Életmesék 9 csillagozás

Családi album
Farkasházi Réka: Életmesék

A ​kétszeres Fonogram-díjas Farkasházi Réka és a Tintanyúl zenekar énekesnője ezúttal maga vállalkozott, hogy kísérő meséket ír új albumuk dalaihoz. Visszanyúl a mesélés ősi és bensőséges hagyományához, amikor a szülő a család mikrokozmoszának eseményeit szövi mesébe, hogy ezáltal érthetővé és tanulságossá tegye gyermeke számára a sok új élményt vagy akár a „felnőttesebb” dolgokat is. Az ehhez szükséges türelem és szeretet minden mesét áthat, a dalok pedig játékká hangszerelik a mindennapokat. A történetekből összeálló album – korunk családjainak albuma – tiszta és őszinte hangot kölcsönöz az együttélés nehézségeinek, a veszteségek feldolgozásának, a másság elfogadásának, egyenrangú partnerként kezelve a kis hallgatót. Ráadásul a gyermeki tisztaság és a szülői szeret hangja a kötetben foglalt meséken túl vezet: Farkasházi Réka könyvének célja, hogy az ő történeteinek mintájára minden szülő a saját hangján folytathassa és szeretve taníthassa egy elfogadó életre azokat, akiket a… (tovább)

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

>!
Helikon, Budapest, 2019
100 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634793267 · Illusztrálta: Szimonidesz Hajnalka

Most olvassa 2

Várólistára tette 9

Kívánságlistára tette 14


Kiemelt értékelések

>!
csgabi MP
Farkasházi Réka: Életmesék

Tudom, tudom, ez most kicsit gonoszul fog hangzani, de nem gondoltam volna, hogy egy szappanopera-színésznő (igen, tudom, énekesnő, műsorvezető, színház- és drámapedagógus, szinkronszínész, de nekem már csak a Barátok közt színésznője marad :-)) ennyire jó könyvet tud írni. De azért innentől megpróbálok majd elvonatkoztatni a sorozattól, ha szóba kerül a neve.
Le a kalappal előtte, mert kiváló mesék ezek, és Szimonidesz Hajnalka illusztrációi remekül illenek a történetekhez. Látszik, hogy a szerző gyakorló édesanya, nagyon életszagúak a történetek. A mellékletet nem hoztam haza a könyvtárból, így arról nem tudok nyilatkozni, de ha ismét lehet menni, kihozom azt is, hogy megtudjam, mit rejt.
Mennyi probléma van egy családban, mennyi megválaszolandó kérdés, mennyi izgalmas történés. Ha benne vagyunk, észre sem vesszük sokszor, így azonban feltűnik az olvasónak, hogy minden nap egy új kaland. Problémák jönnek-mennek, és ebben a könyvben minden alkalommal szeretettel, megértéssel, okos bölcsességgel megoldódik minden. Imádtam. Tényleg.

>!
dianna76 P
Farkasházi Réka: Életmesék

Először a zenei anyagot volt szerencsém megismerni a neten. Elsőre nem nyerte el a tetszésemet. Viszont az utolsó szám, a Homokvár, szerelem lett első hallásra. Éltem is a lehetőséggel, és elküldtem a tőlem távol, a fővárosban élő kiskamasz unokaöcsémnek szülinapjára. Aztán egyre többször hallgattam netezés közben a számokat, míg végül megkedveltem őket. A könyvvel később tudtam csak megismerkedni, amikor tulajdonomba került. Nem kellett megbánnom, hogy megvettem. Szerintem gyönyörűség, öröm fellapozni. Nem a megszokott meséket olvashatjuk benne, sokkal inkább mindennapi történeteket, melyeket az élet diktált, ahogyan a cím is sejteti. Nekem tetszett a mesék egyszerűsége, hétköznapisága. Mindből tanulhat valamit az ember. Az illusztrációk pedig hozták a megszokott szépséget.

>!
Helikon, Budapest, 2019
100 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634793267 · Illusztrálta: Szimonidesz Hajnalka
>!
PTJulia MP
Farkasházi Réka: Életmesék

A családi élettörténetekhez kerekít meséket és játékokat- feladatokat. Szép, igényes kötet. Nekem annak idején ezt a funkciót szülők-nagyszülők-nénikék garmadája töltötte be, csak sajnálni tudom a mai gyerekeket, ha a saját életmeséjük helyett egy könyvhöz kell folyamodniuk. Remélem, hogy a könyvet választó szülők az egyes mesék után elmondják a családi legendákat, megoldási módszereket is.

>!
Cetti94 P
Farkasházi Réka: Életmesék

„A felnőttekben és a gyerekekben sok közös dolog van, például mindannyian szeretjük a meséket. Legyen az klasszikus, modern, groteszk, rövidke, hosszú, valóságon alapuló, vagy a fantázia szüleménye, minden mese megtalálja a közönségét. A klasszikusokon felnőve az évek előrehaladtával egyre nagyobb szükségét érezzük annak, hogy a régi kedvencek közé becsempésszünk valami újat, ám a széles választék között nagyon nehéz rátalálni arra, ami igazán elvarázsol, és visszavisz a gyermekkorunkba. Farkasházi Réka új könyve, az Életmesék első olvasásra kedvenccé vált, a könyvhöz járó korong pedig – bevallom, hiába vagyok 25 éves – többször került lejátszásra.”

"Egy novemberi nap volt, egy nappal a születésnapom után. A nap meglepetéseként várt rám egy csomag, tartalmát csak sejteni mertem. Izgatottam téptem a csomagolást, és örömmel láttam, hogy az lapul benne, amit már olyan régen vártam: az Életmesék. Nem kezdtem el azonnal olvasni, mert meg szerettem volna várni a tökéletes pillanatot, erre néhány nappal később és párszáz km-re otthonomtól, Lengyelországban került sor. Éppen hazafele tartottam, csípős hideg volt, és az utak melletti füvet leheletvékony hóréteg borította. A busz halkan zümmögött, és bár egy ilyen hosszú buszúton a legtöbben aludni szoktak, én inkább olvastam. Pontosabban kinyitottam egy különleges mesevilág kapuját. Ezen a kapun túl a mesék olyanok, amik a hétköznapi életünkre emlékeztetnek, de mégis van bennük valami varázslat, am miatt kicsit más, kicsit izgalmasabb, mint a mi hétköznapjaink.

Ebben a világban mindenkinek jut egy mese. Van mese az éppen ébredőknek, a barátoknak, a csacskáknak, az ikreknek, a finnyásoknak, a szülinaposoknak, a rumlisoknak, a vendégeknek, a családoknak, a boldogoknak, a kamaszoknak, és azoknak is, akik éppen aludni készülnek. Jól hangzik, ugye? Biztosan jut mese neked is!

Hogy milyenek ezek a mesék? Jó, hogy kérdezed, éppen ezt szerettem volna neked elmesélni! Tudod, ezek olyan… igaziak. Igaziak, mert az első mese (Apa, hova futsz?) például egy iskolás lányról, Lucáról szól, akinek a szülei elfoglaltak, ezért a pótnagyija mond neki este mesét. Ugye, jól figyelsz? Ez már mese a mesében! A mesében szereplő mese egy olyan lányról szól, aki meglátta, mennyire hiányzik a szeretet a rohanó világunkban, és megpróbált ezen javítani, szeretetet és vidámságot csempészett a szomorú, morcos és fáradt felnőttek napjába. Ez egy igazán boldogan végződő mese volt, így hősünk el is aludt közben, és mire reggel felébredt, nem a pótnagyija várta reggel, hanem a mindig rohanó és mindig fáradt szülei. Ugyanis mint kiderült, megegyeztek abban, hogy kicsit egyensúlyba hozzák a dolgokat, és ez a lány a szüleivel és a pótnagyival is annyi időt tölt el ezentúl, amennyit kell."

"Ez a könyv tényleg szívből készült, és meg van töltve szeretettel, boldogsággal, érzésekkel, színekkel, ízekkel, illatokkal, és sok érdekes, tanulságos, kedves történettel. A csodálatos meséken túl gyönyörű illusztrációk is vannak a könyvben, melyek Szimonidesz Hajnalka munkái. A jó dolgoknak itt még nincsen vége, az Életmesék nem csak egy mesekönyv, hanem ennél több! Minden meséhez tartozik egy foglalkoztató feladat, ettől válik a könyv interaktívabbá, és mókásabbá a közös olvasás. A mesék között lapul például rejtvény, színező, összekötős játék és rajzolni is lehet!

Ha még mindig velem tartasz, engedd meg, hogy említsek pár szót az Életmesék című lemezről is, hiszen a könyv és a CD együtt teljes. A könyvben 12 mese található, a lemezen viszont 13 dal. Ugyanis azon felül, hogy minden mesének megvan a dalpárja, kaptunk ajándékba még egy nagyon kedves dalt, ez pedig a Homokvár (Élj soká!). A lemeznek még az a különlegessége, hogy teljesen más a hangulata, mint a meséknek olvasás közben. Nem rossz értelemben, sőt, ez így van jól! A mesék azokat teszik boldoggá, akik jobban szeretik az írott meséket, a dalok viszont olyan zenés versek, amiket a zenét jobban szerető gyerekek fognak imádni!"

Bővebben: https://szellemicsemegek.blog.hu/2019/12/31/farkashazi_…


Hasonló könyvek címkék alapján

Gáll Viktória Emese: Borsi a kertben
Tarján Veronika: Kuruttyoló békakirály
Paul McCartney: Halihó, nagypapó!
Bálint Ágnes: Frakk, a macskák réme
Dániel András: Szerintem mindenki legyen kufli!
Janikovszky Éva: Bertalan és Barnabás
Dániel András: Kicsibácsi és Kicsinéni (meg az Imikém) visszatér (bár el se ment)
Varró Dániel: Csütörtök, a kisördög
Varga Katalin: Karácsony hava / Hófehérke karácsonya
May Szilvia: A Fásli Utcai Állatkórház