyes szóhasználatnak,semmitmondó gondolatsoroknak és az idétlen,ezerszer elmesélt történeteknek.A célzottan kiszámítható befejezéshez vezető út fanyar humorral,meglepő mozzanatokkal van kikövezve.Lendületes,energikus.

Fay Weldon: Nőstény ördög

Kellemeset csalódtam a könyvben. Kicsit komoly, kicsit könnyed, pont amilyennek egy jó könyvnek lennie kell. Egyetlen negatívum, hogy a Mary Fisher neve egy életre az emlékezetembe vésődött, annyira sokszor szerepelt. Ruth szerintem túlságosan visszaadta a kapott sérelmeket, de ez megbocsájtható, mivel annyira tökéletesen és ügyesen tette, hogy elnézem neki. Egy-két különórát szívesen vennék tőle.

chhaya>!
Fay Weldon: Nőstény ördög

Az elején odáig voltam, nagyon tetszett. A stílusa furcsa, de sajátos, egyedi, szokatlan volt olvasni. A régen látott filmre alapozva könnyed vígjátékot vártam volna – ez a sztori a végére viszont valami egészen más lett… Morbid, bizarr, nem is tudom mit mondjak… Nyomasztó…

spoiler

Arianrhod>!
Fay Weldon: Nőstény ördög

… és egyszerűen imádtam a filmben Meryl Streepet!

fröccsöntő>!
Fay Weldon: Nőstény ördög

Valami könnyedre vágytam és maximálisan elégedett vagyok. Szórakoztató, de nem gagyi, az elején még Joyce Carol Oates is eszembe jutott a stílusáról. Régen fordíthatták, a Bubble gum rágó helyett bubi-gumiként szerepel (gondolom legalábbis, hogy bubble gum lehetett az eredeti). Senkit ne tévesszen meg a borító, tényleg jó könyv, ajánlom mindenkinek. Öt páveli agyszüleményt érdemel, vörös színben.

Annie_Rider>!
Fay Weldon: Nőstény ördög

Már bűnösen szórakoztató, ahogy a szegény, csúnya, nőietlen Ruth szembeszáll az egész világgal, átgázol mindenen és mindenkin, még saját magán is, hogy bosszút álljon a férjén, meg a szeretőjén, és boldog legyen. Aztán meg mégiscsak kétségbeejtő, ahova a végén eljut, olyan mélyen forgat fel mindent, hogy már nem tud (számomra) kielégítő befejezést elérni, ő megkap mindent, amit akar, de én nem, így aztán elég rossz kedvem lett a végére. Még azt is mondanám így félve, tanultam valamit az életről.

Lillam>!

– Gyakran elgondolkodom – mondta erre Ruth –, hogy az embernek üstökön kell ragadnia az alkalmat, nem pedig hátat fordítani neki. Az élet oly rövid. Úgy találom, az ember sohasem azokat a dolgokat bánja meg, amelyeket elkövetett, hanem azt, amit kihagyott.

Kapcsolódó szócikkek: élet
Lillam>!

… végül mindenki sorsa a halál. Az élet minősége az, ami számít.

Kapcsolódó szócikkek: élet · halál
Deszter89>!

A jókat kínozzák kétségek, nem a gonoszakat.

Inimma>!

Egyik éjszaka Tufton arra ébredt, hogy a nő sírdogál.

– Mi bajod? – kérdezte akkor.

– Egy barátom miatt kell sírnom, egy szomszédom miatt. Az egyetlen jó barát, akivel igazából kijöttem. Három éve halt meg. De nem tudom elfelejteni. Öngyilkos lett szegény.

– Miért?

– Tudod, összeveszett a férjével. A lány neve Bobborék volt, azazhogy Buborék, kétgyermekes anya. A férfi megütötte, ő pedig megsértődött. Hazament a mamájához, férjére bízva a gyermekeit. Meg akarta leckéztetni a férfit; mindenki azt mondta neki, hogy csak rajta, hiszen örökké részegen tántorgott haza. De még ugyanaznap hazahozta a barátnőjét, hogy viselje gondját a gyerekeknek, aztán teherbe ejtette, amikor tehát Buborék haza akart költözni, hát nem tudott. Megivott emiatt szegény Buborék egy egész üveg whiskyt, bevett egy marék pirulát, aztán az anyja talált rá; holtan feküdt a hálószobában, ahol felnőtt.

16. fejezet - - - (Emiatt az emlék miatt áll bosszút hűtlen férjén.)

Kapcsolódó szócikkek: öngyilkosság
Deszter89>!

A gazdagok láttán ugyanis mindenki fölkapja a fejét, mint huszárló a trombitahangra.
A szegénység viszont anonim; mint ha csak kopottas, szürke köpenyt kanyarítanának az ínségesek életére.

Deszter89>!

Bobbo azt vallotta, hogy egy adott személlyel véghezvitt szexuális aktus gyakorisága egyenes arányban áll a hozadék értékének csökkenésével.

Inimma>!

Boldognak kell tettetnem magam, amikor nem is vagyok az; mindenek kedvéért. Nem szabad kedvezőtlenül kommentálnom életmódomat; mindenek kedvéért. Halásnak kell lennem, amiért fedél van a fejem fölött és étel az asztalomon, azzal kell töltenem napjaimat, hogy mindezért hálát mutassak, takarítás és főzés révén, mint ahogy azáltal, hogy fel-felugrálok a székről, hogy aztán visszaroggyam; mindenek kedvéért.

Férjem szüleivel úgy kell bánnom, mint önmagammal, az enyéimmel meg úgy, mint férjemmel és parancsolómmal. mindenek kedvéért. El kell fogadnom azon elvet, hogy mindazok, akik a házon kívül a legtöbb pénzt keresik, ugyanők szolgálják meg a legtöbbet is, midőn házon belül vannak; mindenek kedvéért.

Erősítenem kell férjem-uram szexuális bizalmát, nem engedtetik meg nékem, hogy más férfiak iránt szexuális érdeklődést mutassak, amiként a magánéletben, azonképp a nyilvánosság előtt; nem szabad tudomást vennem arról, hogy férjem megaláz, oly módon, hogy nyilvánosan dicsér nálam fiatalabb, csinosabb és sikeresebb asszonyszemélyeket, s privátim vélük is hál, ismervén őket, ha csak megteheti; mindenek kedvéért. Morális támogatásban kell részesítenem az uramat az ő minden vállalkozásában, legyenek bármily immorálisak, a házasság érdekében. Minden dolgokban azt kell színlelnem, hogy kevesebbet érek az én uramnál.

Szerelemmel kell szeretnem őt, ha gazdag, ha szegény, ha jó idők járnak avagy rosszak, nem inogván meg az én hűségemben iránta, mindenek kedvéért.

5. fejezet - A Jó Feleség Litániája