A ​következmények 25 csillagozás

Farkas Balázs: A következmények

Mintha maga a valóság is instabillá vált volna az elmúlt években – ennek az éppen csak sejthető állapotnak az utórezgéseit tapasztalhatjuk meg Farkas Balázs új novelláskötetében. A történetek szereplői hátborzongató jelekkel, megmagyarázhatatlan eseményekkel és nyomasztó élethelyzetekkel szembesülnek, ráadásul barátaikkal és családtagjaikkal sem mindig találják már a közös hangot. A bezártság és elszigeteltség következményei bontakoznak itt ki, hol rémisztő, hol abszurd életképekben – minden történet egy okkal hézagos kirakós egy-egy nyugtalanító darabkája. A kötetben található tizenkét írásból három itt olvasható először.

Tartalomjegyzék

>!
Napkút, 2023
128 oldal · ISBN: 9786156555571
>!
Napkút, Budapest, 2022
128 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786156409942

Kedvencelte 1

Most olvassa 3

Várólistára tette 21

Kívánságlistára tette 28


Kiemelt értékelések

gesztenye63>!
Farkas Balázs: A következmények

Farkas Balázs a minőségi weird irodalom ifjú hazai képviselője és (egyik) nagy reménysége, immár nyolc önálló kötettel a háta mögött. Kiforrott írásmódja, az elbeszélések jellegzetes hangja, szerkezete már szinte védjeggyé vált. Ebből fakad, hogy, aki már olvasott tőle, az nemigen csodálkozik s(Ae :)mmin*, s szinte előre borítékolható, hogy az olvasónak tetszeni fog-e a kötet, vagy sem. Ennek a gyűjteménynek háromnegyede (9 elbeszélés a tizenkettőből) már megjelent a közelmúltban on-line platformon, vagy nyomtatott folyóiratban (A következményeket, valamint Az őszről és más tévhitekről címűt magam is olvastam az ÉS hasábjain), ezért szinte otthonosan térhetünk vissza az ábrázolt világokba.
Upppsz! Ebben a mondatban meg hirtelen van ám két anakronizmus is, avagy inkább önellentmondás. Merthogy Farkas Balázs elbeszéléseiben kábé annyira lehet otthonosan elvackolni, mint szegény Capet Lajosnak a guillotine alatt, közvetlenül a penge zuhanása előtt. Ugyanis az írások jellemző hangulata a diszkonformitásra épít, az ábrázolt helyzetek egy lebomló, rothadó világ üres, vagy látványosan torzuló kapcsolatrendszereire hegyeződnek ki. A másik jellemzőjük pedig talán az lehet, hogy Farkas Balázs soha nem épít és nem ábrázol világot. Az a módszere, hogy megfog egy szituációt, egy élethelyzetet (ha úgy tetszik, egy történést, ami akár jelentős is lehet az adott személy sorsa/élete, jövője/jelene szempontjából…) és roppant fókuszáltan, szinte kizárólag a szereplőt „szerepelteti” az adott helyzetben, a közvetlen környezeten túl pedig mindent figyelmen kívül hagy. Ezzel azt éri el, hogy az olvasó valami roppant koncentrált olvasmányélmény részese lehet… Amit tovább fűszerez még a hagyományos weird élet?!érzés nagyon ügyes rátelepítése a szövegre, a fáradt bizonytalanság, a letargikus reménytelenség, az üresség és értelmetlenség érzetének finom sugalmazásával.

Vagyis olyan klassz kis utazás ez, mint úgy általában bármely zötykölődés a pokolba tartó vonato(ko)n, tehát borzalmas, de igencsak izgalmas. S végül visszatérve a bevezető gondolathoz, Farkas Balázs prózája tipikusan tetszik/nem tetszik kategória. Nekem tetszik!, és úgy gondolom, hogy mindenképpen üdítő változatosságot hoz (és a weird küldetéséhez híven, kizökkent!) a hétköznapok komoly realista szürkeségéből. Jó szívvel ajánlom, tegyetek próbát vele.

*link

balagesh I>!
Farkas Balázs: A következmények

Nehéz kizárólagosan erről a könyvről gondolkodnom, és nem a Farkas Balázs szövegei által képzett egységről, azaz ha úgy tetszik, kifejezetten róla, íróként, mint jelenségről. Átgondolni azt, amit az olvasás közben vezetett jó/rossz listára felvettem. A rosszon, a szememben rosszon… A fene, hogy megállapítások helyett értékítéletet hozok… Tehát: a nyelvhasználat, szókincs, mondatfűzés gördülékenysége, változatossága, ehhez kapcsolódóan a megfogalmazások hasznossága, érdekessége is messze elmarad számos magyar író szintjétől. Talán ez a nyelvi és tartalmi pongyolaság, egyszerűség kulcsfontosságú? Talán nem is működne nélkülük ez a próza? Nem hiszem. Legfeljebb a hozzáférhetőség látná kárát. Viszont néhány írás még annak ellenére is nagyon tetszett, hogy én szenvedélyesen imádom a magyar nyelvet, és alapvetően azokat csodálom, akik a lehető leginkább kihasználják a benne lévő potenciált. Vagyis paradox módon nem nyelvi termékként tetszenek Farkas Balázs írásai. Nagyon jó atmoszférateremtő képessége van, és az a meghatározhatatlan szorongás, ami többnyire még konkrét eseményhez sem köthető, vagy ha igen, mint pl. a kötetzáró Temetésben, akkor is teljesen általános, a létezést átható, nagyon jól illeszkedik a kortárs tapasztalatainkhoz. off Valójában az irodalomnak a művészetek között különösen sajátja a szorongás érzése. Az írás és a szorongás szorosan összetartoznak. Ebben tud Farkas Balázs annyira kimagasló lenni, hogy a nyelvi középszerűséget is félre tudtam tenni, és gondolom, a különféle irodalmi magazinok szerkesztői is így vannak ezzel.
Kísérőzene: Haken – Lovebite link

Dmitrij>!
Farkas Balázs: A következmények

A novellák némelyikét nem sikerült teljes mértékben dekódolnom, de ez amolyan műfaji sajátosság lehet. Az írói szándék talán nem is a cselekmény kibontására irányult, sokkal inkább a sötét atmoszféra, a nyomasztó hangulat, a bőr alá bújó kényelmetlen érzés közvetítésére, ami hibátlanul sikerült… ismét.

Mortii>!
Farkas Balázs: A következmények

Farkas Balázs történeteit mindig örömmel veszem kézbe, mert mióta először olvastam a Black Aether magazinban, tudom hogy nem fog csalódást okozni.
Jelen kötete is ugyan olyan színvonalas, mint eddig bármi amit olvastam tőle. A történetekben folyamatosan kívülállóként pislogok a weird-ben hétköznapi életüket élő emberek cselekedetein, történetein. Farkas Balázs világába bármikor belecsöppenhet az olvasó, egy vonat úton, vagy egy szerette halálára való felkészülés esetén. A történetekben számomra az életszerűség hozza a legtöbb pluszt, mert fantasztikusan jól húzza a hétköznapi szar élet színterére a weird rétegét. Saját hétköznapi létünkben is tetten érhető hátborzongató, sötét és erős képekkel operál még a könnyedebb novellákban is. Nem elhanyagolható, hogy hanyagolja a dagályos körmondatokat, nem pöffeszkedik a szöveg. Könnyed, gyorsan olvasható történetek, olyan stílusban, mintha épp csak elmesélné valaki, hogyan zabált fel a penész két embert a vasútállomás várótermében.
Bár a fülszöveg szerint csak 3 történet nem jelent még meg máshol, nekem egyedül a Hitetlen volt ismerős (Aether Atrox), viszont azt a történetet megéri újra és újra elolvasni. Ahogy bármelyik novelláját, vagy novellás kötetét is!

szanyii IP>!
Farkas Balázs: A következmények

Farkas Balázs írásaiban sohasem csalódik az ember. Most sem csalódtam. Tizenkét novella a mindennapokról. A szereplők átlagemberek. Akár köztünk is élhetnek. Akár mi is lehetnénk azok. A témák is általánosak, szinte sablonosak: bezártság, családi kapcsolatok, gyerekek, hit, halál, temetés. De mégis! Minden egyes novella elgondolkodtat, és mély érzelmi tartalommal töltött el! Farkas Balázs egy egyszerű témát is is úgy tud feldolgozni, hogy az üssön, legyen ereje! A szereplői keveset beszélnek, de azoknak a mondatoknak pont ott és pont akkor kell elhangozniuk.

Hol rémisztő, hol abszurd, olvashatjuk a fülszövegen. Igen, ez valóban így van. Félelemmel töltött el a Tomiék című novellában szereplő kisfiú, a Másolat-ot olvasva pedig végig az az érzésem volt, mintha Franz Kafkát olvasnék. :-) Méltó folytatása ez a kötet a Nyolcasoknak és az Ugatásnak (én eddig ezeket olvastam a szerzőtől).

Mindig mondom a diákjaimnak, hogy ha valami jót akarnak olvasni, olvassanak Farkas Balázst, szerintem ezt a könyvet is beviszem hozzájuk! :-)

Már csak azt várom, mikor lesz Farkas Balázs érettségi tétel magyarból!
Mert megérdemelné, az biztos!

MetalMurphy I>!
Farkas Balázs: A következmények

Az elbeszélések központi mondanivalója a világ megváltozásának ténye; végleg és visszavonhatatlanul. Érthetjük ezalatt a keserves covid-időszakot, a hétköznapokban végbemenő változásokat, a globalizáció által keltett hullámokat, igazából bármit, amire a Kedves Olvasó asszociál. Farkas Balázs történeteiben ugyanis bárhol legyenek hőseink (ez ugye kivétel nélkül magyarországi helyszíneket jelent) mindenütt nyomasztóan telepedik rájuk az ismeretlenné fajult környezet, alig-alig pislákol valamiféle reménykeltő atmoszféra. Izolált élethelyzeteikben megmagyarázhatatlan jelenségek tombolnak, és nincs rájuk konkrét megoldás. Elolvasásuk után sem kapunk semmiféle direkt magyarázatot vagy feloldást, csak pislogunk percekig, hogy aztamindenit, illetve hátezmegmivolt?! A válasz: weird.

Bővebben:
http://www.cinegore.net/hu/2023/03/19/farkas-balazs-a-k…

Praetorianus P>!
Farkas Balázs: A következmények

Erre a könyvre talán a „zavarba ejtő” a legtalálóbb kifejezés. Mert bizony olvastam én tisztességgel, figyeltem is rendesen, de úgy érzem, hogy a történetek (vagyis inkább történetecskék) java részéhez elfelejtettek kulcsot mellékelni. Szóval ennél értetlenebbül én még nem pislogtam könyvre. Ez valahogy nem az a weird volt, amire számítottam, hanem valami teljesen más. A nyelvezet rendben van, változatos és gazdag, a hangulat is kellően nyomott (amit szeretni szoktam), de a sztorik dekódolása valószínűleg többszöri olvasást igényel. Egyelőre három és fél csillagot tudtam megszavazni neki, de ha egyszer újraolvasom (ami valószínű), és meg is értem (ami kevésbé), akkor hajlok a felfelé kerekítésre.


Népszerű idézetek

gesztenye63>!

Ha tudnám, mitől is tartok igazán, megérteném ezt az egyre nehezebb érzést a gyomromban, a fejemben, az egész lényemben. Egészen pontosan tudnám. Egyszer meg kellene értenem magamat. Átgondolhatnám magamban a sztorit, hogy ki is vagyok valójában. Még ha maga a világ felfoghatatlan is, ennyit minimum tudnom kellene.

83. oldal

balagesh I>!

Én tudom, miért akarok elmenni. Te tudod, miért akarsz elmenni?

93. oldal, Tranzakciók

balagesh I>!

az idő, természetéből adódóan, kiszámíthatatlanul tágul és húzodik össze, akár egy kozmikus harmonika.

34. oldal, Penész

1 hozzászólás
balagesh I>!

Riadtan átkaroltam, reméltem, hogy nem most kezdjük egymást félreérteni, hogy aztán lehetetlenné váljon minden további párbeszéd.

28. oldal, Az őszről és más tévhitekről

balagesh I>!

– Milyen hülye kérdés ez?
– Hát ott a hülye telefonod, minden hülye kérdésre ad választ, nem?
Bárcsak így lenne, gondolom.

116. oldal, Temetés

balagesh I>!

Apróságoknak tűntek a versek, történetek. Hatástalan soroknak, amelyek túl szerények ahhoz, hogy megérje velük foglalkozni. Nem volt sem következményük, sem tétjük.

64. oldal, Valami nagy

Praetorianus P>!

Tulajdonképpen minden ember magányos. Ez a világ törvénye.

78. oldal (Hitetlen)

Mónika_T P>!

Vannak dolgok, amiket az emberek gondolnak, és van az, ami tényleg megtörténik. Ezek ritkán vannak köszönőviszonyban […]

Az őszről és más tévhitekről

Mónika_T P>!

Visszasétált az új helyére, leült a koszorúval szemben. Nézte. Bámulta. Tanulmányozta, egyúttal teljesen ki akarta fürkészni a titkait, megérteni, miféle beteg fasz találta ki, hogy ágakat törjenek ilyen természetellenes, groteszk kiállításba csak azért, hogy az emberi hullákra halmozott földkupac tetejére tegyék, mint valami morbid koronát, hogy ott száradjon el ez is.

Hazaút

Psycho_Goreman >!

A kidobott dolgok szomorúságát nem érti senki.

121. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Jonathan Strahan (szerk.): Az év legjobb science fiction és fantasynovellái 2017
Lelkünkből, szeretettel
Ruby Saw: Beleszeretni
Bogár Erika: Végtelen Mezők Vándora
Veres Attila: A valóság helyreállítása
Jónás Zoltán – Káelné Kovács Rita (szerk.): Kortárs Hangon ’20
Péri Györgyi: Minden más
Nádasdy Ádám: A szakállas Neptun
Váczi István: Kapitány voltam 2.
Veres Attila: Éjféli iskolák