Az ​aranymetszés legendája 5 csillagozás

Falus Róbert: Az aranymetszés legendája Falus Róbert: Az aranymetszés legendája

„A ​legkellemesebb”, „legdrámaibb”, „legdinamikusabb”, „a kozmikus szépséget kifejező” – ilyen és ehhez hasonló jelzőkkel illették évszázadokon át az aranymetszés fogalmát. Valóban indokolt az aranymetszés effajta bálványozása? Helytállóak azok a vélemények, hogy ez az arány, illetve arányosság az élővilág matematikai alaptörvénye, a természet és az emberi alkat jellemzője – ahogy ezt sokan állították és állítják?
Falus Róbert, az 1983-ban elhunyt neves klasszika-filológus, irodalomtörténész – szembeszállva a legendával – minderre határozott nemmel válaszol. Könyvében – melyet vitairatnak szánt – többek között azt vizsgálja, igaz-e, hogy természeti törvény az aranymetszés szerinti növekedés, hogyan alakult ki és történetileg hogyan fejlődött a fogalom matematikai és esztétikai felfogása, valamint hogy valóban az aranymetszés segítségével komponált műalkotások keltik bennünk leginkább a kellemesség vagy éppen a drámaiság érzetét. Lépésről lépésre bizonyítja be, hogy bár az… (tovább)

A következő kiadói sorozatokban jelent meg: Gyorsuló idő Magvető · Tudományos kaleidoszkóp Magyar Könyvklub

>!
Magyar Könyvklub, Budapest, 2001
196 oldal · ISBN: 963547332X
>!
Magvető, Budapest, 1982
272 oldal · ISBN: 9632716957

Kedvencelte 1

Várólistára tette 5

Kívánságlistára tette 11


Kiemelt értékelések

MagyarIldikó>!
Falus Róbert: Az aranymetszés legendája

Megdöbbentő a szerző cinizmusa, pont az ellenkezőjét vártam volna. Konkrétan sok helyen azt magyarázza meg, hogy amiről korábban mondták, miért nem idomul az aranymetszéssel. Elgondolkodtató.

2 hozzászólás
rensaman>!
Falus Róbert: Az aranymetszés legendája

A szerző egy átfogó kutatást végzett, amelynek eredményeit megosztja velünk. Elgondolkodtató mű, engem, mint az aranymetszés egy csodálóját, egy kicsit ki is ábrándított (azért a matematikai szépségek maradnak).
Néhol kissé túlságosan felsoroló jellegűre sikeredett, de ezzel együtt is egy jó könyv.


Népszerű idézetek

Aragorn>!

Hérakleitosz igazságát bizonyítják a természettudományok: a világ nem kaotikus halmaz – még akkor sem ha a felületes személet számára annak látszik –, hanem kozmosz, rend.
Ezt a rendet az anyag(ok) szerkezete és viselkedései törvényei határozzák meg. Még az olykor szembetűnő határozatlanságoknak, véletleneknek is megvannak a maguk okai, amelyeket az eredetileg vizsgált összefüggéseken túlmenő, további részletekben kell kutatni, soha nem feledkezve meg a kölcsönhatások szerepéről.

57. oldal

Aragorn>!

Hérakleitoszt idézem:
Ezt a világrendet (kozmoszt) mindeneknek ugyanazonát, sem isten , sem ember nem teremtette, hanem mindig volt és van és lesz, örökkön élő tűz, mértékek (metronok) szerint kapva lángra és mértékek szerint lobbanva el.(30.töredék)

30. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Bereczkei Tamás: Evolúciós pszichológia
Konrad Lorenz: Salamon király gyűrűje
Erdős Attila: Felvágós könyv
Fehér László: Különös növények
Szent-Györgyi Albert: Válogatott tanulmányok
Csősz Sándor: A földi idegenek
Nigel Barley: Egy zöldfülű antropológus kalandjai
Szathmáry Eörs – John Maynard Smith: A földi élet regénye
Birtalan Győző: Óriáslépések az orvostudományban
Merkl Ottó: Bogarak – Futrinkák, cincérek, katicabogarak és más bogárcsaládok a Kárpát-medencében