Leválni ​a köldökzsinórról 2 csillagozás

Ökofalvak Magyarországon
Farkas Judit: Leválni a köldökzsinórról

E ​tanulmánykötet a szerző magyar ökofalvakról írt munkáiból nyújt válogatást. Az ökofalu olyan alternatív életmód-kísérlet, amely viszonylag keveseket vonz, és még kevesebb azoknak a száma, akik a szándékon túl meg is tudják valósítani. Mivel a magyarországi ökofalvakban lakók lélekszáma legfeljebb 500 fő, azt gondolhatnánk, hogy valójában marginális jelenségről van szó. Mégis érdemes vele foglalkozni: egyrészt mert az ökofalusi értékrend vizsgálata – tehát, hogy mi ellenében és mi mellett jön létre – jelen társadalmunk problémáinak diagnózisa lehet; másrészt mert rendkívül érdekes társadalmi kísérlet, amely a társadalomtudományok számára (is) izgalmas kutatási terepet kínál, önmagán túlmutató kérdéseket vetve fel.

Az ökofalusiakat – akiknek jó része középosztálybeli értelmiségi – általában erős reflexivitás jellemzi: reflektálás a világ dolgaira, véleménynyilvánítás az aktuális társadalmi kérdésekről (fogyasztói társadalomról, globalizációról, centralizációról,… (tovább)

>!
L'Harmattan, Budapest, 2018
200 oldal · ISBN: 9789634143819

Most olvassa 1

Várólistára tette 4

Kívánságlistára tette 6


Kiemelt értékelések

brácsa_lant>!
Farkas Judit: Leválni a köldökzsinórról

Farkas Judit olyan elfogulatlan, kívülálló tudományossággal közelíti az ökofalvakat (még több évnyi résztvevő kutatás, velük együtt élés után is), ami nekem szokatlan, mert egy ideje olyan körökben mozgok, ahol majdnem mindenki le akar költözni, de legalábbis szimpátiával követi a vidéki ökoközösségek működését. (Nem mintha Takács-Sánta András felvállalt elkötelezettsége csökkentené a könyve tudományos értékét.)
A tanulmányok egy-egy szempontból (pl. étkezés, idő- és térhasználat, vallás/hit) vizsgálnak vagy egy adott ökoközösséget, vagy a magyarországi ökofalvakat együtt. Az alapelveket és irányokat persze már ismertem, de megtudtam új részleteket is, például a vallás/hit/spiritualitás gyakorlásáról.
Szépen összeválogatott kötet, bár szerintem lehetne kétszer ilyen vastag is. Többször hivatkozik a szerző olyan más tanulmányára, ami nem került bele a kötetbe, pedig szívesen továbblapoztam volna rögtön azt is elolvasni.

Egy csillagot azért vonok le, mert tele van sajtóhibával (nemcsak központozási hibák, de nem egyeztetett mondatok is vannak bőven, ami már zavaró). Mivel különböző helyeken megjelent tanulmányokat válogattak össze, pár bekezdés több helyen is szerepel szó szerint ugyanúgy a kötetben. Ez biztos tudatos döntés, hogy külön is olvashatók legyenek, bár én az átdolgozás pártján lennék ilyen esetben.

3 hozzászólás
kisssan27>!
Farkas Judit: Leválni a köldökzsinórról

Érdekes tanulmányok gyűjteménye. Hiányoltam az adatokat számok (vagy legalábbis arányszámok) formájában. Rengeteg – túl sok is – az utalás más szerzők műveire, több saját gondolat, meglátás, megállapítás jót tett volna a kötetnek. A nyelvezetről: alig találhatni olyan mondatot, amely ne lenne teletűzdelve idegen szavakkal, ettől nem lesz a mondanivaló sem tudományosabb, sem igazabb (tudósaink némelyikének enélkül is sikerült szakterületéről írnia). Ajánlható.


Hasonló könyvek címkék alapján

Kepes András: Világkép
Lázár Katalin (szerk.): Tanulmányok a szurguti osztják kultúráról
Polcz Alaine: Rend és rendetlenség
Szent-Györgyi Albert: Az őrült majom
Henri Boulad: A halálban ugyanis megszületünk
Rácz Laura Rebecca: Tudatosan gyermektelenek
Szenti Tibor: Parasztvallomások
Csernus Imre: A férfi – Srácoknak
Popper Péter: Az önmagába térő ösvény
Oborni Teréz – Tompos Lilla – Bencsik Gábor: A régi Erdély népeinek képeskönyve