Első ​könyvem az univerzumról (Eszes Róka meséi) 96 csillagozás

Hogyan születnek a csillagok?
Farkas Róbert: Első könyvem az univerzumról

Ez a könyv Rókapapa meséje a világ keletkezéséről. Alkotója, a grafikusként is elismert Farkas Róbert először angol nyelven, közösségi finanszírozással valósította meg, most pedig a világmindenséget fürkésző magyar gyerekek is választ kaphatnak kérdéseikre. Ez a könyv az Eszes Róka-sorozat első darabja, amelyet Raffai Péter Ph.D., az ELTE Atomfizikai Tanszékének asztrofizikusa a jövő felfedezőinek ajánl.
Ez a könyv az első könyved az univerzumról.

Eredeti megjelenés éve: 2017

Tagok ajánlása: 5 éves kortól

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Eszes Róka

>!
Kolibri, Budapest, 2019
36 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634370437
>!
Kolibri, Budapest, 2018
36 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634370437 · Illusztrálta: Farkas Róbert
>!
Kolibri, Budapest, 2017
36 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634370437 · Illusztrálta: Farkas Róbert

Kedvencelte 2

Várólistára tette 49

Kívánságlistára tette 68

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

Bíró_Júlia>!
Farkas Róbert: Első könyvem az univerzumról

Farkas Róbert: Első könyvem az univerzumról Hogyan születnek a csillagok?

Eszes Róka aztán meg van arról győződve, hogy a kölyke sem buta, szóval ha már úgy esett, hogy a kisróka nem pont a saját eredetére kíváncsi azt alkalmasint a mamájával megtárgyalta már , akkor a csillagok születését is a – nagy vonalakban való – teljesség igényével meséli el neki. Ősrobbanással meg minden, sőt, a nagyobbacska kisrókáknak olvasóknak van itt némi Higgs-Bozon meg kvantumfizika is, de egész vázlatosan, beleszaglászósan; nem sokkal bonyolultabbak a megfogalmazások egy alanynál és egy állítmánynál per állítás, így az ideális közönség nagyjából annyi lehet a humanoidoknál is, ahány évesen érdekelni kezdik a csillagok meg a bolygók meg a származásuk például. Meg lehet kicsit idősebb is, mert ott vannak minden oldalon az apró betűs sorok. Személyes kedvencem: spoiler.
Egyébiránt pedig álomszép a kivitele kívül-belül, szerintem jó ritmusban váltják egymást a természetes környezetben mászkáló-szaglászó és rókaságokat művelő rókák képei meg a magyarázatokhoz fűzött elvontabb, változó mértékben absztrakt illusztrációk. (Mondjuk azt ne kérdezze tőlem senki, hogy raktak tüzet, de afelett térjünk napirendre, tekintsük inkább a mellette tárgyalt Nap-hasonlat részének.)
Szerintem főképpen beszélgetős olvasmányként működik, nem-annyira-apró róka kölykök társaságában, de egyébiránt alig várom azoknak a véleményeit is, akik már kipróbálták az élményt gyerkőcökkel együtt. Alighanem ezért el is kezdem most figyelni ezt a könyvet, pedig ilyet nem szoktam.

murmur>!
Farkas Róbert: Első könyvem az univerzumról

Farkas Róbert: Első könyvem az univerzumról Hogyan születnek a csillagok?

Ó, ez egy annyira jópofa könyv és olyan sok kérdést megválaszol a gyerekek nyelvén, hogy csuda. Az apróbetűs részben a nem fizikus szülők is gyarapodhatnak némi infómorzsával, ez külön jó pont. Féltem amikor megrendeltem, hogy most ezzel nagyon mellé fogok nyúlni és a gyerek megint kap egy rakás számadatot amire csak pislog így ötévesen, viszonyítási alapok híján, de nagyon eszesen magyaráz, hatalmas pozitív csalódás. Mindezek mellett esztétikus, szép kiadás, kedves rajzokkal. Mindenképp be fogom szerezni a sorozat többi részét is.

Lorenza_Pellegrini>!
Farkas Róbert: Első könyvem az univerzumról

Farkas Róbert: Első könyvem az univerzumról Hogyan születnek a csillagok?

Nagyon jól magyarázza azokat a dolgokat, amik minden gyereket elkezdenek érdekelni előbb utóbb ha felnéznek az égre. Az viszont mennyire ciki hogy így is maradt benne olyan kérdés amit nem értettem teljesen. Nekem pedig nem ez az első könyvem az univerzumról.:)

AniTiger MP>!
Farkas Róbert: Első könyvem az univerzumról

Farkas Róbert: Első könyvem az univerzumról Hogyan születnek a csillagok?

Csak bementem a könyvtárba, aztán amikor megláttam az ajánlópolcon, felmarkoltam. Igazából @Szimirza keresett valamit a gyerkőcének, én meg követtem és közben – hipp-hopp – ki is olvastam ezt a csodaszép illusztrációkkal és bájos szöveggel teli gyönyörűséget. Kifelé menet visszatettem a polcra, hátha szemet vetnek rá az ifjak.

Engem meggyőzött, értékes és aranyos egyszerre.
Mondjuk engem a célközönség korában nem az ég nyűgözött le, hanem az elektronika, de ízlések és pofonok. Tuti megleli azt, akinek írták.
(…és azok a rókák! *.* Imádtam.)

Molymacska P>!
Farkas Róbert: Első könyvem az univerzumról

Farkas Róbert: Első könyvem az univerzumról Hogyan születnek a csillagok?

Ez az a könyv, amit nem tudok megítélni felnőtt fejjel, hogy a gyereknek olvasható e.
A könyv nagyon felkeltette az érdeklődésemet, nagyon sok helyen láttam, szinte a csapból is ez folyt, és úgy éreztem, meg kell tudnom, miről is maradtam le.
Kicsit megdöbbentem, kicsit ültem fölötte és gondolkoztam és kicsit megértettem mindent. Nem mintha ennek a nagy részét amúgy nem tudtam volna, de érdekes volt ebben a tálalásban olvasni róla.
Nem tudom, hogy csak nekem volt e furcsa, vagy másnak is, de néha a lenti (apró betűs) szövegnek nem sok köze volt a fentihez. Mármint mindig volt, de valahogy nem olyan erősen, hogy rögtön ugyanarra gondoljak, mint az író.
Nekem tetszett az illusztráció, igen hangulatos volt, maga a tartalma is a könyvnek. Nem tudom, ha gyerekem lenne, mennyi időt beszélnénk arról, hogy miről szólt ez a könyv. valószínűleg sokat, és talán ez nem is lenne baj… legalább megismerné a világot.

meseanyu P>!
Farkas Róbert: Első könyvem az univerzumról

Farkas Róbert: Első könyvem az univerzumról Hogyan születnek a csillagok?

Szerintem elég lett volna a főszöveg, ami egyszerű és érhető, alatta a kiegészítések feleslegesek. Sajnos az illusztrációk sem voltak olyan szépek, mint vártam.

Teetee>!
Farkas Róbert: Első könyvem az univerzumról

Farkas Róbert: Első könyvem az univerzumról Hogyan születnek a csillagok?

Van rólam egy kép, nagyapámmal vagyok rajta, három-négy éves lehetek, és nagy áhítattal nézzük együtt a földgömböt. Nagyapám földrajz-történelem szakos tanár volt, én pedig elég hamar (még nem jártam iskolába) eljutottam a dilemmához, hogy a „ki korán kel, aranyat lel” közmondás kiértékelésénél vajon hogyan döntik el, ki kelt a legkorábban (minden reggel kerestem az aranyat a konyhában), és figyelembe veszik-e vajon az időzónákat. Az előszobában Földre és Napra is játszottunk, nagyapámnak Napként elég könnyű dolga volt, de én mindig beleszédültem a sok forgásba és keringésbe.

Nem tudom, más gyerek hogyan van vele, de engem kezdettől fogva érdekelt a Nap, a Hold és a csillagok, és szerintem mások is így lehetnek vele. De lehet, hogy másoknak nincs egy varázslatos nagypapájuk, aki Földre és Napra játszik velük, és nekik elkel a segítség. Ezért lettem totál lelkes, amikor először (még az angol nyelvű kiadás közösségi kampánya alatt) hallottam erről a könyvről. Még lelkesebb lettem, amikor megtudtam, hogy magyarul is lesz, és még annál is lelkesebb lettem, amikor a kultúrarovaton keresztül kaphattam belőle egy recenziós példányt.

És ezt írtam róla:

A könyv gyönyörű. Rókapapa és a kisróka egész oldalas rajzokon megörökített meghitt pillanatai nem csak a gyerekekre lesznek hatással. A világűr színvilága kissé eltér a Hubble űrtávcső látványos képein megszokottól, de aki hiányolná a több sárga ragyogást, annak megsúgjuk, a Hubble eredetileg fekete-fehér képeket készít.
A szövegnek nagyon jót tesz, hogy a szerző laikus, így sosem bonyolítja túl a mondandóját. A magyarázatokhoz nagyon sokszor a hétköznapi életből vesz hasonlatokat (az univerzumban több csillag létezik, mint ahány homokszem van a Föld összes tengerpartján; a Nap olyan, mint egy tábortűz; az atomok úgy állnak össze molekulává, sejtekké majd egy szervezetté, ahogy egy tócsából ér, az érből patak, a patakból folyó, a folyóból pedig tenger lesz), így a szöveget felolvasó felnőtt és a felolvasást hallgató gyerek sem fogja elveszteni a fonalat.
Rókapapa és a kisróka beszélgetése mellett minden oldal alján olvashatunk néhány – szintén nagyon közérthető formában tálalt – érdekes adalékot is, ami még az univerzum és az asztronómia iránt érdeklődő felnőttnek is szolgálhat újdonsággal: tudták például, hogy a Földet a Hold mellett egy kisbolygó is kíséri, a 3753 Cruithne? (Nem egészen úgy, mint a Hold, de kicsit mégis, ugyanis nem a Föld körül kering, de közel ugyanannyi idő alatt kerüli meg a Napot, mint a Föld.)
Tény, hogy akadhatnak olvasók, akiknek világnézeti problémáik lesznek a könyvvel, akik számára túl meredek az állítás, hogy „mindannyian a csillagokból jöttünk”, és a „Hold a te testvéred is” – még a kisróka is értetlenkedik ezen kijelentéseket hallván. Rókapapa azonban kifejti, hogyan is érti ezt, ezzel gyakorlatilag elmagyarázza az ősrobbanás elméletét a kisrókának.
Farkas Róbert saját bevallása szerint nem tudományos munkát akart írni, célja az volt, hogy felkeltse az érdeklődést az asztrofizika iránt, s ez ragyogóan sikerült neki. Rövid magyarázatai pont arra jók, hogy újabb kérdéseket vessenek fel.
A könyv mottója is az: „Kérlek, sose felejts el kérdezni!” Ezt a tanácsot pedig kortól függetlenül érdemes megfogadni.

Filippino P>!
Farkas Róbert: Első könyvem az univerzumról

Farkas Róbert: Első könyvem az univerzumról Hogyan születnek a csillagok?

Jelenlegi kedvenc gyerekkönyvem. Egy kedves moly küldte a kislányomnak ajándékba. Alapvetően szeretjük a rókákat -nevében is benne van-, sőt, azóta láttunk élőben is. :) De ez még semmi! Ennek a róka nősténynek ugyanaz volt a neve, mint a lánykámnak, és még filmsztár is volt.
Felnőtt tartalom következik: :D
Mindennap el kell olvasni a könyvet többször, különösen ügyelve a bolygókra, amiket mint egy mondókát elkezdett megtanulgatni. Főleg az „Uránusz,Neptunusz” páros lett a kedvence. Kérdem tőle, és a többi? „Uránusz, Neptunusz, Mekkúrusz…” :D :D :D Első aranyköpései közé felírva. 21 hónapos a drágám.

gab001 P>!
Farkas Róbert: Első könyvem az univerzumról

Farkas Róbert: Első könyvem az univerzumról Hogyan születnek a csillagok?

Az oldalak kétrészre tagolódnak; a nagybetűs egy beszélgetés a csillagokról és a hozzájuk kapcsolódó kérdésekről, míg apró betűvel olvashatunk egyéb érdekességeket, ez már inkább a szülőknek szól. Nekem nem igazán tetszett ez a megoldás, mert így mindig kiestem a ritmusból. Ugyanakkor tényleg számos új ismerettel gazdagodtam, bár nem ez az első könyvem az Univerzumról. A rajzok is tetszettek, bár nem túl hangsúlyosak. Szívesen adnám fiatalok kezébe.

>!
Kolibri, Budapest, 2017
36 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634370437 · Illusztrálta: Farkas Róbert
Sicc>!
Farkas Róbert: Első könyvem az univerzumról

Farkas Róbert: Első könyvem az univerzumról Hogyan születnek a csillagok?

Nagyon tetszett! Olyan jól magyarázza el az alapokat! Én is tanultam belőle újat!:) És tündériek az illusztrációk!
(Egyetlenegy kis dolog szúrt szemet…mégpedig, hogy a kivitelezése miatt képeskönyvnek titulálhatjuk, de ami benne van, nem a legkisebb korosztálynak szól…viszont akinek szól, az magától talán nem veszi kézbe. Nem egyszerű.)


Népszerű idézetek

Sicc>!

Fanni lányomnak. Kérlek, sose felejts el kérdezni!

3. oldal

Farkas Róbert: Első könyvem az univerzumról Hogyan születnek a csillagok?

Bíró_Júlia>!

A vérünkben található vasatomok, a csontjainkban lévő kalciumatomok és a tüdőnkben felhasznált oxigénatomok öregebbek, mint a Föld, és távoli csillagok belsejében keletkeztek.

Farkas Róbert: Első könyvem az univerzumról Hogyan születnek a csillagok?

3 hozzászólás
Caledonia_Valley P>!

És a többi bolygón is olyan rókák élnek, mint mi?

Farkas Róbert: Első könyvem az univerzumról Hogyan születnek a csillagok?

Caledonia_Valley P>!

– És a Hold miből van? Hiába fényes, nem érzem, hogy melegítene.
– A Holdat a Nap világítja meg éjjelente. Még ha tőlünk nézve olyankor nem is látszik. Kicsit olyan a Hold, mintha a Föld kistestvére lenne.

Farkas Róbert: Első könyvem az univerzumról Hogyan születnek a csillagok?

Caledonia_Valley P>!

A galaxisok hatalmas csillagvárosok, amikben csillagok és bolygók, holdak és meteorok örvénylenek szüntelen, akár a víz folyóban.

Farkas Róbert: Első könyvem az univerzumról Hogyan születnek a csillagok?

Caledonia_Valley P>!

De ha a világűr ilyen hatalmas, akkor miért nincsenek rókák mindenhol?

Farkas Róbert: Első könyvem az univerzumról Hogyan születnek a csillagok?

Caledonia_Valley P>!

– Képzeld el a Napot úgy, mint egy téli tábortüzet az erdőben. Ha túl közel mész hozzá, megperzseli a bundádat. Ha pedig messziről nézed, nem ad meleget, csak a pislákoló fényét láthatod a sötét fák között. A Föld pont jó helyen van, megfelelő távolságra a forró Naptól.

Farkas Róbert: Első könyvem az univerzumról Hogyan születnek a csillagok?

Caledonia_Valley P>!

Még mindig nem értem, hogyan lehet a testvérem a Hold, vagy a Nap, ami az égen világít. Egyáltalán nem hasonlítok egyikre sem!

Farkas Róbert: Első könyvem az univerzumról Hogyan születnek a csillagok?


Hasonló könyvek címkék alapján

Telegdi Ágnes: Állatok erdőn-mezőn
Bartos Erika: Buda tornyai
Mechler Anna: Olina és a varázsszirmok
Bartos Erika: Bogyó és Babóca foglalkoztatókönyv 12 új mesével
Csapody Kinga: Irány a Vértes és a Gerecse!
Berg Judit: Tökmagok a korallzátonyon
Kemény Kristóf: Focista leszek én is!
Walt Disney – Micimackó – Hová bújik a nap éjjelente?
Lázár Ervin: Öregapó madarai
Tasi Katalin: Vízcsepp