Caesar ​és a nagy összeesküvés (Idődetektívek 18.) 7 csillagozás

Fabian Lenk: Caesar és a nagy összeesküvés

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Krimi a Római Birodalom korából
(9 éves kortól)
– Izgalmas krimi
– Kalandos utazás a múltban
– Szószedet a korszak jellemző kifejezéseivel
-Függelék a történelmi tényekről

Julian, Kim és Leon bűnözők nyomát kutatja a múltban. Ám az időutazások nem veszélytelenek…
     Rómában járunk, időszámításunk előtt 65-ben. Egy gyújtogatás, egy mérgezés és egy gyilkosság rémíti meg Róma lakosságát – talán valaki meg akarja akadályozni, hogy Julius Caesart uralkodóvá és főpappá válasszák? A bátor idődetektívek – Julian, Kim és Leon – egy választási hadjárat közepébe csöppennek, melyben Caesar ellenfelei egyáltalán nem viselkednek tisztességesen…

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

>!
Scolar, Budapest, 2015
158 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789632445793 · Illusztrálta: Almud Kunert

Enciklopédia 7


Várólistára tette 2

Kívánságlistára tette 3


Kiemelt értékelések

>!
Kek P
Fabian Lenk: Caesar és a nagy összeesküvés

Róma és római jog… Hogy hihető-e egy gyerek tanúvallomása. Mit tehet itt a 3 gyerek? Sajnos az olvasás után nem írtam meg rögtön az értékelést, így csak a hangulata maradt meg: jó – a szokásos fordulatokkal, néhány fogalmazásbeli hiba, amin rögtön fennakadok és hogy milyen nyilvánvaló, mikor tőrbe csalnak valakit… De a vége mi más is lehetne, csakis happy end. És persze megint jónéhány fura ételkülöncség. Az ókori Rómából viszont még így is csak keveset mutat meg ez az idődetektívesdi.


Népszerű idézetek

>!
Kek P

A római politikusok sok áldozatot hoztak azért, hogy elnyerjenek valamilyen politikai posztot. Háborúztak, érdekházasságokat kötöttek, és komoly adósságokba verték magukat, mint például Julius Caesarnak volt Rómában a legtöbb adóssága. Egy ideig nem hagyhatta el a várost, mert hitelezői attól féltek, hogy megszökik az adósságok elől!

10. oldal

>!
Kek P

A cursus honorum az ókori Róma hivatalnokainak ranglétrája. Az első lépcsőfok volt a questor, egyfajta pénzügyi hivatalnoki poszt. Ezután válhatott valakiből aedilis, aki felelős volt például az arénában bemutatott nyilvános játékokért vagy a rendőrségért. Ezt követte a praetor, a bírói tisztség. Viszont akkoriban minden tisztséget legalább két személy töltött be egyszerre. És csak aki praetor volt, annak nyílt később lehetősége rá, hogy egy római provincia helytartója legyen, s az adóbevételekből meggazdagodhasson.
– Vagyis bizonyára mindenki helytartó akart lenni! – mondta Leon.
– Gondolom, igen – felelte Kim. – Viszont jó tudni, hogy a hivatalnokokat csak egy évre választották meg. Ha valaki volt már praetor és helytartó, pályázhatott rá, hogy konzul lehessen. Ez jelentette a hatalom csúcsát Rómában.

14-15. oldal

>!
Kek P

Mivel a hivatali posztokkal együtt járt a hatalom és a gazdagság, ezért a vetélytársak minden lehetséges eszközzel harcoltak egymás ellen. Bevett szokás volt a vesztegetés, a szavazatok megvásárlása, a rágalmazás, a megfélemlítés, a fizikai bántalmazás, sőt a gyilkosságtól sem riadtak vissza!

15-16. oldal

>!
Kek P

Aztán hirtelen éles villám vágta ketté a kékes ködöt, és sisteregve, füstölve becsapódott egy ajtó előtt. Kim rettenetesen megijedt. Aztán gondolkodni kezdett. Egy villám? Hiszen a villám a rómaiak legfőbb istene, – Jupiter – jelképe volt.

19. oldal

>!
Kek P

stultissimus (Kiejtése: sztultisszimusz) Legostobább.

157. oldal, Szószedet

>!
Kek P

– Sose becsüld le az ellenfeledet! – figyelmeztette Crassus.

42. oldal

>!
Kek P

Mucia ezúttal felülmúlta önmagát: többek között zsiráfnyakat készített, darumadársültet csípős mártással, lencsét gesztenyével, homárfasírtot borssal és köménnyel fűszerezve, grillezett sertéstőgyet, valamint dinsztelt kecskehúst korianderrel, hagymával és borral.

81. oldal

>!
Kek P

– Mi tanúsíthatjuk, hogy nem ő a gyilkos! – jelentette ki elszántan Julian.
Kim halkan felnevetett. – Senki sem hinne nekünk, hiszen csak szolgák vagyunk, és ráadásul gyerekek. Catulus azt mondaná, hogy Caesar biztosan megvesztegetett bennünket, vagy egyszerűen csak a parancsait követjük, hiszen a szolgálatában állunk. Nem, attól tartok, valami jobbat kell kitalálnunk!

122. oldal

>!
Kek P

– Tényleg szuper! Ennél finomabbat még Mucia sem tudott volna készíteni – nevetett Kim.
– Hm, nem is tudom – morfondírozott Leon. – Mucia biztosan kitalált volna valami igazán különlegeset. Például… zöld krokodilfagyit. Vagy heringfagyit, amin csokoládédarabok lettek volna a pikkelyek.
– Pfuj – sikított Kim.
– Igen! Vagy töltött zsiráfnyak ízű fagyit! – nevetett Leon.
– Ez nem vicces! – kiáltotta Kim, de mégis nevetnie kellett.

144. oldal

>!
Kek P

Nepos alakja és a Caesar elleni támadássorozat azonban szintén a szerző fantáziájának szüleménye.

147. oldal, Caesar - egy karrier, melynek a halál vetett véget


A sorozat következő kötete

Idődetektívek sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Jeli Viktória – Tasnádi István – Vészits Andrea: A káosz temploma
Csukás István: Vakáció a halott utcában
Silvia Roncaglia – Sebastiano Ruiz Mignone: A szomszéd néni titokzatos eltűnése
Mary Pope Osborne: Vakáció a vulkánnál
Odile Weulersse: Eskü a katakombában
Révay József: A párduc
Lynne Reid Banks: Aurelia
Timothée de Fombelle: Ágról szakadt Tóbiás – A számkivetett
Soman Chainani: Jótett helyébe
Scott Westerfeld: Behemót