Érdemes ​élni 17 csillagozás

Fanny Flagg: Érdemes élni

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Amikor egy asszony eljutott a változás korába, rohamos hízásának indult és néha már az öngyilkosság gondolatával foglalkozik, csak a csoda adhatja vissza az életkedvét.
Vagy egy csodás találkozás. Amilyen Evelyn Couch-nak megadott.
Evelyn, a hízásnak indult háziasszony, megismerkedik egy nagyszerű öregasszonnyal, s rajta keresztül egy népes dél-amerikai család történetével, a század elejétől napjainkig. A kedves és humoros történet középpontjában egy leszbikus pár, Ruth és Idgie áll. Ők vezetik Alabamában a családias kis kávéházat, melynek ételkülönlegességeiről a könyv végén talál recepteket az olvasó. A könyv egésze viszont magához az élethez nyújt receptet. Szeretethez és szerelemhez, melyeket megismerve Evelyn végül mégiscsak úgy dönt:
érdemes élni!
„Próbáld meg abbahagyni a nevetést – nem fog menni” – írta a regényről egy tekintélyes amerikai könyvkritikus. Sült zöld paradicsom címen a könyvből sikeres film is készült.

Sült zöld paradicsom címmel is megjelent.

Eredeti mű: Fannie Flagg: Fried Green Tomatoes at the Whistle Stop Cafe

Eredeti megjelenés éve: 1987

>!
Delej, 1994
360 oldal · keménytáblás · ISBN: 9637696261 · Fordította: Szekeres Gábor

Kedvencelte 7

Most olvassa 1

Várólistára tette 17

Kívánságlistára tette 14


Kiemelt értékelések

>!
szallosas P
Fanny Flagg: Érdemes élni

Annyira bájos ès szívemnek kedves ez a könyv, hogy biztosan sokáig vissza, vissza fogok lapozni benne.
Nehezen fogom tudni elengedni a szereplőket, mert èn is törzsvendèg lettem a Whistle Stop Kávèházban.

>!
vargajudit P
Fanny Flagg: Érdemes élni

Olyan, mint egy hollywoodi családi mozi forgatókönyve. Felszínes és hatásvadász.

>!
desertangelable SP
Fanny Flagg: Érdemes élni

Bármennyire is hangzik közhelyesen, a könyv elolvasása után az ember valahogy tényleg úgy érzi, hogy érdemes élni! Mindenkinek ajánlom, mert azon túl, hogy egy nagyon kedves, szép történetet mesél el, folyamatos újraolvasásra ösztönöz.

>!
Pancsurka
Fanny Flagg: Érdemes élni

Ez a könyv simogatja a lelkemet. Rég olvastam már olyan könyvet, ami ennyire nagy hatással lett volna rám. Még most is könnyes a szemem, de közben mosolygok. Biztos, hogy néhányszor el fogom még olvasni, tényleg jót tesz a léleknek. Ninny stílusa pedig egyszerűen elragadó.

>!
Zsuzsa_Czékus P
Fanny Flagg: Érdemes élni

Még mindig tetszik. Még mindig az életigenlésről tanít ez a történet.
Most már mind a kettő kiadást/fordítást elolvastam. Ami szembetűnően más az a fülszöveg. Bármilyen furcsa, ebben a régebbi kiadásban leszbikus párt ír, a későbbi kiadásban árnyaltabban fogalmaz a fordító. Pedig gondolnánk idővel felvilágosultabbak, elfogadóbbak lettek az emberek, de nem.


Népszerű idézetek

>!
Panelmacska

A legtöbb embert elszomorította volna egy fogyatékossággal született gyermek, de én úgy gondolom, a Jóisten szándékosan teremtette ilyennek, hogy soha ne kelljen szenvednie. Nem is tudta soha meg, hogy gonosz emberek is élnek a földön. Mindenkit szeretett, és őt is mindenki szerette. Én hiszek abban, hogy egy igazi angyal volt, akit az Úr küldött le hozzám. Néha bizony alig tudom kivárni, hogy a mennybe kerüljek, és találkozzak vele. A pajtásom volt, és nagyon hiányzik…

138-139. oldal (Bp.: Delej, 1994)

>!
Panelmacska

…az évek csak fellopódzkodnak az emberre. Az ember az egyik nap még fiatal, a másikon pedig már lóg a melle, petyhüdt az arca és gumírozott fűzőt hord. De nem tudja, hogy öreg. Persze, amikor a tükörbe nézek, látom… és néha szinte halálra rémít a dolog.

i. m.: p. 199.


Hasonló könyvek címkék alapján

Fannie Flagg: Sült zöld paradicsom
Michael Cunningham: Az órák
John Green: Alaska nyomában
Kathryn Stockett: A Segítség
Patricia Highsmith: Carol
Alice Walker: Bíborszín
Celeste Ng: Amit sohase mondtam el
Bret Easton Ellis: Amerikai psycho
Jodi Picoult: Tizenkilenc perc
Becky Albertalli: Simon és a Homo sapiens-lobbi