Itália 4 csillagozás

Fajth Tibor: Itália Fajth Tibor: Itália Fajth Tibor: Itália

A ​Panoráma útikönyveinek sorozatában megjelenő kiadvány régi hiányt pótol: Az Itáliába látogató magyar turisták kezébe a témához méltó kalauzt ad. Minthogy Itália a történelem és kultúra gazdag kincstára, útikönyvünk a tájak, művészeti és történelmi látnivalók bemutatása mellett a hozzájuk fűződő eseményeket, hagyományokat is megemlíti, emellett az egyes korszakok hangulatát is megeleveníti. Az irodalmi színvonalú, olvasmányos, ugyanakkor művészi elemzéseket is nyújtó szöveg tájról tájra, városról városra haladva ismerteti a kiemelkedő értékű épületeket, gyűjteményeket, múzeumokat. A könyv valóban megtanít „látni” ezt a látnivalókban oly gazdag országot.
A könyv bevezető része általános képet nyújt Itália földrajzáról, történelmi és kultúrális múltjáról, majd összefoglaló tájékoztatást ad az elszállásolássa, bevásárlással, étkezéssel, városnézéssel kapcsolatos tudnivalókról.
A mű érdemi része útikalauz, amely az Olaszországba vezető útvonalakból kiindulva, északról dél… (tovább)

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Panoráma útikönyvek

>!
Panoráma, Budapest, 1980
664 oldal · ISBN: 9632432355
>!
Panoráma, Budapest, 1973
638 oldal
>!
Panoráma, Budapest, 1969
640 oldal · keménytáblás

3 további kiadás


Most olvassa 1


Kiemelt értékelések

>!
kaporszakall
Fajth Tibor: Itália

A Panoráma Nagyútikönyvek sorozata a hatvanas években indult, amikor végre lehetővé vált, hogy a magyarok akár Nyugat-Európába is eljussanak. Némely kevesek hivatalos útra, mások (szintén kevesek) társasutazásra, megint mások pedig (a legtöbben) sehogy.

Elsősorban a második és harmadik kategória képviselőinek adták ki a fenti sorozatot. A második csoportnak, hogy tudják, mit látnak, a harmadiknak meg, hogy tudják, mit nem látnak.

Én is tudni akartam, és kíváncsian megvettem az ’Itália’ kötet negyedik, 69-es kiadását. Két havi zsebpénzem ment rá, mert megtetszett a könyv gerincén a pisai ferde torony…

Azóta is megvan, és azóta sincs helyette más. Mert jó a stílusa, és – épp kárpótlás gyanánt a karosszékben álmodozóknak – jóval érdekesebb, sokkal több történettel színezett, mint a mai ’praktikus’ kiadványok. Nem ajánl ötcsillagos szállodákat, és Michelin-listás éttermeket, színes fotók sincsenek benne, de jó olvasni (annál kevésbé cipelni… az útra az okostelefon inkább megfelel…).

A sorozatnak nem minden kötete ilyen jó (némelyiket kifejezetten rühellettem), de Fajth Tibor nagy műgonddal járt el. És ez a kiadás ma már jóformán történelemkönyv…

Többször megfordultam Itáliában, és remélem, még fogok is, de ez a könyvet nem akarom újabbra cserélni. Megnézem a neten a friss dolgokat, itt meg nosztalgikusan bámulom a Topolinót a fekete-fehér fotón, a Colosseum tövében…


Hasonló könyvek címkék alapján

Justh Szilvia (szerk.): Velence és Veneto tartomány
Siklóssy László: Róma
Szemlér Lőrincz (szerk.): Velencze
Danilo Reato: Velence
Szemlér Lőrinc (szerk.): Velence
Bodnár Gyula (szerk.): Róma, Nápoly
Wellner István: Firenze
Douglas Amrine (szerk.): Úton-útfélen: Olaszország
Tim Jepson: Olaszország
Reid Bramblett – Jeffrey Kennedy: Róma