Kreatúra 14 csillagozás

Farkas Péter: Kreatúra

Farkas Péter kisregénye az ember által átélhető testi és lelki szenvedés legmélyebb bugyraiba vezeti az olvasót. A három hosszabb fejezetre tagolódó alkotás legfőbb kérdése: meddig ember az ember? Az éhezés, a nihil, az őrület, a számkivetettség hogyan zárhat be valakit egy mások által megközelíthetetlen burokba, s ugyanakkor hogyan segít mégis abban, hogy túlnőjön a világon, melytől el van szigetelve. Farkas Péter húsbavágó prózáját olvasva megrendülve szembesülünk az emberi magány nem hétköznapi formáival.

>!
Magvető, Budapest, 2009
116 oldal · ISBN: 9789631427400

Várólistára tette 10


Kiemelt értékelések

murmur>!
Farkas Péter: Kreatúra

Ezt a könyvet nem volt jó érzés olvasni. Túlságosan is sikerült megeleveníteni az írónak a témákat. Az első rész még a rémálmok közé is befurakodott, gondolom az eredeti célja is ez lehetett.

iniesta>!
Farkas Péter: Kreatúra

Számomra ennél a szövegnél működik leginkább Farkas „nyílttá tett” motívumszövése és beágyazott utalástechnikája, a kapcsolódó képek és allúziók rendre nagyon szervesen eldolgozottak, de a szövegnyelv valami elképesztően „vetemedett”. Kéreg, hajdú, habzsol, homokban kúszó krokodil – tényleg ilyen szókészlettel lehet jól körülírni a megjelölt szenvedést? Látom, hogy ez az alkotói indíttatás (nyelvi experimentalizmus?), csak szerintem az olvasó agya elég a befogadás mentén történő súrlódásban. Márpedig a mű ott születne meg, vagyis maga a mű ég el. Egyébként Farkasra nézve a dolgot általános problémának gondolom: egy olyan szövegszerkezet, ami koncepcióját tekintve velejéig harmonikus célokat hajt (itt pl. hármas tagoltság a három kreatúra-variáció egybenyalábolásával, szinte zenei kompozícióban) hogyan tud megfelelően egyesülni egy velejéig disszonáns szövegnyelvvel? Ha erre nincs válasz az alkotásban, akkor az egész vagy (gyakrabban) szétesik, vagy (ritkábban) végtelenül steril eredményre vezet. Farkas láthatóan rengeteget foglalkozik a szövegeivel, így azok sosem esnek szét. Ellenben sterilek lesznek, mivel a fenti kérdésre legtöbbször nincsen válasza. A kivétel: https://moly.hu/konyvek/farkas-peter-johanna.

Emiatt olvastam: https://moly.hu/konyvek/esterhazy-peter-az-olvaso-orszaga. EP persze anno csak a Nyolc percről írt lelkesedéssel, de nekem teljesen prózai, könyvszállítással kapcsolatos okokból egyszerűbb volt megvennem egyszerre Farkas mind a négy szövegét (az egyik országos könyvterjesztőnél, aki nem a Libri, a négy együtt kerül egy mai új könyv árába). A másik háromról írtam egy megjegyzést itt: https://moly.hu/ertekelesek/1129662.


Népszerű idézetek

agg_álborda >!

Miközben kipakolom a legszükségesebb holmijaimat, újra és újra elcsodálkozom, hogy az elhelyezésükkel egyidejűleg minden tárgy elveszíti személyes jellegét. A szobában lassan nem lehet megmozdulni, mégis ugyanolyan üres, mint érkezésemkor.

73. oldal (Magány)


Hasonló könyvek címkék alapján

Bodnár Dániel: Az áldozat
Reisinger Attila: Holtak ideje
Békés Pál: Összegyűjtött bélyegek
M. Szlávik Tünde: A férfi illata
Bíró Kriszta: Fércmű
Kiss Ottó: Az elmerült kert
Zilahy Péter: Az utolsó ablakzsiráf
Réz Pál (szerk.): Körkép 2000
Száraz Pál: A sah drágakövei
Iancu Laura: Gerlice