Lotti ​öröksége (Lotti öröksége 1.) 302 csillagozás

Fábián Janka: Lotti öröksége Fábián Janka: Lotti öröksége

Egy különös szerelem, egy tiltott házasság és a szerelemből született lány, Lotti története. Sorsukat számos titok, értetlenség és a Martinovics-összeesküvés árnyékolja, a háttérben pedig a francia forradalom, majd a napóleoni háborúk dúlnak.

Eredeti megjelenés éve: 2012

>!
Libri, Budapest, 2022
456 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789636040666
>!
Libri, Budapest, 2021
456 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634339274
>!
Libri, Budapest, 2019
408 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634333333

4 további kiadás


Kedvencelte 32

Most olvassa 34

Várólistára tette 151

Kívánságlistára tette 115

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

ziara>!
Fábián Janka: Lotti öröksége

Már régóta készültem, hogy olvasok Fábián Jankától, de most egy közelgő író-olvasó találkozó miatt nem lehetett tovább várni a dologgal. És nem bántam meg. Nagyon kellemes olvasmány volt, imádom ezt a korszakot a történelmünkben, beszippantott a történet, régen nem olvastam ilyen könnyen befogadható, mégis tartalommal bíró regényt. Szerettem a szereplőket, különösen Lottit, hozzám mindig nagyon közel állnak azok a női szereplők, akik nem a társadalom és a kor által elvárt klisé szerint élnek. Szóval jöhet a Koszorúfonat, ami valamelyest kapcsolódik ehhez a regényhez.

2 hozzászólás
dwistvan P>!
Fábián Janka: Lotti öröksége

Nem elég, hogy élő történelemkönyv, még kedves, izgalmas családregény is egyben. A győri csatát Jókai is leírta, de ebben a könyvben sokkal jobban sikerült. Azt eddig is tudtam, hogy Fábián Janka észrevétlenül megtanítja a történelmet a regényeiben, de most még jobban átélhető volt a XVIII. XIX. század fordulója úgy, mintha az életünk és mindennapjaink része lenne. Erről a korról egyébként sem szól annyi regény, mint a későbbi századokról. Akárhány könyvet olvastam el az írónőtől, az mindig újat tudott adni, miközben töretlenül szórakoztat fordulatos történeteivel.

Szösszenet P>!
Fábián Janka: Lotti öröksége

A történelem és a családregény ötvözete nekem nagyon tetszetős, amiben Fábián Janka szerintem élen jár. Eddig nem sok könyvét olvastam, de igyekszem mindegyikre sort keríteni. Olyan érzésem van a regényei olvasása közben, mint amikor anno Jókai és Mikszáth „ meséit ” olvastuk otthon zseblámpával a paplan alatt, vagy a könyvtár oly kedves kis zugában.
Szeretek a 18-19. századi történelemről olvasni könnyedebb stílusban, és ezt az élményt adja a könyv.
Ebben a történetben is megtalálható a romantika, ami női lelkem simogatja. Hogy még jobban magával ragadjon, „nem várt” fordulatok, zavaros családi kapcsolatok, árulások sorozata teszi izgalmassá. Érezhető, hogy a szerző női szíve – lelke benne van úgy a stílusában,mint a fordulatok milyenségében.
Olyan kellemes Fábián Jankát olvasni…

martuus_p>!
Fábián Janka: Lotti öröksége

Bevallom az elején kicsit nehezen haladtam az olvasással, sőt egy picit félre is kellet tennem. A könyv végére elmondhatom, hogy egészen megkedveltem a történelmi témájú könyveket, pedig eléggé féltem tőlük. Nagyon tetszett az írónő írásmódja, a megfogalmazás, az egész régies nyelvezet. A könyvnek sikerült teljesen magával ragadnia, mintha magam is ott lettem volna.
Másik pozitívum ami nagyon tetszett, hogy a könyv során több generáció életörténetét is végig kísérhetjük,úgy mint Bálint, majd kislánya Lotti életét is, akinek mondhatni nem a legkönnyebb gyermekkora volt. Tetszettek a szerelmi szálak is.
Számomra ez egy pozitív csalódás volt, mindenképpen szeretnék még ollvasni az írónőtől.

Trixi >!
Fábián Janka: Lotti öröksége

Az utóbbi időben megtalálnak a Tabánban játszódó könyvek. Izgalmas egy hely lehetett. Jó lett volna látni „fénykorában”. Itt lakik Lőrinc mester, a csendes, megbízható, okos, kicsit pesszimista tanító. Egy zabolátlan fiúcska tanítója lesz, akire fényes jövő vár. Felnőve a forradalom gondolata élteti, és nem is tudja, hogy titok van a múltjában. Na, ekkor jön egy tipikus fordulat. Megjelenik egy negatív női szereplő (valamiért F.J. nagyon szereti ezeket :D :D ), akibe mindenki (csak az nem akinek kellene) beleszeret. Az, hogy Bálint, az egy dolog – fiatalság, bolondság. Na, de Lőrinc mester is …. a kedves, józan, aranyos mester is. Ne már! Fannit végképp akkor utáltam meg, amikor elfordult a gyermekétől. Fanni sorsa ezek után nagyon nem izgatott, viszont Bálinté igen, és megint pofára estem :D :D :D :D . F.J. szereti rövidre fogni az általam kedvelt szereplők életét (mint például egy másik könyvében is :D – A német lányban – Sepp). A történelmi háttér érdekes volt, bár most az fogott meg a legkevésbé (de azért utána jártam 1-2 részletnek). A végére kezdett beindulni a könyv, néztem is, hogyan lesz mindez lezárva, de végülis …… jól lett lezárva :D . Jöhet a folytatása ;)

buzavirág>!
Fábián Janka: Lotti öröksége

Ebben a könyvben elég erőteljesen jelen van a történelem, én ennek módfelett örültem, érdekes volt belelátni mi zajlott akkor a magyarok szívében, milyen hatást tett rájuk a francia forradalom és későbbiekben Napóleon hadjárata. Több nemzedék életútját kísérhetjük figyelemmel, több viszonzatlan szerelem, titok lappang a sorok között, mire kiderül az igazság. Kicsit keserédes szerelem ez, akár a történet maga is, mégis nagyon különleges. Mint ahogy az emberek is a könyvben, jól kidolgozottak, sokuk igazán szerethető, Lotti személyisége is kiemelkedő, ahogy mindent megtett hivatása gyakorlásáért, mégis Lőrinc mester volt a kedvencem.

szelesteirita P>!
Fábián Janka: Lotti öröksége

Hogy én hogy szerettem ezt a könyvet! Igazi családregény, történelmi regény és romantikus regény kincsesbánya.

Imádom Fábián Jankában azt, hogy olyan gördülékeny és „mesélős” stílusban ír a történelemről, hogy egyáltalán nem válik, legalábbis számomra, tankönyvivé. Konkrétan simán élvezettel olvasok 10 oldalakat arról, hogy az 1790-es országgyűlés miket változtatott a magyar jogban. Félelmetes ez, nagyon nagyon élvezem!!! Csodás történelmi kor, sok sok érdekességgel. Könnyen megjegyeztem a neveket is, hogy ki kinek volt a kicsodája.

Szeretem azt is Fábián Jankában (és ez ebben a regényben nagyon jól kijön!), hogy alaposan meséli el egy-egy főszereplő életét. Itt Lotti a könyv felénél születik egyáltalán meg, előtte megtudunk mindent az apjáról, az anyjáról, az apja tanítójáról, az egész családról sokat-sokat. Szeretem, ha egy szereplő ilyen szépen kontextusba van helyezve. És a történelmi korról, helyzetekről is.

És itt most minden volt. Titkos lázadások, színházalapítás, kivégzések, háború, orvoslás a csatatéren, szerelem. Imádtam, nem tudok mást írni. Szeretem nagyon nagyon olvasni Fábián Janka könyveit, várom már, hogy folytathassam Lotti családjának történetét tovább.

2 hozzászólás
H_Andi>!
Fábián Janka: Lotti öröksége

Mivel a történelemoktatásom elég gyatra volt és akkor még szépen fogalmaztam, így kifejezetten tudom értékelni a regénybe ágyazott, történelmi témájú könyveket; Fábián Janka pedig szerintem nagyon ért ehhez a műfajhoz. A Lotti öröksége egy olyan korba repített, amiről nem sok emlékem volt. Most már van, mivel az ilyen könyvek arra ösztönöznek, hogy jobban utánanézzek az adott kornak, személyeknek. Tetszet, ahogyan a fikció találkozott a valósággal, illetve hogy jó nagy utat járt be a cselekmény az elejétől a végéig.
Maga a történet elég szomorú, spoiler spoiler spoiler
Összességében ez egy nagyon jól megírt, olvasmányos, történelmi családregény, amely végig lekötötte az érdeklődésemet. Jöhet a folytatás!

kukuska>!
Fábián Janka: Lotti öröksége

Számomra az eleje túl történelmire sikeredett. Néha emiatt húzódzkodtam az olvasástól . A közepe táján beindult számomra a történet , a végére meg teljes erőből robbant a könyv. A legvége nagyon elnagyolt és összecsapott volt számomra én még szívesen olvastam volna részletesebben. Csak vázolta a családfát, hirtelen lezárás!

3 hozzászólás
Pöfivonat>!
Fábián Janka: Lotti öröksége

Egy kicsit tartottam tőle, hogy nem fog tetszeni, de teljesen alaptalan volt a félelmem. Nagyon jó családregény, aminek van egy fajta bája. Szerettem olvasni és szeretném olvasni a folytatásokat, még szerencse hogy meg van. ;)


Népszerű idézetek

cassiesdream>!

Hősnek lenni szép és magasztos cél az ember életében. Ám a hőst és a bolondot gyakran csak egy hajszál választja el egymástól. Bizonyos korokban pedig sokkal kevésbé veszélyes bolondnak lenni, mint hősnek.

62. oldal

cassiesdream>!

… nem elég csak filozofálgatni és arra várni, hogy majd idővel maguktól megváltoznak a dolgok.

131. oldal

bgea>!

Én istenhívő vagyok – mondta végül, az asztalon álló gyertya lángjába meredve –, ám meggyőződésem, hogy az út, ahogyan megtaláljuk Őt… nos, az mindenki számára különböző lehet. Mi több, egy ember élete során több utat is kipróbálhat. Az a lényeg, hogy a végén valamiképpen eltaláljon hozzá.

51. oldal

robinson >!

Lőrinc továbbra is csak az ujjait ropogtatta. Igen, ez egyszerűnek tűnik, ám az élet sohasem olyan egyszerű, mint amilyennek elképzeljük vagy eltervezzük.

145. oldal

cassiesdream>!

… az élet sohasem olyan egyszerű, mint amilyennek elképzeljük vagy eltervezzük.

145. oldal

cassiesdream>!

– Nem a nemzetek vannak a királyokért – mondta végül senkire sem nézve, mély, ünnepélyes hangon. – Hanem éppen fordítva: a királyoknak kell a nemzet jólétén munkálkodniuk.

166. oldal

szelesteirita P>!

– Csak nem orvosdoktor akarsz lenni, lyányom? – kérdezte tőle […] egy vásározó […]
– De bizony, az szeretnék lenni! – húzta ki magát a kislány, mire Lőrinc szelíden rátekintett az okuláréja fölül.
– Az nem lehetséges, kicsim!
– Miért nem? – Lotti nagy, barna szeme csészealj méretűre tágult.
– Mert… leányok nem lehetnek orvossá.
– Miért nem? – értetlenkedett tovább a kislány, aki valóban nem tudta hová tenni ezt a butaságot.
– Hát mert… ej, ez a szokás, tudod. A leányoknak egyéb dolguk vagyon a világban.

273. oldal

3 hozzászólás
martuus_p>!

– Mindig ezt mondogatja – jegyezte meg halkan. – Hogy a régi szép időkben! Noha egyik kor sem jobb a másiknál, higgye el.

110. oldal

szelesteirita P>!

Ezután pedig sokáig nem hallottak, nem érzékeltek semmit – sem a tomboló vihart, sem a hideget, sem a ponyva résein át rájuk csöpögő vizet. Csupán a zuhogó esőben fegyelmezetten álldogáló Dió kapta fel a fejét és hegyezte a fülét kíváncsian, amikor mögötte a szekérről az egymásba fonódó testek és az önfeledt, mámoros szerelem hangjai még a viharon keresztül is eljutottak hozzá.

453. oldal


A sorozat következő kötete

Lotti öröksége sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Gaby Roney: A Huszár esküje
R. Kelényi Angelika: Mennyei bűnök
Marina Fiorato: Kit
Bauer Barbara: A leggazdagabb árva
Karády Anna: A füredi gyermek
Lisa Wingate: Elrabolt életek
B. Czakó Andrea: Hervadhatatlan
Kate Quinn: Alice hálózata
Janet Skeslien Charles: A párizsi könyvtár
Bauer Barbara: A fényfestő