Három ​évtized 0 csillagozás

A KSH Könyvtár történeti statisztikai kutatócsoportjának története (1954-1985)
Faragó Tamás: Három évtized

A kötet egy kicsiny, a Központi Statisztikai Hivatal Könyvtárának köpönyegében rejtőző kutatócsoport történetéről szól. E csoportról manapság már a történészszakma is keveset tud, holott a gazdaság- és társadalomtörténet terén fontos, a népességtörténetben pedig meghatározó szerepet játszott az 1956 utáni huszonöt évben. Ha a szerző személyes emlékekkel és tapasztalatokkal átszőtt szövegében és közölt dokumentumaiban elmélyedünk, plasztikus képet kapunk a tudományos kutatás Kádár-korszakbeli lehetőségeiről és annak határairól. A kutatócsoport története jól példázza azt, hogy e manapság gyakran meglehetősen egysíkúan bemutatott világban is volt lehetőség az önálló gondolkodásra és az egyéni cselekvésre, amennyiben az közvetlenül nem érintette a politika és az ideológia államilag szorosan ellenőrzött területeit.

>!
KSH Könyvtár, Budapest, 2015
270 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789632354873

Enciklopédia 1

Helyszínek népszerűség szerint

Központi Statisztikai Hivatal Könyvtár


Népszerű idézetek

kshkonyvtar KLU>!

A könyvtár szervezésében folytatott történeti statisztika munka ekkoriban leginkább három irányban folyt.

21. oldal

Faragó Tamás: Három évtized A KSH Könyvtár történeti statisztikai kutatócsoportjának története (1954-1985)

kshkonyvtar KLU>!

KSH-ban hosszú múltra tekintenek vissza a történeti kutatások. A kezdetben önkormányzati intézményként működő, és a KSH szervezeti rendszerébe csak a második világháború után bekapcsolódó Fővárosi Statisztikai Hivatal jelentette például a történeti demográfiai kutatások kezdetének egyik csomópontját a XIX– XX. század fordulóján, Kőrösy József és Thirring Gusztáv vezetésének időszakában.
A KSH-val, illetve munkatársaival szoros kapcsolatban álló MST, továbbá a Magyar Statisztikai Szemle, majd utódja, a Statisztikai Szemle adott főként teret a statisztikatörténeti és a történeti demográfiai kutatási eredmények túlnyomó többségének az 1920-as évektől kezdve. Ugyancsak ezek az intézmények lettek azok, amelyek a második világháborút követően mély hullámvölgybe került történeti demográfiai és statisztikatörténeti kutatások számára ismét fórumot nyújtottak az 1960-as évektől kezdődő újbóli felívelésük során. S talán akkor sem esünk túlzásokba, ha azt állítjuk, hogy átmenetileg nemcsak a statisztikatörténeti, hanem minden, kvantitatív módszerekkel végrehajtott történeti célú kutatás egyik országos jelentőségű központjává vált a KSH Könyvtár keretében létrejött Történeti Statisztikai Kutatócsoport az 1950-es évek közepét követő közel három évtizedben.

13. oldal

Faragó Tamás: Három évtized A KSH Könyvtár történeti statisztikai kutatócsoportjának története (1954-1985)


Hasonló könyvek címkék alapján

Carlos Ruiz Zafón: A szél árnyéka / Tűzrózsa
Grócz Zita (szerk.): A Kalocsai Főszékesegyházi Könyvtár
Szőkefalvi-Nagy Erzsébet (szerk.): 'Régi híres könyvtárak, régi híres könyvtárosok'
Szőkefalvi-Nagy Erzsébet (szerk.): 'Európa szívében'
Szőnyegi Hajnalka: A Vörösmarty Mihály Megyei Könyvtár Dévay-gyűjteménye
Szőkefalvi-Nagy Erzsébet (szerk.): 'Helyünk a világban'
Szőkefalvi-Nagy Erzsébet (szerk.): 'Nagy utazók – híres utazások'
Monok István (szerk.): A holló jegyében
Szőkefalvi-Nagy Erzsébet (szerk.): 'Fűben, fában…'
Ráth-Végh István: A könyv komédiája