Embertest 59 csillagozás

Nyolc rémtörténet
Farkas Balázs: Embertest

Egy zalai erdőben borzalmas dolog ébredezik. Egy fészerben csonka embertest várja áldozatát. Egy tanár egy ismeretlen drog hatására eltéved az időben. Egy féltékeny fiú meg akarja öletni volt barátnőjét. Egy kisváros lakói különös jövevény testére bukkannak. Egy emlékezetét vesztett tudós ismeretlen helyen bolyong. Egy halálközeli, végtelen pillanat, testközelből. Egy falu, amelynek lakói türelemmel várják a pusztulást.

A korábban különféle folyóiratokban és antológiákban olvasható nyolc rémtörténet most először jelenik meg összegyűjtve, Juhász Ernő illusztrációival.

Eredeti megjelenés éve: 2018

Tartalomjegyzék

>!
Magánkiadás, Budapest, 2018
220 oldal · ISBN: 9786150035222 · Illusztrálta: Juhász Ernő

Enciklopédia 5

Helyszínek népszerűség szerint

temető


Kedvencelte 2

Most olvassa 2

Várólistára tette 45

Kívánságlistára tette 35


Kiemelt értékelések

Oriente>!
Farkas Balázs: Embertest

Farkas Balázs: Embertest Nyolc rémtörténet

Vagy az e-olvasóm béna, vagy a mobi változat, de sok technikai problémám volt olvasás közben. Végül a pdf-et fejeztem be laptopon.
A novellák viszont nagyon tetszettek, kedvencet se tudnék megnevezni, így vagy úgy mindegyik megfogott. Talán csak az utolsó kivétel ez alól: Szászálátkával nem nagyon tudtam mit kezdeni, az nekem valahogy szétesett, kidobott magából, sem nem értem, sem nem érzem azt a szöveget.
De annyi baj legyen, egy félrenyelés megérte a sok ínyenc falatot. A szerző zárósorára reflektálva, én is „remélem, még találkozunk.” ;)

14 hozzászólás
Molymacska>!
Farkas Balázs: Embertest

Farkas Balázs: Embertest Nyolc rémtörténet

Az az e-könyv minden létezhető elektronikus, szöveget olvasó gépemen fent volt, és vártam a megfelelő pillanatot, hogy elolvassam. Nemrég úgy éreztem, itt a pillanat, nekikezdtem, és… hát elolvastam. Jó volt. Megvolt. De nem volt áttörés.
Amit én éreztem az olvasáskor, hogy jó novellák, hogy nem tudok belekötni, hogy nem jó, mert izgalmas, végeredményben félelmetes is, jól volt megírva, de szinte mindegyiket úgy raktam le, hogy hiány éreztem volt. Hogy lehetett volna ez jobb is, több is, vagy valami, amitől úgy éreztem volna, mint más munkáiban off Ezzel akkor szembesültem igazán, amikor részolvasásokat akartam írni, és egyszerűen nem ment, mert nem tudtam volna mit kiemelni belőle jónak (vagy akár rossznak), és csak ültem a képernyő felett, hogy fogalmam sincs, mit írjak. Így hamar hagytam a részolvasásokat (és a novellaértékeléseket) is.
Ennek az egyik oka azért is lehet, hogy csak egy szintje volt a novelláknak és a szövegnek (még a nagyon nagyon jó novellák is inkább írásmódjukban emelkedtek ki). Hogy nem volt semmi mögöttes félelemfaktor, semmi olyan mély mondanivaló, ami megszorította volna a szívemet, semmi extrém dolog. Úgy vettem észre magamon, hogy egyre több jó, összetett novella után már kevés számomra egy egyszintes, de jól megírt darab.
Ettől függetlenül viszont nem szeretném senki kedvét elvenni a szerző novelláitól, mert olvasás közben rájöttem, hogy többet olvastam már a TBA-ban. Szóval az ottani novellákhoz képest kiemelkedő az írásmód, maradandó(bb) novellákat alkotott, csak a szerző számomra magasra rakta a lécet, amit most nem sikerült megugrania.
Hogy a novellákról is írjak kicsit, voltak benne kiemelkedő novellák, mint a Kamrák amely nagyon használja az emlékek nélküliség problémáját, és a félelmet az ismeretlentől, vagy az Alagút, ahol a halál utáni időtlenséget ismerhetjük meg sőt, végeredményben az Áttűnés is tetszett spoiler, ami az időutazás egy érdekes módját mutatja be. Ami viszont teljesen felejthető volt (vagy inkább semleges) az a Galóca, Szászálátka.
Nem volt rossz ez a kötet, csak igazán jó sem. Ellenben ingyenes letölthető, így csak ajánlani tudom elolvasásra, mert azt az időt, amíg olvassa az ember, mindenképpen megéri.

3 hozzászólás
ViraMors P>!
Farkas Balázs: Embertest

Farkas Balázs: Embertest Nyolc rémtörténet

Nem lesz egy könnyű utazás, és el kell engednie ezt a valóságot arra az időre.

A horrorral való zűrös kapcsolatom miatt kicsit tartottam ettől a válogatástól, a weird-et és a dark fantasy-t viszont határozottan kedvelem, ráadásul nagyon szerettem Farkas Balázs Kamrák című novelláját a Falak mögött… antológiában, ezért sokkal inkább voltam kíváncsi.
Összességében nagyon jól esett olvasni. Olyan történetek ezek, ahol tényleg el kell engedni a valóságot, hogy átléphessünk valahova, talán egy párhuzamos világba, ahol hasonlít a miénkhez, de rejtőzik benne valami sötét, zsigeri és ijesztő, ami általában hiányzik a mi mindennapjainkból. Hangulatilag engem nagyon megtalált szinte mindegyik írás.

Kedvencet nem igazán tudnék kiemelni. Talán a Kamrák, de az előnnyel indul. Hogy mégis mondjak valamit, az első négy novellában különösen tetszett, hogy valamilyen módon mindig Zala/Balaton vonzáskörzetéhez kapcsolódtak a történetek. A magyarországi helyszínek miatt eleve elfogott egyfajta miénk hangulat, és lehet, hogy ez csak az én fejemben állt össze így, de én simán egy világba soroltam ezeket. Szívesen olvasnék még erről a környékről.

Az Innsmire volt az egyetlen, ami nem igazán feküdt, de ez nem meglepő, én már Lovecraft-tal sem boldogultam… Ezenkívül a Szászálátka volt, amit inkább éreztem ötletgyűjteménynek, mint tényleges történetnek, de ettől függetlenül nagyon szerettem olvasni, mert tele volt remek mondatokkal.

Összességében tehát határozottan tetszett, nekem remek átvezetés volt ez a 2010-es évekből a 2020-asokba. Ezúton is köszönöm!

Popovicsp87 P>!
Farkas Balázs: Embertest

Farkas Balázs: Embertest Nyolc rémtörténet

Nagyon tetszett a kiadvány, ami nyolc történetet tartalmaz, lovecrafti hangulattal.
A végén található jegyzetekkel többnyire egyetértek, a Fekete mécsesek és az Alagút kevésbé tetszettek, míg a többi jobban megfogott.
A kedvenceim a Galóca, az Embertest és az Innsmire voltak.
Sajnos azonban technikailag nem voltam kibékülve a kötettel, mert grafikákat nem töltötte be és így összecsúsztak az írások. Telefonon azonban megnéztem és nagyon szépek.
Szeretnék még ilyen és ehhez hasonló történeteket olvasni, bár eleinte meg kellett szoknom a magyar neveket.

>!
Magánkiadás, Budapest, 2018
220 oldal · ISBN: 9786150035222 · Illusztrálta: Juhász Ernő
2 hozzászólás
Lunemorte P>!
Farkas Balázs: Embertest

Farkas Balázs: Embertest Nyolc rémtörténet

Addig gomolygott az áthatolhatatlan sötétség a végtelen üres térben, a mindent elnyelő űrben, hogy teljesen beszippantott a kozmoszon kívüli világba, ahol minden lehetséges. Ahol minden olyan bonyolult s mégis oly egyszerű. Hova tova eltünedeztek az álmok, ámde én mégis remélek, mint egy alaktalan test, mely mégis sikoltozik…

Érdemes elolvasni ezt a novellagyűjteményt, köszönöm a szerzőnek a borzongásokkal teli kellemes perceket. :)

lzoltán IP>!
Farkas Balázs: Embertest

Farkas Balázs: Embertest Nyolc rémtörténet

kedvet kaptam egy néhány napos sátorozós túrához amely érinti a zalai erdősségeket is amely csupa-csupa rémálom lenne ehhez vállalkozó szellemek és egyéb nem e világi lények jelentkezését várom

>!
Magánkiadás, Budapest, 2018
220 oldal · ISBN: 9786150035222 · Illusztrálta: Juhász Ernő
3 hozzászólás
AeS P>!
Farkas Balázs: Embertest

Farkas Balázs: Embertest Nyolc rémtörténet

Ezek szerintem az igazán klasszikus rémtörténetek vonalába illenek, nem fröcsög a vér, nem skandináv thriller, de minden eleme nyomasztó és borzongató a maga nemében.
Bár Farkas Balázs a könyv utószavában leírja, hogy mindegyik írása olvasható volt már korábban máshol is, illetve elérhető online, nekem ez volt mindegyik szöveggel az első találkozásom. A Galóca erős indítás volt a zalai erdőkben, ritkán olvasni a szűkebb pátriánkról bármilyen zsánerben, nekem tetszik ez az irány. Voltak aztán olyan szövegek, amik tőlem kicsit távolabb álltak, míg mondjuk a Fekete gyertyák vagy az Innsmire kifejezetten tetszett. Az utószóban olvasható, hogy majd' mindegyik szöveggel további tervei voltak a szerzőnek: novellapárokat akart írni nekik, ciklusokat akart építeni hozzájuk. Tudom én is, hogy hogy van az ember az elvetélt ötletekkel, nekem is van belőlük egy zsákkal, mindazonáltal remélem, hogy egyik-másiknál a szándék és az ihlet egyszerre megérkeznek majd.

KATARYNA>!
Farkas Balázs: Embertest

Farkas Balázs: Embertest Nyolc rémtörténet

Magyar íróról jót vagy semmit.. szokták mondani.

Jó próbálkozás, én a többit azért csak „fél szemmel” olvastam, azok nem nagyon nyerték el a tetszésemet.
És sajnálom, vagy az én készülékemben van a hiba, vagy a tördelés vagymi picit zavaró. Nekem..

Személyes kedvenceim a Galóca és az Embertest.
Azokat bármikor szívesen újraolvasnám.

1 hozzászólás
Static>!
Farkas Balázs: Embertest

Farkas Balázs: Embertest Nyolc rémtörténet

Lovecraft, Veres Attila és most te…
Mi lesz így velem?!
Házassági ajánlatot nem teszek, az már lopott ötlet, szolgaságot Attilának ígértem.
Ez szerintem egy jól sikerült novellacsokor, ami nem hagy nyugodni, napok múlva is az ember fejében motoszkál.
Egy novelláskötet ami megfog, megrág, bedarál és a végén kiköp…
Nincs kedved másik könyvet olvasni, mert ez a Lovecraft-i világ nem enged.
Köszönöm, hogy megírtad és megint olyan büszke vagyok, hogy ez a könyv is egy tehetséges magyar író tollából származik.

8 hozzászólás
Quator>!
Farkas Balázs: Embertest

Farkas Balázs: Embertest Nyolc rémtörténet

Számomra kellemes, könnyen fogyasztható novellás kötet volt. Főleg az első négy novella ami tetszett. Igen, az írónak üzenve a Fekete mécsesek is :). Kedvelem a lovecrafti hangulatot, ami erősen hatott egyes művekre, és jól sikerült azt visszaadni. Talán nem mestermű a kötet, de szórakoztató. A Galóca című műben méltányoltam a magyar környezetet, megmutatta, hogy egy magyar falu is ideális helyszÍn lehet egy hiteles rémtörténetethez. Szívesen olvastam volna Galócát hosszabb formában is, talán nem is kellene lovecrafti szál, a furcsa barátságtalan elöregedő falu, tele titkokkal, jó ötlet lenne egy regényhez.


Népszerű idézetek

Lunemorte P>!

Lesz olyan gomb a Facebookon, amivel be lehet jelölni, hogy élsz?

Áttűnés

Farkas Balázs: Embertest Nyolc rémtörténet

Lunemorte P>!

Az idő, az idő, az nincsen, csak megyünk, megyünk, megyünk. Soha egy pillanatra nem állunk meg megfigyelni, megkérdőjelezni a dolgokat. Atyaég, ember, maga olyan dolgokat tapasztalt, amiket nem tud megmagyarázni, és még ilyenkor is csak siet, siet, bele a szokásos életébe. Ezekhez a dolgokhoz meg kell állni.

Áttűnés

Farkas Balázs: Embertest Nyolc rémtörténet

Lunemorte P>!

Az élet ebből állt, csendektől, elpazarolt pillanatokból. Egy meg nem született gyermek emlékéből.

Áttűnés

Farkas Balázs: Embertest Nyolc rémtörténet

2 hozzászólás
Lunemorte P>!

– Amikor a negyedik gyermekemet szültem, azon a napon megittam egy fél üveg pálinkát – mondta. – Az én fiam már a születése napján részeg volt.

Galóca

Farkas Balázs: Embertest Nyolc rémtörténet

ViraMors P>!

Az időnek nincs értelme.

Alagút

Farkas Balázs: Embertest Nyolc rémtörténet

Kapcsolódó szócikkek: idő
bagie P>!

– Ne pazarold az idődet azokra, akik már tovább léptek – mondta. – Inkább keresd meg azokat, akik megmaradtak. És tedd jobbá az életüket.

125. oldal - Fekete mécsesek

Farkas Balázs: Embertest Nyolc rémtörténet

Lunemorte P>!

– Észrevette, hogy mennyire elcseszett lett a világ? Itt ez a csomó technológia, ami segítene, hogy több szabadidőnk legyen, erre meg pont hogy egyre kevesebb van.

Áttűnés

Farkas Balázs: Embertest Nyolc rémtörténet

Lunemorte P>!

Le kell írnom, hogy szeretem a zenét, különben soha nem fogom tudni.

Kamrák

Farkas Balázs: Embertest Nyolc rémtörténet

Lunemorte P>!

Neuron vagyok egy szinapszis határán.

Alagút

Farkas Balázs: Embertest Nyolc rémtörténet

ViraMors P>!

– Mit műveltél?
– Nincs időm elmagyarázni, én…
– Akkor nekem nincs időm megérteni.

Innsmire

Farkas Balázs: Embertest Nyolc rémtörténet


Hasonló könyvek címkék alapján

H. P. Lovecraft: Howard Phillips Lovecraft összes művei II.
H. P. Lovecraft: Cthulhu hívása
H. P. Lovecraft: Az őrület hegyei
Karin Tidbeck: Rénszarvas-hegy és más történetek a peremlétről
H. P. Lovecraft: Eryx falai közt
Veres Attila: Odakint sötétebb
Stephen King: A Setét Torony – Varázsló és üveg
Jeff VanderMeer: Borne
H. P. Lovecraft: Zarándokút Kadathba
Czinkos Éva – Ripp Gábor (szerk.): 100 mini történet