Never ​Cry Wolf 1 csillagozás

Farley Mowat: Never Cry Wolf Farley Mowat: Never Cry Wolf Farley Mowat: Never Cry Wolf Farley Mowat: Never Cry Wolf Farley Mowat: Never Cry Wolf

Never Cry Wolf is a charming and engrossing scientific study that explodes many centuries-old myths about wolves. Far from being treacherous and vicious creatures, the author reveals that the wolf family he studied could be a model for its human counterpart in its loyalty, responsibility, hospitality, child-rearing practices, and even sense of humor. With engaging wit, with warmth and compassion, Mr. Mowat describes the captivating summer he spent in the Arctic with these long misunderstood animals. This is a book that seems destined to take its place on the shelf of classic animal stories.

Eredeti megjelenés éve: 1963

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

>!
Naxos AudioBooks, Hong Kong, 2010
ISBN: 9781843793939 · ASIN: B00435HJZ2 · Felolvasta: Adam Sims
>!
Back Bay Books, New York, 2001
256 oldal · puhatáblás · ISBN: 9780316881791
>!
Bantam, 1983
puhatáblás · ISBN: 9780553266245

Kiemelt értékelések

Szamღca>!
Farley Mowat: Never Cry Wolf

Nagyon szeretem Farley Mowat stílusát. Ez már a második olvasásom volt tőle és igazi felüdülés olvasni könyveit. Egyrészt rengeteget lehet tanulni belőlük egy-egy állatfajról másrészt nagyon jó humora van.
Ez a könyvet is egy élmény volt olvasni. A kanadai kormány elküldi Mowatot Nunavutba azzal a feladattal, hogy meg kell figyelnie a vadon élő farkasokat és tanulmányt kell róluk írnia, hogy igaz-e az a vád, hogy évről évre egyre több rénszarvast mészárolnak le. Jó pár hónapot tölt el ezen a kietlen vidéken a farkasok viselkedését tanulmányozva. Ez a könyv lényegében erről az időszakról szól. Az ottléte során mi is betekintést nyerhetünk a farkasok életébe, viselkedésébe – és mivel összebarátkozott az ott élő eszkimókkal az ő szokásaikat is megismerhetjük. Ezek a leírások messze nem szárazak annál inkább humorral átszőttek, igy a könyv olvasása közben többször hangosan felnevettem.
Persze a kutatas végére kiderül, hogy a farkasokról keringő rémhírek mind megalapozatlanok. A farkasok messze nem olyan vérengzősek ahogy azt az ember róluk terjeszti. Kerülik az ember társaságát és mindenfajta összetűzést vele. Ezenkívül nem hogy nem irtja a rénszarvasokat inkább a vadászati stílusa miatt (kikergeti a gyengèbb, beteg egyedeket a csoportból) elősegíti a rénszarvas populáció erősödését. Arról nem beszélve, hogy mindig csak annyit öl meg amennyi az éhségét csillapítja – egy-egy rénszarvasból annak a teljes elfogyasztásáig hosszú ideig éldegél egy farkascsalád – és táplálkozásának főbb összetevője pedig inkább az alsóbbrendű rágcsálók és halak. Természetesen ki irtja a renszarvasokat halomra?- sokszor csak az agancsa miatt? Az ember…. Ez a része elég elszomorító volt számomra amikor leírja, hogy kedvtelésből milyen vérengző vadászatokat rendeznek és jó pénzért engedélyeket kapnak rá….

Mindenképp érdemes volt elolvasni. Egyrészt nagyon informatív volt másrészt nagyon jól szórakoztam a humorán. Szerintem többször olvasós lesz és más könyveit is sorra kerítem.

8 hozzászólás

Hasonló könyvek címkék alapján

Gerald Durrell: The Ark's Anniversary
Gerald Durrell: The Whispering Land
Gerald Durrell: A Zoo in my Luggage
Gerald Durrell: The Garden of the Gods
Rick Riordan: Percy Jackson's Greek Gods
Gerald Durrell: The Drunken Forest
Terry Deary: The Groovy Greeks
Gerald Durrell: The Bafut Beagles
Gerald Durrell: The Overloaded Ark
Gerald Durrell: Beasts in my Belfry