Lotti ​öröksége (Lotti öröksége 1.) 338 csillagozás

Fábián Janka: Lotti öröksége Fábián Janka: Lotti öröksége

Egy különös szerelem, egy tiltott házasság és a szerelemből született lány, Lotti története. Sorsukat számos titok, értetlenség és a Martinovics-összeesküvés árnyékolja, a háttérben pedig a francia forradalom, majd a napóleoni háborúk dúlnak.

Eredeti megjelenés éve: 2012

>!
Libri, Budapest, 2022
456 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789636040666
>!
Libri, Budapest, 2021
456 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634339274
>!
Libri, Budapest, 2019
408 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634333333

4 további kiadás


Enciklopédia 5

Szereplők népszerűség szerint

Mártonfi Sarolta (Lotti) · Ághfay Bálint · Kemmler Fanni · Mártonfi Lőrinc · Pálóczy Antal (Tóni)


Kedvencelte 33

Most olvassa 32

Várólistára tette 153

Kívánságlistára tette 118

Kölcsönkérné 3


Kiemelt értékelések

ziara>!
Fábián Janka: Lotti öröksége

Már régóta készültem, hogy olvasok Fábián Jankától, de most egy közelgő író-olvasó találkozó miatt nem lehetett tovább várni a dologgal. És nem bántam meg. Nagyon kellemes olvasmány volt, imádom ezt a korszakot a történelmünkben, beszippantott a történet, régen nem olvastam ilyen könnyen befogadható, mégis tartalommal bíró regényt. Szerettem a szereplőket, különösen Lottit, hozzám mindig nagyon közel állnak azok a női szereplők, akik nem a társadalom és a kor által elvárt klisé szerint élnek. Szóval jöhet a Koszorúfonat, ami valamelyest kapcsolódik ehhez a regényhez.

2 hozzászólás
dwistvan P>!
Fábián Janka: Lotti öröksége

Nem elég, hogy élő történelemkönyv, még kedves, izgalmas családregény is egyben. A győri csatát Jókai is leírta, de ebben a könyvben sokkal jobban sikerült. Azt eddig is tudtam, hogy Fábián Janka észrevétlenül megtanítja a történelmet a regényeiben, de most még jobban átélhető volt a XVIII. XIX. század fordulója úgy, mintha az életünk és mindennapjaink része lenne. Erről a korról egyébként sem szól annyi regény, mint a későbbi századokról. Akárhány könyvet olvastam el az írónőtől, az mindig újat tudott adni, miközben töretlenül szórakoztat fordulatos történeteivel.

Szösszenet P>!
Fábián Janka: Lotti öröksége

A történelem és a családregény ötvözete nekem nagyon tetszetős, amiben Fábián Janka szerintem élen jár. Eddig nem sok könyvét olvastam, de igyekszem mindegyikre sort keríteni. Olyan érzésem van a regényei olvasása közben, mint amikor anno Jókai és Mikszáth „ meséit ” olvastuk otthon zseblámpával a paplan alatt, vagy a könyvtár oly kedves kis zugában.
Szeretek a 18-19. századi történelemről olvasni könnyedebb stílusban, és ezt az élményt adja a könyv.
Ebben a történetben is megtalálható a romantika, ami női lelkem simogatja. Hogy még jobban magával ragadjon, „nem várt” fordulatok, zavaros családi kapcsolatok, árulások sorozata teszi izgalmassá. Érezhető, hogy a szerző női szíve – lelke benne van úgy a stílusában,mint a fordulatok milyenségében.
Olyan kellemes Fábián Jankát olvasni…

martuskaa>!
Fábián Janka: Lotti öröksége

Bevallom az elején kicsit nehezen haladtam az olvasással, sőt egy picit félre is kellet tennem. A könyv végére elmondhatom, hogy egészen megkedveltem a történelmi témájú könyveket, pedig eléggé féltem tőlük. Nagyon tetszett az írónő írásmódja, a megfogalmazás, az egész régies nyelvezet. A könyvnek sikerült teljesen magával ragadnia, mintha magam is ott lettem volna.
Másik pozitívum ami nagyon tetszett, hogy a könyv során több generáció életörténetét is végig kísérhetjük,úgy mint Bálint, majd kislánya Lotti életét is, akinek mondhatni nem a legkönnyebb gyermekkora volt. Tetszettek a szerelmi szálak is.
Számomra ez egy pozitív csalódás volt, mindenképpen szeretnék még ollvasni az írónőtől.

szelesteirita>!
Fábián Janka: Lotti öröksége

Hogy én hogy szerettem ezt a könyvet! Igazi családregény, történelmi regény és romantikus regény kincsesbánya.

Imádom Fábián Jankában azt, hogy olyan gördülékeny és „mesélős” stílusban ír a történelemről, hogy egyáltalán nem válik, legalábbis számomra, tankönyvivé. Konkrétan simán élvezettel olvasok 10 oldalakat arról, hogy az 1790-es országgyűlés miket változtatott a magyar jogban. Félelmetes ez, nagyon nagyon élvezem!!! Csodás történelmi kor, sok sok érdekességgel. Könnyen megjegyeztem a neveket is, hogy ki kinek volt a kicsodája.

Szeretem azt is Fábián Jankában (és ez ebben a regényben nagyon jól kijön!), hogy alaposan meséli el egy-egy főszereplő életét. Itt Lotti a könyv felénél születik egyáltalán meg, előtte megtudunk mindent az apjáról, az anyjáról, az apja tanítójáról, az egész családról sokat-sokat. Szeretem, ha egy szereplő ilyen szépen kontextusba van helyezve. És a történelmi korról, helyzetekről is.

És itt most minden volt. Titkos lázadások, színházalapítás, kivégzések, háború, orvoslás a csatatéren, szerelem. Imádtam, nem tudok mást írni. Szeretem nagyon nagyon olvasni Fábián Janka könyveit, várom már, hogy folytathassam Lotti családjának történetét tovább.

2 hozzászólás
Trixi >!
Fábián Janka: Lotti öröksége

Az utóbbi időben megtalálnak a Tabánban játszódó könyvek. Izgalmas egy hely lehetett. Jó lett volna látni „fénykorában”. Itt lakik Lőrinc mester, a csendes, megbízható, okos, kicsit pesszimista tanító. Egy zabolátlan fiúcska tanítója lesz, akire fényes jövő vár. Felnőve a forradalom gondolata élteti, és nem is tudja, hogy titok van a múltjában. Na, ekkor jön egy tipikus fordulat. Megjelenik egy negatív női szereplő (valamiért F.J. nagyon szereti ezeket :D :D ), akibe mindenki (csak az nem akinek kellene) beleszeret. Az, hogy Bálint, az egy dolog – fiatalság, bolondság. Na, de Lőrinc mester is …. a kedves, józan, aranyos mester is. Ne már! Fannit végképp akkor utáltam meg, amikor elfordult a gyermekétől. Fanni sorsa ezek után nagyon nem izgatott, viszont Bálinté igen, és megint pofára estem :D :D :D :D . F.J. szereti rövidre fogni az általam kedvelt szereplők életét (mint például egy másik könyvében is :D – A német lányban – Sepp). A történelmi háttér érdekes volt, bár most az fogott meg a legkevésbé (de azért utána jártam 1-2 részletnek). A végére kezdett beindulni a könyv, néztem is, hogyan lesz mindez lezárva, de végülis …… jól lett lezárva :D . Jöhet a folytatása ;)

Prücsök>!
Fábián Janka: Lotti öröksége

Mint az írónő rajongója bizonyára elfogult vagyok. Pláne, hogy különös kedvenceim a történelmi regények. A történelem soha nem tartozott a kedvenc tantárgyaim közé, Fábián Jankának köszönhetően viszont nyitott lettem rá, sőt érdeklődéssel olvastam a Magyar Királyságban szerveződő, osztrák császár elleni jakobinus összeesküvésről, a felségsértést követő 1795-ben történt kivégzésről, a Győr melletti csatáról.
A regény kiváló kutatómunkáról árulkodik, nyelvezete rendkívül élvezetessé teszi az olvasását. Lubickoltam a cifrálkodás, skandalum, deák nyelv korában.
A történelem eseményei mögött bújik meg Lotti története. És talán egyetlen negatív élményem pont ez volt, hogy „megbújik”. A sok-sok történelmi személy, esemény között olvastam volna többet Lottiról. Mindenképp olvasni fogom tovább a sorozatot.

buzavirág>!
Fábián Janka: Lotti öröksége

Ebben a könyvben elég erőteljesen jelen van a történelem, én ennek módfelett örültem, érdekes volt belelátni mi zajlott akkor a magyarok szívében, milyen hatást tett rájuk a francia forradalom és későbbiekben Napóleon hadjárata. Több nemzedék életútját kísérhetjük figyelemmel, több viszonzatlan szerelem, titok lappang a sorok között, mire kiderül az igazság. Kicsit keserédes szerelem ez, akár a történet maga is, mégis nagyon különleges. Mint ahogy az emberek is a könyvben, jól kidolgozottak, sokuk igazán szerethető, Lotti személyisége is kiemelkedő, ahogy mindent megtett hivatása gyakorlásáért, mégis Lőrinc mester volt a kedvencem.

Darth_Revan>!
Fábián Janka: Lotti öröksége

Fábián Janka: Lotti öröksége
Nos, ez fantasztikus olvasmányélmény volt. Az idei év egyik legjobbja. Nem is gondoltam volna, hogy így fog tetszeni. Fábián Jankától A Lotti öröksége volt az első regény, amit olvastam, de minden bizonnyal nem az utolsó.
Ez a csodás írónő egy elképesztő, és magával ragadó történetet nyújt az olvasóknak a 18. század végéről és a 19. század elejéről. A családregény, és a történelmi regény kiváló ötvözete, sok érdekes, magával ragadó szereplővel, rengeteg drámával, részletes korrajzzal, fantasztikus fordulatokkal. Eleinte lassan csordogál, de erre szükség is van, annak érdekében, hogy elmélyüljön a későbbi cselekmény. Ezek mellett pedig rengeteg háttérinformációval gazdagodik az olvasó a korszakról.
spoiler
A könyv végére áll igazán össze a szereplők sorsa. Valami hihetetlen és különleges érzés járja át a regény lapjait, ahogy elmélyülünk a szereplők életében. Meg kell mondjam csodálatos érzés. És mindez egybe van kötve a korszak jelentős fordulataival is. Ez pedig kiválóan elmélyíti a drámai hangulatot. A szereplőket lehet szeretni és utálni, együtt érezni velük, osztozni bánatukban, örömükben. Élő, lélegző, eleven figurák lépnek le a kötet lapjairól, akik csodás katarzis élményben részesítettek.
Felemelő és csodás élmény volt olvasni ezt a könyvet. Minél hamarabb szeretnék sort keríteni a folytatásokra, a Koszorúfonatra és a Búzavirágra. A Lotti öröksége bekerült a kedvenceim közé. Kiváló darab.

Berike>!
Fábián Janka: Lotti öröksége

Nagyon szeretem Fábián Janka könyveit, így ez a regénye is magával ragadott. Nagyon tetszett, ahogyan egy család életén keresztül megismerteti az olvasóval a történelmet is. Gyakran mondom is a tanítványaimnak, hogy egy jól megírt regényből rengeteg információval gazdagodhatnak. Ami a jó, hogy nem száraz tényeket közöl, hanem van benne egy kis romantika, izgalom is. Nagyon megszerettem Lottit, aki kicsit „kilóg a sorból”, nem úgy éli az életét, ahogyan az adott kor elvárná tőle.
Ajánlom a könyvet jó szívvel mindenkinek.


Népszerű idézetek

cassiesdream>!

Hősnek lenni szép és magasztos cél az ember életében. Ám a hőst és a bolondot gyakran csak egy hajszál választja el egymástól. Bizonyos korokban pedig sokkal kevésbé veszélyes bolondnak lenni, mint hősnek.

62. oldal

bgea>!

Én istenhívő vagyok – mondta végül, az asztalon álló gyertya lángjába meredve –, ám meggyőződésem, hogy az út, ahogyan megtaláljuk Őt… nos, az mindenki számára különböző lehet. Mi több, egy ember élete során több utat is kipróbálhat. Az a lényeg, hogy a végén valamiképpen eltaláljon hozzá.

51. oldal

cassiesdream>!

… nem elég csak filozofálgatni és arra várni, hogy majd idővel maguktól megváltoznak a dolgok.

131. oldal

robinson P>!

Lőrinc továbbra is csak az ujjait ropogtatta. Igen, ez egyszerűnek tűnik, ám az élet sohasem olyan egyszerű, mint amilyennek elképzeljük vagy eltervezzük.

145. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Mártonfi Lőrinc
cassiesdream>!

… az élet sohasem olyan egyszerű, mint amilyennek elképzeljük vagy eltervezzük.

145. oldal

cassiesdream>!

– Nem a nemzetek vannak a királyokért – mondta végül senkire sem nézve, mély, ünnepélyes hangon. – Hanem éppen fordítva: a királyoknak kell a nemzet jólétén munkálkodniuk.

166. oldal

szelesteirita>!

– Csak nem orvosdoktor akarsz lenni, lyányom? – kérdezte tőle […] egy vásározó […]
– De bizony, az szeretnék lenni! – húzta ki magát a kislány, mire Lőrinc szelíden rátekintett az okuláréja fölül.
– Az nem lehetséges, kicsim!
– Miért nem? – Lotti nagy, barna szeme csészealj méretűre tágult.
– Mert… leányok nem lehetnek orvossá.
– Miért nem? – értetlenkedett tovább a kislány, aki valóban nem tudta hová tenni ezt a butaságot.
– Hát mert… ej, ez a szokás, tudod. A leányoknak egyéb dolguk vagyon a világban.

273. oldal

3 hozzászólás
martuskaa>!

– Mindig ezt mondogatja – jegyezte meg halkan. – Hogy a régi szép időkben! Noha egyik kor sem jobb a másiknál, higgye el.

110. oldal

szelesteirita>!

Ezután pedig sokáig nem hallottak, nem érzékeltek semmit – sem a tomboló vihart, sem a hideget, sem a ponyva résein át rájuk csöpögő vizet. Csupán a zuhogó esőben fegyelmezetten álldogáló Dió kapta fel a fejét és hegyezte a fülét kíváncsian, amikor mögötte a szekérről az egymásba fonódó testek és az önfeledt, mámoros szerelem hangjai még a viharon keresztül is eljutottak hozzá.

453. oldal


A sorozat következő kötete

Lotti öröksége sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Bauer Barbara: A leggazdagabb árva
Szélesi Sándor: Kincsem
Gaby Roney: A Huszár esküje
R. Kelényi Angelika: Mennyei bűnök
Marina Fiorato: Kit
R. Kelényi Angelika: Átkozottak
Lisa Wingate: Elrabolt életek
B. Czakó Andrea: Hervadhatatlan
Nermin Bezmen: Kurt Szejt és Sura
Kate Quinn: Alice hálózata