A ​vikingek varázskardja (Idődetektívek 3.) 73 csillagozás

Fabian Lenk: A vikingek varázskardja Fabian Lenk: A vikingek varázskardja

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

A bátor időutazók ezúttal a középkori Észak-Európába, a félelmetes harcosok hírében álló vikingek korába „repülnek”, az időszámításunk szerinti 965-ös évbe. Titokzatos támadások érik Hedeby békés lakóit – vajon sárkányhajóikat és merész harcosaikat tényleg a gonosz mitikus lények, a trollok fenyegetik? A viking vezér, Erik megszerzi Odin isten kardját, hogy megvédje és hatalmassá tegye népét. De a mágikus kard óvja-e a birtokosát, vagy inkább veszélybe sodorja az életét? A kis nyomozók fényt derítenek minden titokra…

Tagok ajánlása: 11 éves kortól

>!
Scolar, Budapest, 2017
156 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789632443454 · Illusztrálta: Almud Kunert
>!
Scolar, Budapest, 2016
160 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789632443454
>!
Scolar, Budapest, 2015
156 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789632443454 · Fordította: Sárossi Bogáta · Illusztrálta: Almud Kunert

3 további kiadás


Kedvencelte 2

Most olvassa 2

Várólistára tette 9

Kívánságlistára tette 8

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

Kiss_Julianna>!
Fabian Lenk: A vikingek varázskardja

Vikingek korában jártam. Vad vérszomjas vikingek, (ami mint kiderült nem is olyan vadak mint a gyerekek hitték) trollok és elfek között. Ismét egy kalandos történetbe cseppentünk, de a gyerekeknek sikerült kideríteni mi, és kik állnak a háttérben.

anesz P>!
Fabian Lenk: A vikingek varázskardja

borító: 5
tartalom: 4
stílus: 5
szereplők: 5
élmény: 4
mondanivaló: 4

Egy (valljuk meg) elég vérszegény témából egész remek kis történetet rittyentett a szerző. Én is értékeltem, hogy a mitológia is jelentős szerepet kapott a sztoriban a hétköznapi életen túl. Nyomozóink most is kitettek magukért, ezek a hollók aztán igazán rejtelmesek voltak. Tetszett a kiinduló vita, hogy nem értettek egyet a vikingek megítélésével, ezért is indultak útnak. Hedebyről szégyenszemre még nem hallottam, jó, hogy a végén volt egy kis magyarázó jegyzet a szószedettel egyetemben. Nem ez a sorozat legerősebb része, de nem bánom, hogy a kezembe került.

Homolya_H_Tímea P>!
Fabian Lenk: A vikingek varázskardja

Ez a könyv a vikingek korába kalauzolja el a gyerekeket. A történet cselkeménye megszokott, a három időutazó itt is korukbeli gyerekkel kerül kapcsolatba, az ő segítségével ismeri meg a kort és a szokásokat, és közben fejti meg a rejtélyt.

Paulina_Sándorné P>!
Fabian Lenk: A vikingek varázskardja

Izgalmas volt visszamenni a vikingek korába. Bár elég félelmetesek, érdekesnek találom őket. Jó kis kalandba keveredtek a gyerekek. Izgultam értük rendesen, igazi kalandban volt részük. Túl izgalmasban, azt hiszem. Kemény életük van a vikingeknek. Azt hiszem én is gondban lettem volna az ételekkel, mint Kim. :-)

PTJulia P>!
Fabian Lenk: A vikingek varázskardja

Mikor ásatáson dolgoztam, időnként elképzeltem, hogy vajon az általam feltárt ember hogyan is élhetett, vagy kié volt az általam megtalált tárgy, és hogyan kerülhetett a földbe? Vagy a múzeumban járva egy-egy szép tárgyat megcsodálva felmerül bennünk, hogy vajon ki és hogyan használta? Legismertebb talán a Seuso-kincs, amit tavaly vándorkiállítás kapcsán mi is megtekintettünk. Ott olvasni is lehet a találgatásokat, hogy kié lehetett, mennyit ért stb. El lehet képzelni azt a gazdag ókori lakomát, amin például ezeket az edényeket használatba vették – csak hogy dicsekedjenek velük.
Nos, Fabian Lenk egy díszes viking kardot látott a múzeumban, és gyorsan írt is hozzá egy gyerekkrimit. Ez a krimi egyébként vérszomjasabb és sötétebb mint a sorozat legtöbb része, így talán nem 9, hanem 10-11 éves kortól ajánlható (vannak benne gyilkosságok).
A viking világot nagyon alaposan bemutatja, én felnőttként is sok újdonságot tudtam meg. A történet most nincs konkrét, valós történelmi eseményhez kötve, az író képzelete szabadon szárnyalhat – persze a korabali életmódi-hiedelemvilági kereteket betartva. Egy cselekményben rendkívül gazdag, letehetetlen történetet kapunk.
Úgyhogy Fabian Lenk, csak tessék máskor is múzeumba járni :-)))

LeZsu>!
Fabian Lenk: A vikingek varázskardja

Fabian Lenk nem tud hibázni, most is fantasztikusat alkotott. Egy izgalmas kalandban visszavitt bennünket a vikingek korába, ahol megoldhattunk egy izgalmas rejtélyt és közben számos új dolgot tanulhattunk az adott történelmi időszakról.

Nem tudom, ez más regényben is szerepel-e vagy az általam olvasottak közül ebben fordult elő elsőként az a fantasztikus oktatási módszer, amivel a gyerekek együtt írnak közös esszét. A csapatmunkát már iskolában tanítani példaértékű. Remélem, erre a magyar oktatásban is lesz majd példa.

koan12>!
Fabian Lenk: A vikingek varázskardja

A három jóbarát ismét egy iskolai feladatot kap, négy oldalas esszét kell írniuk a vikingekről. Azon tanakodnak, hogy mit írjanak, amikor eszükbe jut, hogy ismét vissza kellene utazni a múltba. Most 965-be mennek vissza, mégpedig Hedebybe, a vikingek legfontosabb kereskedelmi és ipari központjába. Ahol ők megjelennek, ott mindig történik valami. Most sincs ez másképp.
Nem én vagyok ennek a könyvnek a célközönsége, de egy gyereknek biztosan izgalmas olvasmány. Nem elhanyagolható tény, hogy közben új ismeretekre tehet szert.

Sheeana>!
Fabian Lenk: A vikingek varázskardja

Elég jó, a gyerek olvassa ezt a sorozatot, időnként én is elolvasok egyet. Szerintem pont jó egy önállóan már biztosan olvasó gyereknek kezdő olvasmányokként. Van benne izgalom, rejtély mértékkel, valamint az egyes történelmi korok leírása ismeretterjesztő jelleggel bír. A fiam szereti olvasni, izgalmasnak találja(most volt harmadikos).

szabszev>!
Fabian Lenk: A vikingek varázskardja

Egy újabb szuper rész a sorozatból. Nagyon tetszett az vikingek élete is, illetve egy kicsit a hitviláguk is bemutatásra került: trollok, elfek, istenek. Nehéz élet lehetett abban a korban is, és nagyon más, mint most. Talán azok, akik elolvassák ezt a könyvet elfelejtik a előítéletet, hogy a vikingek csak fosztogató, hódító banda volt…


A sorozat következő kötete

Idődetektívek sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Irene Adler: Utolsó felvonás az Operában
Csukás István: Vakáció a halott utcában
Zbigniew Nienacki: Autócska úr és a titkok titka
Mészöly Ágnes: A királyné violája
John Flanagan: Észak varázslója
Pierdomenico Baccalario: Az időkapu
Bessenyei Gábor: A feledés folyója
Robin Stevens: Hova tűnt Miss Bell?
Ruff Orsolya: Volt egy ház
Erin Hunter: Titkok erdeje