Ugatás 14 csillagozás

Farkas Balázs: Ugatás

Ugatás – üres acsarkodás vagy segélykiáltás? A kötetben található novellák az emberi kapcsolatokról, a bennünk rejlő feszültségről és a menekülésről szólnak, arról, hogy gyakran csak akkor találjuk meg a megfelelő szavakat, amikor már késő. A történetekben gyakran bukkannak fel kutyák, mint a szereplők belső lelki folyamatainak szimbólumai.

A kötet az elmúlt öt év folyóiratos közléseiből ad válogatást, a nyitó és záró novellák viszont lazán kapcsolódnak Farkas Balázs Nyolcasok című első kötetéhez is – ezek itt olvashatóak először.

Tartalomjegyzék

>!
Napkút, Budapest, 2020
112 oldal · ISBN: 9789632639062
>!
Napkút, Budapest, 2020
110 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789632638980

Enciklopédia 1


Most olvassa 2

Várólistára tette 13

Kívánságlistára tette 22

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

>!
Ottilia P
Farkas Balázs: Ugatás

Lendületes novellák fiatalokról, sekélyes kapcsolataikról úgy a szülőkkel, mint kortársaikkal, pedagógusokkal, egész környezetükkel. Kezdetben az írások és a szereplők is felszínesnek tűnnek, de a sorok közül mégis átérződnek a problémák, a nehéz sorsok, az elhagyatottság, a figyelem, a szeretet és a családi minta hiánya. Értékes emberekről szól, akik elkallódtak, vagy elfásultak, akiknek nem boldog az életünk, de még nem halt ki belőlük a többre, jobbra vágyás ösztöne.

Van benne trágárság is, néhol kicsit céltalanul, de még éppen elmegy.

A kutyás részek itt-ott jól illeszkednek a sztoriba, máshol viszont kicsit erőltetettnek tűnnek.

Most olvastam először Farkas Balázstól, ennek alapján úgy gondolom, tehetséges fiatal író.

>!
Cipőfűző P
Farkas Balázs: Ugatás

A vidéki jólevegőt fullasztónak találta, a miliőt képmutatónak, a szülői „háttéruralmat” kissé nyomasztónak, más szemlélettel, habitussal járt-kelt időnként komfortosnak is nevezhető környezetében, amint lehetett, megpattant, hogy aztán isten igazából már sose térjen vissza. Azonban vele maradt minden, amit felszedett vagy ami ráragadt. Én ismerem Farkas Balázst. Legalábbis a történeteit.
Kompakt novellákat tartalmazó kompakt kötet. Tudatosan megkomponált történetek. Ha valami kipattan a fejéből, akkor nem bízza a véletlenre, nem a szél fújja össze a szöveget.

>!
perezvon
Farkas Balázs: Ugatás

Raymond Carver novelláiból tanultam meg, hogy a drámaiságban nem csak Oidipusz király van, hanem nagyon sok kisszerűség is. Hogy meglátogatni a szomszédokat egy vacsorán olyan utazás lehet a belső sivárságba, mint amit a pokolra szálló Aeneas és Dante és jóegynéhány másik ún. hős megtapasztal. Na meg azt is, hogy a kisszerűségben is ott fénylik a lehetőség és a veszteség, és hogy ettől a pislákóló fénytől lesz a kisszerűség drámai.
És most nem csak Carverről beszélek, hanem az Ugatásról, ami egy Carver szellemét képviselő, de a huszadik századi amerikai középosztály helyett a huszonegyedik századi magyar ecseri piac és vidéki általános iskola és kisváros és menza világát bemutató kötet. Ezekben a világokban az embereknek lenne esélyük találkozásokra, de valahogy egészen hétköznapi és egészen tragikus módokon mindig több és több minden választja el a novellák szereplőit egymástól, mint ami összekapcsolná őket.

>!
tomipetianya
Farkas Balázs: Ugatás

Körülbelül a harmadik novella után kezdtem el rajongani a könyvért. Szerintem hiteles rajza a körülöttünk élőknek, vagy egy-egy helyzetben saját magunkak, mert az ember azt sohasem vallaná be magának, hogy valamiben töketlenkedik.
Itt írok róla részletesebben:
http://www.konyv7.hu/magyar/menupontok/felso-menusor/fo…


Népszerű idézetek

>!
ViraMors P

A második kávéját egy kávézóban kérte ki, ahol több tükröződő felület volt, mint egy ékszerboltban. Csak bámulta, ahogy a kávé habja lassan összeroskad és felfedi alatta a lényeget.

Szörnyetegek

Kapcsolódó szócikkek: kávé

Hasonló könyvek címkék alapján

Karsza Andi – Molnár Nikolett (szerk.): Tetovált mementó
Nádas Péter: Talált cetli
Morsányi Bernadett: A sehány éves kisfiú és más (unalmas) történetek
Mészáros András: A farkas álma
Balla D. Károly: Világvége
Molnár Vilmos: Csodák ideje
Vámos Miklós: Majdnem összes
Szvoren Edina: Nincs, és ne is legyen
Bakos József (szerk.): Ébredő idő
Dobai Péter: Párbaj, tükörben