Első ​könyvem a fénysebességről 46 csillagozás

Mitől világít a Nap?
Farkas Róbert: Első könyvem a fénysebességről

Róka papa ezúttal arról mesél, mitől világít a nap, és miért nem pukkan ki, mint egy lufi. A kisrókának persze számtalan kérdése van még: miért nem tudunk akármekkorát ugrani? Milyen gyorsan közeledik a fény? És mi történik, ha két fekete lyuk összetalálkozik?
A nagy sikerű Eszes Róka-sorozat második darabja a fenti kérdésekre adja meg a választ, a legkisebbek számára is érthetően.

Ez a könyv az első könyved a fényről és a gravitációról.

Eredeti megjelenés éve: 2018

Tagok ajánlása: 5 éves kortól

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Eszes Róka

>!
Kolibri, Budapest, 2018
36 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634371656 · Illusztrálta: Farkas Róbert

Kedvencelte 1

Várólistára tette 16

Kívánságlistára tette 26


Kiemelt értékelések

>!
blueisthenewpink SP
Farkas Róbert: Első könyvem a fénysebességről

Öhm. Továbbra is tetszik a képi világa, a keretekben levő mesélős magyarázó rész és alatta a tudomány. A Kicsinek (4 lesz) mondjuk ez nagyon messze van, csak azt kérdezgette, melyik rajzon mi van. A Nagy (8 lesz) érdeklődve hallgatta, az első oldal plusz információinak meghallgatása után követelte mindenhol a tudományt is. Részemről az elérte azt a szintet, ahol már nem értem.

Hasonló koromban nekem nagyon nyugtalanító volt a gondolat, hogy a Nap vörös óriás korában felfal bennünket, és nem igazán vigasztalt a nővérem legyintése, miszerint addigra már úgysem fogunk élni. A Nagy egyelőre ezen nem akadt fenn, a Nap születése érdekelte meg hogy nem lesz belőle fekete lyuk. Az is valami, végül is.

Mesének nem mese, inkább kedves, de nem gügyögő hangú ismeretterjesztés. (Természetesen aparóka magyarázza a tudományt, na mindegy.)

8 hozzászólás
>!
Zsófi_és_Bea P
Farkas Róbert: Első könyvem a fénysebességről

Rókák és világűr! Csoda egy párosítás volt ez nekem, aki mindkettőtől odáig vagyok. Nagyon tetszett ez a könyv, és még új ismereteket is szereztem, mert hiába szeretem a világűrt, mint egy titokzatos, megfoghatatlan és szinte felfoghatatlan valamit, azért egyáltalán nem közelítem meg tudományos oldalról ezt a témát.

Ez a kedves és aranyos könyvecske pedig éppen ezt teszi. Kicsit tudományos, kicsit komoly, szóval egy gyerekeknek szóló ismeretterjesztő kötet, egy aparóka és kisrókája előadásában, melyben rókagyerek kérdez, paparóka válaszol.
Bővebben: http://konyvutca.blogspot.hu/2018/03/fenysebesseg-egysz…

>!
Bíró_Júlia P
Farkas Róbert: Első könyvem a fénysebességről

Hát, Eszes Róka Junior az első és a második kötet között elkezdhette a gimnáziumot – ez megmagyarázná, hogy miért annyival nagyobb az összes közös képükön, de még azt is, hogy az apja az első kötetnél jóval szárazabban társalog vele. Amit az első kötetben különösen szerettem – hogy sikerül a kvantumfizikáról úgy beszélni, hogy a vélelmezett öt-hatéves énem már nagyjából értette és kedvelte volna a dolgot –, az most elveszett valahol ott, mikor szóba került a nap fénye. Igen, az a kötet első kérdése. Valahogy itt a beszélgetés sem próbál meg beszélgetésnek látszani, az egyes válaszok után sem annyira magától értetődő a következő kérdés, kevésbé logikus, hogy a kisróka ezt kérdezze, és ne valami mást, ha már nem legyint dupla manccsal az egészre, és hívja a papáját inkább avarban hemperegni.
Az illusztrációk még mindig szépségesek bár ezúttal rókából is kevesebb van, meg a könyvecske úgy általában továbbra is nagyon szép, csak most mintha a kerettörténet elfeledkezett volna magáról. Vagy arról, hogy a közönség nem lett sokkal idősebb és tudományosan képzettebb az első kötet óta.

>!
Ninácska P
Farkas Róbert: Első könyvem a fénysebességről

Ezt a könyvet a borító miatt vettem kézbe, elképesztően aranyosak a kis rókák, öröm őket nézegetni.
Örülök, hogy mostanság egyre több olyan ismeretterjesztő gyermekkönyv születik, amelyek közérthetően, a gyermekek számára érhetően magyaráznak el tudományos dolgokat – ebben az esetben a világegyetemről, a csillagokról, a Napról és a fénysebességről is szó esik.
Gyermekeknek, felnőtteknek egyaránt garantált szórakozást ígérő, imádni való kis kötet.

>!
gab001 P
Farkas Róbert: Első könyvem a fénysebességről

Az első részből tanulva először a nagybetűs részt olvastam el, majd utána a kisbetűs, felnőtteknek szánt további ismereteket. Úgy gondolom, ez a módszer sokkal inkább nekem való, mert így nem éreztem annyira darabosnak az olvasást. Ezúttal is sokat megtudhatunk a Napról, a fényről és persze az Világegyetemről magáról. Örülök neki, hogy vannak ilyen könyvek, mert lehetőségük van a kicsiknek már egész korán megismerkedni az őket körülvevő világgal, nem kell megvárniuk, hogy évtizedeket az iskolapadban töltsenek, míg végre megismethetik ezeket az összefüggéseket. Valószínűleg megérteni csak később fogják, de akkor már sokkal könnyebben. Felnőtteknek sem árt.

>!
Kolibri, Budapest, 2018
36 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634371656 · Illusztrálta: Farkas Róbert
2 hozzászólás
>!
Sicc
Farkas Róbert: Első könyvem a fénysebességről

Nagyon jónak tartom az ötletet, szeretem a kivitelezést, és azt, hogy a felnőtteknek (nagyobb gyerekeknek) további (számomra néhol felfoghatatlan) magyarázatot is ad.
De azért a „legkisebbeknek” ajánlást megkérdőjelezném a fülszövegben….

2 hozzászólás
>!
Teetee
Farkas Róbert: Első könyvem a fénysebességről

Engem a rókák megvettek kilóra. Nem adhatok rá mást, mint öt csillagot, egyrészt az ötlet miatt, másrészt a megvalósítás miatt, harmadrészt a rókák elképesztő cukiságfaktora miatt. Az első résznél már lelkendeztem sokat, itt most csak annyit, hogy az itt olvasott dolgok nagy részével nyilván nem itt találkoztam először, de nem is én vagyok az eredetileg meghatározott célközönség :) Nem tudom, bizonyos életkorokban mennyit fog fel ebből valaki, de ezt a könyvet jó lapozgatni és simogatni, és arra pont ideális, hogy felkeltse az érdeklődést a téma iránt.
Már alig várom a következőt!

>!
tetsuo
Farkas Róbert: Első könyvem a fénysebességről

Ez már egy jóval nehezebb téma, mint amit az első kötetben olvashattunk, jóval specifikusabb és azt éreztem, hogy az előadásmód is egy kicsit szárazabb, kevésbé gyerekkompatibilis. Persze azért itt is voltak jó hasonlatok, mint pl. a pókhálóba hullott mag a tér görbülése kapcsán. A rövid szöveg azért alapvetően gördülékeny, szépen halad, mint a God of Speed a Mavtól.
A borító valamiért megint jobban tetszik, mint a belső illusztrációk (amik ettől függetlenül szintén szépek, most talán még jobban is tetszenek mint az első kötet esetében), de ez mondjuk képregényeknél is sok esetben így van, gondolom, nem annyira megdöbbentő.
Kötekvő rovatunk: azt olvastam a könyvben, hogy a fény mindig állandó sebességgel halad, míg az Életed története szerint a vízben a fény lassabb mint a levegőben. Most akkor Ted Chiang át akar verni?
Mindenesetre még mindig a legjobb (és tudtommal az egyetlen) ismeretterjesztő mesekönyv sorozat a piacon.

2 hozzászólás
>!
tmezo P
Farkas Róbert: Első könyvem a fénysebességről

Ez az első kötet, amit olvastam a sorozatból. Sztem ez inkább nagyobb gyerekeknek való. Sok olyan dolog, elmélet van benne, amit kisebbek nem hiszem, hogy megkérdeznek, illetve foglalkoztatná őket.
Nekem tetszett, érdekes volt, és elég jól magyaráz gyereknyelven. Külön öröm, hogy minden kérdéshez van felnőtt válasz is.

>!
dianna76 P
Farkas Róbert: Első könyvem a fénysebességről

Ugyanazt éreztem, mint az előző kötetnél: túl tudományos gyerekkönyvnek. Ezúttal külön olvastam a párbeszédes részt, majd a könyv elejétől újraindulva az ismeretterjesztő részt. Sajnos így sem tetszett. Lehet, hogy a legnagyobb baj az, hogy nem érdekel ilyen formában a csillagászat.

>!
Kolibri, Budapest, 2018
36 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634371656 · Illusztrálta: Farkas Róbert

Népszerű idézetek

>!
Caledonia_Valley P

Minél messzebb nézünk a világűrbe, annál korábbi állapotra tekintünk vissza. Ha a nap fénye egyszer csak kialudna, akkor mi itt a földön csak nyolc perc múlva vennénk észre – olyan sokat kell utaznia a napsugaraknak!

>!
Caledonia_Valley P

A feleségemnek, Lilinek, aki mindig bátorít és olyan dolgokra inspirál, mint ez a könyv.

>!
Caledonia_Valley P

…az égbolton láthatsz most olyan csillagot is, ami már régen nem létezik, mire hozzánk ér a fénye…


Hasonló könyvek címkék alapján

Walt Disney – Micimackó – Hová bújik a nap éjjelente?
Telegdi Ágnes: Állatok erdőn-mezőn
Bartos Erika: Buda tornyai
Bartos Erika: Bogyó és Babóca foglalkoztatókönyv 12 új mesével
Lázár Ervin: Öregapó madarai
Bálint Ágnes: Micsoda pók a vízipók!
Marék Veronika: Hol terem a sok gyümölcs?
Fazekas Anna: Kíváncsi Zsófi farsangja
Csapody Kinga: Irány a Balaton!
Berg Judit: Tökmagok a korallzátonyon