Virágszál 262 csillagozás

Fábián Janka: Virágszál Fábián Janka: Virágszál Fábián Janka: Virágszál

Előítéletek, ​gúzsba kötő konvenciók, rangon aluli szerelmek és két különleges nő, akiknek a sorsa egy életre összefonódik…

1902. újév estéje. Az irgalmasrendi kolostorban megszólal a csengő. Amikor Kornélia nővér, az idős apáca ajtót nyit, egy kis batyut talál a küszöbön…

Urbán Flóra, egy gazdag budai ügyvéd elkényeztetett, önfejű lánya beleszeret a költői álmokat dédelgető, nagyravágyó, jóképű boltossegédbe. Tudja, hogy a házasságba az apja nem egyezne bele, ezért a lány nemtelen eszközökhöz folyamodik. Terve azonban nem válik be, sőt: tragédiák sorozatát indítja el.
Néhány évvel az eset után Flóra igyekszik rendezni az életét, és férjhez megy. A múlt azonban mintha ismételné önmagát: Flóra nevelt fia bejelenti, hogy nősülni készül, és a választottja egy ápolónő. Flóra, aki egykor mindent megtett volna egy egyszerű boltossegédért, most mindent elkövet, hogy megakadályozza a rangon aluli házasságot…

Fábián Janka mesterien szövi a 20. század hajnalán… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2010

>!
Libri, Budapest, 2020
400 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634338567
>!
Libri, Budapest, 2019
396 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634336020
>!
Libri, Budapest, 2019
396 oldal · ISBN: 9789634336389

3 további kiadás


Enciklopédia 2


Kedvencelte 29

Most olvassa 16

Várólistára tette 75

Kívánságlistára tette 74

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

Katalin_V_Tóth P>!
Fábián Janka: Virágszál

Nagyon tetszett a könyv. A régi csíkos, pöttyös könyvek hangulatát idézte fel bennem. Tetszett a történet is, nagyon jól megmutatja, hogy milyen hatásai lehetnek a családi titkoknak, és hogy nem mindig az a jó számunkra, amit akarunk. És hogy mindenkinek más dolgok a mozgatórugói. Hosszabb időszakot felölelő regény, tanulságos történet.

Nono_ P>!
Fábián Janka: Virágszál

Óriási csalódás volt! Minden, amit a Könyvárus lányban szerettem, az ebben nem volt meg.
Hiányzott a helyszín, az akkori körülmények és a történelmi háttér beleszövése a történetbe érdekesen és izgalmasan. Illetve, ami a legjobban fájt, hogy egy szereplőt se tudtam megkedvelni. Túl sok volt benne az ármánykodás és a hiszti. Flóra, a főszereplő, pedig egészen ellenszenves volt és a jellemfejlődése több, mint két évtized alatt egyenlő volt a nullával.
Mindezek ellenére, azért éreztem Fábián Janka stílusát. Hiszen olvasmányos volt és a történetvezetés lendületes volt, de ez most kevés volt.

Sippancs P>!
Fábián Janka: Virágszál

Ha nem Fábián Janka neve szerepelne a borítón, minden szívfájdalom nélkül dobnám ki az ablakon. (Na jó, adnám le a könyvtárban.)
Ennyire szappanoperás, unalmas, kiszámítható könyvet még nem olvastam az írónőtől! A 263. oldalon úgy felment bennem a pumpa, hogy azt mondtam, oké, én itt feladom, olvassa el, akinek két anyja van, aztán „gyorsolvasással” mégis átrágtam magam a maradék 100 oldalon. Okosabb és jobb kedvű nem lettem, csak idegesebb.
Flóra a lehető legunszimpatikusabb Fábián-karakter, akivel találkoztam, gőgös, ostoba, és képtelen a jellemfejlődésre, de igazából a többi szereplőről sem tudok sok pozitívumot elmondani, mert vagy meghaltak idő előtt, vagy rettenetesen felszínesek.
Á, nem is folytatom tovább, mert még nyugtatót kell kérnem valakitől…
De jó, hogy ennek a könyvnek nincs folytatása!

icu79 P>!
Fábián Janka: Virágszál

Ez már sokadik olvasásom volt az írónőtől. Az eddigiekhez képest számomra ez sokkal eseménydúsabb volt, és több volt benne az erőszak is. A történet sok-sok meglepetést tartogatott, de mégis kiszámítható volt a végkifejlet. Összességében elérte a célját: kikapcsolt és szórakoztatott. :)

cicus61 P>!
Fábián Janka: Virágszál

Nekem jobban tetszenek az írónő történelmi töltetű könyvei. Ez a könyv sem volt annyira rossz, de túl sok volt a rejtély, a ködösítés és a titok. Ami nem lett volna baj, de szerintem most kicsit túltolta. A szereplőket nagyon nem szerettem, Flóra nagyon nagy ostobaságokat művelt, azzal együtt, hogy az tetszett, hogy nem engedte, hogy más döntsön az életéről. Később se sokat változott, egyik hülyeség a másik után. Ez nem az én könyvem.

Goofry>!
Fábián Janka: Virágszál

Janka (minden tisztázatlanságommal, ez itt és most egy bizalmas, egyszerű, ötbütüsen rövid és bátorkodó, ámde ehhez az olvasmányélményemhez megfelelően kapcsolodó nem várt belekezdés), figuráiról mindent tudó romantikus kissé „fehér-telefonos“ mikró-világot kreált meg ezzel a szándékosan diszkrét finomságú és gyűrűs bütüsséggel hízó szüzsével. Írásásaiban dagonyázó törzs-olvasóit is meglepve azonban e helyt a magyar történelem kizárólagosan dekorációként szolgál csupán, és ezúttal leginkább jobbára a békebeliségben vibrálló stresszes privát-lét játszik az előtérben, a dramaturgiailag kvázi előre kiszámítható egyéni sorsfordulatokkal a teljes totálban szuperáló megzsáneredéssel. Figyi, nem nyitok vitát, és ha nem derülne ki számodra ebből a néhány sorból, hát elárulom neked, hogy szimpatizáns vagyok, de csak mert tetszik ez a kifejeződésre kész és visszafogott tetszeni akarás…
≇meglepi ≇nasi ≇szórakozás
≇kikapcs.

2 hozzászólás
buzavirág>!
Fábián Janka: Virágszál

Fábián Janka könyvet választani nálam teljesen kockázatmentes, tudom hogy jól fogok szórakozni. Jelen esetben az egyik főhősnő (Flóra) inkább negatív karakter, akit azért nem volt könnyű elfogadni, de a történet szempontjából nagyon kellett. A közepe táján már szépen körvonalazódik a befejezés, de hogy mégsem legyen teljesen egyértelmű, kaptam néhány meglepő fordulatot. A történelmi utalás pedig mindig jól esik, még ha nem túl boldog is.

aram76>!
Fábián Janka: Virágszál

Első FJ könyvem, de biztosan nem az utolsó. Igaz, hogy a sokszor lerágott csont a témája a gazdag-szegény, szerelmi háromszög, kényszerházasság, titkok, bonyodalmak, szülői "jóakarat", de valahogy hiába rá lehet jönni az összefüggésekre és valós kapcsolatokra, a ki-kivel, kinek a kije mégis olyan olvasmányosan, választékos, lágy, kedves megfogalmazásban megírt regény, hogy elvarázsolja az olvasóját. Szintén a megnézném filmen kategória. Azért ha mélyen a sorok mögé nézünk, bőven rálátunk benne a korra jellemző gondolkodásmód kárt okozó, boldogtalanná tevő döntéseinek halmazára. Mint a dominó, amit aki elsőként meglök, évtizedeken átívelve, generációkon át hatással van az emberek életére.

dwistvan P>!
Fábián Janka: Virágszál

Ebben a könyvben most kevesebb volt a történelem, mint a családi bonyodalom. Egy könyvnek az a dolga, hogy fordulatos legyen. Az nem mindegy viszont, hogy ezek a fordulatok hogyan vannak megírva. Mert itt külön élmény, hogy zseniális tálalásban olvashatjuk az eseményeket. Talán a fülszöveg csökkentette a meglepetések erejét, hiszen abban a történések iránya már előre érezhető, de így is felejthetetlenül jónak tartom ezt a történetet.

LittleStar>!
Fábián Janka: Virágszál

Sok, sok év után is még mindig hatalmas kedvenc maradt <3


Népszerű idézetek

Szelén>!

A lord – és vele együtt az egész Nyugat soha nem fog segíteni. Persze, minden alkalommal el fogják mondani„ mennyire sajnálják, ami történt, de ezen kívül semmi nem fog történni.

312. oldal = Egy józan gondolat Trianon visszacsinálásának a reménytelenségéről.

lin_da>!

– Te, ugye nem szerettél bele? Az nagy butaság lenne, tudod!
Blanka halkan felnevetett.
– Dehogyisnem szerettem bele! Már akkor, mielőtt megláttam volna. De ne aggódj! Én hamar beleszeretek valakibe, azután hamar kiszeretek belőle. Csak addig hadd legyek belé szerelmes, amíg itt fekszik a kórházban.

218. oldal, 4. fejezet - Miklós (Ulpius, 2012)

szmelus P>!

Miklós és Nelli még mindig egymást szorosan átölelve álltak, és csak is egymást látták. Felőlük ebben a pillanatban akár egész Budapest elsüllyedhetett volna.

372. oldal

Kapcsolódó szócikkek: ölelés
szmelus P>!

-Odamegyünk, és szépen megmondod Mamának is, amit az előbb nekem mondtál. Minél előbb, mivel végre úgy akarok élni, mint egy normális családban szokás.

375. oldal

hmargit>!

Flóra kisasszony most is gyönyörű volt, ahogy a terem közepén mosolyogva állt az új ruhájában. A báli ruha alapszíne fehér volt, krémszínű csipke ráhúzással, ami kiemelte a lány bőrének a hamvasságát. Más színű ruhában a koromfekete haja miatt talán sápadtnak tűnt volna, de ebben szinte vibrált az élettől és az egészségtől. (…)
A találékony Ilonka az utolsó pillanatban gyöngyházszínűre cserélte a ruha hátán végigfutó gombokat, és ezzel elérte, hogy egy kihívóan, ám mégis visszafogottan csillogó vonal húzódjon végig Flóra nyakától egészen a csípőjéig. A ruha mandzsettáján is hasonló, bár némileg kisebb méretű gombok sorakoztak, és mindent egybevéve el lehetett mondani, hogy az összhatás lélegzetelállító volt. Hát még amikor Flóra felvette, és úgy simult karcsú, formás alakjára, mintha ráöntötték volna. A lány még egy hosszú igazgyöngysort akasztott a nyakába, amit még az édesanyjától örökölt, a fülébe pedig
két csepp alakú, fehér aranyba foglalt fülbevalót biggyesztett. Fényes, fekete haját a kor divatjának megfelelően laza kontyba fogta a feje tetején rengeteg hajtű a majd' egy órás kemény munka eredményeképpen. Utolsó simításként Lujza még két hófehér tollat tűzött Flóra frizurájába, majd álmélkodva összecsapta a kezét.

27., 39–40. oldal, 1. fejezet - Flóra (Ulpius, 2012)

Szelén>!

Ezek a délszlávok jobban utálják egymást, mint minket, olaszokat és magyarokat együttvéve. Mikor majd bekövetkezik, emlékezzen vissza, hogy én megjósoltam!

192. oldal - Bekövetezett, hetven évvel később.

varadiera >!

A férfi már a kezdet kezdetén beleszeretett a repülésbe, és 1908-ban egy próbautat is tett a híres- nevezetes Wilbur Wrighttal. Az első világháború végén, 1918-ban néhány társával Bécs fölé repülve propagandaanyagokat szórtak szét a városban. Ez a bátor cselekedet, amely az Il volo su Vienna, néven vált ismertté, sokak csodálatát kivívta.

190. oldal

Kapcsolódó szócikkek: repülés
tmezo P>!

– Szeretném, ha életet lehelnél ebbe a házba – mondta halkan. – Hogy újra szívesen járjak haza – és ne csak Miklóska miatt.
– Jól van! – mondta Flóra. – Már van is egy-két ötletem. De… szeretnék tőled kérni valamit. Ígérd meg, hogy nem nevetsz ki? – tette hozzá incselkedve.
Mihály azonban komoly maradt.
– Soha nem nevetnélek ki – mondta ünnepélyesen.
– Akkor jó. Vegyél nekem egy varrógépet, kérlek!

185–6. oldal, 3. fejezet - Mihály (Ulpius, 2012)

Jégvirág75 P>!

Mi történhetett hát most vele? A lány megrántotta a vállát – egyszerű a válasz. Bekövetkezett a csoda, amire mások egész életükben hiába várnak: megtalálta az élete párját, a lelki társát. Első látásra felismerte, és azóta nem volt visszaút. Meg kell szereznie magának!

63. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Janikovszky Éva: Aranyeső
Isabel Allende: Kísértetház
Varga-Körtvélyes Zsuzsanna: Isten őrzi titkait
Kaffka Margit: Színek és évek
Bauer Barbara: Elsuttogom százszor
B. Czakó Andrea: Pitypangtánc
Böszörményi Gyula: A Barnum-rejtély
Wass Albert: Eliza és a ház, amit Jacob épített
Wass Albert: Eliza
Colleen McCullough: Tövismadarak