A ​33-as beteg (Dávid és Vivien 1.) 447 csillagozás

Farkas Anett: A 33-as beteg Farkas Anett: A 33-as beteg Farkas Anett: A 33-as beteg

Rettenetes sorozatgyilkosság sokkolja a Balaton fővárosát. Egy szörnyeteg nőket rabol el és aláz meg.
Pintér Dávid sztárnyomozó és alkalmi társa, Fehér Vivien próbálnak válaszokat találni, és kibogozni azt a csomót, ami egyre nagyobbra duzzad az áldozatok számának gyarapodásával.
Úgy tűnik, a rejtély megoldásához Vivien múltján keresztül vezet az út.
De mi köze mindehhez a zalaegerszegi pszichiátria szomorú sorsú betegének, Rebekának? Vajon az őt kezelő pszichiáternek sikerül áttörést elérnie?
Ki ismerheti a teljes igazságot?
Egy rendőrnő
Egy apa
Egy pszichiáter
Öt barátnő a múltból
A 33-as beteg

Eredeti megjelenés éve: 2021

>!
Pitypang, 2023
328 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786150146669
>!
NewLine, Bakháza, 2022
320 oldal · ISBN: 9786156373137
>!
322 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786150146669

2 további kiadás


Enciklopédia 3

Szereplők népszerűség szerint

Pintér Dávid


Kedvencelte 46

Most olvassa 12

Várólistára tette 232

Kívánságlistára tette 226

Kölcsönkérné 7


Kiemelt értékelések

MissFortune>!
Farkas Anett: A 33-as beteg

Nagyon tetszett.
Végre egy igazán jó krimi, ami a 21. századi Magyarországon játszódik. Csavaros, lendületes, izgalmas. Többször sikerült meglepnie.
Kíváncsian várom a következőt.

2 hozzászólás
Suba_Csaba P>!
Farkas Anett: A 33-as beteg

2001 júniusa. Két hét különbséggel holtan találnak két nőt Keszthelyen. Az elkövető valószínűleg ugyanaz lehetett, hiszen mindkét nő holttestét kopaszra borotvált fejjel és vörösre kikent szájjal találnak meg, megfojtották őket. Az ügyben a Zala Megyei Rendőrkapitányság főhadnagya, Pintér Dávid kezd el nyomozni, munkáját a keszthelyi Bűnügyi Osztály és Fehér Vivien budapesti rendőrnő segíti, aki korábban a két áldozat osztálytársa és barátnője is volt.
Vajon mi köze ehhez az ügyhöz a 12 éve pszichiátriai intézetben kezelt Rebekának? Milyen múltbeli tragédia árnyékolja be Vivien életét? Hol húzódik meg a munkatársi kapcsolat és a magánélet közti határvonal?
Izgalmas, pergő lendületű, olvasmányos krimit prezentált első könyvével Farkas Anett. Az abszolút nem várt fordulatokban bővelkedő és igazán meglepő végkifejlettel bíró történetet jó szívvel ajánlom minden krimirajongónak! Kíváncsian várom a folytatást!

>!
NewLine, 2021
322 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786156373113
6 hozzászólás
mate55 >!
Farkas Anett: A 33-as beteg

Mindennek ára van, hatalmas ára. A valóság tükrét tűzte ki célul, szándékosan túlzón, de merészen fantáziadús világa egységes összképet nyújt. Nem igazán eredeti, de egyáltalán nem is tucat, mivel drámaiságával, pszichológiai mélységével túllép a műfaj keretein belül. A feszültséget az elhallgatások, a félbemaradt beszélgetések fokozzák a kirobbanásig, amikor is megtudjuk… Nem csak kizárólag az emberi kapcsolatokra koncentrál: az érzelmekre, indulatokra, az egymás iránt érzett haragra, (egy kis romantikára) hanem külön figyelmet érdemel, ahogy az áldozatok testi szenvedését is hitelessé teszi, amikor a bántalmazott lelki sebeit is felfedi. Folyamatosan szembesülni kényszerülünk az erőszakkal is, ami sokszorozza a felkiáltójelet! A szerző nem akarja takargatni a részleteket, hanem pontosan azzal akarja megfogni az olvasót, hogy élje bele magát az ilyen nehézségekkel megtaposott életbe. Betekintést enged a „démonnal” (társbérletben) élők sorsának további alakulásába, amikor a traumák továbbélésének következményeit feszegeti. A feszültséget nem hiányoltam, a nyugisabbnak vagy akár a lassabbnak mondható részek tökéletesek voltak arra, hogy egy „kis napfény” legyen a sorok között. Ha az írónő nem is egy minden szempontból újszerű krimit hozott létre, a történet következetessége, a különféle elemek összehangoltsága emlékezetes élményben részesítheti az olvasót.

7 hozzászólás
klara_matravolgyi>!
Farkas Anett: A 33-as beteg

Szemet szemért.
Nekem valami furcsa vonzódásom van a bántalmazás-központú krimikhez/thrillerekhez, mert jó ideig tudok agyalni annak erkölcsi és jogi kettősségén.
A 33-as beteg története a múltban gyökerezik, brutális és elszomorító, de nem emészthetetlenül naturalista módon tárul fel az olvasók előtt egy bántalmazói / bántalmazotti valóság. A csavaroknak és titkoknak köszönhetően nem mindig egyértelmű ki melyik táborhoz tartozik, de a végére szépen letisztul a cselekmény, bár a lélek még ezután sem nyugszik. Kinek van joga a bosszúra? Egyáltalán, mit érdemel a bűnös? Senkinek nem kívánom, hogy ezt átélje.

2 hozzászólás
Nikolett0907 P>!
Farkas Anett: A 33-as beteg

„Olvasni szerettem. Mindenféle könyvet. Amikor olvastam, úgy éreztem, egy másik, jobb világba kerülök.”

Határozottan állíthatom, hogy szeretem a meglepetéseket, különösen akkor, ha szkeptikus vagyok egy adott témában. Igen, felvállalom, hogy a krimi műfaja tekintetében nagyon magas elvárásokat támasztok az adott történettel, írókkal szemben, hiszen nem elég, hogy izgalmasnak és rejtélyesnek kell lennie, de komoly pszichológiai kritériumokat is keresek rendre a karakterek vonatkozásában. Sosem elégíti ki elvárásaimat csak az, hogy megoldódik egy adott bűntény, mert tudni akarom a háttér információkat is, minden egyes részletre figyelve. Ennek az igényességnek talán az az alapja, hogy detektív történeteken –is- nőttem fel és az emberi pszichózis iránt kimondottan nagy érdeklődést mutatok. A mostani olvasmányom egy hazai szerző tollából származik, amely hosszú ideje a polcomon csücsült, de most egy kihívás miatt úgy döntöttem, hogy kísérletet teszek vele.

Farkas Anett egy magyar származású szerző, aki ex-kollégáitól kért szakmai segítséget, hogy életre keltse hiteles formában az általa megálmodott bűntényt és szereplőket. Amikor erről olvastam, szinte rögtön bele is kezdtem a regénybe, mert úgy éreztem, hogy talán ezzel a forrással igazán „gazdag” történetet olvashatok végre. Hogy azt kaptam, amit reméltem? Nos, erről kicsit lentebb bővebben is mesélek.

Farkas Anett: A 33-as beteg című regénye 2021-ben jelent meg a NewLine Kiadó gondozásában. A kötet borítóját Faniszló Ádám készítette, amely, el kell ismernem, hogy nagyon is tükrözi a regény lényegét.

Történetünk középpontjában egy fiatal rendőrnő áll, aki kislányát egyedül nevelve Budapest szívében éli a mindennapjait. Évekkel ezelőtt egy nem várt tragédia árnyai elől menekülve felszámolta addigi életét, de most egy gyilkossági ügy kapcsán kénytelen hazatérnie szülővárosába és szembenéznie mindazzal, amit anno otthagyott…

Balaton fővárosában, egy idilli hangulatú világban egy szörnyeteg ólálkodik. Áldozatai fiatal, szép nők, akik valamilyen formában kapcsolatban állnak egymással.

A nyomozást Pintér Dávid vezetésével kezdik meg, akinek stílusa és kinézete szöges ellentétben áll egymással. Vajon miért súgnak össze a háta mögött munkatársai és mivel érdemelte ki –„baromarcú” becenevét?

Vivien és Dávid közös úton haladva, az idő markának szorításától sújtva egy macska-egér játékban találják magukat, de vajon ki a macska és kire jut az egér szerepe?

És vajon a 33-as betegnek milyen szerep jutott ebben a feszült őrületben?

„Tudod, milyen érzés, mikor kiközösítenek csak azért, mert nem vagy olyan szép, divatos, mint a többiek, és ennek tetejébe, még pénzed sincs?”

Ennek a könyvnek van mondanivalója és igazán érdekes csavarokkal kápráztatja el az olvasóját, úgy gondolom. A karakterekkel igazán elégedett lehet mindenki, hiszen esendőségük ellenére remekül felépítettek és igazán vág az eszük.

Személyes kedvencem Vivien és Dávid szócsatái voltak, amelyek sokszor mosolyt csaltak az arcomra. Ráadásul a kettőjük között lévő kémia még a lapokon keresztül is érződött, amelytől néha én is kiérdemeltem volna a „pipacs” nevet.

Bővebben: link

>!
NewLine, 2021
322 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786156373113
1 hozzászólás
Bookish_Moments_Blog>!
Farkas Anett: A 33-as beteg

Farkas Anett regényével a NewLine kiadó oldalán találkoztam először, azonnal felkeltette az érdeklődésem. A külcsíne tökéletesen tükrözi a történet mondanivalóját – a borítón található női rúzsnak és a faháznak is jelentősége lesz a cselekmény alakulásában. A fülszöveg pedig annyira ütősre, de mégis feszültségkeltőre sikerült, hogy szerintem maga a könyv külseje mindent összevetve, pillanatok alatt megragadja a krimi/thriller olvasók figyelmét.

Az írónő legelső könyve egy igazán zseniális alkotás, mely cselekményekben és érzelmekben rendkívül gazdag. Egy mindennapi kezdősztoriból csettintésre varázsolt egy furfangos, izgalomtól túltengő gyilkossági nyomozást.

A történet alapvetően több kérdéskört is érint: sorozatgyilkosság, erőszakoskodás, barátság. Olyan témák, amik valójában nem tartoznak egymáshoz, mégis Anett annyira lehengerlően megírta ezt a művet, mintha párban járnának. Az írónő sajátos stílussal rendelkezik, nem bízta a véletlenre a dolgokat, mert grandiózus fordulatokkal tarkította, amik folyton más megvilágításba helyezték a tényeket az olvasó előtt.

A 33-as beteg című műben kitűnően keveredik a krimi és a thriller, mely nélkülözhetetlen lélektani és feszültségnövelő romantikus elemekkel lett tarkítva. Egyetlen negatív gondolat sem férkőzött a fejembe az olvasás során, annyira gyorsan peregtek az oldalak a kezemben, hogy fel sem tudtam fogni.

Bízom abban, hogy minden kedves olvasót úgy elragadnak majd az oldalak, mint ahogy velem tették!

A teljes értékelés itt olvasható: https://bookishmomentsblog.blogspot.com/2021/10/farkas-…

6 hozzászólás
Cukormalac P>!
Farkas Anett: A 33-as beteg

Alighanem az egyik legérdekfeszítőbb magyar krimi/thriller az utóbbi évekből és nem csak a figyelemfelkeltő borító miatt. off Igaz, hogy a fülszövegből túl sokat nem tudunk meg, de annyi pont elég is, szerintem a külcsín és a hazai érintettség bőven el tudja adni a 2001-ben játszódó történetet, melynek középpontjában Keszthely, egy rejtélyes sorozatgyilkosság, illetve egy szokatlan, de azonnal megkedvelhető nyomozópáros áll.

Kikerülhetetlen megállapítás, hogy “első könyv”, mégsem érződik rajta: végtelenül erős, letisztult, feszültséggel teli, izgalmas és kiszámíthatatlan, logikus történetvezetésű és megoldású alkotás. A szöveg stílusa remekül el lett kapva: gördülékeny és igazán olvasmányos, végig stabil és nem is igazán döccen. off Tartom az állításomat, miszerint hasonlóan hatott, akárha egy befutott, sikeres skandináv krimi-szerző “ikszedik” kötetét olvasnám. Igaz, hogy a kissé Hollywood-szagú, cseppet talán túlidealizált külsejű karakterek miatt levontam fél csillagot, de ettől függetlenül is egy kiváló olvasmányélményben lehetett részem.

A szerző már első kötetével bebizonyította, hogy munkásságára ezentúl nagyon is érdemes odafigyelni. (Nem kérdés részemről, hogy jöhetnek szépen, sorban a folytatások is.) Spontán ajánlóm élőbeszéd formájában először a székesfehérvári Vörösmarty Rádió 2022.01.10-i műsorában hangzott el: link.

>!
NewLine, 2021
322 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786156373113
1 hozzászólás
Niki_Salamon>!
Farkas Anett: A 33-as beteg

Farkas Anett regénye még Facebookon jött szembe velem, ahol is az írónő igencsak figyelemfelkeltő bejegyzéseket tett közzé a könyvvel kapcsolatban. Akkoriban volt a borítóleleplezés is,ami első látásra szerelem volt. Tudtam, hogy ezt a könyvet majd szeretném elolvasni, mivel a fülszöveg is meggyőző volt nem csak a borító.
Krimi/thriller imádóként nagyon optimistán álltam hozzá a könyvhöz és már a prológus után tudtam, hogy nem fogok csalódni. Persze minden könyvnél megvan annak a veszélye, hogy a kezdeti lendület elfogy, de itt erről szó sem volt. Ahogy haladtam a történetben még inkább megerősített az a tudat, hogy egy igazán izgalmas, titkokkal és feszültséggel teli regényt tartok a kezemben. Az írónő nem fukarkodott a csavarokkal, így nemcsak a gördülékeny írásmód miatt haladtam igazán jól, hanem a kíváncsiság is hajtott, így alig tudtam letenni a könyvet.

A 33-as beteg több fontos témát érint: erőszak,testi és lelki bántalmazás, megbocsátás, gyász, barátság, de olyan szépen egymásba simulnak, hogy nem érezzük túlzónak. Mind közül a leglényegesebb a történet szempontjából, a központi témája viszont a bántalmazás. Amit olvasunk, az nem csak a papíron létezik, hanem a való életben is előfordul.
Nem mehetek el szó nélkül a két főszereplőnk mellett sem. Dávid, igazi szoknyapecér, „irányításmániás, baromarcú” nyomozó, akit nem lehet nem szeretni. Bár elég nyers stílusa van és sokan nem szeretik a modora miatt, igazi maximalista. Megkapja maga mellé segítségnek a fővárosból érkező Vivient, aki szintén kiváló a munkájában, de komolyabb karakter, tisztelettel van embertársai iránt, éppen ellentéte a társának. A kettejük közt lezajló párbeszédeket, csipkelődéseket imádtam, párosként nagyon jól működtek együtt. Nagyon tetszett, ahogy az írónő felépítette a kettejük kapcsolatát minden téren. Fokozatosan lett megtörve női nyomozónk ellenállása, így ez az apró romantikus szál nem vett el a könyv krimi jellegéből,aminek külön örülök.

Nagy öröm számomra, hogy még a megjelenés előtt olvashattam és tényleg bátran ajánlom mindenkinek :)

3 hozzászólás
Kovaxka P>!
Farkas Anett: A 33-as beteg

Első kriminek nagyon jó, örülök a sikerének. Izgalmas és érdekes az alapötlet, pörgős a történetvezetés, olvastatja is magát. A hazai, pláne balatoni helyszínért külön köszönet. A szerelmi szálért én nem vagyok oda, de ez nem jelent semmit – viszont lehetne sokkal kevésbé sztereotip. Amin érdemes még dolgozni: a karakterábrázolás finomítása, legalább minimális hangulatfestő leírás, a dialógusok sokkal jobb kidolgozása. Megvan a potenciál a szerzőben, izgatottan várom a folytatást.

1 hozzászólás
FairyDust P>!
Farkas Anett: A 33-as beteg

Nagyon ambivalens érzésem van ezzel a könyvvel kapcsolatban.
Szerettem olvasni, le is kötött, azonban vannak dolgok amiket több olvasásra se tudok értelmezni.
spoiler
A szereplők szimpatikusak voltak, viszont idegesít hogy többszöri visszalapozásra sem állnak össze dolgok. A könyv elején volt egy nagyon érdekes megfogalmazás, hogy hónap vége van és már két gyilkosság is történt. Logikailag ez teljesen offos. Sok helyen nem odaillő szót vettem észre, mintha nagyon erőltetett lett volna a szinonima használata, ami nem feltétlenül baj, csak olyan fura érzésem volt.
Elolvasom a következő részeket is, mert van potenciál az írónőben, de ezen a történeten még nagyon érződik, hogy első kötet.

4 hozzászólás

Népszerű idézetek

mate55 >!

Erich Kästner Két Lottija gazdát cserélt. Rebeka áhítattal vette el, megcsodálta a borítóját, majd a mellkasához szorította.

Niki_Salamon>!

…engedd el, ami megtörtént, és amin úgy sem tudsz változtatni.

SzemreValó_könyvek >!

„Teszünk egy rövid kitérőt a pokolba, aztán mehetünk haza!”

19. oldal

Bookish_Moments_Blog>!

Olvasni szerettem. Mindenféle könyvet. Amikor olvastam, úgy éreztem, egy másik, jobb világba kerülök.

szentesi_katalin P>!

– Te vagy a rendőr Pestről?
– Eltaláltad. Te lennél Pintér Dávid?
– Így van. Én vagyok a baromarc.

56. oldal 6.fejezet.

Kapcsolódó szócikkek: Pintér Dávid
Bookish_Moments_Blog>!

Megszűnt körülötte minden. Csak ők léteztek ebben a percben, a halott és az élő barátnő.

Bookish_Moments_Blog>!

A szemében tébolyult fény villant, szája groteszk mosolyra húzódott. Úgy festett, mint egy igazi őrült.


A sorozat következő kötete

Dávid és Vivien sorozat · Összehasonlítás

Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

Nora Roberts: Biztos menedék
Nora Roberts: Személyazonosság
Nora Roberts: Örökség
Wendy Webb: A tó lányai
Ker Dukey – K. Webster: Pretty New Doll – Csinos új babácska
Stephenie Meyer: A Vegyész
Ava Harrison: A becstelen
Sienna Cole: Az ígéret szép szó
Joël Dicker: A Baltimore fiúk
Diana Hunt: Őrület határán