Virágszál 196 csillagozás

Fábián Janka: Virágszál Fábián Janka: Virágszál Fábián Janka: Virágszál

Előítéletek, ​gúzsba kötő konvenciók, rangon aluli szerelmek és két különleges nő, akiknek a sorsa egy életre összefonódik…

1902. újév estéje. Az irgalmasrendi kolostorban megszólal a csengő. Amikor Kornélia nővér, az idős apáca ajtót nyit, egy kis batyut talál a küszöbön…

Urbán Flóra, egy gazdag budai ügyvéd elkényeztetett, önfejű lánya beleszeret a költői álmokat dédelgető, nagyravágyó, jóképű boltossegédbe. Tudja, hogy a házasságba az apja nem egyezne bele, ezért a lány nemtelen eszközökhöz folyamodik. Terve azonban nem válik be, sőt: tragédiák sorozatát indítja el.
Néhány évvel az eset után Flóra igyekszik rendezni az életét, és férjhez megy. A múlt azonban mintha ismételné önmagát: Flóra nevelt fia bejelenti, hogy nősülni készül, és a választottja egy ápolónő. Flóra, aki egykor mindent megtett volna egy egyszerű boltossegédért, most mindent elkövet, hogy megakadályozza a rangon aluli házasságot…

Fábián Janka mesterien szövi a 20. század hajnalán… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2010

>!
Libri, Budapest, 2019
340 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634336020
>!
Libri, Budapest, 2019
400 oldal · ISBN: 9789634336389
>!
Ulpius-ház, Budapest, 2012
390 oldal · ISBN: 9789632546698

2 további kiadás


Enciklopédia 2


Kedvencelte 24

Most olvassa 13

Várólistára tette 67

Kívánságlistára tette 62

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

>!
Goofry P
Fábián Janka: Virágszál

Janka (minden tisztázatlanságommal, ez itt és most egy bizalmas, egyszerű, ötbütüsen rövid és bátorkodó, ámde ehhez az olvasmányélményemhez megfelelően kapcsolodó nem várt belekezdés), figuráiról mindent tudó romantikus kissé „fehér-telefonos“ mikró-világot kreált meg ezzel a szándékosan diszkrét finomságú és gyűrűs bütüsséggel hízó szüzsével. Írásásaiban dagonyázó törzs-olvasóit is meglepve azonban e helyt a magyar történelem kizárólagosan dekorációként szolgál csupán, és ezúttal leginkább jobbára a békebeliségben vibrálló stresszes privát-lét játszik az előtérben, a dramaturgiailag kvázi előre kiszámítható egyéni sorsfordulatokkal a teljes totálban szuperáló megzsáneredéssel. Figyi, nem nyitok vitát, és ha nem derülne ki számodra ebből a néhány sorból, hát elárulom neked, hogy szimpatizáns vagyok, de csak mert tetszik ez a kifejeződésre kész és visszafogott tetszeni akarás…
≇meglepi ≇nasi ≇szórakozás
≇kikapcs.

2 hozzászólás
>!
LittleStar
Fábián Janka: Virágszál

Sok, sok év után is még mindig hatalmas kedvenc maradt <3

>!
dwistvan P
Fábián Janka: Virágszál

Ebben a könyvben most kevesebb volt a történelem, mint a családi bonyodalom. Egy könyvnek az a dolga, hogy fordulatos legyen. Az nem mindegy viszont, hogy ezek a fordulatok hogyan vannak megírva. Mert itt külön élmény, hogy zseniális tálalásban olvashatjuk az eseményeket. Talán a fülszöveg csökkentette a meglepetések erejét, hiszen abban a történések iránya már előre érezhető, de így is felejthetetlenül jónak tartom ezt a történetet.

>!
roganedina
Fábián Janka: Virágszál

Úgy tűnik, Fábián Janka könyveiben nem tudok csalódni… :D Ez a regénye is nagyon-nagyon tetszett, alig vártam, hogy olvashassam. :) Bár most egy pici szappanopera-beütésesnek éreztem, de még így is megnyert magának. No, persze Flórát kb. a könyv nagy részében meg tudtam volna fojtani… Őt nagyon nem kedveltem. :/

1 hozzászólás
>!
Briza
Fábián Janka: Virágszál

Mióta befejeztem a könyvet, nem tudok szabadulni az eseményektől. Egyszerűen hiányoznak a szereplők, a szappanoperába illő sztori. Pedig olvasás közben bosszankodtam eleget, a történet első felében nekem jól jött volna valamivel több háttéranyag, korrajz, no meg szívesen olvastam volna Borus Sándor verseit.
A második rész ugyan kárpótolta némileg ezeket a hiányosságokat. Kifejezetten örültem a történelmi adalékoknak. A cselekmény valóban kiszámíthatónak bizonyult, sőt a könyv első és második felét összehasonlítva mondhatni a történelem ismétli önmagát.
Épp erre a könnyedségre vágytam, amikor félretettem egy kicsit az épp nehezen emészthető párhuzamos olvasmányomat.
Szeretnék a későbbiekben is olvasni az írónőtől, a lelkesedésem a közelgő író-olvasó találkozóból is fakad.

3 hozzászólás
>!
amanda888 P
Fábián Janka: Virágszál

Korábban ajánlották figyelmembe a könyvet, azzal a címszóval, hogy ez nagyon jó. Ezzel az érzéssel kezdtem neki, de sajnos én ezért a könyvért nem tudok teljes szívvel lelkesedni. Jobban szeretem Fábián Janka könyvei közül azokat, ahol a történelmi háttér, események kicsit erősebbek, hatással vannak a könyv történéseire. Itt ezt kevésbé lehetett érezni, bár a könyv második felében azért megjelent, az mindenképpen üdítő volt. Erősebb, hangsúlyosabb volt az érzelmi szál, a szenvedélyek, ezek formálták a történetet, a karaktereket meg már nem annyira. Én a főszereplőn voltam megdöbbenve, még a fiatalkori önmagán nem is annyira, de hogy érett, felnőtt nőként mit művelt, hát az szégyen… Mintha semmit sem tanult volna a hibáiból, tragédiáiból. Ugyanolyan önző, éretlen, aljas volt, mint korábban. Pedig voltak pontok a történetben, amikor úgy éreztem, hogy megváltozott. Azt hiszem, főszereplő még nem volt ennyire ellenszenves, mint Flóra.
Mindazonáltal nem bántam meg, hogy elolvastam, nem volt rossz a maga nemében, csak más, mint amivel eddig találkoztam Jankától.

>!
Kek P
Fábián Janka: Virágszál

Tetszett. Könnyed, lágy. Semmi váratlan, sem gondolkodtató, de olyan nőies, mai jókais. :) Szép kitalált történet szépen elmondva. Mese, nem a „borzalmas” élet.

Hosszabb véleményt készültem írni, nemcsak ezt a kérdésre odavetett gyors választ, de rájöttem, kár turbózni tovább. Mert a legfőbb bűne számomra a könyvnek, hogy hosszú. De ezzel, és a jó mesélőkéjével érdemelte ki tőlem (is) a jókais összehasonlítást. Ez meg hát, akárhogy vesszük, mégis csak dicséret! 5 csillag. Szép. Kerek. Pozitív vég. Nem vártam többet. Nem is kaptam. (brühühü, ez mégis lemondóan hangzott.)

3 hozzászólás
>!
tmezo P
Fábián Janka: Virágszál

…minden jó, ha jó a vége :)

>!
Hungarovox, 2010
308 oldal · ISBN: 9789639908697
>!
szmelus P
Fábián Janka: Virágszál

Nem is tudom… Az Emma után kicsit egyszerű volt. De tekintsünk el attól. Könnyed, gyorsan olvasós nyári könyv. Izgalmakkal tele. Igaz többet vártam tőle, pl. kicsit több korrajzot, . Ezt nem éreztem olyan életszerűnek. Azért kíváncsi lennék abban az időben a fiatal lányok tényleg ilyen könnyen odaadták magukat? Volt benne minden, szerelem, szex, gyilkosság, hazugság, megalázás, megbánás, de valahogy mégse hatott úgy rám.
Pedig nagyon akartam, főleg, hogy régen én is Virágszálnak hívtam a kislányomat.

Tudom mi volt a bajom, minden túl gyors volt. Hamar kiderült minden, nem volt izgalmasan felvezetve. Kiszámítható volt.

>!
Roszka 
Fábián Janka: Virágszál

Sodró lendületű,intrika és ármány,majd jó befejezés. Szórakoztató,könnyed.Még mindig tud újat mondani.Jöhet a következő!


Népszerű idézetek

>!
Szelén

A lord – és vele együtt az egész Nyugat soha nem fog segíteni. Persze, minden alkalommal el fogják mondani„ mennyire sajnálják, ami történt, de ezen kívül semmi nem fog történni.

312. oldal = Egy józan gondolat Trianon visszacsinálásának a reménytelenségéről.

>!
lin_da

– Te, ugye nem szerettél bele? Az nagy butaság lenne, tudod!
Blanka halkan felnevetett.
– Dehogyisnem szerettem bele! Már akkor, mielőtt megláttam volna. De ne aggódj! Én hamar beleszeretek valakibe, azután hamar kiszeretek belőle. Csak addig hadd legyek belé szerelmes, amíg itt fekszik a kórházban.

218. oldal, 4. fejezet - Miklós (Ulpius, 2012)

>!
szmelus P

Miklós és Nelli még mindig egymást szorosan átölelve álltak, és csak is egymást látták. Felőlük ebben a pillanatban akár egész Budapest elsüllyedhetett volna.

372. oldal

Kapcsolódó szócikkek: ölelés
>!
szmelus P

-Odamegyünk, és szépen megmondod Mamának is, amit az előbb nekem mondtál. Minél előbb, mivel végre úgy akarok élni, mint egy normális családban szokás.

375. oldal

>!
hmargit

Flóra kisasszony most is gyönyörű volt, ahogy a terem közepén mosolyogva állt az új ruhájában. A báli ruha alapszíne fehér volt, krémszínű csipke ráhúzással, ami kiemelte a lány bőrének a hamvasságát. Más színű ruhában a koromfekete haja miatt talán sápadtnak tűnt volna, de ebben szinte vibrált az élettől és az egészségtől. (…)
A találékony Ilonka az utolsó pillanatban gyöngyházszínűre cserélte a ruha hátán végigfutó gombokat, és ezzel elérte, hogy egy kihívóan, ám mégis visszafogottan csillogó vonal húzódjon végig Flóra nyakától egészen a csípőjéig. A ruha mandzsettáján is hasonló, bár némileg kisebb méretű gombok sorakoztak, és mindent egybevéve el lehetett mondani, hogy az összhatás lélegzetelállító volt. Hát még amikor Flóra felvette, és úgy simult karcsú, formás alakjára, mintha ráöntötték volna. A lány még egy hosszú igazgyöngysort akasztott a nyakába, amit még az édesanyjától örökölt, a fülébe pedig
két csepp alakú, fehér aranyba foglalt fülbevalót biggyesztett. Fényes, fekete haját a kor divatjának megfelelően laza kontyba fogta a feje tetején rengeteg hajtű a majd' egy órás kemény munka eredményeképpen. Utolsó simításként Lujza még két hófehér tollat tűzött Flóra frizurájába, majd álmélkodva összecsapta a kezét.

27., 39–40. oldal, 1. fejezet - Flóra (Ulpius, 2012)

>!
Szelén

Ezek a délszlávok jobban utálják egymást, mint minket, olaszokat és magyarokat együttvéve. Mikor majd bekövetkezik, emlékezzen vissza, hogy én megjósoltam!

192. oldal - Bekövetezett, hetven évvel később.

>!
varadiera

A férfi már a kezdet kezdetén beleszeretett a repülésbe, és 1908-ban egy próbautat is tett a híres- nevezetes Wilbur Wrighttal. Az első világháború végén, 1918-ban néhány társával Bécs fölé repülve propagandaanyagokat szórtak szét a városban. Ez a bátor cselekedet, amely az Il volo su Vienna, néven vált ismertté, sokak csodálatát kivívta.

190. oldal

Kapcsolódó szócikkek: repülés
>!
tmezo P

– Szeretném, ha életet lehelnél ebbe a házba – mondta halkan. – Hogy újra szívesen járjak haza – és ne csak Miklóska miatt.
– Jól van! – mondta Flóra. – Már van is egy-két ötletem. De… szeretnék tőled kérni valamit. Ígérd meg, hogy nem nevetsz ki? – tette hozzá incselkedve.
Mihály azonban komoly maradt.
– Soha nem nevetnélek ki – mondta ünnepélyesen.
– Akkor jó. Vegyél nekem egy varrógépet, kérlek!

185–6. oldal, 3. fejezet - Mihály (Ulpius, 2012)

>!
Jégvirág75

Mi történhetett hát most vele? A lány megrántotta a vállát – egyszerű a válasz. Bekövetkezett a csoda, amire mások egész életükben hiába várnak: megtalálta az élete párját, a lelki társát. Első látásra felismerte, és azóta nem volt visszaút. Meg kell szereznie magának!

63. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Böszörményi Gyula: A Rudnay-gyilkosságok
Szabó Magda: Abigél
Ashley Carrigan: Két lépésre a mennyországtól
Kertész Erzsébet: Elizabeth
Baráth Viktória: Első tánc
Gárdos Péter: Hajnali láz
Jókai Mór: A tengerszemű hölgy
R. Kelényi Angelika: Egy hajszálon múlt
Janković Nóra: Árnyékok illata
Szomaházy István: A méltóságos asszony lovagjai