Ismétlés 29 csillagozás

Farkas Balázs: Ismétlés

Farkas ​Balázs nem konvencionális író. Egyrészt egy nem akármilyen regény (Nyolcasok) után jelentkezik rövidprózákkal, másrészt novellái jó részének szövegvilága eléggé távol áll a kortárs magyar irodalom fő csapásvonalától, annál sokkal popkulturálisabb és digitálisabb. Sokat tud arról, milyen kívülállónak, meg nem értettnek lenni, szereplőivel mégis kellő írói szadizmussal bánik: karakterei legtöbbször a saját kicsinyességüknek és szorongásaiknak esnek áldozatul. De inkább emberek ezek, nem is karakterek, egy természetes, zsigeri próza szüleményei, aminek minden sorát áthatja az a fajta személyesség, ami egy nap alatt olvastatja ki velünk a jó könyveket. Talán ilyen az Ismétlés is, egészségesen beteges, nagyon huszonegyedik századi próza, amiben nincsen helye az erőltetett irodalmiaskodásnak, és amiben megfér egyfajta autisztikus salingeri hang a mágikus-realista thrillerrel, a szerethető anyagyilkos pszichopaták a virtuális valósággal, a Borges-utánérzések Tarkovszkij világával.… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2016

Tartalomjegyzék

>!
Napkút, Budapest, 2020
128 oldal · ISBN: 9789632639352
>!
Napkút, Budapest, 2016
124 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632636610

Enciklopédia 3

Szereplők népszerűség szerint

hajléktalan


Most olvassa 2

Várólistára tette 12

Kívánságlistára tette 8


Kiemelt értékelések

Molymacska P>!
Farkas Balázs: Ismétlés

Fura nekem ez a kötet: egyes novellái nagyon jók, szívbemarkoló, és tökéletesen leír egy érzést, vagy élet lehetőségeit. Más novellák pedig úgy vannak, és szólnak a mindennapokról. Igazából olvasás közben ezeket nem is feltétlen tudtam elkülöníteni, de egy idő után érezhető, mely novellák amik megmaradnak, és kicsit magunkkal viszünk belőlük valamit, és melyek azok, amiket teljesen elfelejtenünk.
Érdemes volt olvasni, mert hazudnék, ha azt mondanám, hogy nem, de valahogy többre számítottam. Nem csak két-három nagyon erős novellára, hanem arra, hogy az összes nagyon erős legyen.

Dominik_Blasir>!
Farkas Balázs: Ismétlés

Nem tökéletes, de stabilan jó és megismerésre érdemes novelláskötetnek tartom az Ismétlést – még úgy is, hogy most épp úgy érzem, ha eltelik némi idő, az első, ami eszembe jut majd a kötetről, az a „nem tudom, hogy ez mi volt, de élveztem” lesz.
Öröm figyelni, hogy Farkas Balázs miként ír problémákról, kapcsolatokról, kommunikációról: emberekről, akiknek kisiklott az élete, és nem tudnak visszatalálni arra az útra, ahol újra értelme lesz mindennek. Nincs öröm, vagy ha mégis, hamar kiderül, hogy csupán illúzió volt; nincs vidámság, nincs nevetés, csupán bánat, mély fájdalom, szenvedés, olyan emberi tragédiák (még ha sokszor elég bizarr köntösben is), amiket nem egyszerű megemészteni. Meg nem értett emberek, meg nem értett vágyak járják át ezeket a történeteket, mintha az egész világ kifordult volna magából, és nem maradna más, csak szorongás, amit egyszerűen kényelmetlen megtapasztalni – mert félő, hogy a végén még magunkra is ismerhetnénk ezekben az alakokban.
Hangyányit bővebben: http://ekultura.hu/olvasnivalo/ajanlok/cikk/2017-03-08+…

KATARYNA>!
Farkas Balázs: Ismétlés

Szürke grafitrajznak tűnik a világ.

Velős volt, semmi happy egy cseppnyi sem.
Beszippantott magával a borító, majd kiköpött elevenül.
123. oldal néma csend.. részemről.

Farkas Balázs
Majd jó lesz…

sepa I>!
Farkas Balázs: Ismétlés

Úgy tűnik, Farkas Balázsnak nagyon bejön a rövid(ebb)próza. A Nyolcasok kisregényei is ügyesek lettek, meg ezek a novellák is. Tény, a kötetben vannak gyengébbek, meg amik már nekem egy kicsit öncélúnak tűntek, de alapvetően egy elég erős könyvről van szó – nem világmegváltó, nem definiálja újra a magyar irodalmat, de azért jó, hogy létezik, és ezzel is előrébb vagyunk.

TREX I>!
Farkas Balázs: Ismétlés

Farkas Balázs gyors és pontos, mintha egy Dragunov-puskával lövöldözne. A szöveget tömörség jellemzi, azt következetesen (+ szerintem tudatosan) használt, lassanként szabállyá váló köznyelvi hibák és fordulatok erősítik.
Azt gondolom, a kötetre egy saját magából vett idézet igaz leginkább: https://moly.hu/idezetek/776415
Mindenféle osztályzás nélkül – mivel az (önmagán is) kívülálló ember tematikája túl árnyékossá teszi ezt a pár írást –, annyit hadd jegyezzek meg, hogy a Nyolcasok és az Ismétlés után szívesen olvasnék Farkas Balázstól valami vidámabbat örömtelibbet, mert kb. az is jól állna neki.

Mortii>!
Farkas Balázs: Ismétlés

Újabb remek novella gyűjtemény. Nyomokban zalai történeteket is tartalmaz, de többnyire hiper rémálomszerű novellák olvashatóak a válogatásban. A tüzes ember kifejezetten tetszett, gyermekkori emlékek törtek rám. Imádtam!

mariannkiss1980 P>!
Farkas Balázs: Ismétlés

Jó. Nem tökéletes, nem értem egészen, de jól esett olvasni a novellákat.

Ginevre>!
Farkas Balázs: Ismétlés

Nagyon komor világ. Szokatlan, nem konvencionális novellák. Nem tetszett minden szöveg a kötetben, de Farkas Balázst figyelni fogom.


Népszerű idézetek

ViraMors P>!

Végigtaperoltam a zsebeimet. Hogy megvan-e minden.
Semmi nem volt meg.
Nem emlékeztem, mit is keresek, de tudtam, hogy semmi nincs meg. Semmi.

Ismétlés

2 hozzászólás
Oriente>!

A ventilátorok hasztalanul forgatják a levegőt, a hőség úgy feszül a falak között, akár egy pókháló.

57. oldal, A lövés

KATARYNA>!

Néha túl gyorsan kimondom, amire gondolok, de megmagyarázni már nincs kedvem.

31. oldal

3 hozzászólás
lzoltán IP>!

     Tegnap leült mellém egy csöves. Megkérdezte, mit vedelek.
     – Vodkát – mondtam.
     – A vodka jó.
     – Nem annyira – mondtam. – Megteszi. De nem jó.
     – Minden jó – mondta a csöves.

79. oldal, Ismétlés

Kapcsolódó szócikkek: hajléktalan
ViraMors P>!

A világ nem mindig olyan, amilyennek lennie kellene.

Cronenberg

1 hozzászólás
ViraMors P>!

Mintha az idő és a tér veszett volna össze a pályaudvaron, ki-ki magának követelve a saját tulajdonát: modern, teraszos éttermek és korszerű jegypénztárak egy ódon, romos hangárban.

Cronenberg

ViraMors P>!

Amikor végigsétált a könyvtár polcai között, és leemelt egy-egy könyvet, annyit meg tudott fejteni, hogy az egyik könyv könnyebb, mint a másik, de egyik könyv sem tűnt komolytalannak, és már nem is értette, mire is gondolt azokban az időkben, amikor eldöntötte, hogy komoly dolgokat fog olvasni. Minden szót valamilyen szándékkal írtak le, minden könyv egy célból került fel a polcra. Mindegyik mondat élt.
Igazán élt.

Sára élete

ViraMors P>!

Egyáltalán nem az idő jön el, az ember halad felé.

Sára élete

ViraMors P>!

Egy mikroszkóp alatt nagyobb világot lehetett felfedezni, mint utazással.

Sára élete


Hasonló könyvek címkék alapján

Baráth Viktória: A főnök nagy napja
Anne L. Green: Elvesztett jövő
Schäffer Erzsébet: Hol vagy?
Baráth Viktória: A jófiú
Békés Pál: Csikágó
Tar Sándor: Ennyi volt
Gabriel Wolf: A sötétség mondja…
Bächer Iván: Emberevő
Anne L. Green: Elfojtott indulatok (novella)
Borsa Brown: A maffia gyermekei