Druidaösvény (Az Istenek akarata 1.) 27 csillagozás

Farkas Bíborka: Druidaösvény

Az ​ókori Britannia csaták zajától hangos, népeit belviszályok mérgezik. A druidák kora leáldozóban van, ősi Isteneik kultusza hanyatlásnak indult, a távolból pedig új hódító próbálja eltiporni az egymással acsarkodó kelta törzsek világát: Róma, a hatalmas császári birodalom.
A népek összefogásának szükségességét csak kevesen látják be, ám Kernow-i Connor, a vándor druida közéjük tartozik. Az Istenek parancsára ki kell mentenie ellenségei keze közül egy kilencéves, látomásoktól vezérelt kislányt, Gwyneth-t, akit később tanítványául fogad. A habókosnak tartott gyermeknek azonban rá kell ébrednie arra, hogy számára a legnehezebben leküzdhető akadályt nem a törzsi ellenségeskedés, a természetfeletti világ, vagy Róma hódítási kísérlete jelenti, hanem a saját irányíthatatlan képességeivel és félelmeivel való szembenézés.
Vajon képes lesz Gwyneth végigjárni a Druidaösvényt? Miféle küldetést tartogatnak számára az erejüket még egyszer megmutató, ősi Istenek? Mi vár rá és… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2020

>!
Pergamen Libro, Balassagyarmat, 2020
348 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786150099156 · Illusztrálta: Takács Emma

Kedvencelte 5

Most olvassa 2

Várólistára tette 46

Kívánságlistára tette 64

Kölcsönkérné 4


Kiemelt értékelések

Amál P>!
Farkas Bíborka: Druidaösvény

Azzal kezdeném, hogy borzasztóan szégyenlem magam, hogy még csak most olvastam el a könyvet, pedig recenziós példányt kaptam a @Pergamen_Libro_kiadó jóvoltából. Már első látásra megfogott a gyönyörű borító. A fülszöveg is felkeltette a figyelmemet, mert szeretem a misztikus, fantasztikus történelmi regényeket. Egy nagyon izgalmas történetet követhettem nyomon, amely egy kislány felnövéséről, lelki fejlődéséről szól. Gwyneth egy idősebb druida segítségével indul a nővére kiszabadításra. Kíváncsian várom a folytatást, hogy vajon milyen csatákon, kalandokon kell még átesni szereplőinknek, hogy elérjék a céljukat.

2 hozzászólás
Ferger_Jolcsi P>!
Farkas Bíborka: Druidaösvény

A cím és a borító nagyon felkeltette a figyelmemet, úgyhogy alig vártam, hogy olvashassam. Az alapelgondolás se lenne rossz, de nagyon vontatottan halad a cselekmény, sok-sok hosszú elbeszélés van benne és sok olyan jelenet, ami nem tesz hozzá lényegi részt a cselekményhez, csak kitölti a teret. Sokkal pörgősebben és izgalmasabban is meg lehetett volna írni szerintem. Nagyon lassan haladtam vele sajnos. A főszereplő lány sokszor nagyon buta, logikátlan, meggondolatlan döntéseket hozott. Értem én, hogy még gyerek, de akkor is sok volt ez már nekem tőle. Sokszor inkább hisztis volt, nem gondolt át semmit, ellenkezett a Mesterével, utána könyörgött a bocsánatáért, aztán megint elszökött. Ennek ellenére van lehetőség ebben a sorozatban, ha pörgősebbre sikeredik a folytatás, mert az írónő stílusa amúgy nem lenne rossz, ha kicsit belelendülne a kalandokba és kevesebb helykitöltő leírás lenne.

Noémi_Zsófi_Tóvári P>!
Farkas Bíborka: Druidaösvény

Nagyon hálás vagyok a kiadónak, hogy olvashattam a könyvet! Még egyszer tényleg nagyon köszönöm @Pergamen_Libro_Kiadó! Ezentúl biztos, hogy nyomon követem a munkátokat, sok sikert! ❤

Egy nagyon izgalmas világba sodort magával ez a könyv. Az ókori Britannia területén járunk, ahova már elkezdett betörni a Római Birodalom. Ekkor britanniában kisebb-nagyobb törzsek alkottak közösségeket. Az életmód, a törzsfőnökök felfogása elég primitív volt, éppen ezért volt szükség a bölcs druidákra, az Istenek kiválasztottjaira.
A történet főhőse Gwyneth egy kb 10 éves lány, aki egy druidával a nővére kiszabadítására vállalkozik, aki fogjul esett a Római Biodalom katonáni által. Ketten nem csak fizikai, hanem lelki, spirituális utazáson is vesznek rész. Az idősebb druida szárnyai alá veszi Gwyneth-t, akiről igen hamar kiderül, hogy tehetséges, lelkileg fejlett. Több kalandba, csatába is keverednek utazásuk során. Gwyneth óriási fejlődésen megy keresztül a 3 év alatt, nekem nagyon a szívmhez nőtt! Kíváncsian várom a történet folytatását!

Aki szereti a történelmi, misztikus regényeket, annak mindenképp ajánlom :)

Garbai_Ildikó P>!
Farkas Bíborka: Druidaösvény

Érdekes, szórakoztató, kalandos és misztikus történet volt. Összességében tetszett jó volt bepillantást nyerni a kelták világába. Utazókönyvként volt nálam, köszönöm.

Hellena P>!
Farkas Bíborka: Druidaösvény

Az értékelés olvasható a blogomon:
https://thedeathgoddess.blogspot.com/2021/01/farkas-bib…

A recenziós példányért köszönet a @Pergamen_Libro_Kiadó-nak!
Izgalmasnak ígérkezett a fülszöveg alapján, már csak a kelta vonal miatt is, habár volt egy olyan érzésem, hogy a célközönség nem feltétlenül én vagyok. Ez a kételyem aztán hamar eloszlott.

Igazi felnövésregényt tartottam a kezemben. Lineáris cselekmény, kisebb-nagyobb időbeli ugrásokkal. Minden esemény, ahol megállunk, fontos, nem egyszerűen a Druidaösvény bejárásáról szól. Az írónő nem traktál felesleges részletekkel Gwyneth tanulmányairól, habár egy icipicivel több is elfért volna belőlük, csak hogy érthetőbb és kézzelfoghatóbb legyen, pontosan milyen utat is kell egy növendéknek bejárnia és mit kell tudnia.
Nem várt fordulatokat nem találtam, lehetett sejteni, hogy hova is lyukadunk ki a végére. A pontos kimenetelt nem tudtam volna megjósolni, de érezhető volt, hogy egy precízen felépített, átgondolt cselekménnyel és világgal van dolgunk. Az utolsó harmadban már nagyon izgultam, hogy elérik-e a céljukat, sikerrel járnak-e. A legvégére pedig vártam volna Gwyneth felnőtté válását, mintegy utolsó mondatként, de végül a tényleges utolsó mondat kárpótolt azért, hogy ez nem történt meg.

A kelta kultúra, az áldozatok bemutatása is kedvemre való volt; úgy tárul elénk, amilyen valójában lehetett, minden szépségével és számunkra ma már elfogadhatatlan szokásaival. Ha létezne időutazás, biztosan visszamennék közéjük néhány napra, hogy a saját szememmel is lássam.

Külön örültem a lábjegyzetekért, amelyek az istenségek és ünnepek bemutatására szolgáltak. Az ünnepeket és néhány istent személyes oknál fogva ismertem már, de jó volt gyarapítani a tudásomat a többivel is.

Az utóbbi időben arra lettem figyelmes, hogy a nálam fiatalabb főszereplők frusztrálnak, éretlennek és gyerekesnek tartottam őket. Gwyneth esetében tört meg a jég. Bármennyire is kislány, az írónőnek sikerült úgy ábrázolnia őt, hogy ez a legkevésbé sem zavart. Egy szerethető kis figura, akinek az ember akaratlanul is szurkol, hibáit, túlkapásait pedig betudja zsenge korának. Már csak azért is, mert a hibái belátásakor és azok jóvátételénél igazi jellemfejlődést mutat.

Connort is igazán kedveltem, igazi tanító karakter. Számomra olyannak tűnt, mint Albus Dumledore, egy másik világban, más képességekkel, más feladattal. Én is szívesen lennék a tanítványa.

A Sötét Hollóról szívesen megtudtam volna többet, felkeltette a kíváncsiságomat a személye és a története. Remélem, a következő részekben többet kapunk belőle.

Jó ötlet volt ezzel a könyvvel kezdeni az évet, csak pozitívan tudok róla nyilatkozni. Kötelező azoknak, akiket a kelta kultúra érdekel! Kíváncsian várom a további köteteket!

_BenGa P>!
Farkas Bíborka: Druidaösvény

Először is köszönöm a lehetőséget a @Pergamen_Libro_Kiadó-nak, hogy kaphattam egy recenziós példányt! :)

A kötetet kézbe véve egyből az igényes szó jut eszembe. A borítón lévő grafika passzol a témához, mondhatni telitalálat. Kevés helyesírási hibát fedeztem fel a könyvben, ezeket nagyrészt egy szóközzel ki lehet javítani. off A betűtípus jól megválasztott, kellemes olvasni. Egy dologra nem jöttem rá, ez pedig a véletlenszerűen, az st betűkapcsolatoknál feltűnő összekötő vonal… Ez egy rejtett utalás valamire? Mi a célja?

Izgatottan vágtam bele a történetbe, a történelmi fantasyk általában jól szoktak elsülni. Végig érezni a kötetben, hogy az írónő remekül felépítette az egészet, és gondolt azokra is, akik keveset (vagy éppen semmit sem) tudnak a kelta világról, így lábjegyzetek formájában bemutatja az összes szokást, istenséget röviden. A cselekmény nagyrészt rendben van, viszont voltak részek, ahol a figyelmem elég könnyen elkalandozott, mivel súlytalan volt.

Szereplők tekintetében van az én részemről a könyv legnagyobb gyengesége. A főszereplő Gwyneth sajnos tipikusan olyan gyerek, akit sehogy sem lehet megszeretni. A történetben bemutatott évek során nagyon keveset fejlődik a jelleme, az is csak az utolsó 10 oldalon… Meggondolatlan, felelőtlen, és ezt nem lehet (nem tudtam) neki elnézni, mivel az Istenek kiválasztottja, így azt várná tőle az ember, hogy ebben a helyzetben kicsit felnőttesebben viselkedik. spoiler A másik bosszantó dolog vele kapcsolatban, hogy kellemetlenül sokat sír. Elrontott valamit? Sír. Kényelmetlen gondolatok jutnak eszébe? Sír. Nincs mellette a Mestere? Sír. Megfújja a szellő? off spoiler Rendben, gyerek, de akkor is kellene, hogy legyen benne tartás. Komolyan elgondolkoztam, hogy az isteneknek milyen célja lehet egy ilyen teremtménnyel. Egyetlen pozitívuma, hogy a hozzá hasonló karakterek magukkal hordozzák a szomorú befejezés lehetőségét, azt pedig kifejezetten kedvelem.
Szerencsére vannak nagyon is szerethető, érdekes karakterek, példának okáért Connor, de belőle sem kapunk túlzottan sokat spoiler. Fekete Holló a történetben jól indult, de aztán visszasüllyedt egy nagyon szürke mellékszereplővé. Becca üde színfolt volt, viszont amilyen gyorsan feltűnt, olyan hamar el is került a történet fővonalából. spoiler

Összességében azért tetszett, amit olvastam, így valószínűleg figyelemmel követem majd a sorozatot. A műfaj kedvelőinek ajánlom. :)

Zseraldina>!
Farkas Bíborka: Druidaösvény

Amikor megérkezett a könyv, és a kezemben tartottam, rögtön megfogott a borítókép, és a címe is: Druidaösvény. Én is kelta rajongó vagyok, de a szakkönyveken kívül még ilyen formájú könyvet nem olvastam. Nekem nagyon fontos olvasás megkezdése után, hogy az első öt oldal tetsszen. Ha ott nem találok semmit, ami érdekelne, sajnos nem olvasom tovább. Az első szöveges oldalon már megtudtam, mi az a Samhain, ami egy ünnepnek számít. A történetmesélő egy kislány, akit Gwyneth-nek hívnak. Szeretem azokat az írásokat, amik egyes számban mesélnek. Az első történet, amit megismerhetünk, amikor a főszereplőnket elrabolják. Először persze azt hisszük, hogy megmentik Gwyneth-et, de kiderül, hogy a történet mégsem így folytatódik. De ki az, aki elrabolja? Ki lesz, aki megmenti? Dana, a nővére, vagy egy idegen, akivel soha nem találkozott? Vagy lehet, hogy ő maga menti meg saját magát? Az ókori Britanniában rengeteg csatákat vívtak, ami persze főleg a birtoklási vágy hajtott. De Gwyneth-et miért is rabolták el? Gazdag volt, vagy szegény családból származott? Ebben a könyvben egy utazáson vehetünk részt, melyben a főszereplőnk felnőtté válik. Betekinthetünk a kelta kultúra világába, és a későbbiekben arra, hogy a történetet a kislány fantázia világában létezik, vagy valóban átéli. A könyv formailag, és fogalmazásában is nagyon szép. Gratulálok az írójának! Várom a következő részt.

Bányai_D_Ilona>!
Farkas Bíborka: Druidaösvény

Csodás, szórakoztató mese. Izgalmas történet, sok-sok meglepő, érdekes,ismeretterjesztő részlettel. Bárdok, druidák, harcosok, minden, ami egy jó fantasyhoz kell. Az egyetlen, ami számomra furcsa, az, hogy a főszereplő kislány néha túl felnőttesen, máskor túl gyermekesen gondolkodik és cselekszik. Azért kíváncsian várom a folytatást!

donzella P>!
Farkas Bíborka: Druidaösvény

Ha druidákról olvas az ember, akkor számos szerző utal arra, hogy a szertartásaikról, szokásaikról tulajdonképpen nagyon keveset tudunk, mert az igazi druidatudást szándékosan nem írták le, ami fennmaradt azok jellemzően más népek feljegyzéseiből rakható össze.
Ebből kiindulva nem is számítottam sokra, ami a druida szertartásokra vagy a beavatásokra vonatkozna, és ha ezt el tudjuk fogadni, akkor szórakoztatóvá válik a történet, és ugyan egy gyerek tanoncságát követhetjük – mégis arról esik a legkevesebb szó.

És most maga a főszereplő… minden, csak nem könnyen szerethető. Ez részben annak köszönhető, hogy a rengeteg esemény ellenére sem mutat jellemfejlődést (értem, hogy a nagyon fiatal – és a fiatal között mozog, de mégis). A másik pedig a jelleme. Az önmarcangolás – sehova nem tartozom, egyébként is jelentéktelen vagyok – és már én elég nagy vagyok, akarom között hullámzik.

moonsquirrel>!
Farkas Bíborka: Druidaösvény

Igazából nem tudtam, mire számítsak, amikor olvasni kezdtem. Szeretem a fantasy műfajt, sokszor túl soknak találom a leíró részeket, például a Forgotten Realms sorozatban. Rajongója vagyok a kelta kultúrának, de a római kornak is. Nagyon gördülékeny volt a történet, a szereplők megelevenedtek, tetszett a nyelvezet, a korhűségre törekvés. Jó szívvel ajánlom!


Népszerű idézetek

Hellena P>!

– Jól van, Kicsi Tölgyfa, az első sárkányt legyőzted!
– A félelem sárkányát?
– Pontosan.

98. oldal

Hellena P>!

Időnként mindenki hibázik, de attól még nem válunk a csontunk velejéig romlottá.

269. oldal

Hellena P>!

Amíg ezen a világon vagyunk, minden bizonytalan. Egy szívdobbanásnyi idő alatt elveszíthetjük a szeretteinket, a szabadságunkat, az életünket. Valami azonban biztos: hogyha eljön az ideje, a lélek elhagyja a testünket, és megnyílik előtte a Kapu. Odaát mindenkit átjár a pusztulás és újjászületés fénye.

117-118. oldal

Hellena P>!

Sajnálom, meg kell tanulnod, hogy te sem tehetsz meg bármit.

243. oldal

pattie23>!

– Időnként mindenki hibázik, de attól még nem válunk a csontunk velejéig romlottá. Ilyesmi azért történik, hogy tanuljunk belőle! És, ha rendbe hozod, amit elrontottál, senki sem vethet meg érte.

270. oldal

pattie23>!

Gyakran csak évekkel később látjuk világosan, hogy mit is akartak az Istenek egy nehéz és fájdalmas dologgal.

312. oldal

pattie23>!

Az, hogy apa rám sem bírt nézni, olyan természetes volt nekem, mint, hogy a Nap reggel felkel.

336. oldal

pattie23>!

Hidd el, ezerszer megbántam, hogy megszegtem a törvényt, meggyaláztam a nemetont, téged pedig megaláztalak! – suttogtam, a könnyeimmel küszködve. – Nem csak én mocskolódtam be, de téged is bemocskoltalak, Mester.

269. oldal

pattie23>!

Az idő megszűnt körülöttem, betöltött a kín és a félelem.

287. oldal


A sorozat következő kötete

Az Istenek akarata sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Kevin Hearne: Hexed – Megátkozva
Moskát Anita: Bábel fiai
On Sai: Lucy
Rick Riordan: Az elrejtett orákulum
Vivien Holloway: Moira
Jennifer L. Armentrout: The Return – Visszatérés
Wm. Paul Young: A viskó
A. O. Esther: Hívogat a fény
Lana Millan: Egy angyal az élet küszöbén
Robin LaFevers: Sötét diadal