Lotti ​öröksége (Lotti öröksége 1.) 194 csillagozás

Fábián Janka: Lotti öröksége Fábián Janka: Lotti öröksége

Egy különös szerelem, egy tiltott házasság és a szerelemből született lány, Lotti története. Sorsukat számos titok, értetlenség és a Martinovics-összeesküvés árnyékolja, a háttérben pedig a francia forradalom, majd a napóleoni háborúk dúlnak.

Eredeti megjelenés éve: 2012

>!
Libri, Budapest, 2018
408 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634333333
>!
Libri, Budapest, 2018
408 oldal · ISBN: 9789634334057
>!
Ulpius-ház, Budapest, 2012
466 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632546032

1 további kiadás


Kedvencelte 23

Most olvassa 19

Várólistára tette 88

Kívánságlistára tette 65

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

>!
ziara P
Fábián Janka: Lotti öröksége

Már régóta készültem, hogy olvasok Fábián Jankától, de most egy közelgő író-olvasó találkozó miatt nem lehetett tovább várni a dologgal. És nem bántam meg. Nagyon kellemes olvasmány volt, imádom ezt a korszakot a történelmünkben, beszippantott a történet, régen nem olvastam ilyen könnyen befogadható, mégis tartalommal bíró regényt. Szerettem a szereplőket, különösen Lottit, hozzám mindig nagyon közel állnak azok a női szereplők, akik nem a társadalom és a kor által elvárt klisé szerint élnek. Szóval jöhet a Koszorúfonat, ami valamelyest kapcsolódik ehhez a regényhez.

2 hozzászólás
>!
dwistvan P
Fábián Janka: Lotti öröksége

Nem elég, hogy élő történelemkönyv, még kedves, izgalmas családregény is egyben. A győri csatát Jókai is leírta, de ebben a könyvben sokkal jobban sikerült. Azt eddig is tudtam, hogy Fábián Janka észrevétlenül megtanítja a történelmet a regényeiben, de most még jobban átélhető volt a XVIII. XIX. század fordulója úgy, mintha az életünk és mindennapjaink része lenne. Erről a korról egyébként sem szól annyi regény, mint a későbbi századokról. Akárhány könyvet olvastam el az írónőtől, az mindig újat tudott adni, miközben töretlenül szórakoztat fordulatos történeteivel.

>!
Szilvi1111
Fábián Janka: Lotti öröksége

Érdekes volt, de nekem egy kicsit túl hosszúak, elnyújtottak voltak egyes fejezetek és utána pedig évek kimaradtak a történetből…
A végét sem nagyon értettem, hogy miért volt ennyire összecsapott. Ha jól tudom, most nem néztem, hogy ez a könyv kapott egy „romantikus” cimkét is, de szerintem a romantikus szál igen-igen vékonyka benne.

>!
Anó P
Fábián Janka: Lotti öröksége

Nem feltétlenül vagyok oda a történelmi regényekért. De ha egy csalàd életét kìsérhetem nyomon az adott korban, s a történet ilyen lebilincselő, lelkesen olvasom. Nem úgy, mintha egy történelemkönyv lenne, hanem mint egy mese, ahol élő, eleven, lélegző emberek sorsát kísérhetem nyomon. Fàbiàn Janka eléri, hogy ne tudjam letenni regényét az utolsó oldalig. Szerettem Lotti történetét -köszönöm!

>!
buzavirág
Fábián Janka: Lotti öröksége

Ebben a könyvben elég erőteljesen jelen van a történelem, én ennek módfelett örültem, érdekes volt belelátni mi zajlott akkor a magyarok szívében, milyen hatást tett rájuk a francia forradalom és későbbiekben Napóleon hadjárata. Több nemzedék életútját kísérhetjük figyelemmel, több viszonzatlan szerelem, titok lappang a sorok között, mire kiderül az igazság. Kicsit keserédes szerelem ez, akár a történet maga is, mégis nagyon különleges. Mint ahogy az emberek is a könyvben, jól kidolgozottak, sokuk igazán szerethető, Lotti személyisége is kiemelkedő, ahogy mindent megtett hivatása gyakorlásáért, mégis Lőrinc mester volt a kedvencem.

>!
PTJulia P
Fábián Janka: Lotti öröksége

A legjobb Fábián Janka könyv- legalábbis az általam eddig olvasottak között! Itt minden a helyén volt: a történelem, a cselekmény, a kaland, az igényes elbeszélő mód, a szerelmi szál (bár a végét kicsit összecsapottnak éreztem, talán pár oldalon még be lehetett volna vezetni).Külön tetszett, hogy a nézőpont a regény nagy részében egy férfié, Mártonfi Lőrincé. De Lotti nézőpontját is mindig nagyon eltalálta az írónő.
Sokszor jutott eszembe olvasás közben Hegedüs Géza A világosság gyermekei című regénye, ami szintén ebben a korszakban játszódott.
Szívesen olvasnék még Jankától 18-19. századi történeteket.

7 hozzászólás
>!
kukuska
Fábián Janka: Lotti öröksége

Számomra az eleje túl történelmire sikeredett. Néha emiatt húzódzkodtam az olvasástól . A közepe táján beindult számomra a történet , a végére meg teljes erőből robbant a könyv. A legvége nagyon elnagyolt és összecsapott volt számomra én még szívesen olvastam volna részletesebben. Csak vázolta a családfát, hirtelen lezárás!

3 hozzászólás
>!
robinson P
Fábián Janka: Lotti öröksége

Remek, kerek, kidolgozott.
Értem mostmár, miért ezt a könyvét emeli ki Janka, ha kérdezik, melyiket szereti legjobban. A történet váratlan fordulatokban gazdag, izgalmas, színes.
https://gaboolvas.blogspot.com/2019/04/lotti-oroksege.html

>!
Varga_Szandi
Fábián Janka: Lotti öröksége

Nagyjából a feléig nem nagyon tudott lekötni, az elején kifejezetten száraznak és unalmasnak éreztem. Valahogy fokozatosan kezdett beindulni, lassan, de biztosan és a végére rájöttem, megérte kitartani.
Lotti hihetetlenül szerencsésnek mondhatja magát, még ha családi nehézségekkel is indult az élete (meg némi egészségügyivel). Alakulhatott volna sokkal rosszabbul is a sorsa, de ennek dacára mindvégig helytállt és bizakodó maradt. Ez nagyon tetszett benne, plusz néhol a gondolatmenetében is magamra ismertem.
Szépen felépített, lassan, de biztosan haladó történet, ami egyszerre több mindenbe enged betekintést és, ha valahol kicsit meg is csúszik az olvasó, máshol van esélye összeszedni magát.
Nem mondom, hogy maradéktalanul élveztem, főként az eleje nem tetszett, de a vége kifejezetten jól sikerült.

>!
GTM P
Fábián Janka: Lotti öröksége

Zavarban vagyok. Mit is mondjak? Az első regény, amit az írónőtől olvastam nagy csalódás volt. Gondoltam, adjunk mindenkinek még egy esélyt! Ez határozottan jobb, de nem jó. Egy romantikus kalandregénytől izgalmat várnék, de az elején ez nagyon hiányzott. Úgy a felétől kezd érdekesebbé válni. Egyes részekbe már egészen bele tudtam feledkezni. Aztán a vége megint ellaposodott, kiszámíthatóvá vált. Sokszor azt éreztem, mintha egy jó cselekményvázat olvasnék, amit még majd ki kell dolgozni. A szerelmi jelenetek igen bugyutácskára sikeredtek, nem is illenek a szövegbe.
Az Emmára 3 pontot adtam, akkor ez legyen 3,5 – de szerintem nem ér annyit. Sajnálom.

3 hozzászólás

Népszerű idézetek

>!
cassiesdream

Hősnek lenni szép és magasztos cél az ember életében. Ám a hőst és a bolondot gyakran csak egy hajszál választja el egymástól. Bizonyos korokban pedig sokkal kevésbé veszélyes bolondnak lenni, mint hősnek.

62. oldal

>!
cassiesdream

… nem elég csak filozofálgatni és arra várni, hogy majd idővel maguktól megváltoznak a dolgok.

131. oldal

>!
bgea

Én istenhívő vagyok – mondta végül, az asztalon álló gyertya lángjába meredve –, ám meggyőződésem, hogy az út, ahogyan megtaláljuk Őt… nos, az mindenki számára különböző lehet. Mi több, egy ember élete során több utat is kipróbálhat. Az a lényeg, hogy a végén valamiképpen eltaláljon hozzá.

51. oldal

>!
robinson P

Lőrinc továbbra is csak az ujjait ropogtatta. Igen, ez egyszerűnek tűnik, ám az élet sohasem olyan egyszerű, mint amilyennek elképzeljük vagy eltervezzük.

145. oldal

>!
cassiesdream

… az élet sohasem olyan egyszerű, mint amilyennek elképzeljük vagy eltervezzük.

145. oldal

>!
cassiesdream

– Nem a nemzetek vannak a királyokért – mondta végül senkire sem nézve, mély, ünnepélyes hangon. – Hanem éppen fordítva: a királyoknak kell a nemzet jólétén munkálkodniuk.

166. oldal

>!
cassiesdream

Ha menteni akarja a bőrét, az ember sok mindenre kapható. Még hazugságokra is.

228. oldal

>!
bgea

Pedig éppen Fanni kedvéért nevezték el így, azzal a nem titkolt szándékkal, hogy örömet szerezzenek az anyjának és elérjék, hogy közelebb érezze magához a gyermekét. Charlotte, vagyis Sarolta … A beceneve viszont Lotti lett, Fanni híres szerepének, Werther világot meghódító szerelmének a neve. A kislány sok-sok ezer kortársával osztozott ezen a néven, szerte Európában.

189. oldal


A sorozat következő kötete

Lotti öröksége sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Böszörményi Gyula: Ármány és kézfogó
Ugron Zsolna: Erdélyi menyegző
Szilvási Lajos: A gazda
Csernovszki-Nagy Alexandra: Lina múltja
Szélesi Sándor: Kincsem
Borsa Brown: Az Arab
R. Kelényi Angelika: Szulejmán és a magyar udvarhölgy
Bíró Szabolcs: Non nobis Domine
Benkő László: Táltosidők
Szécsi Noémi: Nyughatatlanok