Aranyláz ​a vadnyugaton (Idődetektívek 24.) 1 csillagozás

Fabian Lenk: Aranyláz a vadnyugaton

Dél-Dakota, 1876. A Fekete-hegyekben ádáz harc folyik: a sziú indiánok a földjüket védik a telepesek és az aranymosók ellen, akik a meggazdagodásuk és a boldog jövőjük érdekében jöttek ide. De ki akarja minden eszközzel megakadályozni, hogy a vadnyugat legendás hőse, Wild Bill Hickok seriff legyen a törvényeket nem ismerő Deadwoodban? Az idődetektívek süvítő nyílvesszők és aljas ármánykodások közepette erednek a titok nyomába…

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

>!
160 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789632448503

Enciklopédia 1


Kívánságlistára tette 2


Kiemelt értékelések

>!
Kek P
Fabian Lenk: Aranyláz a vadnyugaton

     Ez már a 24. része a sorozatnak, melyből én magam is sokat elolvastam. Valószínűleg ezért nem nyűgözött le maradéktalanul. No meg hát a westernfilmekhez képest is lagymatag egy kicsit – nem, nem a hosszúságára, hanem inkább a történet erőtlen gyengeségére értve. Mert hosszúnak ez sem hosszú, pont egy egyestés kikapcsolódás. Rejtvényféle dolog is akad benne, de azért a szálak nincsenek túl kidolgozva – inkább csak a vadnyugat pár hírességének felvonultatására, bemutatására íródott ez a sztori. Se a bűnösök megbüntetésére, se a sziúkra nem tér ki igazán. Langyos, langyos, langyos.


Népszerű idézetek

>!
Kek P

Végül eljött az igazság pillanata. A játékosoknak fel kellett fedniük a lapjaikat.
Wild Billnek fullja volt: három dáma és két kilences. McCallnak csak egy drillje, vagyis három egyforma lapja – tehát ő vesztett.

65. oldal

Kapcsolódó szócikkek: póker
>!
Kek P

– Srácok, nézzétek, egy ekhós szekéren ülünk – súgta Julian. – Jegyezzük meg magunknak, tudjátok, a hazaút miatt!

20. oldal

>!
Kek P

– … Az Egyesült Államok akkori elnöke, Ulysses Simpson Grant kezdetben megpróbálta távol tartani az aranyásókat a sziúk rezervátumától, hisz nem volt joguk aranyat keresni ott. Ám egy idő után már túl sokan lettek. Végül a hadsereget utasították, hogy védelmezze a telepeseket és aranyásókat a rezervátumban. Az aranyláz 1876 nyarán érte el a teőfokát – Deadwoodban, a törvények nélküli városban.
– Most találtam rá a neten, hogy van egy tévésorozat is, amelynek a címe azonos a város nevével.
– Érthető, ez egy nagyon izgalmas téma. Aranyláz, szerencselovagok, törvények nélküli város… – jegyezte meg Leon és becsukta a folyóiratot. – Én is nagy kedvet kaptam, hogy körülnézzek ott, hátha találok egy kis aranyat!

16-17. oldal

>!
Kek P

Kim szólalt meg először.
– Szuper! Találtam valamit Calamity Jane-ről! Hű, igazi vagány csaj lehetett! Úgy ivott, mint a férfiak, dohányt rágott, könnyen rántott fegyvert és nagyon cifrán káromkodott – sorolta izgatottan a lány. – A vadnyugaton mindenki tisztelte és élő legendává vált. Dolgozott postakocsi-kísérőként, ápolónőként, sőt aranyásónak is felcsapott. Látod, Leon? Én megmondtam!

14. oldal

>!
Kek P

     1876. augusztus 2-án Hickok tehát Deadwoodban pókerezett. Általában háttal a falnak foglalt helyet, ám most az ajtónak háttal ült. Ez végzetes hibának bizonyult. Jack McCall mögé lépett és lelőtte – feltehetőleg azért, mert Wild Bill előző nap sok pénzt nyert el tőle pókeren (a pontos indíték azonban máig ismeretlen). Meggyilkolásakor Wild Bill kezében két ász, két nyolcas és egy dáma volt – ezeket a lapokat azóta úgy nevezik: „dead man's hand” (a halott ember keze).

154. oldal, A törvény nélküli város és legismertebb lakosai

Kapcsolódó szócikkek: póker
>!
Kek P

– De mikor is volt pontosan az aranyláz? Te szoktad tudni az évszámokat, Julian.
– Hm… – Juliannak gondolkodnia kellett. – Azt hiszem, nagyjából a 19. század közepén.
Kim a haját csavargatta.
– Nők is kerestek aranyat a vadnyugaton? – kérdezte hirtelen.
– Biztosan nem – vágta rá Leon, és Kimre vigyorgott. – A nők fáznak, ha a hideg vízben állva kell kotorászni a patakmederben, és különben sem olyan bátrak és erősek, mint a férfiak.
– Hogy mondod? – fortyant fel Kim, és oldalba bokszolta a fiút. – Vond vissza azonnal!
– Oké, csak vicceltem! Ne verekedj! – nevetett Leon.

12-13. oldal

>!
Kek P

– Ha akartok, velünk tarthattok – mondta Beni apja a barátoknak.

31. oldal

>!
Kek P

– Mit képzelsz magadról, te senkiházi? Ne szólj bele a mi dolgunkba! – ordította Tacker egyik bűntársa. Aztán hirtelen rémület ült ki az arcára és hátrálni kezdett. – Jaj, te vagy az, Will Bill?
– Jól mondod, én vagyok! – felelte a reménybeli seriff. – Akarsz még mondani valamit?
Tacker haverja sietve megrázta a fejét, a következő pillanatban társaival együtt elfutott.

58-59. oldal

>!
Kek P

Tacker hevesen bólogatott, s Wild Bill most végre eleresztette.
– Kotródj innen!

59. oldal

>!
Kek P

Miután a gyerekek megígérték, hogy sötétedéskor visszajönnek, elindulhattak Calamity Jane-nel. Jane lovagolt, a barátok és az Armstrong gyerekek gyalog haladtak mellette. Kija a lábuk előtt ugrándozott. Így érkeztek el a város északi végéhez. Itt, a Whitewood Creek közelében egy fűrészmalom is állt.

75. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Karl May: A bosszú
Farley Mowat: A sarkvidék Robinsonjai
Rónaszegi Miklós: Az indián hercegnő
Alberto Vojtěch Frič: A hosszú vadász visszatér
Teknős Péter: Háború a vadonban
G. Perkins: Davy Crockett cselért csellel fizet
Signe Seiler: Indiánok
Karl Bruckner: Pablo, az indián
Vladimír Šustr: Egy kis indián kalandjai
Rosanna Guarnieri (szerk.): Indián népmesék