Erzsébet ​királyné emlékezete képeslapokon 2 csillagozás

Farkas Zsuzsa – Kaján Marianna – Kovács Éva: Erzsébet királyné emlékezete képeslapokon

A csendet, a tiszta levegőt, az erdőt és virágot kedvelő gyönyörű Erzsébet királyné alakját már életében is legendák övezték, tragikus halála után Magyarországon is igen erős kultusz bontakozott ki körülötte: természetszeretetét ligetek, parkok, fasorok létesítése, utazási vágyát szállodák, vendéglők, fürdők, források, utcák, terek- és hidak elnevezései tükrözik, a szegények, elesettek iránti jóindulatát megörökítve pedig kórházakat, szanatóriumokat és árvaházakat neveztek el róla. Az egykor és ma látható Erzsébet királyné emlékhelyek kultúránk tükörképei, egy szép magyar királyné szobrának látványa a fák között – fényképeken és képeslapokon – a boldog békeidők árkádiai hangulatát idézi fel.

Kossuth, Budapest, 2007

Ibanez P>!

Nagyon szépen, igényesen szerkesztett kötet, örülök, hogy anno a megjelenésekor megrendeltem a gödöllői kastélymúzeumtól. Az egész kivitele nagyon tetszetős, kívül-belül. Először egy rövid áttekintést kapunk Erzsébet királynéról, majd a képeslaptörténetről és a gödöllői gyűjteményről, majd jönnek a képeslapok, amelyek a különböző városokban található, Sisire emlékeztető helyszíneket mutatják be. Egyik kedvencem a Szegeden található szobor volt, amely teljes alakos és eléggé mostoha sorsa volt sokáig. Érdemes megfigyelni, hogy sok képeslapon milyen gyönyörű kézírással címeztek. Először hiányoltam a képeslapok olvashatatlan szövegeinek leírását, de végső soron nem azok a fontosak, hiszen azok nem kötődtek Sisihez, csak maga a lapon látható Erzsébet-emlék, így érthető, hogy nem lettek kiírva.

pókliliom>!

Ha már képeslapokról van szó, és nem egyszer utalnak a lapon lévő szövegre akkor legalább azt is oda nyomtatták volna. Sokszor nehéz, vagy egyáltalán nem lehetett kiolvasni, főleg hogy németül is volt.