A ​jósda rejtélye (Idődetektívek 6.) 51 csillagozás

Fabian Lenk: A jósda rejtélye

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Delphoi ​időszámításunk előtt 336-ban. Görögország leghíresebb szentélyében izgatott várakozás előzi meg az ifjú makedón uralkodó, Nagy Sándor látogatását. A királyi vendég érkezése előtt vészjósló esemény történik: eltűnik Irini, a jósnő. Csak nem Apollón átka sújtott le rá? Az idődetektívek rájönnek, hogy a jósdában valaki csaláshoz folyamodik. Négy barát, és egy közös titok: a cserfes Kim, az okos Julian, a sportos Leon és a rejtélyes egyiptomi macska, Kija. Az ő birtokukban van a Szent Bertalan bencés kolostor régi könyvtárának kulcsa. Ez a könyvtár rejt egy titokzatos termet, a Tempuszt, a félelmetes idő-teret, ahonnan bárki a múltba utazhat. A Tempusz az idő ritmusában lüktet. Ezernyi ajtó létezik, melyek a világtörténelem egy-egy évébe nyílnak. Ezeken az ajtókon keresztül például az ókori Rómába, vagy a fáraók Egyiptomába utazhatnak barátaink. Kija macska szintén a fáraók korából származik a gyerekek az első kalandos időutazásukról hozták magukkal a jelenbe. Ha a három jó… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2007

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

>!
Scolar, Budapest, 2018
158 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789632442150
>!
Scolar, Budapest, 2015
158 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789632442150 · Fordította: Sárossi Bogáta · Illusztrálta: Almud Kunert
>!
Scolar, Budapest, 2012
158 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789632442150 · Fordította: Sárossi Bogáta

1 további kiadás


Kedvencelte 1

Most olvassa 3

Várólistára tette 11

Kívánságlistára tette 8


Kiemelt értékelések

Kiss_Julianna>!
Fabian Lenk: A jósda rejtélye

Megint egy izgalmas nyomozás a gyerekekkel. Most az ókori Görögországban, a Delphoni jósdában jártak a barátok.

Homolya_H_Tímea P>!
Fabian Lenk: A jósda rejtélye

Ezúttal az úticél Görögország volt, ahol a gyerekek a Delphoi jósda világával ismekedhettek meg, és még Nagy Sándorral is találkozhattak.
Csavaros kis nyomozás elevendik meg a lapokon az eltűnt Püthia nyomában :-)

PTJulia P>!
Fabian Lenk: A jósda rejtélye

A három jóbarát Delphoiba kalandozva végre spoiler Újabb rejtélyt göngyölítenek fel, ezáltal ismét győz az igazság. Abszolút belesimulnak a korabeli hitvilágba, s szerintem jól kezelik a jóslás szerepét akkor és most: a könyvből a gyerekek megtanulhatják, hogy van kóklerség, és el lehet lavírozni kétértelmű jóslatokkal is, amit ki-ki a maga hitvilágába illeszt. És hogy végül jóslat nélkül is saját kézbe lehet venni egy görög fiatalembernek is a sorsát ;-)

Paulina_Sándorné P>!
Fabian Lenk: A jósda rejtélye

Delphoi érdekes hely, számomra a jóslás miatt főleg. Ez mindig birizgálta a fantáziámat. A gyerekek szerencsések, hogy lehetőségük van eljutni a történelem jelentős pontjára. Bár nem veszélytelen, ügyesen boldogulnak. Személyesen találkoznak, látnak híres embereket, itt Nagy Sándorral. Az emberi gonoszság jelen volt már akkoriban is, hiszen rossz emberek csalni akartak.

anesz P>!
Fabian Lenk: A jósda rejtélye

borító: 5
tartalom: 4
stílus: 4
szereplők: 4
élmény: 4
mondanivaló: 4

Szeretem ezt a sorozatot. Nemcsak az időutazás miatt, hanem azért is, mert viszonylag sovány történelmi szituációkból nagyon izgalmas kis krimit tud kanyarítani a szerző. Így volt most is. Delphoi érdekes hely, jó, hogy megtudhattam sok mindent vele kapcsolatban és a sztori is meglepően tetszett. Mondjuk Nagy Sándor nem éppen a kedvencem, de ez szubjektív. A jóslás témája is érdekes volt, kíváncsi voltam, hogy ezt a kényes ügyet hogy oldja meg, de nagyon realistán és korrektül zárta le a régi és a mai jósokról szóló szálat. Kis nyomozóink most is kitettek magukért, Kije pedig vigyázott rájuk és segítette a titkosírás megfejtését is. :-)

NyZita>!
Fabian Lenk: A jósda rejtélye

Újabb remek kis kötet a sorozatból. A három főhőshöz csatlakozva ezúttal az ókori Görögországba időutazhatnak a gyerek (és a hozzám hasonló túlkoros) olvasók. Izgalmas emberrablás-sorozat. A delphoi jósda papjainak intrikái. Nagy Sándor lovastul-hadseregestül. Gyakorlatilag minden oldalon történik valami, így aztán a szereplők alig győznek loholni egyik fontos helyszínről a másikra, hisz bűnjelek vannak a patakparton, titkos találkozóra kell sietni a kőfejtőbe, Püthia jóslatát kell meghallgatni a szentélyben, de fura alakok fordulnak meg a kocsmában és a mandulafa-ligetben is. És nem utolsó sorban itt van a helybéli pásztor és egyben az ügy koronatanúja, Sitalkesz, akinek a nevén tényleg meg lehet szakadni a röhögéstől :D Enyhén ismeretterjesztő jellegű, olvasmányos gyerekkönyv.

nagara>!
Fabian Lenk: A jósda rejtélye

Hasonló a sorozat többi részéhez, kivéve persze a helyszínt, de valahogy most mégsem tudott igazán lekötni, érdekelni…

LeZsu>!
Fabian Lenk: A jósda rejtélye

Szokásos Fabian Lenk minőség: érdekes történelmi kaland, izgalmas nyomozás, olvasmányos stílus.

szabszev>!
Fabian Lenk: A jósda rejtélye

Nagyon tetszett ez a rész is, nagyon jó volt gondolatban Delphoiban kalandozni.Igazán izgalmas történelmi krimisorozat gyerekeknek!


A sorozat következő kötete

Idődetektívek sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Kristina Ohlsson: A kastély titka
Renée Holler: Az Akropolisz árnyékában
Geoffrey McSkimming: Cairo Jim és Doris Martenarten után kutat
Anthony Horowitz: Az utolsó bevetés
Astrid Lindgren: Kalle nem ijed meg az árnyékától
Nancy Springer: A titokzatos levél esete
Holden Rose: A harmadik
Jørn Lier Horst: Nárcisz akció
Irene Adler: A bűn fejedelme
Geronimo Stilton: Pofonegyszerű, Stilton!