Budapest ​gyerekekkel 3 csillagozás

Farkas Zoltán – Sós Judit – Mészáros Mária: Budapest gyerekekkel

Nélkülözhetetlen kézikönyv szülőknek, nagyszülőknek, óvó néniknek, tanároknak, s mindazoknak, akik szeretnének tartalmas és élvezetes programokat szervezni Budapesten és környékén, saját vagy a rájuk bízott gyerekek számára.

Aki már végképp kifogyott az ötletekből, ebben a könyvben biztosan talál gyermeke érdeklődésének megfelelő időtöltést: a Kölyökhajótól a Vasúttörténeti Parkig, a Tropicariumtól a szentendrei Mikrocsodák Múzeumáig, a veresegyházi Medveotthontól a Solymári-Ördöglyukig közel 500 ismert és kevéssé ismert látnivaló, programlehetőség közül válogathat.

>!
Jel-Kép, Budapest, 2008
256 oldal · ISBN: 9638709042

Enciklopédia 12


Kívánságlistára tette 2


Kiemelt értékelések

Trudiz>!
Farkas Zoltán – Sós Judit – Mészáros Mária: Budapest gyerekekkel

Hihetetlen gazdag, teljességre törekvő, színvonalas ez a kiadvány, mely óriási segítséget nyújt a felfedezésre vágyóknak. Budapest és környéke, természeti csodái, múzeumai, játszóházai és további kulturális rendezvényei, gyermekbarát intézményei kaptak itt helyet, s várja vendégeiket. Igaz, mivel 2008-as a kiadás, a belépő díjak már változtak, de a csodás, örök látnivalók továbbra is invitálják a kíváncsi felfedező közönséget.
Az illusztrációk (rajzok) mellett szívesen láttam volna egy-egy „élőképet”, fotót az adott épületről, helyszínről. Igényes szerkesztése által jól áttekinthető az ismeretanyag. Talán lehetett volna több színt használni jelzésként az egyes területi egységek megkülönböztetésére. Nagy pozitívuma viszont, hogy a helyszínekre való eljutás adatait maximálisan megadja.
Összességében hatalmas elismerés és köszönet jár az alkotóknak! :)

Ottivilága>!
Farkas Zoltán – Sós Judit – Mészáros Mária: Budapest gyerekekkel

Szerintem egy kézikönyvnek az adja meg az értékét, hogy mennyire használható és ebből a szempontból ez a kiadvány kitűnőre vizsgázik. Mert mi a cél? Hogy érdekes programokat találjunk a családnak Budapesten és megfelelő mennyiségű információt kapjunk. A könyvnek az a legnagyobb előnye, hogy nagyon sok munka van benne, nem csak innen-onnan összeollózott adatok.Szerintem minden helyszínen valóban személyesen voltak. Pl. nemcsak leírják, hogy a Parlamentben vezetett sétával körbe lehet menni, hanem részletesen két oldalon keresztül leírják, hogy pontosan mit mutatnak meg ezen a vezetésen. És minden helyszínt ilyen részletességgel írnak le. Elérhetőségek, árak (persze ez már nem mindig aktuális), hogy lehet odajutni autóval és tömegközlekedéssel (hol lehet parkolni stb.). Ha valami olyat tapasztaltak, ami nem jól működik vagy nehézséget okozhat, azt is őszintén leírják.
Nagyon teljes a lista. Területenként bontva külön-külön a látnivalók, múzeumok, szabadtéri programok (jobb játszóterek, kirándulóhelyek részletes túraútvonallal), kulturális programok és gyermekbarát éttermek. A rajzolt térképek pontosak és imádni valók. Sok kevésbé ismert helyszín is van benne. Mi a könyv miatt jutottunk el a Mentő Múzeumba, a Tűzoltó Múzeumba és mind a kettő, olyan nagy sikert aratott, hogy rendszeres visszajárók lettünk. Vagy felfedeztük a Kalandpark játszóházat, mely a lehető legmesszebb van tőlünk (Észak Budáról Dél Pestre ugye), de a legelfogadóbb ilyen jellegű hely, ahol a felnőttek is felmehetnek a játékokra és fogyatékos gyermeket is szívesen fogadnak. Minden programnál van egy életkor, hogy hány éves gyerekeknek ajánlják. Mi sokszor ez alapján választottunk és meglehetősen jól belőtték, hogy mekkora gyereknek lehet érdekes a program.
Két dolog van, amit nehezményezek,. Az egyik, hogy már kezd elavulttá válni a könyv. Rengeteg program/ helyszín nem aktuális már és persze újabbak is nyíltak közben. Volt rá egy kezdeményezés, hogy a változásokat a kiadó honlapján közzéteszik, de ez már nem működik.
A másik, hogy valamiért a gyerekbarát vendéglátó helyeknél úgy gondolták, hogy elsősorban a sültkrumplis, gyorséttermes, pizzázós vonal lehet érdekes a családoknak, ami azért nem feltétlenül így van.

W_L I>!
Farkas Zoltán – Sós Judit – Mészáros Mária: Budapest gyerekekkel

A szerzoktol es kiadojuktol megszokott minosegu, rendkivul reszletes es alapos utikonyv fovarosunkrol.
Noha elvileg gyermekkel programot keresok szamara irodott, rengeteg felnottek szamara is erdekes latnivalot/programot is bemutat, koztuk olyanokat is amiket tudtommal egy mas, Budapestrol szolo utikonyvben nem talalunk meg igy egyutt, peldaul alig ismert termeszetvedelmi teruleteket, kis keruleti helytorteneti muzeumokat is hasonlokat.
A leirt informaciok jo resze nem idoerzekeny, tehat a kiadasi ev kevesbe befolyasolja a konyv hasznossagat mint sok mas utikonyv eseteben.


Népszerű idézetek

Trudiz>!

Hazánk büszkélkedhet a világ második földalattijával, melyet […] 1896. május 2-án adtak át a forgalomnak.

32. oldal

Kapcsolódó szócikkek: 1896
Trudiz>!

A Budai-hegység barlangokban gazdag, s ezek közül több is nyitva áll a látogatók előtt.

Kapcsolódó szócikkek: Budai-hegység
Trudiz>!

Tündérszikla
XII. kerület, Zugliget út
[…]
A Tündérszikla lélegzetelállítóan szép képződmény, az odavezető séta során pedig lebilincselő, a budai kilátókéval vetekedő panorámában lehet részünk.

152. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Zugliget út
Trudiz>!

Budapest és környéke számtalan izgalmas látnivalót és programot kínál gyerekeknek. Ez a könyv felnőtteknek szól, de az egyes helyszíneket kifejezetten a gyereke, pontosabban a csecsemőktől a 12-14 éves korig terjedő, a kamaszkor előtti korosztály szemszögéből mutatja be: csak azt írja le, ami őket, illetve őket is érdekelheti.
Ugyanakkor a felnőttek is sok érdekességet találhatnak…

(első mondat)

Trudiz>!

Budapest környékén rengeteg helyen szoktak horgászni…
A legszebb tavak közé tartozik a Tahitótfalu mellett lévő Bergmann-tó, a Pilisvörösvár közelében található Határréti- víztározó, a Királyréti horgásztó vagy a Gödöllő után található Babatvölgyi horgásztó.

15. oldal

Trudiz>!

Budapest környékén több úgynevezett tanösvény is található, itt a kiépített utak mentén táblák mutatják be a környék növény és állatvilágát. A legizgalmasabb a mocsaras területeket érintő ócsai Selyem-réti tanösvény és a váci Ártéri Erdő Tanösvény, a legtanulságosabb pedig a 2005-ben átadott Gyadai-tanösvény.

17. oldal

Kapcsolódó szócikkek: 2005 · Gyadai-tanösvény · Selyem-réti tanösvény
Trudiz>!

Merzse-mocsár
[…]
A Ferihegyi repülőtér és a rákoskerti vasútállomás között elterülő természetvédelmi terület a város egyetlen természetes vízi élőhelye, mocsara, ahol sok ritka, védett növény és állatfaj megtalálható.

102. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Merzse-mocsár

Hasonló könyvek címkék alapján

444 jó hely Budapesten
Hanga Zoltán: Budapest Zoo
Száraz György: A budai várnegyed
Bede Béla: Budapest építészete
Szalontay Gyuláné: Budapest
Bolla Zoltán: Budapest Art Deco
Lipták Gábor – Zákonyi Ferenc: Balatonfüred és környéke
Feuerné Tóth Rózsa: Margitsziget
Magyarósi Csaba – Szűcs Ádám: Egy hét a városban
Cooper Eszter Virág (szerk.): Budapest