Lotti ​öröksége (Lotti öröksége 1.) 229 csillagozás

Fábián Janka: Lotti öröksége Fábián Janka: Lotti öröksége

Egy különös szerelem, egy tiltott házasság és a szerelemből született lány, Lotti története. Sorsukat számos titok, értetlenség és a Martinovics-összeesküvés árnyékolja, a háttérben pedig a francia forradalom, majd a napóleoni háborúk dúlnak.

Eredeti megjelenés éve: 2012

>!
Libri, Budapest, 2018
408 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634333333
>!
Libri, Budapest, 2018
408 oldal · ISBN: 9789634334057
>!
Ulpius-ház, Budapest, 2012
466 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632546032

1 további kiadás


Kedvencelte 26

Most olvassa 24

Várólistára tette 110

Kívánságlistára tette 98

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

ziara>!
Fábián Janka: Lotti öröksége

Már régóta készültem, hogy olvasok Fábián Jankától, de most egy közelgő író-olvasó találkozó miatt nem lehetett tovább várni a dologgal. És nem bántam meg. Nagyon kellemes olvasmány volt, imádom ezt a korszakot a történelmünkben, beszippantott a történet, régen nem olvastam ilyen könnyen befogadható, mégis tartalommal bíró regényt. Szerettem a szereplőket, különösen Lottit, hozzám mindig nagyon közel állnak azok a női szereplők, akik nem a társadalom és a kor által elvárt klisé szerint élnek. Szóval jöhet a Koszorúfonat, ami valamelyest kapcsolódik ehhez a regényhez.

2 hozzászólás
dwistvan P>!
Fábián Janka: Lotti öröksége

Nem elég, hogy élő történelemkönyv, még kedves, izgalmas családregény is egyben. A győri csatát Jókai is leírta, de ebben a könyvben sokkal jobban sikerült. Azt eddig is tudtam, hogy Fábián Janka észrevétlenül megtanítja a történelmet a regényeiben, de most még jobban átélhető volt a XVIII. XIX. század fordulója úgy, mintha az életünk és mindennapjaink része lenne. Erről a korról egyébként sem szól annyi regény, mint a későbbi századokról. Akárhány könyvet olvastam el az írónőtől, az mindig újat tudott adni, miközben töretlenül szórakoztat fordulatos történeteivel.

Szösszenet P>!
Fábián Janka: Lotti öröksége

A történelem és a családregény ötvözete nekem nagyon tetszetős, amiben Fábián Janka szerintem élen jár. Eddig nem sok könyvét olvastam, de igyekszem mindegyikre sort keríteni. Olyan érzésem van a regényei olvasása közben, mint amikor anno Jókai és Mikszáth „ meséit ” olvastuk otthon zseblámpával a paplan alatt, vagy a könyvtár oly kedves kis zugában.
Szeretek a 18-19. századi történelemről olvasni könnyedebb stílusban, és ezt az élményt adja a könyv.
Ebben a történetben is megtalálható a romantika, ami női lelkem simogatja. Hogy még jobban magával ragadjon, „nem várt” fordulatok, zavaros családi kapcsolatok, árulások sorozata teszi izgalmassá. Érezhető, hogy a szerző női szíve – lelke benne van úgy a stílusában,mint a fordulatok milyenségében.
Olyan kellemes Fábián Jankát olvasni…

buzavirág>!
Fábián Janka: Lotti öröksége

Ebben a könyvben elég erőteljesen jelen van a történelem, én ennek módfelett örültem, érdekes volt belelátni mi zajlott akkor a magyarok szívében, milyen hatást tett rájuk a francia forradalom és későbbiekben Napóleon hadjárata. Több nemzedék életútját kísérhetjük figyelemmel, több viszonzatlan szerelem, titok lappang a sorok között, mire kiderül az igazság. Kicsit keserédes szerelem ez, akár a történet maga is, mégis nagyon különleges. Mint ahogy az emberek is a könyvben, jól kidolgozottak, sokuk igazán szerethető, Lotti személyisége is kiemelkedő, ahogy mindent megtett hivatása gyakorlásáért, mégis Lőrinc mester volt a kedvencem.

Trixi>!
Fábián Janka: Lotti öröksége

Az utóbbi időben megtalálnak a Tabánban játszódó könyvek. Izgalmas egy hely lehetett. Jó lett volna látni „fénykorában”. Itt lakik Lőrinc mester, a csendes, megbízható, okos, kicsit pesszimista tanító. Egy zabolátlan fiúcska tanítója lesz, akire fényes jövő vár. Felnőve a forradalom gondolata élteti, és nem is tudja, hogy titok van a múltjában. Na, ekkor jön egy tipikus fordulat. Megjelenik egy negatív női szereplő (valamiért F.J. nagyon szereti ezeket :D :D ), akibe mindenki (csak az nem akinek kellene) beleszeret. Az, hogy Bálint, az egy dolog – fiatalság, bolondság. Na, de Lőrinc mester is …. a kedves, józan, aranyos mester is. Ne már! Fannit végképp akkor utáltam meg, amikor elfordult a gyermekétől. Fanni sorsa ezek után nagyon nem izgatott, viszont Bálinté igen, és megint pofára estem :D :D :D :D . F.J. szereti rövidre fogni az általam kedvelt szereplők életét (mint például egy másik könyvében is :D – A német lányban – Sepp). A történelmi háttér érdekes volt, bár most az fogott meg a legkevésbé (de azért utána jártam 1-2 részletnek). A végére kezdett beindulni a könyv, néztem is, hogyan lesz mindez lezárva, de végülis …… jól lett lezárva :D . Jöhet a folytatása ;)

PTJulia MP>!
Fábián Janka: Lotti öröksége

A legjobb Fábián Janka könyv- legalábbis az általam eddig olvasottak között! Itt minden a helyén volt: a történelem, a cselekmény, a kaland, az igényes elbeszélő mód, a szerelmi szál (bár a végét kicsit összecsapottnak éreztem, talán pár oldalon még be lehetett volna vezetni).Külön tetszett, hogy a nézőpont a regény nagy részében egy férfié, Mártonfi Lőrincé. De Lotti nézőpontját is mindig nagyon eltalálta az írónő.
Sokszor jutott eszembe olvasás közben Hegedüs Géza A világosság gyermekei című regénye, ami szintén ebben a korszakban játszódott.
Szívesen olvasnék még Jankától 18-19. századi történeteket.

7 hozzászólás
kukuska>!
Fábián Janka: Lotti öröksége

Számomra az eleje túl történelmire sikeredett. Néha emiatt húzódzkodtam az olvasástól . A közepe táján beindult számomra a történet , a végére meg teljes erőből robbant a könyv. A legvége nagyon elnagyolt és összecsapott volt számomra én még szívesen olvastam volna részletesebben. Csak vázolta a családfát, hirtelen lezárás!

3 hozzászólás
H_Andi>!
Fábián Janka: Lotti öröksége

Mivel a történelemoktatásom elég gyatra volt és akkor még szépen fogalmaztam, így kifejezetten tudom értékelni a regénybe ágyazott, történelmi témájú könyveket; Fábián Janka pedig szerintem nagyon ért ehhez a műfajhoz. A Lotti öröksége egy olyan korba repített, amiről nem sok emlékem volt. Most már van, mivel az ilyen könyvek arra ösztönöznek, hogy jobban utánanézzek az adott kornak, személyeknek. Tetszet, ahogyan a fikció találkozott a valósággal, illetve hogy jó nagy utat járt be a cselekmény az elejétől a végéig.
Maga a történet elég szomorú, spoiler spoiler spoiler
Összességében ez egy nagyon jól megírt, olvasmányos, történelmi családregény, amely végig lekötötte az érdeklődésemet. Jöhet a folytatás!

Varga_Szandi>!
Fábián Janka: Lotti öröksége

Nagyjából a feléig nem nagyon tudott lekötni, az elején kifejezetten száraznak és unalmasnak éreztem. Valahogy fokozatosan kezdett beindulni, lassan, de biztosan és a végére rájöttem, megérte kitartani.
Lotti hihetetlenül szerencsésnek mondhatja magát, még ha családi nehézségekkel is indult az élete (meg némi egészségügyivel). Alakulhatott volna sokkal rosszabbul is a sorsa, de ennek dacára mindvégig helytállt és bizakodó maradt. Ez nagyon tetszett benne, plusz néhol a gondolatmenetében is magamra ismertem.
Szépen felépített, lassan, de biztosan haladó történet, ami egyszerre több mindenbe enged betekintést és, ha valahol kicsit meg is csúszik az olvasó, máshol van esélye összeszedni magát.
Nem mondom, hogy maradéktalanul élveztem, főként az eleje nem tetszett, de a vége kifejezetten jól sikerült.

robinson P>!
Fábián Janka: Lotti öröksége

Remek, kerek, kidolgozott.
Értem mostmár, miért ezt a könyvét emeli ki Janka, ha kérdezik, melyiket szereti legjobban. A történet váratlan fordulatokban gazdag, izgalmas, színes.
https://gaboolvas.blogspot.com/2019/04/lotti-oroksege.html


Népszerű idézetek

cassiesdream>!

Hősnek lenni szép és magasztos cél az ember életében. Ám a hőst és a bolondot gyakran csak egy hajszál választja el egymástól. Bizonyos korokban pedig sokkal kevésbé veszélyes bolondnak lenni, mint hősnek.

62. oldal

cassiesdream>!

… nem elég csak filozofálgatni és arra várni, hogy majd idővel maguktól megváltoznak a dolgok.

131. oldal

bgea>!

Én istenhívő vagyok – mondta végül, az asztalon álló gyertya lángjába meredve –, ám meggyőződésem, hogy az út, ahogyan megtaláljuk Őt… nos, az mindenki számára különböző lehet. Mi több, egy ember élete során több utat is kipróbálhat. Az a lényeg, hogy a végén valamiképpen eltaláljon hozzá.

51. oldal

robinson P>!

Lőrinc továbbra is csak az ujjait ropogtatta. Igen, ez egyszerűnek tűnik, ám az élet sohasem olyan egyszerű, mint amilyennek elképzeljük vagy eltervezzük.

145. oldal

cassiesdream>!

… az élet sohasem olyan egyszerű, mint amilyennek elképzeljük vagy eltervezzük.

145. oldal

cassiesdream>!

– Nem a nemzetek vannak a királyokért – mondta végül senkire sem nézve, mély, ünnepélyes hangon. – Hanem éppen fordítva: a királyoknak kell a nemzet jólétén munkálkodniuk.

166. oldal

Szösszenet P>!

Megfogta, a, papírt, és kihúzta, a kötegből. Első ránézésre egy rövid listaszerűség volt, a tetején azonban ez állt: Lotti öröksége.
A lány visszaült a, földre, és mohón olvasni kezdte.

Szösszenet P>!

Minden csoda három napig tart- jegyezte meg bölcsen Mili néni, akit Lőrinccel ellentétben fellelkesített és egészen megfiatalított az esküvő, melynek ő is tevékeny részese volt, a szertartás után ugyanis a csekély számú násznép ellátogatott a Duna-parti Mártonfy- házba, megkóstolni a néni süteményét és a pogácsáját, no meg a pincében hűsölő tabáni borokat. Bálint pontosan ezért választotta a tabáni templomot- így akarta kiengesztelni egykori mesterét, akiről tudta, hogy bár nem szól semmit, mélységesen ellenzi házasságát.

robinson P>!

– Ez az élet rendje – bölcselkedett Lőrinc. – Az emberek élnek és meghalnak. A királyok szintén, mivel azok is csak emberek, tudja.

123. oldal


A sorozat következő kötete

Lotti öröksége sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Böszörményi Gyula: Ármány és kézfogó
R. Kelényi Angelika: Szulejmán és a magyar udvarhölgy
Ugron Zsolna: Erdélyi menyegző
Szilvási Lajos: A gazda
Laura Ingalls Wilder: Azok a boldog, arany évek
Bauer Barbara: Elsuttogom százszor
R. Kelényi Angelika: Mennyei bűnök
Szélesi Sándor: Kincsem
Bernhard Schlink: Olga
Margaret Mitchell: Elfújta a szél